Winfield (cigaretta)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Winfield egy ausztrálúj-zélandi cigarettamárka, amely a British American Tobacco védjegye. A márkát az európai, kanadai, dél-afrikai, illetve az ázsiai piacokon is értékesítik.

Winfield termékek[szerkesztés]

Az alábbi táblázat összefoglalja a Winfield összes fajtáit Ausztráliában. A vörös és a kék csomagolású termékei minden olyan piacon előfordulnak ahol a Winfield cigarettát értékesítik.

Hard Pack Soft Pack (2008-ban megszűnt) Szénszűrős csomagolás Hagyományos csomagolás (30g ill. 50g)
Winfield Red (16 mg) (vörös) Winfield Red Winfield Red Winfield Red
Winfield Blue (12 mg) (kék) Winfield Blue Winfield Blue Winfield Blue
Winfield Gold (8 mg) (arany) Winfield Gold Winfield Gold Winfield Gold
Winfield Sky Blue (6 mg) (enyhe kék) Winfield Sky Blue Winfield Sky Blue
Winfield Grey (4 mg) (szürke)
Winfield Ultimate (1 mg)
Winfield mentolos (8 mg)
Winfield enyhén mentolos (4 mg)
Winfield Optimum Clear (?mg)

Korábban az ausztrál dohányosok tévhitben éltek, miszerint a cigaretta dobozán található "light felirat az erős ízesítésű cigarettára utal, az angol "light" szó viszont magyarul enyhét jelent. Maga a cigaretta enyhe ízesítésű volt. 2005-ben az Ausztrál Fogyasztóvédelmi Bizottság megszüntette a dobozokon látható "light" feliratot és elrendelte, hogy a dohánygyárak helyette a "sky" (magyar jelentése: égbolt) feliratot alkalmazzák. Az ausztrál nép ezalatt a szó alatt az enyhe kifejezést értette, így már sokan vásároltak ilyen fajtát is.

Szponzorálása a sportban[szerkesztés]

A Winfield cigaretta elsőként au Ausztrál Rögbiligában szereplő New South Wales csapat támogatója volt 1982-ben, valamint névadója volt a győztesnek járó trófeának is (Winfield-kupa). A szerződést 1992-ben fel kellett bontani, mivel az ausztrál kormány elrendelte a dohánytermékek szponzorálásának betiltását. 1992 és 1995 között a Winfield támogatta az ausztrál túraautó-világbajnokságban szereplő Gibson Motorsport csapatot is. Az Ausztrál Motorsport (CAM) a dohánytermékek reklámozásának minden formáját engedélyezte. Később a cigarettamárka fő szponzora volt a Williams Formula–1-es csapatának az 1998-as, illetve az 1999-es szezonban.

Reklámozása[szerkesztés]

A híres ausztrál színész, Paul Hogan kezdte el reklámozni először a cigarettát az 1970-es években, erre Sydney hivatalától kapott engedélyt. Számos kisfilmben, illetve újságokban tüntette fel a cigarettát az anyhow have a Winfield, azaz habár van egy Winfield szlogennel. Az akkori hagyományos fajtája a terméknek szinte mindenben megegyezik a maiéval.

Külső hivatkozások[szerkesztés]