Zuhanás (film, 1999)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zuhanás (film) szócikkből átirányítva)
Zuhanás
(Random Hearts)
1999-es amerikai film
RendezőSydney Pollack
ProducerMartin Jurow, Marykay Powell
AlapműWarren Adler
Műfaj
ForgatókönyvíróKurt Luedtke
Darryl Ponicsan
FőszerepbenHarrison Ford
Kristin Scott Thomas
ZeneDave Grusin
OperatőrPhilippe Rousselot
VágóWilliam Steinkamp
Gyártás
GyártóRastar
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő133 perc
Költségvetés64 millió  USD
(becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Pictures
Intercom (Magyarország)
BemutatóUSA 1999. október 8.
Magyarország 2000. február 3.
Bevétel74 millió USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zuhanás (Random Hearts) 1999-es romantikus film, a Random Hearts című regény adaptációja. Rendezője Sydney Pollack, a főszerepekben Harrison Ford és Kristin Scott Thomas látható.

Magyarországon 2000. február 3-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

William 'Dutch' Van Den Broeck őrmester a rendőrségen dolgozik, Washingtonban. Kay Chandler republikánus szenátor New Hampshire államban, aki az újraválasztásáért küzd. Talán sohasem találkoznak, ha házastársaik egy Miami felé tartó repülőgépen le nem zuhannak. A balesetben mindketten életüket vesztik. Az őrmester beazonosítja feleségét az elhunytak között, bár az utaslistán nincs Van Den Broeck nevű utas. A nő mint Chandler felesége szerepelt. Hamar nyilvánvalóvá válik Dutch számára, hogy boldognak hitt házassága ellenére felesége jó ideje megcsalta őt. A szenátornő, akinek van egy 15 éves lánya, nem akar az esettel foglalkozni, mert tudja, hogy akkor az újságok címoldalára kerül. Dutch őrmester azonban a végére akar járni a dolognak. A két ember egyre közelebb kerül egymáshoz.

Szereplők[szerkesztés]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A filmet 1998 szeptembere és 1999 februárja között forgatták az Egyesült Államokban. Forgatási helyszín volt New York, Miami, Washington és Bethesda.[2][3]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film anyagilag kevéssé volt sikeres, 64 millió dolláros költségvetéssel 74 milliós bevételt ért el. A filmkritikusok véleményét összesítő Rotten Tomatoes oldal 15%-ra értékelte 87 vélemény alapján.[4] A hasonló Metacritic 38%-os értékelést adott rá 35 vélemény alapján.[5] Több vezető filmkritikus, mint Janet Maslin (New York Times), Roger Ebert (Chicago Sun-Times)[6] és Bob Thomas (Associated Press) kedvezően nyilatkoztak róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. A produkció adatai az IMDb-n
  3. Forgatási helyszínek IMDb
  4. Rotten Tomatoes (2011-06-14)
  5. Metacritic (2011-06-14)
  6. Roger Ebert's review of "Random Hearts". [2012. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Random Hearts című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Random Hearts című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]