William Henry Pickering

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Henry Pickering
Pickering William Henry 02598v.jpg
Született
1858. február 15.
Boston
Elhunyt
1938. január 16. (79 évesen)
Jamaica
Foglalkozása csillagász

William Henry Pickering (Massachusetts, Boston 1858. február 15.Jamaica, Mandeville 1938. január 16.) amerikai csillagász, Edward Charles Pickering öccse. 1883-ban az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották.[1]

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1899-ben felfedezte a Szaturnusz kilencedik holdját, a Phoebe-t. Alfred Wegener előtt felvetette a kontinensek vándorlásának ötletét, ami szerint azok valamikor egyetlen földdarabot alkottak.[2]

Napfogyatkozások megfigyelésére expedíciókat vezetett. Tanulmányozta a Hold krátereit. 1919-ben az Uránusz és a Neptunusz bolygók pályáinak háborgásából egy ismeretlen, Planet X bolygó létére következtetett, de azt a Mount Wilson Obszervatórium fényképei nem igazolták. Az 1930-ban felfedezett Pluto tömege túl kevés lett volna az eltérések magyarázatához, így azt ma mérési hibának tartják.

Több obszervatórium és egyéb csillagászati megfigyelőhely létrehozásában működött közre, köztük a legismertebb a Lowell Csillagvizsgáló. Életének késői szakaszát a magán obszervatóriumában való megfigyelésekkel töltötte, ami Jamaicában volt.

Emlékét őrzi a 784 Pickeringia kisbolygó, a Pickering nevű kráter a Holdon és a Marson, amit fivérével, Edward Charles Pickeringgel közösen kapott.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Book of Members, 1780-2010: Chapter P. American Academy of Arts and Sciences. (Hozzáférés: 2011. április 22.)
  2. Pickering, W.H (1907.). „The Place of Origin of the Moon - The Volcani Problems”. Popular Astronomy 15, 274–287. o.  

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William Henry Pickering című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]