Yamato – Öngyilkos küldetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yamato – Öngyilkos küldetés
(男たちの大和/YAMATO)
2005-ös japán film
RendezőSzató Dzsunja
ProducerKojanagi Noriko
Műfaj
ForgatókönyvíróHenmi Dzsun (történet)
Szató Dzsunja
FőszerepbenSzorimacsi Takasi
Nakamura Sidó
Aoi Jú
Macujama Kenicsi
Haruta Dzsunicsi
Vatari Tecuja
ZeneHiszaisi Dzsó
OperatőrAndrew Lesnie
VágóJoneda Takero
Gyártás
GyártóToei Co Ltd.
Ország Japán
Nyelvjapán
Forgatási helyszínJapán
Játékidő145 perc
Forgalmazás
Bemutató2005. december 17.
Korhatár16 III. kategória (F/4173/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Yamato – Öngyilkos küldetés témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Yamato – Öngyilkos küldetés (Otoko-tachi no Yamato) 2005-ös japán háborús filmdráma. A film a Jamato csatahajó utolsó útját a hajón szolgáló fiatal, 15–18 éves tengerészek szemszögéből mutatja be az eseményeket, és Japánban hatalmas sikert aratott.

Tartalom[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Jamato több mint 260 méter hosszú és 64 ezer tonna. A csatahajók királynője. 1945 tavaszán azonban már vele is elveszett a háború a japánok számára. A Jamatót tizenévesekből álló háromezer fős legénységével úgy küldik utolsó kamikaze útjára, hogy nincs benne elég üzemanyag a visszatéréshez. Alig egy nappal a kihajózás után amerikai felderítő tengeralattjárók felfedezik az ellenséges objektumot.

Makiko egy déli fekvésű japán kikötőbe érkezve azt reméli, hogy egy hajó elviszi őt a hatvan éve elsüllyedt Jamato tragédiájának színhelyére. Kérése mindenütt elutasításra lel, mígnem ki nem derül Kamio Kacumi kapitány számára, hogy Ucsida altiszt lánya áll előtte. Kamio és Ucsida szoros bajtársként büszkén és bátran együtt szolgáltak a legnagyobb hajón, melyet ember épített.

Kamio megdöbben a hír hallatán, hiszen abban a tudatban élt, hogy Ucsida eltűnt, amikor az amerikai légierő elsüllyesztette a hajót 1945. április 7-én. Vállalja a tizenöt órás út kalauzolását, melynek során Makiko és egy 15 éves matróz, Acusi oldalán újraéli a Jamato fedélzetén töltött háborús időket és megosztja emlékeit a fiatalokkal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]