Wolfgang Přiklopil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wolfgang Priklopil szócikkből átirányítva)
Wolfgang Přiklopil
Született1962. május 14.
Bécs
Elhunyt2006. augusztus 23. (44 évesen)
Bécs
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozása
  • bűnöző
  • elektrotechnikus
Halál okaöngyilkosság
SablonWikidataSegítség

Wolfgang Přiklopil (Bécs, 1962. május 14.Bécs, 2006. augusztus 23.) osztrák távközlési technikus volt. 1998. március 2-án ő rabolta el az akkor 10 éves Natascha Kampuscht, majd tartotta nyolc évig fogságban. Miután a lány 2006-ban megszökött a fogságból, a férfi öngyilkos lett.[1] Přiklopilt nem sokkal később álnéven, rendőri biztosítás mellett temették el.[2] Az ügy nagy nemzetközi médiaérdeklődést váltott ki.

Karl és Waltraud Přiklopil egyedüli gyermeke volt, családja cseh származású. Egy időben a Siemensnél dolgozott. A házat, melynek pincéjében Kampuscht fogva tartotta, még a nagyapja építette a második világháború után. Nagyapja és az apja később egy óvóhelyet alakított ki a pincében. Wolfgang Přiklopil 1984-ben, nagyanyja halála után költözött be a házba.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Öngyilkos lett az osztrák lány elrablója (magyar nyelven). Origo, 2006. augusztus 24. (Hozzáférés: 2011. január 11.)
  2. Álnéven temették el Natascha Kampusch elrablóját (magyar nyelven). Origo, 2006. szeptember 8. (Hozzáférés: 2011. január 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wolfgang Priklopil című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Violence
A Wikimédia Commons tartalmaz Wolfgang Přiklopil témájú médiaállományokat.
  • Allan Hall–Michael Leidig: Lány a pincében. Natascha Kampusch története; ford. Bíró Júlia; Partvonal, Bp., 2007