Zeitgeist-mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Zeitgeist Mozgalom (angolul: The Zeitgeist Movement; magyarul: „Cájtgájszt-mozgalom”) egy társadalmi változást pártoló, alulról szerveződő világméretű mozgalom. A Zeitgeist jelentése: „Korszellem”.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jacque Fresco erőforrás-alapú gazdaság elméletéről szóló 2008-as Zeitgeist: Addendum dokumentum film inspirálására alapították meg a Zeitgeist-mozgalmat. A hivatalos nemzetközi weboldalukon[1] a Vénusz projekt aktivista ágaként azonosítják magukat. E projekt az ipari mérnök és társadalomtudós Jacque Fresco nonprofit vállalkozása. 2011. március 1-jén a mozgalom több mint 600 000 tagot számlált világszerte.[2]

Ideológia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Legalapvetőbb céljának tartja a jelen társadalom monetáris alapú gazdaságról való erőforrás-alapú gazdaságára történő átállását. A Zeitgeist-mozgalom arra a következtetésre jutott, hogy a nacionalizmus, kormányok, rasszok, vallások, felekezetek és társadalmi osztályok téves, idejétmúlt megkülönböztetési formák. Csakis az emberek megosztásában játszanak szerepet, nem járulnak hozzá semmilyen mértékben az ember – sem az egyén, sem az emberiség – haladásához és fejlődéséhez. A társadalmunk változással szembeni félelmei ellenére, A Zeitgeist-mozgalom figyelembe veszi, hogy a társadalmi struktúrák - amelyek emberi, mesterséges koncepciók - elavulttá válnak az idő múlásával, ezzel kerékkötőivé lesznek az emberi fejlődésének. Ahhoz, hogy elősegítsük a zavartalan társadalmi haladást, két feltételnek kell eleget tennünk. A Zeitgeist-mozgalomnak célja, hogy ismertesse az emberekkel ezt a két feltételt:

  • A mai legjobb tudásunkhoz mérten kell felfrissítenünk az emberi értékrendszert
  • Valamint a környezeti visszajelzéseknek mindenképp alá kell támasztaniuk e világnézet helyénvalóságát.

Erőforrás-alapú gazdaság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jacque Fresco egy erőforrás alapú gazdasági modellt javasol, mely a monetáris ár-alapú gazdaság alternatívájául szolgál. Megállapította, hogy a jelen gazdaság "hiány-orientált", vagy más néven, "hiányra épülő", de ennek ellenére Földünk természetes erőforrásokban és energiában gazdag, tehát modern technológiával a globális népesség szükségletei kielégíthetőek.

Egy példával is szolgál, hogy érthetőbben kifejtse álláspontját:[3]

A II. világháború kezdetén az U.S. alig 600 első-osztályú harci repülőgéppel rendelkezett. 90 000 repülőt gyártva egy év alatt sebesen felülkerekedtünk ezen a hiányos készleten. A II. világháború kezdetén azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy van-e elég megtakarításunk, hogy előállítsuk a szükséges kellékeket a háborúhoz. A válasz az volt, hogy nem, nincs elég pénzünk, sem elég aranyunk, de több mint elég erőforrásunk volt. Mindössze az elérhető erőforrások tették lehetővé a USA-nak hogy elérje a mennyiségi tömegtermelést és magas hatékonyságot, hogy megnyerhesse a háborút. Balszerencsénkre, ez a módszer csak háború idején kerül megfontolásra.
Jacque Fresco

Médiavisszhang[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Önműködő építkezési rendszer

2009 április 30-án a Palm Beach Postnál Rhonda Swan írta:[4]

Mégis ki vitatkozhatna egy ilyen mozgalommal? Az, amink most van sosem működött úgy, hogy az az egész társadalom érdekeit szolgálja. Mégis mit gondolunk, ez így meddig mehet tovább? Fenntartani a jelen rendszert, és valami mást várni tőle mint amit mindig is nyújtott, őrültség a részünkről, nemdebár?
Palm Beach Post

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://www.thezeitgeistmovement.com/
  2. A Zeitgeist-mozgalom hivatalos nemzetközi honlapja. The Zeitgeist Movement. (Hozzáférés: 2010. január 1.)
  3. Erőforrás-alapú gazdaság. A Venus Project. (Hozzáférés: 2009. március 26.)
  4. Rhonda Swan: COLUMN: A dream worth having. Palm Beach Post, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2009. május 4.)

Zeitgeist filmek magyarul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korszellem: A film (2007)

A film három témára tagolódik: vallás, politika és gazdaság. E három összetevőből alkot egyet: egy konspirációt, egy összeesküvés elméletet.

Korszellem: Kiegészítés (2008)

A filmben a készítők a pénzügyi folyamatok, bankok, és vállalatok üzleti világát próbálják sajátos nézőpontból bemutatni.

Korszellem: Haladjunk tovább (2011)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]