Zingiber spectabile

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zingiber spectabile
A növény virágzatai az angliai Kew Gardens-ban
A növény virágzatai az angliai Kew Gardens-ban
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Gyömbérvirágúak (Zingiberales)
Család: Gyömbérfélék (Zingiberaceae)
Alcsalád: Zingiberoideae
Nemzetség-
csoport
:
Zingibereae
Nemzetség: Gyömbér (Zingiber)
Mill., 1754
Faj: Z. spectabile
Tudományos név
Zingiber spectabile
Griff.
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zingiber spectabile témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zingiber spectabile témájú médiaállományokat és Zingiber spectabile témájú kategóriát.

A Zingiber spectabile az egyszikűek (Liliopsida) osztályának gyömbérvirágúak (Zingiberales) rendjébe, ezen belül a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Zingiber spectabile eredeti előfordulási területe Délkelet-Ázsia szigetein van; főleg Thaiföld és Malajzia között. Dísznövényként az egész világon termesztik.

Megjelenése[szerkesztés]

Megfelelő körülmények között ez a növény 4,5 méteresre vagy ennél magasabbra is megnőhet. Levelei hosszúak és keskenyek; a végük kihegyesednek. A 30 centiméter magas virágzata egy hosszú szár tetején ül. A virágzat példányonként változó színű; lehet: fehér, sárga, narancssárga vagy vörös. Ahogy a virágzat fejlődik és kezd elvénülni, a színezete egyre sötétedik. A virágok kicsik és igen törékenyek; szirmaik lilásak, sárga pettyekkel.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a gyömbérfajt Délkelet-Ázsiában már régóta használják a hagyományos orvoslásban. Malajziában főleg a szemdaganatra használják, de fej- és hátfájáshoz, valamint égési sérülésekre is jó. A leveleit összetörik és a pasztát a fájdalmas testrészre teszik. Ez a növény tartósítószerként is felhasználható.

Az újabb kutatások szerint antibakteriális tulajdonságú, továbbá tartalmaz egy enzimet, amely meglehet, hogy a végbélrák gyógyításában játszhat szerepet.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zingiber spectabile című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.