Wikipédia:Wikitanácsi indítványok/Szajci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Szajci járőrtevékenységével kapcsolatos visszatérő problémák[szerkesztés]

Kezdeményező: Bináris ide Időpont: 2010. október 24., 23:01 (CEST)[válasz]

Érintett felek[szerkesztés]

Igazolás az érintettek értesítéséről[szerkesztés]

Igazolás a vitarendezés más formáinak igénybevételéről (esetleges)[szerkesztés]

Bináris
Többen

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szerkeszt%C5%91vita:Szajci&oldid=6155406#T.C3.BCrelem

Bennó
Cassandro
Karmela
Pagony
Teemeah

Bináris álláspontja[szerkesztés]

Szajci igen lelkes, szorgalmas, jóindulatú szerkesztő, azonban évek óta problémák vannak a járőri tevékenységével kapcsolatban, különösen a kezdő szerkesztőkkel való kommunikáció terén. Nagyon sok figyelmeztetést kapott emiatt, és sajnos nem sikerült a legjellemzőbbeket összeválogatnom, ezek itt mind a járőrködéssel vagy kommunikációval kapcsolatos panaszok, de csak néhány vonatkozik az új szerkesztőkre. Kérem, aki tud még ennél relevánsabbat, az egészítse ki bátran. Az egyiken Bennó épp azt helyezi kilátásba, hogy kezdeményezni fogja a járőrjog megvonását Szajcitól.

Szajci ezekre a figyelmeztetésekre és kérésekre jellemzően barátságosan és konstruktívan reagál, végül azonban mindig ugyanott kötünk ki. Elhamarkodott, nem körültekintő azonnalizások, a kezdőket elijesztő hangnem, érthetetlen, ijesztő beírások az új szerkesztők lapjain. Vagy épp az ellenkezője, mint ma is: a beírás teljes hiánya. Nem olyan rég zajlott le egy vita arról, hogy az egyszer már üdvözölt szerkesztőket Szajci üdvözölje-e még egyszer, és odategye-e a saját sablonját a vitalapjukra. A dolog vége az lett, hogy Szajci töröltette a sablont, de persze ehhez is úgy kezdett hozzá, hogy egy csomó vitalapon még rajta volt.

A mai akciója, amely számomra az utolsó csepp volt, egy olyan dolog volt, amit huzamosabb ideje meglehetősen intenzíven próbálunk minden járőr számára normává tenni:

  • ne tegyünk szubcsonksablont háromperces cikkre
  • ha teszünk, figyelmeztessük a kezdőt a {{szubcsonk-figy}}(?) sablonnal (erre van kitalálva)
  • minden új szerkesztőt üdvözöljünk, akivel dolgunk van, mert a sablon az első dolog, amiből megtudhatja, mit várunk tőle.

Ezek a kívánalmak kb. a vízcsapból folynak ki, és egyetlen járőr fülét sem kerülhették el.

A mai nap történései:

  • Tarcsi (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) 13:17-kor regisztrált.
  • Két nem túl jól sikerült, láthatóan botladozó szerkesztés után 13:35-kor létrehozta a Tar Károly (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapot olyan tartalommal, amire én azt mondanám, hogy szubcsonknak is kevés, és törlendő.
  • 13:38-kor Szajci minden megjegyzés nélkül szubcsonksablont tett rá, de nem értesítette és nem is üdvözölte a szerzőt. Ezt meglátván gondoltam, várok egy kicsit kíváncsiságból, hátha épp mással van elfoglalva vagy lefagyott a gépe és hamarosan pótolja.
  • Fél órával később egy másik szerkesztő megírta a cikket, így a szubcsonk-figyelmeztetés okafogyottá vált. Tarcsi vitalapja azonban még öt órával később is piros volt, ekkor üdvözöltem én.

Vagyunk egy páran, akik évek óta próbáljuk terelgetni Szajcit a kommunikáció útjain, de én ezt most már reménytelennek látom, és sajnos ki kell mondani, hogy bár Szajci sok szempontból igen hasznos tagja közösségünknek, amit a kezdőkkel és a kezdők cikkeivel csinál, az káros a Wikipédiára nézve, embereket riaszthat el innen. Sajnálom, hogy ide kell fordulnom, de ez nem első vagy második, és nem is egyszámjegyűedik eset.

A javaslataim:

  • járőrjog megvonása (önmagában nem old meg semmit)
  • eltiltás a 24 óránál frissebb szócikkek szerkesztésétől
  • eltiltás a kommunikációtól azon szerkesztők esetében, akik 24 óránál nem régebben tették az első szerkesztésüket vagy ötnél kevesebb szerkesztéssel rendelkeznek, illetve eltiltás ugyanezen szerkesztők új cikkeitől
  • eltiltás a szubcsonknak jelöléstől és az azonnali törlésre jelöléstől

Olyan megoldást kéne találni, ami segít Szajcit megtartani azokban a tevékenységekben, ahol hasznára tud lenni a közösségnek. A jelenlegi helyzet ugyanis kb. olyan, mintha én folyton designolgatnám a Wikipédia lapjait, a nép meg csak fogná a fejét.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. október 24., 22:55 (CEST)[válasz]

Szajci álláspontja[szerkesztés]

Csak néhány dolog:

  1. számomra a szubcsonk csak egy felhívás, hogy kevés és van 5 napja a szerkesztőnek, hogy bővítse. Az újonc ezt látja
  2. nem szoktam azonnalizni olyan sokszor mostanában. Amit te hoztál az két éves dolog!
  3. Most pont azon vagyok, hogy minél több lap legyen megtekintve és ez igyekszem alaposan végezni, de persze nem sikerül mindig.

Nem kellett volna ide tenned Bináris te is szoktál hibázni, de bármi is legyen a határozat, én elfogadom, mivel már úgysem fog rám vonatkozni. Szajci pošta 2010. október 25., 09:08 (CEST)[válasz]

Karmela álláspontja[szerkesztés]

Először is szeretném hangsúlyozni, hogy Szajci személyében egy rendkívül odaadó és szorgalmas szerkesztőt tisztelhetünk akinek jóakarata nem megkérdőjelezhető, és aki egyes területeken nehezen nélkülözhetővé tette magát. Mégis helyeslem, hogy viselkedésének problémás oldala most a WT elé kerül, mert makacsul visszatérő gond, hogy lakonikus rápirításai a Wikipédia kulisszái mögött először téblábolókra riasztóan hatnak, és hogy kapkodó sietsége visszatérően nehezen helyreállítható kárt okoz.

Az idegyűjtött régi linkek illusztrálják, hogy már régóta és többen is próbájuk a kapkodástól visszatartani, de a puszta rábeszélés nem látszik eredményre vezetőnek.

A probléma aktualitását a friss linkek mutatják be, ezekből nem ártana még néhányat felmutatni. Ha valaki más is érintettnek érzi magát, kiegészítheti a friss linkek listáját itt. A WT indítványban nem érintett szerkesztők pedig ennek a lapnak a vitaoldalán tehetnek kiegészítéseket.

Karmelaüzenőlap 2010. október 25., 10:40 (CEST)[válasz]

A testület állásfoglalása az ügy befogadásáról[szerkesztés]

A Wikitanács többségi döntése: az indítványt elutasítja. Elsősorban: az ügyet súlytalannak, másodsorban: a WT-hez való fordulást nem kellően megfontoltnak tartja.

Szajci hosszú időn át kétségtelenül gyakran hebehurgyán, úgy okította ki az új szerkesztőket, hogy az érzékeny lehetett az újoncok számára, és a Wikipédia szerkesztésétől való elállásukat okozhatta. (Lásd: Wikipédia:Le ne harapd a kezdők fejét!). Ugyanakkor Szajcit minden esetben a Wikipédia iránti elkötelezettség vezette, és a Wikitanács nem tartja helyesnek a Wikipédia "legmagasabb ítélő fórumán" elmarasztalni ezért. Sajnáljuk, hogy a még be sem fogadott indítvány ugyanolyan reakciót váltott ki belőle, egy régi szerkesztőből, mint amit az indítványban kifogásolt magatartása egy-egy újoncból kiválthatott. Reméljük, hogy mind Szajci, mind Bináris átgondolja ezt, és Szajci visszatér a lelkes szerkesztők táborába.

A Wikitanács nevében: – Joey üzenj nekem 2010. október 28., 14:45 (CEST)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!