FK Zorja Luhanszk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zorja Luhanszk szócikkből átirányítva)
Zorja Luhanszk
Csapatadatok
Teljes csapatnévFutbolnij klub
Zorja Luhanszk
SzékhelyLuhanszk, Ukrajna
Alapítva1923
Klubszínekpiros-fehér
StadionAvanhard Stadion
VezetőedzőUkrajna Jurij Koval
ElnökUkrajna Manolisz Pilavov
BajnokságPremjer-Liha
Nemzeti sikerek
Szovjet Bajnok1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Zorja Luhanszk honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Zorja Luhanszk témájú médiaállományokat.

A Zorja Luhanszk, vagy röviden Zorja (ukránul: Футбольний клуб Зоря Луганськ, magyar átírásban: Futbolnij klub Zorja Luhanszk, orosz nevén: Zarja Luganszk) egy ukrán labdarúgócsapat Luhanszkban, Ukrajnában. Jelenleg az ukrán élvonalban szerepel.

Az 1970-es évek kiváló szovjet csapata 1972-ben megnyerte a szovjet bajnokságot, 1974-ben és 1975-ben bejutott a szovjet kupa döntőjébe.

A Zorja (oroszul: Заря [Zarja]) magyarul szürkületet jelent.

A kelet-ukrajnaiu háború miatt 2014-től a csapat a zaporizzsjai Szlavutics Arénában játssza a meccseit.

Korábbi nevei[szerkesztés]

1996 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

A csapatalapítás évei (1908–1923)[szerkesztés]

A Zorja labdarúgócsapatának kialakulása egészen 1908-ig vezethető vissza, mikor a luganszki vasút munkásaiból verbuvált csapat megtartotta első nyilvános edzését. 1911-ben már más városok csapataival is összemérte erejét, majd 1913-tól a Donyecki-medence labdarúgó-bajnokságában szerepelt.

Az 1917-es októberi orosz forradalmat követően a labdarúgóélet újjáéledt a városban. Gaszlo név alatt 1920-ban új csapat alakult, Lenin személyes indíttatására pedig stadiont kezdtek építeni, melyet 1922-ben adtak át. A luganszki vasúti munkások 1923-ban alapítottak csapatot Metalliszt néven, mely főként a Gaszlo játékosbázisára épült. 1924-ben nevezett a régió bajnokságára, és lejátszotta első hivatalos labdarúgó-mérkőzéseit is.

Az első mérkőzések és az első sikerek (1923–1962)[szerkesztés]

1926-ban az Ukrán Nemzeti Tanács németországi utat szervezett a Donyec-vidéki bányász-labdarúgók számára, amelyen több Metalliszt-játékos is részt vett. A kiutazott munkacsoport 8 mérkőzést játszott, ezeken négy győzelem, két döntetlen és két vereség született.

A Metalliszt első hivatalos nemzetközi mérkőzésére 1927-ben került sor Ausztriában, ahol többnyire az osztrák „B” válogatott tagjaira épülő gárdát győzték le a lelkes acélgyári munkáscsapat játékosai.

1930-ban indult az első luganszki városi labdarúgó-bajnokság, melyet 1932-ben a Metalliszt nyert meg. A dinamikusan fejlődő csapat rendre az élmezőny helyeit ostromolta, 1935-ben pedig újfent megnyerte azt. 1936-tól az Ukrán SZSZK labdarúgó-bajnokságában versengett, melyet 1938-ban Dzerzsinyec néven nyert meg, így jogot szerzett arra, hogy a szovjet bajnokságban indulhasson. 1939-ben a 16 csapatos szovjet másodosztályban debütált, ahol az utolsó helyen végzett, így kiesett. 1949-ben jutott fel újra, azonban újra csak a tabella 15., kiesést jelentő helyén végzett.

Út a szovjet bajnoki címhez (1962–1972), és a BEK-mérkőzések[szerkesztés]

1962-ben Trudovije rezervi (munkaerő-tartalékosok) néven nyerte meg az Ukrán SZSZK bajnokságát. 1964-ben váltott Zarja névre, majd 1968-ban a Gorjanszkij vezette mozdonygyári csapat a szovjet élvonalba jutott. Mint egy megállíthatatlan gőzmozdony, úgy száguldott a vorosilovgrádi csapat egyre feljebb a ranglétrán, majd 1972-ben a Gyinamo Kijev előtt megnyerte a szovjet labdarúgó-bajnokságot. A csapat tagjai a következők voltak: Tkacsenko, Forkas, Kuznyecov, Szemenov, Zsuravljev, Maligyin, Jeliszejev, Pincsuk, Onyiscsenko, Sztarkov, Morozov, Abramov, Kukszov, a játékosokat pedig Zonyin edző irányította.

A népszerű BEK-sorozat 1973–1974-es kiírásában indult, ahol az 1. fordulóban kettős győzelemmel múlta felül a ciprusi bajnok APÓEL-t. Annak ellenére, hogy a második körben a csehszlovák Spartak TAZ Trnava otthonában 0–0-s döntetlent ért el, búcsúzni kényszerült: hazai pályán már-már megalázó 1–0-s vereséget szenvedett közép-európai riválisával szemben.

Az elvesztett kupadöntők és a visszaesés évei (1974–1991)[szerkesztés]

A Zarja 1974-ben a szovjet élvonalbeli tagságot csak jobb gólkülönbségének köszönhetően tartotta meg. A kazah Kajrat és a fővárosi CSZKA Moszkva csatáját végül a kazahok bukták el, a kiesésről mindössze 1 gól döntött az ukrán csapat javára. A Zarja-játékosok a gyatra bajnoki szereplést kupagyőzelemmel kívánták ellensúlyozni, azonban a kijevi Gyinamo a két évvel korábbi trónfosztásért revansot vett, és hosszabbításos kupadöntőn 3–0-s arányban győzte le ellenfelét. Az 1975-ben már a bajnoki középmezőny helyeit ostromló Zarja a kupában ismét a döntőig menetelt, ahol az örmény Ararat állta útját.

A sikertelenség a következő idény bajnoki szereplésén is meglátszott, a vorosilovgrádi alakulat előbb a 16., majd a 12. helyen zárt, a kupában csak a legjobb 8 közé jutott.

A hanyatlás évei 1979-ben kezdődtek, mikor a Zarja kiesett az élvonalból. A másodosztályban történő megkapaszkodás is rögös volt, az egykori szovjet bajnokcsapat játékának nyoma sem maradt, rendre a középmezőny helyein zárt. 1982-ben még felcsillant a remény, hogy egy új, kiváló korszak csapatát sikerül majd kiépíteni, azonban ez hamar szertefoszlott, és a Zarja 1984-ben kiesett a másodosztályból is.

A zuhanórepülést erejét alig sikerült csitítani, a csapat előbb a 6., majd a 13. helyen végzett a harmadik vonalban. A klubvezetés erősítésekbe kezdett, melynek eredménye előbb az újabb Ukrán SZSZK-bajnoki cím lett, majd harmadosztályú bajnoki cím lett. Két szezon erejéig a másodosztályban szerepelt, ahonnan utolsó helyen esett vissza a harmadvonalba. Az első független ukrán labdarúgó-bajnokság elindításáig itt szerepelt.

Ukrán labdarúgó-bajnokságokban[szerkesztés]

Az első független ukrán labdarúgó-bajnokság élvonalába nyert besorolást, majd a főként a tabella hátsó helyeit ostromló Zorja 1996-ban utolsó helyen búcsúzott el a legjobb ukrán csapatoktól. Nyolc évnyi távolléte alatt visszaesett a harmadosztályba is, az élvonalbeli küzdelmekbe 2006-os másodosztályú bajnoki címét követően kapcsolódhatott be.

Sikerei[szerkesztés]

Szovjetunió
1 alkalommal (1972)
2 alkalommal (1974, 1975)

Eredmények[szerkesztés]

Európaikupa-szereplés[szerkesztés]

Összesítve[szerkesztés]

Kupa J GY D V LG–RG
Bajnokcsapatok Európa-kupája 2 2 1 1 3–1
Összesítve 2 2 1 1 3–1

Szezonális bontásban[szerkesztés]

Idény Kupa Forduló Klub 1. mérk. 2. mérk.
1973–1974 Bajnokcsapatok Európa-kupája 1. forduló CYP APÓEL 2–0 1–0
2. forduló TCH Spartak TAZ Trnava 0–0 0–1

Megjegyzés: Az eredmények minden esetben a Zorja Luhanszk szemszögéből értendőek, a félkövéren jelölt mérkőzéseket pályaválasztóként játszotta.

További információk[szerkesztés]