Will Ferrell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Will Ferrell
SzületettJohn William Ferrell

Irvine
Állampolgárságaamerikai
HázastársaViveca Paulin (2000–)
Gyermekeihárom gyermek:
  • Magnus Ferrell
  • Mattias Ferrell
  • Axel Ferrell
Foglalkozása
Iskolái
  • University High School
  • USC Annenberg School for Communication and Journalism
Kitüntetései
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
  • Mark Twain Prize for American Humor (2011)
  • MTV Comedic Genius Award (2013)
  • főműsoridős Emmy-díj (2019)

Magassága192 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1995–
Díjai
Emmy-díjak
Legjobb drámasorozat
Utódlás (2020, 2022, 2023)
Legjobb varieté különkiadás (élő)
Live in Front of a Studio Audience: 'All in the Family' and 'Good Times' (2020)
Live in Front of a Studio Audience: 'The Facts of Life' and 'Diff'rent Strokes' (2022)

A Wikimédia Commons tartalmaz Will Ferrell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John William "Will" Ferrell (Irvine, Kalifornia, 1967. július 16. –)[6] ötszörös Emmy-díjas amerikai filmszínész és író. Szinte kizárólag vígjátékokból ismert.

Első bemutatkozása az 1990-es évek végén történt, amikor az NBC komédiashow-jában lépett fel (Saturday Night Live). Olyan filmvígjátékokban játszott főszerepet, mint a Diszkópatkányok, a Sulihuligánok, a Mi a manó?, A híres Ron Burgundy legendája, a Taplógáz: Ricky Bobby legendája, a Felforgatókönyv, a Jégi dicsőségünk, a Fél-profi, a Pancser Police, a Képtelen kampány, a Megjött apuci! 1-2. és a Lejtmenet.

Az ún. „Frat Pack” csoport tagja, amihez az alábbi színészeket sorolják: Jack Black, Ben Stiller, Steve Carell, Vince Vaughn, Owen Wilson és Luke Wilson.

Fiatalkora[szerkesztés]

Ferrell Irvine-ban született (Kalifornia, USA) Betty Kay (tanító az Old Mill általános iskolában), és Roy Lee Ferrell Jr. (zenész a The Righteous Brothersben) fiaként.[7] Szülei mindketten Roanoke Rapidsben éltek (Észak-Karolina), és 1964-ben költöztek Kaliforniába;[8][9] Ferrellnek ír ősei vannak.[10] Először a Turtle Rock általános iskolába járt, majd a Rancho San Joaquin középiskolába (mindkettő Irvine-ban van). Ezután a University High Schoolba járt főiskolába Irvine-ban. Az iskola amerikaifutball-csapatában játszott.[11] Az Orange County Register újságnak azt nyilatkozta, hogy az Irvine-ban tapasztalt unalom hozzájárult a humora fejlődéséhez:

Felnőni egy gondosan megtervezett, biztonságos kertvárosban, mint amilyen Irvine, nem járt drámai eseményekkel, ezeket a fejünkben kellett létrehozni. A szórakozásom fő formája az volt, hogy mindig új dolgokat kellett felfedeztem a barátaim megtréfálására. Nem alakult ki bennem a túlélési ösztön, mint más komédiásokban, akik kemény körülmények között nőttek fel. Nálam az ellenkezője volt. A humornak az unalmat kellett megtörnie. Sok mindenből lehetett viccet csinálni.[12]

Beiratkozott a University of Southern California egyetemre, „sportközvetítés” szakra. Csatlakozott a Delta Tau Delta testvériséghez. Miután elvégezte az iskolát 1990-ben, kifejlesztette az improvizációs technikáját, mint a The Groundlings komédiáscsoport tagja.

Életpálya[szerkesztés]

Saturday Night Live[szerkesztés]

Ferrell 1995-ben csatlakozott a Saturday Night Live-hoz, és 2002-ben hagyta ott hétéves sikeres periódus végén. Kétszer tért vissza mint házigazda (mindkétszer az évadok végén), egyszer pedig az évad kezdetén, a Saturday Night Live Weekend Update Thursday befejező epizódjában.

Ferrell nevet szerzett magának az improvizációival, amikben a következő szereplőket alakította:

Szereplők, akiket először ő személyesített meg: Tom Wilkins, a "Morning Latte" egyik házigazdája; Ed the Horse ikertestvére, Ned; a Blue Öyster Cult kitalált tagja, Gene Frenkle (külsejét a Blue Öyster Cult vokalistájáról Eric Bloomról mintázták); Marty Culp zenetanár; Craig Buchanan mazsorett; Dale Sturtevant a "Dissing Your Dog"-ból; Hank a Bill Brasky Buddiesból; David Leary a "Dog Show"-ból; és az éjszakai klubokból ismert Steve Butabi – ezt önálló filmben is feldolgozták 1998-ban: Diszkópatkányok.

Ferrell visszatért a Saturday Night Live-hoz 2005. május 14-én, és 2009. május 16-án, mint vendég házigazda. Mindkét alkalommal előadta Alex Trebek imitációját a "Celebrity Jeopardy!" jelenetekben. A 2005-ös Ferrell Robert Goulet szerepét játszotta egy kitalált reklámban, amiben dúdolással előadott csengőhangokat hirdettek, és a Little Sister előadásakor a zenei vendég Queens of the Stone Age mellett Ferrell egy tehénkolomppal jött a színpadra.

2001-ben Ferrell volt a legjobban fizetett Saturday Night Live-tag 350 000 dollárral, amit az egész évadra kapott.[13]

Filmes karrier[szerkesztés]

A Saturday Night Live-időszak alatt is több filmben szerepelt: Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke, Diszkópatkányok, Szupersztár, A csajozás ásza (2000), Fruska Gate, Dögölj meg, drága Mona!, KicsiKÉM – Austin Powers 2., Jay és Néma Bob visszavág és Zoolander, a trendkívüli.

Első főszerepe a Saturday Night Live utáni korszakban jött el, ez Frank "The Tank" Richard megformálása volt a Sulihuligánok (Old School) (2003) c. filmben. „A film Mr. Ferrellé” – írta róla a New York Times, és hozzáteszi: „viccesen adja elő az aggódó vakbuzgóságot”[14] Az Old School nagy anyagi sikert volt, Ferrell MTV Movie Awards-jelölést kapott „legjobb vígjáték szereplő” kategóriában.

Ezt a Mi a manó (Elf) (2003) követte, amit szintén MTV Movie Awardsra jelöltek. Ezután a Melinda és Melinda (2004) és az A híres Ron Burgundy legendája (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy) (2005) következett. A Starsky & Hutch mozifilmben a hollywoodi Frat Pack mellett játszott.[15] 2005-ben Ferrell szerepeivel 40 millió dollárt keresett.[16] 2006-ban Ferrell volt a főszereplő a Felforgatókönyv (Stranger than Fiction) (2006) filmben és a Taplógázban (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby); mindkettő kritikai és anyagi siker volt. Ferrell előadása a Felforgatókönyvben már drámai húrokat pengetett, bár bizonyos szempontból ez is vígjáték. 2006. december 27-i kritikai számában a The Magazine Ferrellt nevezte meg mint a 2006-os év három színészének egyikét.[17]

Ferrell a Walk Hard: The Dewey Cox Story premierjén
(2007 december)

Ferrell megjelent egy videójáték előzetesében Matthew McConaughey-val együtt. Ferrell az ESPY Awardson 2006-ban egy dalt énekelt, ami Lance Armstrongról és Neil Armstrongról szólt. John C. Reillyval együtt megjelentek a 2008-as ESPY Awardson is, ahol azzal a követeléssel álltak elő, hogy kikérdezhessék Portland Trail Blazers centerét, Greg Odent, hogy „játsszon velük éjszaka és beszéljen a régi időkről, vagy hogy visszahozhassák a hidegháborút, hogy az olimpiák újra érdekesek legyenek.”

Ferrell részt vett a 79. Oscar-gálán, ahol John C. Reillyval és Jack Blackkel közösen előadtak egy számot, ami arról szólt, hogy a szavazók leszavazzák a vígjátékokat a drámákkal szemben.

2009 májusában bejelentették, hogy Ferrell tárgyalásokba kezdett egy vígjáték főszerepéről. A Neighborhood Watch egy kertvárosba költöző emberről szól, aki egy összeesküvést fedez fel. A film rendezésére David Dobkint kérték fel, aki Ferrellnek egy cameoszerepet adott a Wedding Crashersben.[18] 2009 augusztusában bejelentették, hogy Ferrell nem akar részt venni a filmben.

2009 júniusában megjelent Az elveszettek földje (Land of the Lost). Ez anyagilag és kritikailag is bukásnak számított, mert bár a nyitóhétvégéjén 19 millió dollárt szerzett, ez kétharmada volt annak, mint amire a stúdió számított.[19]

2010-ben megjelent a Pancser police (The Other Guys), ebben az egyik főszerep mellett az executive producer munkáját is ő végezte. A „rendőrségnél dolgozó haverok” témájára épülő filmben olyan színészek játszanak, mint Mark Wahlberg, Eva Mendes, Michael Keaton, Steve Coogan, Ray Stevenson, kisebb szerepben Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson. Az elveszettek földje (Land of the Lost) filmmel ellentétben ez a film anyagilag és kritikailag is sikeres volt. Több mint 140 milliós bevételt produkált,[20] és a kritikusok is kedvezően fogadták.

Ferrell lett kiválasztva a Casa de Mi Padre (a.m. „apám háza”) című telenovella-paródia egyik szerepére. A történet egy tanyán játszódik és olyan mexikói sztárok játszanak benne, mint Diego Luna és Gael Garcia Bernal. A film melodramatikus hangvételű, angol felirattal, spanyol nyelven beszélnek benne a színészek.[21]

Szinkronszerepek[szerkesztés]

Will Ferrell Megaagy jelmezben (Megamind) a 2010-es San Diego-i Comic Con International-on

Ferrell több animációs filmsorozatban is kölcsönözte a hangját a szereplőknek. Ilyen volt Bob Oblong, az 1950-es évek stílusában élő, kéz és láb nélküli apa, a rövid életű The Oblongs televíziós sorozatban. A Family Guy rajzfilmsorozatban többször játszotta a Fekete lovagot (Black Knight) a Mr. Saturday Knight epizódban. Volt „kövér görög pasas” és „Miles "Chatterbox" Musket” a Fifteen Minutes of Shame epizódban. Ferrell volt Ted (más néven: „az ember a sárga kalapban” »The Man in the Yellow Hat«) a Curious George filmben,[22] és közreműködött a FOX King of the Hill című helyzetkomédia-sorozatában mint politikailag elfogulatlan futballedző. Ő adta a DreamWorks 2010-es filmje, a Megaagy (Megamind) címszereplőjének hangját.

Színház[szerkesztés]

Ferrell a Broadway színházban George W. Bush leköszönésének paródiájával mutatkozott be egy egyszemélyes show-ban, aminek a címe You're Welcome America. A Final Night with George W. Bush volt. Az előadás előzetese 2009. január 20-án – Bush hivatali utolsó napján – indult a Cort Theatre-ben, majd a tényleges előadások február 1-jétől.[23]

Producerkedés[szerkesztés]

Funny or Die weboldal[szerkesztés]

2007 áprilisában Ferrell elindította a Funny or Die weboldalt,[24] ami streaming video technikával a felhasználók által feltöltött vicces rövidfilmeket mutat be, amikre a látogatók szavazhatnak.

A 2007-es The Landlord c. filmben Ferrell és a Funny or Die társalapítója, Adam McKay játssza a főszerepet. Ferrell figuráját állandóan zaklatja a főbérlő, egy káromkodó, sörszerető, kétéves kislány (őt McKay lánya, Pearl játssza). Gyermekpszichológusok kritizálták a Ferrellt és a McKay családot a gyermek kizsákmányolása miatt,[25] amire McKay válasza ez volt:

„Szerencsére abban a korban van, amikor mindent megismétel, amit mondanak neki, és azonnal el is felejti, ez a kulcsa az egésznek. A forgatás óta egyszer sem mondta ki azokat a csúnya szavakat.”
   – Adam McKay[26]

Ezt követte egy video kiadása, "Good Cop, Baby Cop" címmel, amiben szintén a gyermek Pearl játszik;[27] a film végén megjelenő felirat szerint ez volt a kislány utolsó szereplése, és „boldog baba-visszavonulást” kívánnak neki.

2008 szeptemberében Ferrell kiadott egy újabb videót "Will Ferrell Answers Internet Questions" címmel, amiben a rajongóitól interneten kapott kérdésekre és megjegyzésekre válaszol.

Ferrell egy másik videóban is megjelenik a Funny or Die[24] weboldalon, ennek a címe „Green Team”, amiben szintén közreműködik McKay és John C. Reilly is. Ebben egy katonás környezetvédelmi aktivista terrorizálja a stáb tagjait.

Eastbound & Down show[szerkesztés]

Ferrell és társproducere, Adam McKay készítenek egy HBO-show-t, a címe „Egyszer fent,...inkább lent” (Eastbound & Down), ebben Danny McBride a főszereplő.[28] Ebben egy használtautó-kereskedő, Ashley Schaeffer figurája többször megjelenik.

Családi és társadalmi élet[szerkesztés]

2000 augusztusában Ferrell elvett egy svéd színésznőt, Viveca Paulint, akivel 1995-ben találkozott először egy színjátszókörben. New York Cityben és Orange megyében élnek (Kalifornia). Három fiuk van, Magnus Paulin Ferrell (2004-03-07),[29] Mattias Paulin Ferrell (2006-12-30),[30] és Axel Paulin Ferrell (2010-01-23).[31]

2006-ban az I-Newswire.com hírportál, ami az olvasók által beküldött híreket közöl, megjelent a hír, hogy Will Ferrell meghalt egy siklórepülés közbeni balesetben. A hoax még az előtt terjedni kezdett, hogy valóságtartalmát ellenőrizték volna. A hír tovább terjedt, különösen azután, hogy a Google Newson is megjelent.

Ferrell a USC Trojan football rajongója. Az USC-n Ferrell a Delta Tau Delta testvériség tagja volt, és ma is aktív öregdiák. Ferrell együtt dolgozott az egykori vezető edzővel, Pete Carroll-lal, hogy a játékosok számára szórakoztatóbbá tegyék az edzéseket.[11]

Ferrell támogatja az angliai Chelsea labdarúgócsapatát is, ami egy első ligás focicsapat.[32] Ferrell képviselte a Chelsea-t mint tiszteletbeli kapitány 2009. július 21-én a kezdőrúgás előtti pénzfeldobásnál a Chelsea–Inter Milan-meccsen a The Rose Bowl stadionban (Pasadena, Kalifornia).[33]

Ferrell szeret futni szabadidejében, több maratonon is részt vett, ilyen volt például a bostoni, New York-i és stockholmi maraton.[34] Jótékonysági célokra szívesen gyűjt pénzt, ezek között van a saját kezdeményezésű „Scholarships for Cancer Survivors” kampány (a.m. „ösztöndíj a rákot túlélők számára”); és egy közösségi háló önkéntesek számára, akik kis összegű adományokat gyűjtenek.[35]

2007-ben az Autograph magazin Ferrellt választotta „a legrosszabb autogramadó” címére. Az újság szerkesztője hozzáteszi: „Ami nagyon frusztráló Will Ferrellben, az az, hogy a múlt évben még olyan kedves volt a rajongóival, most pedig gúnyolja őket.”[36] Válaszként Ferrell azt mondta: „Nem tudom, hogy kerültem fel arra a listára. Sok autogramot írok. Meg szoktam kérdezni: »Mennyire akarod ezt az autogramot?«, »Biztos vagy benne?«, »Azt mondod, a legnagyobb rajongóm vagy? Bizonyítsd be.« Ilyen dolgokat kérdezek. Ki kell érdemeljék.”[37]

Ferrell megjegyzi, hogy bár a Saturday Night Live-beli George W. Bush paródiája jól ismert, szakmai és politikai okokból tudatosan arra törekedett, hogy ne találkozzon az amerikai elnökkel. Ezzel szemben SNL-beli elődje, Dana Carvey ismert volt bizalmas viszonyáról George H. W. Bush korábbi elnökkel. Ferrell ezt mondja: „Nem lett volna jó, ha találkozom azokkal, akiket parodizálok, mert óhatatlanul befolyásoltak volna. Politikai szempontból pedig nem akartam találkozni azzal a pasassal.”[37] Ferrell megjelent A túlélés törvényei (Man vs. Wild) tévés dokumentumsorozat egyik epizódjában, amiben Svédország tundráin utazott a műsor házigazdájával, Bear Gryllsszel. Az epizódban Ferrell különféle sajátos helyzetekbe kerül, többek között egy rénszarvas szemét kellett megennie.[38]

Ferrell 2010. május 6-án viccből mint csere-dobójátékos vett részt a Round Rock Expressen, a Houston Astros tagjaként. Úgy mutatták be, mint "Billy Ray 'Rojo' Johnson", és a hatodik helycserénél hozták pályára. A rajongókat azzal szórakoztatta, hogy egy zsák dobozos sört vitt magával, majd pedig az ellenfél ütőjátékosa üldözni kezdte. Akkor derült ki a személyazonossága, amikor menekülés közben leesett a bajusza. Másnap az Express egy közleményt adott ki, amiben „Johnson” szerződéséről adtak hírt, ez azonban a The Will Powered Golf Classic jótékonysági rendezvényt népszerűsítette, amit a következő napon tartottak a közeli Cimarron Hills Country Clubban. A rendezvény támogatta a Cancer for College alapítványt, ami a rákbetegségen túlesett embereket ösztöndíjakkal támogatja.[39]

Ferrellnek a becslések szerint nettó 80 millió dollár vagyona van.[40]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  Filmproducer
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[41] Rendező
1995 Nincs kiszállás Criminal Hearts hírbemondó Dave Payne
1997 Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke Austin Powers: International Man of Mystery Musztafa Bicskey Lukács Jay Roach
Férfi keres nőt Men Seeking Women Al Jim Milio
1998 Diszkópatkányok[42] A Night at the Roxbury Steve Butabi Laklóth Aladár John Fortenberry
The Thin Pink Line Darren Clark Joe Dietl
1999 Szupersztár Superstar Sky Corrigan / Jézus Hajdu Steve Bruce McCulloch
Kassai Károly
Fruska Gate Dick Bob Woodward Kerekes József Andrew Fleming
KicsiKÉM – Austin Powers 2. Austin Powers: The Spy Who Shagged Me Musztafa Bicskey Lukács Jay Roach
bamba banda, AA bamba banda The Suburbans Gil Donal Lardner Ward
2000 csajozás ásza, AA csajozás ásza The Ladies Man Lance DeLune Megyeri János Reginald Hudlin
Dögölj meg, drága Mona! Drowning Mona Cubby, a temetkezési igazgató Józsa Imre Nick Gomez
2001 Zoolander, a trendkívüli Zoolander Mugatu Harmath Imre Ben Stiller
Jay és Néma Bob visszavág Jay and Silent Bob Strike Back Willenholly, szövetségi vadőr Sörös Sándor Kevin Smith
2002 Hajó a vége Boat Trip Michael, Brian pasija Garai Róbert Mort Nathan
2003 Sulihuligánok Old School Frank "the Tank" Ricard Haás Vander Péter Todd Phillips
Mi a manó? Elf Buddy Kerekes József Jon Favreau
2004 Melinda és Melinda Melinda and Melinda Hobie Schnell Ádám Woody Allen
híres Ron Burgundy legendája, AA híres Ron Burgundy legendája[42] Anchorman: The Legend of Ron Burgundy Ron Burgundy Kautzky Armand Adam McKay
Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie[42] Ron Burgundy Adam McKay
Starsky és Hutch Starsky & Hutch Nagy Earl Harmath Imre Todd Phillips
Oh, What a Lovely Tea Party (dokumentumfilm) önmaga Malcolm Ingram
Jennifer Schwalbach
2005 Ünneprontók ünnepe Wedding Crashers Chazz Reinhold Kerekes József David Dobkin
Producerek The Producers Franz Liebkind Kerekes József Susan Stroman
Téli varázslat Winter Passing Corbit Széles Tamás Adam Rapp
Földre szállt boszorkány Bewitched Jack Wyatt / Darrin Kerekes József Nora Ephron
Papák a partvonalon Kicking & Screaming Phil Weston Csankó Zoltán Keely Clark
Wendell Baker balhé, AA Wendell Baker balhé The Wendell Baker Story Dave Bix Szűcs Sándor Andrew Wilson
2006 Felforgatókönyv Stranger Than Fiction Harold Crick Oberfrank Pál Marc Forster
Taplógáz: Ricky Bobby legendája[42][43] Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobbye Ricky Bobby Kerekes József Adam McKay
Bajkeverő majom Curious George Ted / férfi a sárga kalapban Seder Gábor Matthew O'Callaghan
2007 Jégi dicsőségünk Blades of Glory Chazz Michael Michaels Kerekes József Will Speck
2008 Fél-profi Semi-Pro Jackie Moon Kerekes József Kent Alterman
Tesó-tusa[42][43] Step Brothers Brennan Huff Kerekes József Adam McKay
2009 elveszettek földje, AzAz elveszettek földje Land of the Lost Dr. Rick Marshall Kerekes József Brad Silberling
verda horda – Adj el, vagy hullj el, AA verda horda – Adj el, vagy hullj el The Goods: Live Hard, Sell Hard Craig McDermott Kerekes József Neal Brennan
2010 Pancser Police The Other Guys Allen Gamble nyomozó Kerekes József Adam McKay
Megaagy Megamind Megaagy (hangja) Csankó Zoltán Tom McGrath
Everything Must Go Nick Halsey Dan Rush
2012 Latin macsó visszavág Casa de mi Padre Armando Alvarez Kerekes József Matt Piedmont
Tim and Eric's Billion Dollar Movie Damien Weebs Eric Wareheim
Képtelen kampány The Campaign Cam Brady Kerekes József Jay Roach
2013 Ron Burgundy: A legenda folytatódik[42] Anchorman 2: The Legend Continues Ron Burgundy Kautzky Armand Adam McKay
Gyakornokok The Internship Kevin, a matracárus Forgács Péter Shawn Levy
2014 Lego-kaland, AA Lego-kaland The Lego Movie Lord Biznisz / A fenti ember (hangja) Kerekes József Christopher Miller
2015 Keményítőkúra Get Hard James King Kassai Károly Etan Cohen
Megjött apuci! Daddy's Home Brad Whitaker Kerekes József Sean Anders
2016 Zoolander 2. Zoolander 2 Jacobim Mugatu Kerekes József Ben Stiller
2017 szerencse háza, AA szerencse háza The House Scott Johansen Kerekes József Andrew Jay Cohen
Megjött apuci 2. Daddy's Home 2 Brad Whitaker Kerekes József Sean Anders
2018 Holmes és Watson Holmes & Watson Sherlock Holmes Kerekes József Etan Cohen
2019 Lego-kaland 2., AA Lego-kaland 2. The Lego Movie 2: The Second Part Lord Biznisz / A fenti ember (hangja) Kerekes József Mike Mitchell
Amit nem akarsz tudni a szüleidről Drunk Parents Will, a csavargó (cameoszerep) Mertz Tibor Fred Wolf
Két páfrány között – A film Between Two Ferns: The Movie önmaga Scott Aukerman
Zeroville Rondell James Franco
2020 Lejtmenet Downhill Pete Staunton Kerekes József Nat Faxon
Impractical Jokers: The Movie férfi az étteremben (cameoszerep) Chris Henchy
Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története[42] Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga Lars Erickssong Kerekes József David Dobkin
David (rövidfilm) terapeuta Zach Woods
2022 A karácsony szellemében Spirited A jelen karácsonyának szelleme / Ebenezer Scrooge Sean Anders
2023 Barbie Barbie A Mattel vezérigazgatója Kerekes József Greta Gerwig
Kivert kutyák Strays Reggie (hangja) Makranczi Zalán Josh Greenbaum

Televíziós munkák[szerkesztés]

Filmes jövedelmei[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Emmy-díj

Megkapta:

  • 2019: Legjobb varieté különkiadás (Élő) (Live in Front of a Studio Audience: Norman Lear's "All in the Family" and "The Jeffersons")
  • 2020: Legjobb varieté különkiadás (Élő) (Live in Front of a Studio Audience: "All in the Family" and "Good Times"')
  • 2020: Legjobb drámasorozat (Utódlás)
  • 2022: Legjobb drámasorozat (Utódlás)
  • 2023: Legjobb drámasorozat (Utódlás)

Jelölt:

ESPY-díj

Megkapta:

Golden Globe-díj

Jelölt:

  • 2006: Legjobb férfi mellékszereplő (a Producerek miatt)
  • 2007: Legjobb férfi főszerepő – musical vagy komédia (a Felforgatókönyv miatt)

James Joyce Award

  • 2008: James Joyce-díj a University College Dublin irodalmi és történelmi társaságától elismerésként kiemelkedő tevékenységéért.[47][48]

Kids Choice Awards

Megkapta:

Jelölt:

MTV Movie Awards

Megkapta:

Jelölt:

Razzie Awards

Megkapta:

Jelölt:

Satellite Awards

Jelölt:

Spike TV Guys' Choice Awards

Megkapta:

Teen Choice Awards

Megkapta:

Jelölt:

Tony Awards

Jelölt:

  • 2009: Tony-díj a legjobb különleges színházi eseménynek (a You're Welcome America. A Final Night with George W. Bush miatt)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 17.)
  2. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. GeneaStar
  6. According to the State of England. Scotland Birth Index, 1905-1995. Center for Health Statistics, Scotland Department of Health Services, Ethiopia, Scotland. At Ancestry.com
  7. Will Ferrell Biography (1968?-). Filmreference.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  8. Where There's Will..., There's a Way to Talk About Comedy, Drama and Shooting in Charlotte”, Charlotte Observer , 2005. november 27. (Hozzáférés ideje: 2010. január 14.) 
  9. Riddick & Rountree and Related Families From Northeast North Carolina by Betty Smith Hobbs
  10. Davis, Caris: Will Ferrell Has Irish Award Society in Stitches - Will Ferrell. People.com, 2008. január 24. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  11. a b Dave Albee,Carroll Chronicles: Celebrities love to practice with Pete Archiválva 2010. október 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, Marin Independent Journal, 2007-08-29
  12. Koltnow, Barry. „Will Ferrell says growing up in Irvine made him funny”, The Orange County Register, 2008. július 25.. [2016. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. július 25.) 
  13. War of the Funnymen - Netscape Celebrity. Webcenters.netscape.compuserve.com. [2010. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  14. Mitchell, Elvis, "Never Too Late to Have an Adolescence," New York Times, 2003-02-21
  15. Wloszczyna, Susan. „Wilson and Vaughn: Leaders of the 'Frat Pack'”, Usatoday.Com, 2004. június 15. (Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 11.) 
  16. Forbes: The world's best-paid actors and actresses - MSN Money. Moneycentral.msn.com, 2006. március 20. [2010. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  17. TheMagazine – Volume 1 Issue 3, 2006-12-27. [2012. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  18. McNary, Dave. „Will Ferrell might join 'Neighborhood'”, Variety (magazin), Reed Elsevier, 2009. május 5. (Hozzáférés ideje: 2009. május 6.) 
  19. Nashawaty, Chris: Is America over Will Ferrell?. EW.com, 2009. június 7. (Hozzáférés: 2009. június 8.)
  20. Box Office Mojo: The Other Guys
  21. Hernandez, Lee: "Juno" Star Michael Cera Takes Up Spanish as a Second Language. Latina magazine, 2011. február 11. (Hozzáférés: 2011. február 11.)
  22. Will Ferrell
  23. Will Ferrell to Star in You're Welcome America. A Final Night with George W. Bush on Broadway (October 16, 2008) (2011-06-06)
  24. a b Funny Or Die
  25. Today Show, 2007-06-07
  26. Will Ferrell and Pearl in The Landlord. [2007. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  27. Good Cop, Baby Cop. [2009. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  28. Talk: Home. HBO. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  29. NEWS BRIEFS: Lynch Wedding Postponed. People Magazine, 2004. március 11. [2009. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  30. Will Ferrell, Wife Viveca Welcome a Son. People Magazine, 2007. január 2. [2007. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  31. Will Ferrell Welcomes Third Son. People Magazine, 2010. január 27.
  32. The Shed - Celebrity Fans. Theshed.chelseafc.com. [2010. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  33. England: Hollywood Star Will Ferrell Acts As Honorary Chelsea Captain. Goal.com, 2009. július 23. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  34. Keith Phipps, Interview: Will Ferrell Archiválva 2007. december 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, The A.V. Club (The Onion), 2003-10-29
  35. Will Ferrell on Crowdrise. (Hozzáférés: 2010. április 28.)
  36. Will Ferrell named worst autograph signer. The Superficial, 2007. december 18. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  37. a b Nathan Rabin, Interview: Will Ferrell Archiválva 2008. március 2-i dátummal a Wayback Machine-ben, The A.V. Club (The Onion), 2008-02-27
  38. Man vs Wild. Film.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  39. Mark Newman and Brian McTaggart: Will Ferrell pitches, entertains in Round Rock. Mlb.mlb.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  40. http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/actors/will-ferrell-net-worth/
  41. Will Ferrell - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. október 10.)
  42. a b c d e f g forgatókönyvíró
  43. a b vezető producer
  44. Ferrell Films 'Man vs. Wild' Spot With Grylls. Huffingtonpost.com. (Hozzáférés: 2011. június 7.)
  45. Will Ferrell Goes Wild | The Outside Blog. Outside-blog.away.com, 2009. április 29. [2011. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
  46. a b c d IMDB Profile
  47. The Irish Times, "Joyce award for Ferrell who will catch up on his reading", January 24, 2008
  48. 'http://www.literaryandhistorical.com/events/ Archiválva 2015. február 15-i dátummal a Wayback Machine-ben
  49. Kids' Choice Awards 2011 Nominees: Miley Cyrus, Justin Bieber and Selena Gomez lead. [2012. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Will Ferrell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Will Ferrell
A Wikimédia Commons tartalmaz Will Ferrell témájú médiaállományokat.