Zorro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zorro alakja az 1957-es televíziós sorozatban

Zorro, eredetileg señor Zorro (jelentése ’róka’ spanyolul) kitalált személy, Johnston McCulley író fantáziájában született 1919-ben. McCulley az All Stroy Walky Magazine-nak írt folytatásos regényeket.

Ezek a regények a gazdag nagybirtokos fiának, Don Diego de la Vegának kalandjait beszélték el, aki a titokzatos Zorro álarca mögé rejtőzve sikerrel vívja egyszemélyes harcát Alta California vaskezű kormányzója és a spanyol uralom ellen. Környezete, sőt közvetlen családtagjai tudta nélkül. Éjszakánként tűnt fel, és pirkadatkor már nyomát sem találták. Egy suhintás az acélpengével, egy nagy Z betű egy falon, egy bútoron vagy az áldozat homlokán: s már mindenki tudta, Zorro járt itt. Zorro oltalmazta a gyengéket és kiszolgáltatottakat, és bosszút állt az elszenvedett igazságtalanságokért, visszaadta az elnyomott kaliforniaiaknak szabadságukat.

A folytatásos regénynek átütő sikere volt. Olyannyira, hogy egy évvel később a híres színész, Douglas Fairbanks megkérte Fred Niblót (a későbbi Ben Hur rendezőjét), hogy a regény alapján készítsen mozisorozatot egy fantasztikus és egyben titokzatos hősről. Diego Vega, alias Zorro elindult a világhír felé. Fairbankst Tyrone Power, majd Guy Williams követte, aki az 1957-es Walt Disney-sorozatban alakította Zorrót: ezzel a sorozattal vált valóban világhírűvé és legendássá a hős, és ekkor tetőzött Zorro népszerűsége. Mindhárom színész – saját személyiségének megfelelően – más-más egyéniséget adott Zorrónak. A három legendás Zorrót Alain Delon, Anthony Hopkins és Antonio Banderas követte.

A feldolgozások során sok új szereplővel gazdagodott a történet megjelent az okos és hűséges ló, El Rey, a még hűségesebb néma szolga, Bernardo és az ügyetlen Garcia tizedes. A történet is mind bonyolultabb lett, ahogy a korszellem éppen megkívánta: Zorro harcolt például a kozákok ellen is, akiket a cár küldött, hogy megakadályozza Kaliforniának az unióhoz való csatlakozását, vagyis az Egyesült Államok megerősödését.

Filmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]