Xuwulong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xuwulong
Evolúciós időszak: kora kréta, aptialbai
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Öregcsalád: Hadrosauroidea
Nem: Xuwulong
You, Li & Liu Weichang, 2011
Fajok
  • X. yueluni You, Li & Liu, 2011
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Xuwulong témájú rendszertani információt.

A Xuwulong a hadrosauroidea dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban élt. Az északnyugat-kínai Kanszu tartomány Csiucsüan területén levő Jücsingce-medencében, a kora kréta korban (az aptialbai korszakban) élt bazális hadrosauriformesek közé tartozik. A holotípusa, a GSGM F00001 katalógusszámú lelet egy teljes koponyából, egy majdnem teljes axiális csontvázból és egy teljes bal csípőből álló összefüggő példány, amire a Hszinminpu-csoportban találtak rá. A Xuwulongot Ju Haj-lu, Li Ta-csing és Liu Vej-csang nevezte el 2011-ben, a típusfaja a Xuwulong yueluni.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Xuwulong című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • You 2011: You, Hailu, Li Daqing and Liu Weichang (2011). „A New Hadrosauriform Dinosaur from the Early Cretaceous of Gansu Province, China”. Acta Geologica Sinica 85 (1), 51–57. o. DOI:10.1111/j.1755-6724.2011.00377.x.