Wikipédia:Hogyan írhatok jó szócikket?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Hogyan írj jó szócikket szócikkből átirányítva)
Rövidítése:
WP:IGEN

Ha új szócikket szeretnél írni, akkor megteheted, hogy írsz „valamit” és hagyod, hogy mások nekiessenek, és formába hozzák, kijavítsák a pontatlanságokat és betegyék a hiányzó információkat.

Ha úgy gondolod, hogy ennél segítőkészebb akarsz lenni, és több időt rászánni, akkor ez a lap neked készült: megpróbáljuk itt összegyűjteni, hogy milyen egy jó szócikk!

Milyen a jó szócikk?[szerkesztés]

Wikipédia-szócikket írni nem nehéz, de be kell látni, hogy idő és energia kell hozzá. Az „igazi” enciklopédiák szócikkei úgy készülnek, hogy írójuk - mintha tudományos értekezést írna - kutatásokat végez a témában, elolvas sok forrásmunkát, ami a témával foglalkozik, megkeresi a kapcsolatos elterjedt tévedéseket és igazságokat, és végül mindezen tudást egy jól áttekinthető, közérthető és tartalomgazdag enciklopédia-szócikké gyúrja.

Amit mi csinálunk igazából ugyanez, csak kisebb léptékben: mivel mi nem vagyunk főállású lexikológusok, ezért a kutatás nem tart hónapokig (esetleg évekig), a forrásmunkákat kevésbé magoljuk be és a kutatás sem olyan alapos. Ezért szerencsés, ha a témát már előtte ismered.

A másik dolog az érthetőség és áttekinthetőség. Ez is gondolkodást igényel, de sokkal kevesebb időt: amikor új cikket írsz, próbáld kialakítani a struktúráját, a formáját; így, ha te nem érsz rá teljesen megírni, mások tudnak a struktúrába jól illeszkedő részekkel segíteni.

Próbáld követni a már kialakult Wikipédiás formákat (mint amilyen a Formai útmutató és Stilisztikai útmutató), hogy a cikk ne lógjon ki a többi közül.

Ha nincs időd teljes cikket írni, akkor is legalább annyit írj, ami már magában is értelmes és informatív: ne hagyd a cikket olyan állapotban, amikor abban vagy nincs semmi információ, vagy abban nagy mennyiségű nem odatartozó szöveg van (pl. lefordítatlan vagy formázatlan szöveg). Gondolj mindig arra, milyen benyomást keltene benned, ha egy enciklopédiában ilyen rövid, kevéssé informatív bejegyzést olvasnál.

Ha azonban nemcsak egyszerűen írni akarsz a Wikipédiába, nemcsak segíteni szeretnél a szerkesztésben, hanem azt akarod, hogy a cikked lehetőleg támadhatatlan, modern, tudományos, alapos, de áttekinthető, és még mindemellett érdekes és stílusos is legyen, melynek olvasása és értelmezése nem fáradságos munka, akkor érdemes végigolvasni, követni az alábbi tanácsokat.

Hogyan kezdjek neki?[szerkesztés]

Tanácsos, hogy tudatosan, és a várható nehézségekre elkészülve kezdj neki a cikkírásnak, és valamennyire próbálj tájékozódni nemcsak az adott, megírandó témáról, hanem annak más ismeretterületekkel való összefüggéseiről is.

  • Gyakran van úgy, hogy az ember „ihletet” kap valaminek a megírásához, hall vagy olvas valami érdekeset vagy bosszantót, és Galsai Pongrác magyar író szavaival élve felkiált: „Hát én ezt megírom, meg én!”. Ez alapjában véve egy lehetséges és örvendetes kiindulópont.

Az első dolog tehát, ami fontos lehet, hogy a cikkíráshoz érezz valami késztetést vagy örömet, enélkül te sem fogod élvezni a munkát, és általában az „örömtelen” cikkek nem is sikerülnek olyan jól. Azonban ez csak a szükséges, de nem elégséges feltétel. Ha nagy lelkesedéssel, de kevés tudással kezdesz egy cikk megírásához, abból általában csonk fog születni.

  • Tanácsos, főképp ha nem is ismered teljesen jól a kérdéses területet, hogy legalább egy-két más enciklopédiának vagy forrásnak a témáddal kapcsolatos cikkeit átnézd. Először csak az információk kedvéért, másodszor pedig figyeld meg azt is, hogy ezeket az információkat a tapasztaltabb szerzők hogyan vezetik elő, strukturálják, tálalják (ettől persze el lehet térni, de ha nincs jobb ötleted, nyugodtan alkalmazd a sablonosabb formákat).

Tehát bástyázd körül magad forrásokkal! Ezek lehetnek a témáról írt könyvek, de ha valamilyen ismeretterjesztő filmből vagy egyéb forrásból építkezel, az sem rossz; és figyelmedbe ajánljuk még a Google keresőrendszert, nem utolsósorban pedig magának a Wikipédiának a cikkeit (például az általad írandó cikknek már valószínűleg létezik angol vagy német nyelvű verziója, ezeket mindenképp tanácsos megnézni).

  • Ha eldöntötted, mi az a téma (vagyis a szócikk címe), amiről írni akarsz, akkor nem árt utánanézni (pl. a fent említett forrásokból), ez-e a szócikk témájának helyes, és általánosan elterjedt elnevezése? Pl. a „kecsöpp” szócikk címében az angol eredetű „ketchup” szónak ez-e a helyesen írt hivatalos magyar formája? Nem kellene-e esetleg egy p-vel írni? Nem árt, ha ránézel néha a magyar helyesírás szabályaira is. Sokszor előfordul olyan, hogy egy szócikk címének több egyenértékű formája is lehetséges. Ha valamiben nem vagy biztos, nézd meg az elnevezési útmutatónkat, illetve kérj nyugodtan segítséget más wikipédistáktól is (néha az ilyen vitákat, ha szakmai útmutató nincs, szavazással oldjuk meg).
  • Ha úgy gondolod, a cím helyes, akkor nyugodtan kezdj hozzá a szócikk alapformájának kialakításához. A Wikipédia lapjainak szerkesztése más webes szerkesztőfelületekhez képest viszonylag egyszerű, itt leírtuk.

Segítséget találsz a Wikipédia súgólapjain (itt vannak felsorolva).

A cikk megírása[szerkesztés]

Ha mindent tudsz, amiről írni akarsz, és nem maradtak kételyeid a cikked megbízhatóságát illetően, akkor fogj neki nyugodtan a cikkírásnak.

  • Az első buktató, amire itt figyelmeztetnünk kell, a magyar és a nemzetközi jog. Sok szerkesztő elköveti azt a hibát, hogy egy rendkívül jól megírt cikket egy színvonalas, de sajnos jogvédett weblapról egyszerűen bemásol a Wikipédiába. Ez nagyon helytelen, kérünk, szerzői jogkorlátozások alá eső tartalmakat a szerző és/vagy kiadó engedélye nélkül soha ne tégy a Wikipédiába! Ha egy cikkről bebizonyosodik, hogy védett, azt jogi okokból gyakorlatilag azonnal töröljük. Ezért sohasem célszerű pl. úgy cikket írni, hogy egyetlen egy (szabadon nem terjeszthető) forrással rendelkezel. Lásd bővebben: szerzői jogok, engedélykérés
  • Azt, hogy milyen formába öntöd a cikket, elsősorban a szándékaid alapján célszerű eldönteni. Mit akarsz tenni: röviden összefoglalni a témát (ez jó, mert alapja lehet annak, hogy később mások bővítgessék), vagy egy új, létező, de nem közismert aspektusára felhívni a figyelmet, vagy hosszú, enciklopédikusan részletes taglalását adni, vagy esetleg valami mást (de még lexikonszerűt). Itt, a Wikipédiában, megfelelő körültekintéssel, mindegyik hozzáállás elfogadott és jó szócikkekhez vezethet. Így talán a legfontosabb tényező, hogy milyen hosszú, milyen alapos cikket szeretnél és tudsz írni.
    • Lehetőleg legalább tizenöt-húsz soros legyen a cikk, már ha a téma olyan, amiről lehet ennyit írni (pl. lehet, hogy egy tíz fős és egyetlen utcás Zemplén megyei faluról, melynek különös nevezetessége nincs, egy tucat sornál nem is lehet többet írni). Rövid cikket is meg lehet hanyagul, rosszul írni, ahogy jól is, ha csak ennyire vállalkozol, hogy összegyűjtöd az alapvető információkat, az is nagy segítség, amit köszönünk. Az öt-tíz sornál rövidebb, egy-kétsoros cikkek készítése, főleg közismert témákról, viszont általában ellenjavalt; mert ha ilyen trivia-cikkekkel lesz tele az enciklopédia, az nem felel meg kitűzött céljainknak, az emberi tudás enciklopédikus összegyűjtésének, nem járul hozzá komolyan a tartalom növekedéséhez.
    • Ha hosszú cikket írsz, akkor a legfontosabb, hogy próbáld valahogy strukturálni, kisebb tartalmi és formai alegységekre bontani. (Lásd:A szócikkek felépítése) Hosszú cikkek esetén célszerű egy rövid, pár soros összefoglalót (cikkfej) írni a cikk elejére, hogy a sietős kedvükben lévő, illetve a nem szakértő és a témába mélyebben belemerülni nem akaró olvasók is áttekintő képet kaphassanak a cikk tartalmáról.

Mi van, ha mégsem sikerült?[szerkesztés]

Semmi baj, akkor született egy olyan cikk, melyet a többiek ki fognak helyetted javítani. Senki sem fogja leharapni a fejedet, ha valami nem úgy sikerült, ahogy eltervezted; talán nem is gondolod, mennyi tapasztalatot szereztél így is; úgyhogy a következő itteni vállalkozásod már biztosan jobb lesz. Bár természetesen folyamatosan nyitva áll a lehetőség, hogy a saját „hibáid” Te Magad is javítsd. A Wikipédia szabadon szerkeszthető enciklopédia, azaz tulajdonképp nem lehet „elrontani” – bármikor jobbá tehető. Ha néhány türelmetlenebb szerkesztő esetleg mégis reklamál valamit, azon se sértődj meg, tapasztalni fogod, hogy a többséget itt általában a segítő és jobbító szándék vezérli.