Xanthipposz (Periklész apja)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xanthipposz
Születetti. e. 525
Athén
Meghalti. e. 475 (49-50 évesen)
Állampolgárságaathéni
Csatáimükalészi család
HázastársaAgariste
Gyermekei
SzüleiAriphron
A Wikimédia Commons tartalmaz Xanthipposz témájú médiaállományokat.
Xanthipposz neve cseréptöredéken (i. e. 484)

Xanthipposz (Ξάνθιππος) (i. e. 520?–i. e. 479 után), Ariphron fia, Periklész apja, a görög–perzsa háborúk kiemelkedő athéni hadvezére, i. e. 479-ben Athén arkhón epónümosza volt.

i. e. 489-ben ő volt a fő vádlója Miltiadésznak, akit sikertelen pároszi hadjárata után hazaárulással vádoltak. i. e. 484-ben ő lett az első ismert cserépszavazás áldozata Themisztoklész ellenében, száműzetésbe kellett mennie, ahonnan i. e. 481-ben a fokozódó perzsa veszély miatt visszahívták.

i. e. 479-ben ő lett Themisztoklész után az athéni flotta főparancsnoka. Ő vezette az athéni flottát a mükaléi csatában, ahol a görög flotta főparancsnoka a spártai Leótükhidasz volt, és ahol a görögök döntő győzelmet arattak a perzsák felett.

A spártaiak ezután visszavonultak a hellén ligából és Xanthipposz vezette a görögöket Szésztosz ellen, amit egy téli ostrom után elfoglaltak és a perzsa satrapát, Artaüktészt is elfogta és kiszolgáltatta őt az eleusziak bosszújának, akik keresztre feszítették őt.

Feleségül vette Agarisztét, Kleiszthenész unokahúgát. Agariszté álmában oroszlánt szült, pár nappal később világra hozta Periklészt.

Források[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap