Winnipeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Winnipeg
Winnipeg címere
Winnipeg címere
Winnipeg zászlaja
Winnipeg zászlaja
Mottó: Unum Cum Virtute Multorum
Közigazgatási adatok
Ország Kanada
TartományManitoba
Alapítás éve1873
Polgármester Scott Gillingham
Irányítószám R2C–R3Y
Körzethívószám 204
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Népesség749 607 fő (2021)[1]
Népsűrűség1365 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság238 m
Terület464,01 km²
IdőzónaCST (UTC–6)
Elhelyezkedése
Winnipeg (Kanada)
Winnipeg
Winnipeg
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 49° 53′, ny. h. 97° 10′Koordináták: é. sz. 49° 53′, ny. h. 97° 10′
Winnipeg elhelyezkedése Manitobában. (A sarokban Manitoba elhelyezkedése Kanadában.)
Winnipeg elhelyezkedése Manitobában. (A sarokban Manitoba elhelyezkedése Kanadában.)
Winnipeg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Winnipeg témájú médiaállományokat.

Winnipeg Kanada Manitoba tartományának legnagyobb városa és közigazgatási központja. Területe 464 km², vonzáskörzetével együtt 5303 km². Lakossága 633 451 fő, városi övezetével együtt 641 483 fő, vonzáskörzetével együtt 694 668 fő (a 2006-os népszámlálás adatai alapján).

A Vörös-folyó és az Assziniboin folyó találkozásánál (The Forks), Észak-Amerika földrajzi középpontjának közelében helyezkedik el.

A közelében tavak százai találhatók, köztük a világ 11. legnagyobb tava, a Winnipeg-tó, a Manitoba-tó és az Erdők tava (angolul Lake of the Woods).

Neve[szerkesztés]

Neve a „sáros vizek” jelentésű nyugati krí szavak egy átirata.

Földrajza, éghajlata[szerkesztés]

A hosszúsági fokokat tekintve Kanada közepétől valamivel nyugatra helyezkedik el, körülbelül 100 kilométerrel északra az Egyesült Államok határától, a kanadai préri keleti szélének közelében, a Winnipeg-tótól 70 kilométerre délre. A Vörös-folyó árterében épült, termékeny mezőgazdasági vidék veszi körül. A talaj agyagos, felül vastag, termékeny fekete réteggel.

Éghajlata nedves kontinentális. A tavasz és az ősz rövid, mintegy hathetes, de változékony ilyenkor az idő. (Októberben mértek már 30,5 és -20,6 °C, májusban 37.8 és -11.7 °C-ot is). A telek hosszúak és hidegek. Mivel a közelben nincsenek az éghajlati hatásokat mérséklő hegyláncok, a régió ki van téve különböző éghajlati rendszerek, köztük a hideg sarki hatásainak. Ugyanakkor gyakrabban emelkedik 30 °C fölé a hőmérséklet, mint bármely másik kanadai nagyvárosban. November és március közt általában fagypont alatt van a hőmérséklet, május közepe és szeptember közt pedig 20 °C felett.

A kanadai környezetvédelmi minisztérium szerint a világ leghidegebb 600 ezer lakosúnál népesebb városa. Ugyanakkor sok a napsütés, évente több, mint 2300 óra. A winnipegi negatív hőmérsékleti rekord -47.8 °C (1879. december 24).

Története[szerkesztés]

A Vörös-folyó és az Assziniboin-folyó összefolyása, mai nevén The Forks („Az elágazások”) évezredek óta fontos találkozási pontja az amerikai indiánok kenu útvonalainak. A szájhagyomány, a régészeti leletek; sziklarajzok (petroglifák) alapján ismert, hogy az indiánok táboroztak, halásztak és kereskedtek erre, valamivel északabbra pedig még a mezőgazdaság is gyökeret vert.

A folyók messze hatoló utakat biztosítottak és számos különböző népet kötöttek össze, mint a krík, a mandanok, assziniboinok, sziúk, lakoták és mások. Mellettük ősi mesterséges halmok találhatók, hasonlók azokhoz, amelyeket a déli vidékek halomépítői hoztak létre. A Winnipeg-tó belső tengerként funkcionált, rajta keresztül vízi úton megközelíthetőek voltak a nyugati hegyvidékek, keleten a Nagy Tavak, észak felé pedig az óceán. Fontos észak-déli összekötő útvonalként szolgált a Vörös-folyó.

Felső Fort Garry az 1870-es évek elején.

Az első európaiak 1738-ban érkeztek a vidékre. Sieur de la Vérendrye prémkereskedő telepet hozott létre Fort Rouge-ban. Ezt később elhagyták, de számos más telep létesült a Vörös-folyó környékén. 1809-ben a North West Company megalapította Fort Gibraltart, 1812-ben pedig a Hudson's Bay Company Fort Douglast. A két társaság könyörtelen harcot folytatott egymás ellen, amelynek során több erőd megsemmisült. 1821-ben azzal szűnt meg az ellenségeskedés, hogy a két cég egyesült. A Fort Gibraltart, amely a mai Winnipeg területén épült, 1822-ben Fort Garry névre keresztelték át és ez játszotta a cég fő kereskedőtelepének szerepét a régióban. 1826-ban egy árvíz elpusztította, de 1835-ben újraépítették. A prémkereskedelemben nem volt nagy szerepe, ám sok évre ez lett a Társaság Kormányzójának székhelye és az első nyugat-kanadai gyarmat központja.

Felső Fort Garry ma.

1869-ben Winnipegben tört ki a Vörös-folyó felkelés, a Louis Riel vezette métis nép és a Kelet-Kanadából érkező bevándorlók közti konfliktus. A konfliktusnak a „Wolseley-expedíció”, a Garnet Wolseley tábornok vezette kanadai haderő érkezése vetett véget, amelynek az is a következménye lett, hogy Manitoba 1870-ben az ötödik tartományként csatlakozott Kanadához, Winnipeg pedig 1873. november 8-án város lett.

Közigazgatása[szerkesztés]

Helyi önkormányzat[szerkesztés]

1992 óta önkormányzati testületét 15, egy-egy választókerületet képviselő városi tanácsnok és háromévente közvetlenül választott polgármester alkotja. A jelenlegi polgármestert, Scott Gillinghamet 2022. november 1-jén választották meg.

Tartományi, szövetségi politika[szerkesztés]

Winnipeget 31-en képviselik a Manitobai Törvényhozó Gyűlésben. A kanadai képviselőházban nyolc képviselője foglal helyet. A szenátusban hat winnipegi van (de csak ketten képviselik a várost).

Közbiztonság[szerkesztés]

2004-ben Winnipegben százezer főre 12 167 bűnügy esett, ezzel Regina, Saskatoon és Abbotsford után a negyedik volt a kanadai nagyvárosi övezetek rangsorában. A félmilliónál több lakosú nagyvárosi övezetek közül itt volt a legnagyobb a bűnesetek száma, 50%-kal Calgary és több, mint 100%-kal Toronto felett.

A következő évben 8%-kal kevesebb bűnügyet regisztráltak. Autólopásban viszont még mindig Manitoba vezet a kanadai tartományok közt és a lopások Winnipegben koncentrálódnak.

A winnipegi rendőrség több, mint 1300 rendőrt alkalmaz.

Winnipegi látkép

Közlekedés[szerkesztés]

A winnipegi tömegközlekedés kezdetei 1882-ig nyúlnak vissza, amikor lóvasutat hoztak létre. 1891-től ezeket villamosok váltották fel, amelyek 1955-ig futottak. 1918-tól autóbuszokat is alkalmaztak, 1938 és 1970 közt pedig trolin is lehetett közlekedni. A mai helyi tömegközlekedési vállalat, a Winnipeg Transit már csak dízelüzemű buszokat alkalmaz. Több évtizede megvalósulatlan gondolat, hogy a városközpontot gyors vasúti, vagy buszösszeköttetéssel kellene ellátni a Manitobai Egyetem külvárosi kampuszával.

A téli és a nyári hőmérséklet erős ingadozásai miatt az utak általában rossz állapotban vannak.

A város a 75-ös manitoba tartományi főúton keresztül közvetlen összeköttetésben van az Egyesült Államokkal. (A határon túl az I-29-es és az US 75-ös főutakban folytatódik. Az út Kanadában Emersonnál végződik. Itt van a legforgalmasabb határátkelőhely Vancouver és a Nagy Tavak közt.[2] Az emersoni kereskedelmi forgalom jórésze winnipegi eredetű, vagy oda tart. Winnipeg városon belül a főút neve Pembina főút (42-es út).

A városközpontban elhelyezkedő winnipegi buszpályaudvarról Greyhound Canada, Jefferson Lines, Grey Goose Bus Lines, Beaver Bus Lines és a Brandon Air Shuttle társaságok közlekedtetnek helyközi és nemzetközi járatokat.

Winnipeg repülőtere, amely 2006 decemberében kapta a Winnipeg James Armstrong Richardson nemzetközi repülőtér nevet jelenleg fejlesztés alatt áll. Új terminálját, egy irodaházat és egy második hotelt 2009-ben tervezik átadni. Ez volt Kanada első nemzetközi repülőtere, amikor 1928-ban Stevenson Aerodrome néven átadták.[3]

Sportélete[szerkesztés]

Csapat Sport Bajnokság Aréna
Winnipeg Goldeyes baseball American Association of Professional Baseball Shaw Park
Winnipeg Blue Bombers kanadai futball Canadian Football League IG Field
Winnipeg Sea Bears kosárlabda Canadian Elite Basketball League Canada Life Centre
Winnipeg Jets jégkorong National Hockey League Canada Life Centre
Valour FC labdarúgás Canadian Premier League IG Field
Manitoba Moose jégkorong American Hockey League Canada Life Centre

Magyar vonatkozások[szerkesztés]

Winnipegben jelentős magyar közösségek élnek. Szervezeteik: Szent István Magyar Ház, Kapisztrán Magyar Néptáncegyüttes, Kárpát Magyar Néptáncegyüttes, Padovai Szt. Antal Római Katolikus Templom,[4] Magyar Unitárius Templom. Magyarország tiszteletbeli konzulja a városban Frohlinger Tamás.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Canada 2021 Census
  2. NAIPN: North American Inland Ports. [2006. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 24.)
  3. Found Locally: Transportation. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 17.)
  4. Emlékfoszlányok - Fr. Szabó Szerén O.F.M.[halott link]
  5. A winnipegi magyar közösség honlapja

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]