York őrmester

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
York őrmester
(Sergeant York)
Rendező Howard Hawks
Producer Howard Hawks
Jesse L. Lasky
Hal B. Wallis
Műfaj háborús film
Forgatókönyvíró Harry Chandlee
Abem Finkel
John Huston
Howard Koch
Főszerepben Gary Cooper
Walter Brennan
Joan Leslie
Margaret Wycherly
Ward Bond
Operatőr Sal Polito
Vágó William Holmes
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 134 perc
Költségvetés 2 millió $
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Brothers
Bemutató USA 1941. július 2.
Bevétel 4 millió $
További információk
IMDb-adatlap

A York őrmester (eredeti cím: Sergeant York) egy Howard Hawks rendezésében készült életrajzi ihletésű amerikai háborús film. A történet Alvin York első világháborút megjárt katona naplóján alapul. A filmet 11 Oscar-díjra jelölték, melyből kettőt sikerült megnyernie.

2008-ban a York őrmestert az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a Nemzeti Filmarchívumba.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alvin York (Gary Cooper) egy egyszerű tennessee-i lakos az I. világháború éveiben, aki átlagon felüli mesterlövész képességgel van megáldva, de az iváson és verekedésen kívül nem sok mindent csinál, ami nem könnyíti meg a helyzetet a türelmes édesanyjával (Margaret Wycherly) sem. De egy viharos éjszaka átértekeli életét, rájön a vallás fontosságára, amiben Rosier Pile lelkész (Walter Brennan) is segítségére van. Fogadalmat tesz, hogy nem fog ártani senkinek és jó férje lesz kedvesének, Gracie Williamsnek (Joan Leslie).

A sereg behívóját próbálja lelkiismereti okoknál fogva visszautasítani, de mégis besorozzák. A lelkiismereti indokot elutasítják, mert az egyháza hivatalosan nincs bejelentve. A Camp Gordon kiképzőtáborba kerül, a kiképzés során kiderül, hogy átlagon felüli mesterlövész képességei vannak, ezért előléptetik tizedessé.

York még mindig nem akar semmit sem kezdeni a seregben, főleg nem háborúzni és életeket kiontani. Buxton őrnagy (Stanley Ridges) egy szimpatikus tiszt történelemleckéket ad Yorknak. Rövid eltávot is biztosít neki, hogy menjen haza gondolkozni a harcról és ezáltal mások életeinek megmentéséről, egy történelemkönyvet is kap Buxtontól. Mialatt olvassa a könyvet, eldönti hogy szolgálni fogja hazáját és ismét szolgálatra jelentkezik. Bár még mindig kételkedik benne, hogy meg tudna ölni valakit, mert ezt nem látja a Biblia által igazolva.

Az egységei Európába hajóznak, hogy résztvegyenek a franciaországi meuse-argonne-i hadműveletekben. Amint német géppuskatűzbe keverednek, és látja ahogy bajtásai elesnek mellette minden kétsége elszáll. Hirtelen ő lesz az utolsó tiszthelyettes az egységben, és így rangidős is. York elfog egy német tisztet, és megadásra kényszeríti csapatát. Összesen 132 foglyot ejtenek. York nemzeti hőssé válik, és Becsület Renddel tüntetik ki.

A háború után visszatér Tennesseebe, ahol ünnepelt hősként fogadják, és egy kis farmot is kap, ahol elkezdi élni házaséletét Gracievel.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Karakter
Gary Cooper Alvin York
Walter Brennan Rosier Pile lelkész
Joan Leslie Gracie Williams
Margaret Wycherly Mrs. York
Ward Bond Ike Botkin
George Tobies "Pusher" Ross
Stanley Ridges Buxton őrnagy
Dickie Moore George York

A film háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eleinte az igazi Alvin York ellene volt, hogy filmet készítsenek háborús élményeiből. de végül a jogdíjak hatására megenyhült, mert így finanszírozni tudott egy felekezetközi Biblia iskola alapulását. York ahhoz is ragaszkodott, hogy Gary Cooper játssza filmbeli önmagát.

Pontatlanságok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmben York három testvér legidősebbikje. A valóságban 11 gyermek közül ő született harmadikként. A filmben akkor dönt úgy, hogy bevonul a seregben, amikor a Bibliában azt a részt olvassa, hogy „Adjuk meg a császárnak a császárét, Istennek az Istenét”. A valóságban erre az idézetre a parancsnoka hívta fel a figyelmet. A filmben mikor hazatér a háborúból a szolgálataiért kap egy házat és egy farmot Tennessee államtól. A valóságban már volt neki otthona, és már házas is volt, mielőtt megkapta az államtól az ingatlant.

Oscar-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Oscar-díj (1942)
  • díj: legjobb férfi főszereplő – Gary Cooper
  • díj: legjobb vágó - William Holmes
  • jelölés: legjobb film - Warner Brothers
  • jelölés: legjobb rendező – Howard Hawks
  • jelölés: legjobb férfi mellékszereplő – Walter Brennan
  • jelölés: legjobb női mellékszereplő - Margaret Wycherly
  • jelölés: legjobb operatőr – Sol Polito
  • jelölés: legjobb forgatókönyvíró – Harry Chandlee, Abem Finkel, John Huston, Howard Koch
  • jelölés: legjobb zene - Max Steiner
  • jelölés: legjobb hang – Nathan Levinson
  • jelölés: legjobb férfi díszlettervező – John Hughes, Fred M. MacLean

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sergeant_York című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.