Zappa Plays Zappa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zappa Plays Zappa
Információk
Alapítva 2006
Műfaj dzsessz
Kiadó Razor & Tie
Tagok
Dweezil Zappa
A Zappa Plays Zappa weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zappa Plays Zappa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zappa Plays Zappa egy amerikai zenekar, vezetője Dweezil Zappa, Frank Zappa amerikai zeneszerző és gitáros legidősebb fia. Az együttes teljes működését Frank Zappa munkáinak szenteli - Dweezil célja apja zenéjének életben tartása, annak megismertetése egy fiatalabb generációval.

A zenekar története[szerkesztés]

Dweezil Zappa, 2006, Budapest

Az együttes 2006 tavaszán mutatkozott be a Zappa Plays Zappa - Tour de Frank néven is ismert turnéval Európa, Kanada és az Egyesült Államok városaiban (május 24-én Budapesten is nagy sikerrel léptek fel[1]). A műsor jórészt Zappa rock-orientált darabjára épült a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig. A zenekar a szólógitáros Dweezil Zappán kívül fiatal, addig jórészt ismeretlen zenészekből állt (és áll azóta is), akikhez mint maghoz Frank Zappa korábbi zenésztársai csatlakoztak vendégként (az első plakátokon és sajtótájékoztatókon Ahmet is a tagok között szerepelt, de az együttessel végül soha nem lépett fel). Ez utóbbiak közül Napoleon Murphy Brock (szaxofon, fuvola, ének) a csapat teljes jogú tagja volt, míg Terry Bozzio (dobok, ének) és Steve Vai "csodagitáros" csak a koncert egy-egy részében lépett színpadra. Videókivetítőről egyes városokban maga Frank Zappa is "fellépett", felvételről hallható szólóját élőben kísérte a zenekar a "Chunga's Revenge", a "Dumb All Over", és a "Cosmik Debris" című dalokban.

A zappai hagyományokat folytatva a csapat október 31-én (Halloween) New Yorkban lépett fel. Ennek a felállásnak a játékát a 2006-os turné végén készült élő DVD is megörökíti.

A 2007-es koncertsorozat vendége már az a Ray White (gitár, ének), akinek erőteljes hangja meghatározó volt Zappa zenekarának '76-os és 80-84-es felállásaiban. A turné során Ausztráliába és Japánba is eljutottak, itt ismét csatlakozott hozzájuk Steve Vai.

Aaron Arntz billentyűs és Ray White 2008 végén és 2009 elején elhagyták az együttest, az új szólóénekes a hírek szerint[2] Corey Glover, a Living Colour énekese lett volna, de a helyet a sikertelennek mutatkozó próbák után egy további meghallgatássorozatot[3] követően az addig ismeretlen Ben Thomas kapta meg. Az új billentyűs 2010 januárja óta Chris Norton.

Az együttes a Dream Theater Progressive Nation 09 turnéjának előzenekara volt 2009-ben, Pain of Salvation és a Beardfish társaságában.

Grammy, 2009[szerkesztés]

2009 februárjában, az 51. Grammy-díj átadó gálán a Zappa Plays Zappa nyert a „Legjobb instrumentális előadás” kategóriában, a Peaches en Regalia előadásáért. Érdekesség, hogy az 1969-es Hot Rats nagylemezt, amin a Peaches szerepel, Frank Zappa az akkor újszülött Dweezilnek dedikálta.

A zenészek[szerkesztés]

Zappa Plays Zappa, 2006, Budapest

A csapat magja:

Korábbi tagok:

Vendégek a 2006-os turné nagy részén:

Vendég a 2007-es, a 2008-as turnén, és a 2009-es turné egy részén:

Vendég néhány 2010-es fellépésen:

Vendég néhány 2011-es fellépésen:

Kiadványok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zappa Plays Zappa Archiválva 2019. február 28-i dátummal a Wayback Machine-ben - a Hardrock.hu kritikája
  2. The Idiot Bastard Archiválva 2009. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben - Zappa-híreket gyűjtő honlap
  3. New lead singer? (ZPZ honlap). [2011. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 31.)
  4. ZPZ hírek, Zappa PONT
  5. a b Zappa Plays Zappa hírek, 2012 (Zappa PONT)
  6. ismertetés Dweezil Zappa hivatalos honlapján.
  7. Ld. Dweezil Zappa honlapján. [2013. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 25.)

További információk[szerkesztés]