Willem Claesz Heda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Willem Claesz Heda
Született1594. december 14.[1]
Haarlem[2][1]
Elhunyt1680. augusztus (85 évesen)[1]
Haarlem[2][1]
ÁllampolgárságaNémetalföldi Köztársaság
GyermekeiGerret Willemsz Heda
Foglalkozása
  • festőművész
  • művész
A Wikimédia Commons tartalmaz Willem Claesz Heda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Willem Claesz. Heda (Haarlem, 1594. — Haarlem, 1680. körül) az egyik legkiválóbb holland csendéletfestő a holland festészet aranykorában.

Életpályája[szerkesztés]

Haarlemben élt és dolgozott, a Szent Lukács céh vezetője volt. Életéről keveset tudunk, munkásságáról annál többet. A holland csendéletfestés legnagyobb mestereinek egyike. Leginkább megterített asztalokat festett pástétomokkal, sonkákkal, a tenger gyümölcseivel, stb. Az italokat csillogó üvegpoharakban és ezüstserlegekben ábrázolta. Csendéleti tárgyait úgy rendezte el, hogy a különböző színű és felületű tárgyakat ellentéteikkel egybehangolja és a részletek megfestésével együtt is egységes festői benyomást keltsen. Festményein az aranysárga, a barna és a szürke színek dominálnak.

Monokróm csendéletei közül kiemelkedik Csemege című képe, amelyen az étkezés után magára hagyott polgári asztalt ábrázolja a legnagyobb részletességgel, s a legdiszkrétebb árnyalatokkal, amely a hamuszürke, az ezüstszürke, a mogyorószín és az okker középárnyalataiból adódik. A hátrahagyott étkek és edények részletező komolysággal való megfestése mágikus realizmust sugall.[3]

Bankett csendélete szintén híres, e képen Heda félig elfogyasztott ételeket ábrázol, kagylóhéjat, szétszórt olajbogyót és vagdalt pitét. A 17. századi Hollandiában ünnepi alkalmakra darált pitét készítettek húsból, ízesített gyümölcsökből, mazsolából, fűszerekből, citromszeletekből. Heda a terített asztal megfestését étkezés előtt, étkezés közben és étkezés után is felvállalta, s a művészet rangjára emelte, egyben tudósítja az utána következő századokat a holland polgárok igényes étkezési kultúrájáról.[4] Szimbolikus emberi mondanivalókat (hiúság, emlékezz a halálra) is megjelenített vanitas csendéletein.[5]

Mintegy hetven csendélete ismeretes, amelyeket híres múzeumok őriznek, a Rijksmuseum Amszterdamban, a Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdamban és a Museum of Fine Arts Gentben. Más jeles múzeumokban is vannak munkái, például a párizsi Louvre-ban, a moszkvai Ermitázsban, a drezdai Staatliche Kunstsammlung-ban.[6] A budapesti Szépművészeti Múzeum is őrzi egy szép, szignált csendéletét.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Netherlands Institute for Art History. (Hozzáférés: 2023. november 14.)
  2. a b Union List of Artist Names (angol nyelven), 2018. március 12. (Hozzáférés: 2021. május 21.)
  3. A művészet története i. m. 190. p.
  4. Bankett csendélet bemutatása videón (angolul). [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 13.)
  5. Heda Vanitas képe, s a Vanitas /„Memento mori” szimbolikáról (angolul). [2013. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 13.)
  6. Heda négy csendélete különböző múzeumokban. [2012. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 12.)
  7. Archivált másolat. [2016. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 22.)

Források[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Willem Claesz Heda témájú médiaállományokat.
  • A művészet története : a barokk. Budapest : Corvina, 1988. Willem Claesz Heda lásd 190-191. p. ISBN 963 13 2393 5
  • Művészeti lexikon. 1. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Győző Andor, 1935. Willem Claesz Heda lásd 446. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.