Yu-Gi-Oh! GX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX szócikkből átirányítva)
Yu-Gi-Oh! GX
遊☆戯☆王デュエルモンスターズGX
Júgió Djueru Monszutázu Dzsí Ekkuszu
Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX
Műfajsónen, akció, kaland, fantasy
Televíziós anime
RendezőCudzsi Hacuki
ÍróJosida Sin, Maekava Dzsun, Omode Akemi, Szuzuki Jaszujuki
ProducerNihon Ad Systems
ZeneMinobe Jutaka
StúdióStudio Gallop
Ország Japán
CsatornaTV Tokyo
Első sugárzás2004. október 6. –
2008. március 26.
Nemzetközi sugárzások
 MagyarországA+, RTL Klub, Viasat 6
 Egyesült ÁllamokCartoon Network, FOX (4Kids TV), The CW (The CW4Kids)
Arab országokMBC 3, Syria
 ArgentínaNickelodeon, Telefe
 AusztráliaNetwork Ten, Nickelodeon, Cartoon Network
 BrazíliaNickelodeon, Rede Globo, RedeTV!, Ulbra TV
 ChileMegavisión, TVN Chile, ETC...TV
 DániaCartoon Network, TV 2
 Egyesült KirályságCITV, Nicktoons, Kix!
 EcuadorEcuavisa, Teleamazonas
 FranciaországCanal J
 Fülöp-szigetekABS-CBN, Hero TV, Studio 23, Yey!
 GörögországStar Channel
 IndonéziaIndosiar
 ÍrországRTÉ Two
 KanadaYTV
 KolumbiaRCN TV, Citytv Bogotá, Caracol Televisión
 MexikóNickelodeon
 NémetországRTL II
 NorvégiaCartoon Network
 OlaszországItalia 1, Boing, Hiro
 PeruNickelodeon, América Televisión
 PortugáliaSIC, SIC K
 SpanyolországAll Toons, Canal Caracol
 SvédországCartoon Network, TV4
 Új-ZélandTV2
 VenezuelaNickelodeon, Televen
Nemzetközi kiadások
 Egyesült Államok4Kids Entertainment, Konami
 Kanada4Kids Entertainment, Konami
Latin-AmerikaTelevix
 SpanyolországJonu Media
 TajvanHi-Yu International
EpizódokJapán 180 (epizódlista)
Egyesült Államok 156
Magyarország 104
Manga
ÍróKagejama Naojuki
RajzolóKagejama Naojuki
OrszágJapán Japán
KiadóShueisha
AntológiaV-Jump
Megjelenés2005. december 17. –
2011. március 19.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokViz Media
 FranciaországKana
 KanadaViz Media
Kötetek9 (fejezetlista)

A Yu-Gi-Oh! GX, teljes címén Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX (遊☆戯☆王デュエルモンスターズGX; Júgió Djueru Monszutázu Dzsí Ekkuszu; Hepburn: Yūgiō Dyueru Monsutāzu Jī Ekkusu?) japán sónen animesorozat, a Yu-Gi-Oh! animesorozat spin-offja és folytatása. A Studio Gallop és a Nihon Ad Systems gyártásában készült. Japánban a TV Tokyo vetítette 180 epizódon keresztül 2004. október 6. és 2008. március 26. között, majd a Yu-Gi-Oh! 5D’s követte. A Yu-Gi-Oh! GX Jaden Yuki (eredetileg Dzsudai Júki) és társai kalandjait követi a Párbajakadémián.

Észak-Amerikában a 4Kids Entertainment licencelte és forgalmazta az amerikai piac igényei szerint megvágva és módosítva a sorozatot. Magyarországon is a 4Kids változata került a televízióba, először az A+ vetített le 52 részt (1. évadként) 2005–2007 között, majd 2014. február 7-étől július 1-jéig a Viasat 6 újraszinkronizálva 104 részt tűzött adásba (1. és 2. évad). Az animéből Kagejama Naojuki készített egy spin-off mangát is.

Történet[szerkesztés]

A Yu-Gi-Oh! GX főszereplői

A Yu-Gi-Oh! GX cselekménye tíz évvel az eredeti Yu-Gi-Oh!-sorozat eseményei után játszódik. Jaden Yuki (eredetileg Dzsudai Júki) és társai kalandjait követi a Párbajakadémián, egy különleges intézményben, amelyet Kaiba Szeto alapított és a párbajszörnyekkel (Duel Monsters) való küzdelmet és stratégiát oktatja és képezi ki az újoncokat a világ legjobb párbajozóivá. A legtöbb végzős ezután a profi ligát választja hivatásának.

Jaden egy tehetséges, talpraesett fiú, bár ugyanakkor kissé szétszórt jellem is, és utóbbi tulajdonságának köszönhetően majdnem elkésik a Párbajakadémia felvételéről, ahol a felvételizőknek bizonyítaniuk kell rátermettségüket, hogy helyük van az akadémián. A nagy sietségben belebotlik egy nem is olyan régi ismerősbe, Mutó Júgiba. Mikor rádöbben Jaden, hogy a Játékok Királyával találkozott, Yugi sok szerencsét kíván neki és mielőtt továbbindulna neki ajándékoz egy kártyalapot (Szárnyas Kuribo - később megjelenik, mint egy szellem és Jaden barátja és kedvenc lapja lesz). Viszont ennek köszönhetően Jaden értékes másodperceket veszít el és csak hajszál híján érkezik meg a felvételire. A rigorózus Dr. Crowler, nem szereti az ilyen szétszórt jellemeket, de Sheppard igazgató nyomására esélyt kell adni Jaden-nek. A késedelem miatti nem szabályos felvételin Dr. Crowlert, az iskola egyik tanárát kell legyőznie (aki a saját pakliját használja, hogy megleckéztesse és elbuktassa Jadent), hogy bejusson az Akadémiára. A professzor még a legerősebb kártyáját is kijátssza, de Jaden megnyeri a párbajt hála az Elemi Hős kártyáinak és bejut az akadémiára. A felvételin találkozik (későbbi barátaival) Syrus Truesdale-vel és Bastion Misawa-val is.

Az Akadémia három háza, az Obeliszk Kék, a Ra Sárga, és a Slifer Vörös közül a legalacsonyabb besorolású Slifer Vörösbe jut be, mivel az írási teszten nem teljesített jól (nem szeret tanulni, de kiváló párbajozó). Jadent azonban ez nem zavarja, mert neki csak egy cél lebeg a szeme előtt, hogy ő legyen a legjobb párbajozó, a következő Játékok Királya.

Jaden számos új barátra, támogatóra és ellenségre lel, utóbbiak kezdetben Dr. Crowler és az Obeliszk Kék ház néhány diákja közül kerülnek ki. Crowler a felvételin elszenvedett sérelemért kíván elégtételt venni Jadenen, de később elismeri a fiú tehetségét. A sorozat előrehaladtával felbukkannak a valódi ellenfelek is, mint az árnyéklovasok (1. évad) vagy a Fény Közössége (2. évad), Yubel (3. évad), Éjárny (4. évad).

Gyártás[szerkesztés]

A Yu-Gi-Oh! GX-et a Studio Gallop és a Nihon Ad Systems készítette Cudzsi Hacuki rendezésében.[1] A szöveget váltakozó felállásban Josida Sin, Maekava Dzsun, Omode Akemi és Szuzuki Jaszujuki írták, a zenét Minobe Jutaka szerezte.[1] A zenei rendező Hiramicu Takuja volt Micuja Júdzsi felügyelete alatt. A szereplőket és a szörnyeket Hara Kenicsi felügyelte alatt alkották meg, míg a párbajok menetének összeállítását Hikokubo Maszahiro felügyelete.[1] A „GX” a sorozat címében, a „Generation neXt” (következő generáció) szavakból származik, néhány korai promóciós anyagban „GENEX”-ként lelhető fel. A „GX” utal még a 84. és 104. rész között lezajlódó GX viadalra is. Az eredeti epizódokban kezdetben kettő, később egy reklámmegszakítás található. A következő rész tartalmát KENN és Szuzuki Maszami mondják el, amelyet a „Nap legerősebb kártyája” bejátszás követ.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Anime[szerkesztés]

Az animesorozat a Studio Gallop és a Nihon Ad Systems gyártásában készült. Japánban a TV Tokyo vetítette 180 epizódon keresztül 2004. október 6. és 2008. március 26. között, majd a Yu-Gi-Oh! 5D’s követte.[2]

Észak-Amerikában a 4Kids Entertainment licencelte és forgalmazta és a Cartoon Network, valamint a 4Kids TV vetítette. A sorozatot az amerikai piac igényei szerint megvágvágták és módosították. Megváltoztatták a szereplők neveit és bizonyos jellemzőiket, a zenei anyagot és a hangeffekteket és néhány vizuális elemet, mint például az életpontszámláló vagy néhány kártya megjelenését. A történetből és a képi látványból eltávolították a halálra, vérre, erőszakra és vallásra utaló elemeket, hogy jobban megfeleljen a fiatalabb korosztály számára.[3] Az írott szöveget, mind a japán, mind az angol nyelvűt, törölték vagy olvashatatlanná tették. Számos országban a 4Kids változata lett bemutatva. Az angol nyelvű epizódokat a YouTube-csatornájára is feltöltötte a 4Kids, és egészen 2011. március 29-ig elérhető volt. Ekkor azonban a Nihon Ad Systems és a TV Tokyo beperelte a 4Kidset szerződésszegésért és a Funimationnel kötött titkos megállapodásai miatt, és visszavonta a Yu-Gi-Oh!-franchise-ra vonatkozó jogait.[4] A Yu-Gi-Oh! GX-ből a 157. résszel kezdődő negyedik évad már nem kapott angol szinkront, hanem 2008 szeptemberében a Yu-Gi-Oh! 5D's észak-amerikai adása váltotta.

Magyarországon is a 4Kids változata került a televízióba, először – egyetlen saját beszerzésű szinkronos animeként – az A+ vetített le 52 részt (1. évadként) 2005–2007 között, majd 2014. február 7-étől[5] július 1-jéig a Viasat 6 újraszinkronizálva 104 részt tűzött adásba (1. és 2. évad). A Viasat akkori tájékoztatása szerint az egész sorozatot tervezte, de közben – hosszú évekig – leállításra kerültek az anime-beszerzések.

Zene[szerkesztés]

Nyitódalok
1. Kaiszei dzsósó Hallelujah (快晴・上昇・ハレルーヤ; Kaiszei dzsósó Harerúja; Hepburn: Kaisei jōshō Harerūya?): előadója a Jindou (1–33. epizód)[1]
2. 99%: előadója a BOWL (34–104. epizód)[1]
3. Teardrop (ティアドロップ; Tiadoroppu?): előadója a BOWL (105–156. epizód)[1]
4. Precious Time, Glory Days: előadója a Psychic Lover (157–180. epizód)[1]
Záródalok
1. Genkai Battle (限界バトル?, ’Genkai Batoru’): előadója a JAM Project (1–33. epizód)[1]
2. Wake Up your Heart: előadója KENN (34–104. epizód)[1]
3. Taijó (太陽; Hepburn: Taiyō?): előadója a Bite the Lung (105–156. epizód)[1]
4. Endless Dream: előadója Nihirosi Kitada (157–180. epizód)[1]
Angol nyelvű változat
Get Your Game On: előadója Alex Walker, Jake Siegler és Matthew Ordek

Manga[szerkesztés]

A spin-off mangasorzatot Takahasi Kazuki felügyelete mellett Kagejama Naojuki írta és rajzolta. Az első fejezet a V-Jump magazinban jelent meg 2005. december 17-én,[6] az utolsó, 64. pedig 2011. március 19-én. Az egyes fejezeteket kilenc tankóbon kötetbe gyűjtve a Shueisha adta ki 2006. november 6. és 2011. június 3. között.[7][8] Az angol nyelvű kiadás jogait a Viz Media szerezte meg, amely az első 37 fejezetet publikálta a Shonen Jump magazinjában. A többi fejezet illusztrált regény formájában jelent meg, az 5. kötettől kezdődően. A manga cselekménye az eredeti Yu-Gi-Oh! sorozat folytatása és főként az Árnyjátékokra és az Ezeréves Kirakósra fókuszál.[9][10] Új szörnyek is megjelennek a mangában és néhány szereplő jellemzői is megváltoztak. Az eredeti Yu-Gi-Oh! mangával ellentétben, az angol nyelvű manga a 4Kids szinkronizált változatából veszi át a neveket. Egy one-shot GX manga is megjelent, szintén Kagejama Naojuki munkájaként, a V-Jump 2014 augusztusi számában, amit 2014. június 21-én kezdtek értékesíteni.[11]

Videójátékok[szerkesztés]

Több Yu-Gi-Oh! GX-en alapuló videójáték jelent meg a Konami fejlesztésében és kiadásában.

Két játékot adtak ki Game Boy Advance-re, a Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX Aim to be Duel King!-et és a Yu-Gi-Oh Duel Monsters Expert 2006-ot.

Nintendo DS-re négy játék jelent meg: Yu-Gi-Oh! Duel Monsters Nightmare Troubadour, Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX Spirit Summoner, Yu-Gi-Oh! Duel Monsters World Championship 2007 és Yu-Gi-Oh! World Championship 2008. A Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX Card Almanac valójában nem egy játék, hanem egy kártyakatalógus, amely a 2007-ig megjelent kártyákat tartalmazza.

PlayStation Portable-re adták ki a Tag Force sorozatot, amelyből az első három játék alapul a GX-en (a többi a 5D’s-en). A címek a következők: Yu-Gi-Oh! GX Tag Force, Yu-Gi-Oh! GX Tag Force 2 és Yu-Gi-Oh! GX Tag Force 3. Az első játék PlayStation 2-re is elérhető Yu-Gi-Oh! GX: Tag Force Evolution címen. A Tag Force 3 Észak-Amerikában nem került piacra, viszont Európában igen.

Magazin[szerkesztés]

2007-ben az Eaglemoss elkezdett kiadni egy Yu-Gi-Oh! GX franchise-on alapuló magazint Yu-Gi-Oh! GX Ultimate Guide címmel.[12][13] 2007 és 2009 között összesen 61 számot ért meg. A magazinhoz különböző gyűjthető termékek, mint medálok, fényes vagy holografikus „háromszögek” és szörnyek miniatúrái is megjelentek.

Paródia[szerkesztés]

Inu Mayuge (犬 マユゲ?, ’Dog Brows’) művész De-I-Ko! GX (犬☆眉☆毛DE-I-KO! GX) című képregényében parodizálta a Yu-Gi-Oh! GX-et. A paródiát 2009. június 25-én publikálta a V-Jump.[14]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Anime-Planet kritizálta a történet és a szereplők „laposságát”, külön kiemelve, hogy szinte mindent a „forrófejű idióta” főszereplő irányít, aki „mindenre vidáman reagál és természetes képessége a játék”. A történeten belül a harmadik és negyedik évadot élvezte a legkevésbé, ami szerinte „megöli” a sorozatot, mivel új szereplőkkel helyettesít több, az első két évadban megkedvelt szereplőt. A kritikus „rettenetesnek” nevezte az angol szinkront, de dicsérte az eredeti japán dalokat és pozitívan értékelte az animációt és a hanghatásokat.[15]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j k Yu-Gi-Oh! Duel Monsters GX Televising Data (japán nyelven). biglobe.ne.jp. [2012. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  2. Yu-Gi-Oh! 5D's Game Anime Sequel Confirmed (angol nyelven). Anime News Network, 2008. február 21. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  3. Kirk Up Your Ears (angol nyelven). Anime News Network, 2010. július 22. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  4. TV Tokyo, Nihon Ad Terminate Yu-Gi-Oh! Deal, Sue 4Kids (angol nyelven). Anime News Network, 2011. március 29. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  5. winnie: Hírpéntek – 2014. 02. 07. (magyar nyelven). Sorozatjunkie, 2014. február 7. (Hozzáférés: 2023. május 27.)
  6. V-Jump 2006. februári szám, 2005. december 17., (a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 11323-02.
  7. 遊・戯・王GX 1 (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  8. 遊・戯・王GX 9 (japán nyelven). Shueisha. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  9. YU-GI-OH! GX Volume 1 (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2008. július 8.)
  10. Yu-Gi-Oh! GX, Volume 2 (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2008. július 8.)
  11. Yu-Gi-Oh ARC-V & GX Get Manga One-Shots (angol nyelven). Anime News Network, 2014. április 17. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  12. Yu-Gi-Oh! GX Ultimate Guide (angol nyelven). yugioh-gx-guide.co.uk. [2009. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva].
  13. Eaglemoss signs Yu-Gi-Oh TV deal (angol nyelven). Media Week, 2007. január 23. (Hozzáférés: 2015. január 18.)
  14. V-Jump, 2009. június 25., 237-243. o.
  15. Yu-Gi-Oh! GX (angol nyelven). Anime-Planet, 2011. december 23. (Hozzáférés: 2015. január 18.)

További információk[szerkesztés]