Időkép.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Www.időkép.hu szócikkből átirányítva)
Időkép
Idokep logo2008.jpg
Típus Internetes portál
Alapítva 2004. január 22.
(Budapest)
Székhely 1124 Budapest, Bartók Béla út 65/b
Vezetők Nagy Gergely
Nagy Márk
Szente-Varga Bálint
Termékek Időjárási térképek, előrejelzési modellek, időjárási újságírás
Szolgáltatások Időjárás
Alkalmazottak száma 20-25
Anyavállalata Időkép Kft.
Leányvállalatai Időkép Erdély
Időkép Európa

Az Időkép weboldala

Az Időkép.hu egy magyar időjárási portál.

Alapötlet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az idokep.hu Magyarország pillanatnyi időjárását ábrázolja számos látványos, könnyen áttekinthető térképen keresztül. A térképekre regisztráció után bárki küldhet saját méréseket.

A kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az oldal fejlesztése 2003 telén kezdődött, a legelső publikált verzió 2004. január 22-én látott napvilágot, ekkor még a Metnet.hu társoldalaként www.bociusz.hu címen. Akkoriban még egy ADSL kapcsolaton üzemelő számítógép végezte az oldal kiszolgálását. A pillanatnyi égképet ábrázoló térkép mellé hamarosan elkészült a szelet és a hőmérsékletet is megjelenítő vizualizáció. Az első médiavisszhang a 2004. december 17-ei Népszabadságban jelent meg [1], ekkor a honlapot naponta kb. 1000 egyedi látogató kereste fel.

Az Origo ösztöndíja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az oldal fejlődésének igazi lendületet a C3 Kulturális Alapítvány Szabadfogású Számítógép versenyének fődija[2] adott, mely az Origo 1,2 millió forintos ösztöndíját és egy dedikált szervergép rendelkezésre bocsátását jelentette. A 2006-os évben így számos új, a meteorológia világában addig ritka térkép, köztük a hóvastagságot és az UV Index értékét megjelenítő élő térkép vált elérhetővé. Elkészült az automatikus időjárási mérőállomásokat a térképekre csatlakoztatni képes rendszer végleges verziója is. A fejlődést egyre nagyobb érdeklődést követte, az MTV a Válaszd a Tudást! c. műsorában reggelente, a TV Kispest minden időjárásjelentésében az Időkép térképeit sugározza élő adásban.

Egyedi fejlesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az idokep.hu társoldalával, a Viharvadász.hu-val közösen megnyitotta a többek közt saját fejlesztésű időjárási műszereit és kamerarendszereit áruló webáruházát, mellyel az egyre növekvő kiadásokat finanszírozzák. 2007 novemberétől saját, egy napos előrejelzési modellt is futtat, mely a világon egyedülálló módon a hivatalos mérések mellett a saját észlelőtábora által küldött adatokat is felhasználja a még pontosabb előrejelzések érdekében. Az átlagos 50 ezer egyedi látogató és 400 ezer napi oldalletöltés, időjárásilag eseménydúsabb időszakban 100 ezer egyedi látogató és 1,5 millió oldalletöltés fölé is nőhet (WebAudit statisztika). Az oldal alapításának negyedik évfordulóján, 2008. január 22-én indult el az IdőképTV, az első magyar időjárási televízió, melyet kezdetben internetes adásként lehet megtekinteni, majd a szükséges engedélyek megszerzése után kábeltelevízión és műholdon is fogható lesz.

Nemzetközi terjeszkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008 húsvétján nyilvánosan is megkezdte működését az Időkép Erdély és az Időkép Szlovákia. Az észlelések a magyar portállal egy adatbázisban szerepelnek, így az országhatárok átfedése folyamatos. 2008. május 30-án beindult az egész Kelet-Közép-Európát, valamint a Mediterráneumot lefogó Időkép Európa.

Bővülés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008 szeptemberétől elindult az Időkép Pro, mely az Időkép saját időjárási mérőhálózata. A csatlakozó tagok felküldött méréseikből egyéni térképes megjelenítéseket, tetszőleges időszakos lekérdezéseket, statisztikákat gyárthatnak. A rendszerbe két hét alatt 50 állomás csatlakozott, így a legyártott statisztikák pontossága egyre jobb. Saját mesterséges intelligencia programmal percenkénti felbontású hurokfilm is elérhető az oldalon, melyet a negyedóránként készülő radarképekből számol a rendszer. Az IdőképTV stúdiójából 2008 őszétől egy éven át naponta friss, flash alapú videó-előrejelzés készült. 2008. november 21-étől egy újabb fejlesztés a 3D-s és HD felbontású Magyarország Hőtérkép is látható.

Kísérleti 30 napos előrejelzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2010 márciusában az Időkép tudományos kutatásba kezdett, melynek célja a jelenlegi, maximum 1-2 hetes numerikus időjárás-előrejelzések kiváltása egy tendencia-alapú előrejelzéssel. Az eljárás lényege, hogy a múltban (ahonnan rendelkezésre állnak historikus klimatológiai adatsorok) a jelenlegi állapothoz hasonlót keresve, majd azt alapul véve előrejelzés készül a jövő időre.[3]

Az Időkép csapadékradarja 2010. május 11-én

Radarhálózat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cseh Meteopress szervezettel történő együttműködés részeként 2010 márciusában Budapesten telepítették az Időkép első meteorológiai lokátorát. A Nagytétényben elhelyezett csapadékradar segítségével 96 tengeri mérföld, azaz 178 kilométer sugarú körben folyamatosan figyelhető a csapadéktömbök mozgása.[4] 2011 tavaszán Szolnokon és Keszthelyen, nyáron pedig Balkányban lett telepítve további három radarállomás, melynek segítségével Magyarország egésze felett követhető a csapadéktömbök mozgása.[5][6] 2012. október 26-án Pozsonyban helyeztek el egy radarhálózatot.

Villámlokalizációs hálózat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2010 nyarától az Időkép egy önálló villámdetektor rendszer kiépítését kezdte meg. A rendszer jelenleg 4 mérőponttal rendelkezik, melyből kettő Budapesten, továbbá Balatonbogláron és Szolnokon üzemelnek. A hálózat az ország határain túlnyúlva nagyjából további 200 km-en képes érzékelni a zivatarfelhőkből induló elektromos kisüléseket.[7]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]