Wintermantel Zsolt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wintermantel Zsolt

Wintermantel Zsolt (Budapest, 1972. február 26. –) magyar politikus, közlekedésmérnök, közgazdász, 2010 óta Újpest polgármestere, fővárosi önkormányzati és országgyűlési képviselő.

Életrajz, civil tevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1972. február 26-án született Budapesten, Wintermantel Kálmán mérnök-közgazdász és Krisztián Edit villamosmérnök gyermekeként. 2004-ben kötött házasságot, felesége Adrienn. Fia, Kristóf Benjámin 2005-ben, lánya, Zoé Ráchel 2009-ben született.

Az Újpesti Műszaki Középiskolában tanult, a BME Közlekedésmérnöki Karán, valamint Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán szerzett diplomát. 1996-ban fél évig a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya tömegközlekedési alosztályának gyakornoka. 1999-2000-ben a Diákbónusz Kht. gazdasági igazgatója. 1998-2003 között a BME ifjúsági szolgáltatásokkal foglalkozó diákközpontjának igazgatója, 2003-2010 között a Műegyetemi Kiadó ügyvezető igazgatója volt.

Széles körű társadalmi tevékenysége során, 1992-1999 között munkatársa a Drog Stop Egyesületnek, illetve az általa működtetett segély-telefonszolgálatnak, 1994-ben az EMLA Nemzetközi Környezetvédelmi Kutatócsoport tagja, 1995-től 1998-ig a BME Egyetemi Hallgatói Képviseletének tagja, 1996-1998 között elnöke, 1996-1998 között a Műegyetemi Hallgatókért Alapítvány kuratóriumi elnöke, 1995-től 1998-ig a Műegyetemi Ifjúsági Egyesület tagja, 1996-tól alelnöke, majd 1997-1998-ban elnöke és a HÖOK elnökségi tagja, valamint a Gyermek-, és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács korosztályi tárgyalócsoportjának elnökségi tagja. 1998-1999-ben a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi tagja. 2000-2006 között a Nemzeti Gyermek-, és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának tagja. Jelenleg a Polgári Újpestért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Közéleti szerepvállalások, megbízatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fidesz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1990-ben lépett be a Fideszbe, jelenleg tagja a budapesti választmánynak és az újpesti szervezet elnökségének. Részt vett a Fidelitas megalapításában, korábban két éven keresztül volt a budapesti szervezet elnöke.

Újpesti Önkormányzat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994 óta vesz részt az Újpesti Önkormányzat munkájában, először a Városfejlesztési Bizottság külsős tagjaként, majd az Észak Pesti Ingatlan- és Térségfejlesztési Rt. igazgatósági tagjaként tevékenykedik. 2006-ban egyéni képviselői mandátumot szerez a képviselő-testületben, a Fidesz frakciójának vezetője, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. A 2010. évi önkormányzati választásokon polgármesterré választják a Fidesz és az Újpestért Egyesület jelöltjeként. A 2014-es magyarországi önkormányzati választáson 52,49%-ot kapott, így ismét Újpest polgármestere maradt.

Fővárosi Önkormányzat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2002-es önkormányzati választáson a Fővárosi Közgyűlés tagjává választották, a Fidesz képviselőcsoportjának helyettes vezetője volt, a Közbeszerzési és a Tulajdonosi Bizottságban tevékenykedett. A 2006-os önkormányzati választáson újra a Közgyűlésbe kerül. A Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság alelnökeként tevékenykedik, a városi szolgáltatásokkal, közüzemekkel, parkolással, közösségi közlekedéssel kapcsolatos ügyek felelőse a frakción belül. 2010-ben a választók bizalmából ismét a Közgyűlés tagja maradt, s harmadik képviselői ciklusát kezdhette meg.

Országgyűlés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban országgyűlési listás képviselőjelölt. 2002-ben Budapest 6. számú egyéni választókerületében második lett, s a fővárosi listáról sem tudott mandátumot szerezni. A Fidesz sikeres európai parlamenti választása után, 2004-ben lett a Magyar Országgyűlés képviselője egészen a 2006-os választásokig. Képviselői munkája során főleg a budapesti ügyek tartoztak hozzá. A 2010-es országgyűlési választásokon Budapest 6-os számú egyéni választókerületében (Rákospalota-Újpesten) szerzett egyéni mandátumot. A Gazdasági és Informatikai Bizottság tagjaként dolgozott.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A wintermantel német szó, magyarul télikabátot, téli köpenyt, téli köpönyeget jelent.

A hagyomány szerint a Wintermantel név két dél-német család nevéből alakult ki, a „Winter” és a „Mantel” család tagjainak házasságkötésekor. A Bräunlingeni múzeum munkatársa, Susanne Huber-Wintermantel szerint a név jelentése: „a hegy északi lejtőjén épült udvarház”. (Hasonló jelentéstartalmuk van a Winterhalder, Winterhalter, Wintermandel szavaknak illetve neveknek.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]