XviD

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XviD

Legfrissebb stabil kiadás1.3.7 (stabil verzió, 2019. december 28.)[1]
Programozási nyelv
Operációs rendszer
Kategória
LicencGPL-2.0
A XviD weboldala

Az XviD egy GPL nyílt forráskódú MPEG-4 képtömörítési algoritmus amely eredetileg az OpenDivX-en alapul. Az XviD-et egy önkéntes programozókból álló csapat készítette, miután az OpenDivX-et lezárták.

A jelenlegi stabil verzió az 1.3.5 (2017. december 8.). Az Xvid-be megjelenése óta rengeteg extra szolgáltatást építettek, így erős versenytársa a DivX-nek, amely vele együtt napjaink egyik legelterjedtebb képtömörítési eljárása. Az XviD előnye hogy amíg a DivX Pro eljárás használatáért vagy fizetnünk kell, vagy el kell viselnünk a megjelenő hirdetéseket, reklámokat (ez az MPEG licenc miatt van így), addig az XviD egy teljesen ingyenes, nyílt fejlesztésű projekt.

A szabadalmi jogok miatt az XviD 0.9.x verzióit nem licencelték személyeknek/vállalatoknak az olyan országokban, ahol az ezen típusú engedélyeket nem alkalmazzák (pl: az USA-ban és Japánban). Az 1.x kiadásoknál egy egyszerű GNU GPLv2 licencet használnak, egyértelmű földrajzi korlátozások nélkül, bár ennek ellenére az XviD használatát még mindig a helyi törvények szabályozzák.

Források[szerkesztés]

  1. http://websvn.xvid.org/cvs/viewvc.cgi/tags/release-1_3_7/