Holt költők társasága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holt költők társasága
(Dead Poets Society)
1989-es amerikai film

RendezőPeter Weir
ProducerSteven Haft
Duncan Henderson
Paul Junger Witt
Tony Thomas
Műfaj
ForgatókönyvíróTom Schulman
FőszerepbenRobin Williams
ZeneMaurice Jarre
David Hykes
OperatőrJohn Seale
VágóWilliam M. Anderson
Gyártás
GyártóSilver Screen Partners IV
OrszágUSA USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínDelaware
Játékidő130 perc
Költségvetés16 400 000 $ (becsült)[1]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóTouchstone Pictures
BemutatóUSA 1989. június 2.

Magyarország 1990. március 15. felújított változat:

Magyarország 1995. június 8.
KorhatárUSA PG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel235 860 116 $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Holt költők társasága (eredeti cím: Dead Poets Society) egy 1989-ben bemutatott Oscar-díjas amerikai ifjúsági filmdráma, Peter Weir rendezésében.

A film 1959-ben játszódik, egy konzervatív szemléletű fiúiskolában tanuló tizenéves diákcsoport történetét mutatja be. Nagy hatással van rájuk újdonsült irodalomtanáruk, aki miközben megpróbálja felkelteni az érdeklődésüket a költészet iránt, arra bátorítja őket, hogy ne vonakodjanak nyitott szemmel járni a világban és megváltoztatni dolgokat maguk körül.

A film, amit a Delaware állambeli St. Andrew's Schoolban vettek fel, Vermont államban, a képzeletbeli Welton Akadémián játszódik.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Alaphelyzet[szerkesztés]

Hét fiú, név szerint Neil Perry (Robert Sean Leonard), Todd Anderson (Ethan Hawke), Knox Overstreet (Josh Charles), Charles Dalton (Gale Hansen), Richard Cameron (Dylan Kussman), Steven Meeks (Allelon Ruggiero) és Gerard Pitts (James Waterston) a Welton Akadémiába járnak, amelynek négy fő alapelve: Hagyomány, Becsület, Fegyelem, Érdem.

Az iskolában az új irodalomtanár, Mr. Keating (Robin Williams) azt tanítja a diákoknak, hogy az önállóság egy lehetséges és szükséges vezérlőelv az életben, de annak, hogy az ember rátalálhasson önmagára, az egyetlen lehetséges módja belülről fakad.

A realista és a romantikus filozófia konfliktusa[szerkesztés]

A Holt költők társasága a realitások és a romantika közötti konfliktust tárja fel, pontosan úgy, ahogy ezek az eszmék a diákok számára a világ minden középiskolájában megjelennek. A Welton Akadémia a hagyományokra és a tökéletességre épült, realisták által készített, szigorúan strukturált tananyagot kínál diákellenes vezetőséggel és eljárásrenddel. Az új irodalomtanár azonban új szenvedéllyel lát munkához, diákjait sosem látott romantikus felfogásban tanítja.

John Keating heves előadással kezdi a tanítást a közelgő halálról, elmagyarázva a diákoknak, hogy az életük elröpül és meg kell ragadniuk a napot, hogy érjen valamit az életük, fel kell használniuk a „carpe diem” (magyarul „élj a mának”) örökségét. Az oktatás kezdetén megkéri az egyik diákot, hogy olvassa fel a szöveggyűjtemény bevezetőjét, amelyben egy tudományos módszer olvasható, mely szerint egy vers formai színvonala és jelentősége két merőleges tengelyen ábrázolva a lefedett terület segítségével meghatározza a vers nagyszerűségét. Keating a diákok csodálkozására és megdöbbenésére kitépeti velük a könyvből a bevezetőt.

A tanár romantikus költők műveit tanítja nekik, mint Whitman, Thoreau és Lord Byron, valamint külső helyszíni gyakorlatok keretében hívja fel figyelmüket a konformitás veszélyeire és a sport erejére az emberi versengés lehetséges útjai között.

A furcsa tevékenységek közepette az új tanár beavatja a diákokat a titokba, hogy annak idején a Holt Költők Társaságának tagja volt. Kérdésre mesél a gyűlésekről, de megkéri a diákokat, hogy felejtsék el, amit mondott. Ennek ellenére ők a kollégiumból kiszökve megalapítják a maguk Holt Költők Társaságát és a találkozókon minden résztvevő lehetőséget kap, hogy kifejezze saját romantikus vagy realista énjét.

A realizmus és a romantika megrázó konfliktusa akkor kezdődik, amikor Charlie Dalton a Holt Költők nevében egy provokatív cikket közöl az iskolaújságban, mire a vezetőség megrémül és nyomozást indít. Knox Overstreet szerelmes lesz egy lányba, aki viszont addigra szülei barátainak fiával már eljegyezte magát. A romantikus eszméktől hajtva azonban fáradhatatlanul űzi szerelmét, a lány barátja képében saját életét is kockára téve.

Dráma[szerkesztés]

A történet drámai részét túlnyomórészt Todd Anderson szemszögéből követhetjük, aki érkezése után Neil Perry szobatársa lesz a Weltonban. Todd szégyenlős típus, akit megfélemlít, hogy amit mond, az esetleg jelentéktelen vagy értelmetlen, az pedig különösen zavarja, hogy bátyja is ott végzett, mégpedig kiváló eredménnyel.

Neil ezzel szemben sugárzik, tele van ambícióval, amivel kiváltja apja haragját. Perry apja minden apró részletet parancsba ad fiának, az iskolán kívüli tevékenységektől kezdve a jövőjét illető tervekig. Neil minden tárgyból kitűnően teljesít, de rájön, hogy az ő valódi szenvedélye a színészet. Elvállalja a főszerepet (Puck) a Szentivánéji álom helyi előadásában, majd miután ezt apja megtudja és követeli tőle, hogy hagyja abba a színjátszást, félretájékoztatja és hazugságokba bonyolódik Mr. Keatinggel szemben is. A sikeres előadást követően apja megfenyegeti. Neal még azon az éjszakán öngyilkosságba menekül.

Mr. és Mrs. Perry átfogó nyomozást követel haláláért, a Welton vezetősége pedig eljut a Holt Költők Társaságáig, a felfordulásért Keatinget teszik felelőssé. A társaság minden tagját és szüleiket behívják a vezetőséghez, hogy aláírassák velük a nyilatkozatot, mely szerint Mr. Keating töltötte tele a fejüket azokkal az öntelt eszmékkel, amik Neil tragikus sorsához vezettek. A legnagyobb realista, Cameron, aki mindig azt teszi, amit helyesnek gondol, aláírja a nyilatkozatot, és a többieket is erre buzdítja. Dalton megüti Cameront, mert elárulta mindazt, amit a Holt Költők Társasága féltett.

Az utolsó jelenetben szemléletes egyensúly jelenik meg a két eszme között, Todd sírva fakad, az osztály tagjai látványosan tüntetnek Keating mellett: „Ó Kapitány, Kapitányom!” Todd pedig, aki korábban visszahúzódó típus volt, a verset ezúttal az emberiség szolgálatába állítva fellép a padra, hogy tisztelegjen volt tanára előtt, aki megváltoztatta az életét.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3]
John Keating Robin Williams Tordy Géza
Neil Perry Robert Sean Leonard Rudolf Péter
Todd Anderson Ethan Hawke Bor Zoltán
Charlie Dalton Gale Hansen Lippai László
Knox Overstreet Josh Charles Schnell Ádám
Mr. Perry Kurtwood Smith Rajhona Ádám
Richard Cameron Dylan Kussman Boros Zoltán
Joe Danburry Kevin Cooney Dobránszky Zoltán
Mrs. Perry Carla Belver Pápai Erzsi
Mr. Anderson John Cunningham Dobránszky Zoltán
Steven Meeks Allelon Ruggiero Pusztaszeri Kornél
Gerard Pitts James Waterston Kautzky Armand
Csankó Zoltán
Mr. Nolan Norman Lloyd Kun Vilmos
McAllister Leon Pownall Tolnai Miklós
Dr. Hager George Martin Horkai János
Kémiatanár Joe Aufiery Perlaki István
Hopkins Matt Carey Lux Ádám
Mrs. Danburry Jane Moore Menszátor Magdolna
Chet Danburry Colin Irving Rátóti Zoltán
Chris Noel Alexandra Powers Kiss Erika
Gloria Melora Walters Csellár Réka
Tina Welker White Spilák Klára
Steve Steve Mathios Józsa Imre
Bubba Alan Pottinger Szabó Sipos Barnabás
Rendező tanárnő Pamela Burrell
Színésznő (Tündér) Allison Hedges Balogh Erika
Titania Christine D'Ercole
Mrs. Anderson Debra Mooney Menszátor Magdolna
Skót dudás John Martin Bradley
Mr. Dalton Charles Lord
Lester Kurt Leitner
Stick Richard Stites
Spaz James J. Christy
Színpadi ügyelő Catherine Soles Csere Ágnes
Professzor Hoover Sutton
Öregdiák James Donnell Quinn
Lelkész Simon Mein
Tornatanár Aston W. Richards Beregi Péter
Spaz apja Robert Gleason
Kollégiumi portás Bill Rowe
Beans Robert J. Zigler III
Russell Keith Snyder
Shroom Nicholas K. Gilhool
Jonas Jonas Stiklorius
Dewey Craig Johnson
Ace Chris Hull
Woodsie Jason Woody
Sam Sam Stegeman
Felsőbbéves diák Andrew Hill
Lány az iskolában Nyírő Beáta
További magyar hangok: Bolba Tamás, Farkasinszky Edit, Haás Vander Péter, Sörös Sándor, Szokol Péter

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A film Oscar-díjat nyert a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, továbbá jelölték a legjobb színész (Robin Williams), a legjobb rendezés és a legjobb film kategóriákra.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Holt költők társasága témában.