Wikipédia:Wikietika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Van-e a Wikipédiának erkölcse?

1. Nincs. Vannak magatartási szabályai, amelyek a közösség működésének elemi feltételeit tudják ugyan biztosítani, de azonosulásra, befogadásra vagy elvetésre alkalmas kidolgozott etikai rendszere nincs. Ennélfogva tág tere nyílik a kísérletezésre és a misszióra azoknak a wikipédistáknak, akik az általuk jónak tartott erkölcsi rendet más emberekkel is el kívánják fogadtatni.

A vázolt kettőség - "hivatalos wikierkölcs" ugyan nincs, mégis vannak "beleérzőbbek" - rengeteg félreértést, nézeteltérést és konfliktust gerjeszt a magyar nyelvű Wikipédiában. (Is?)

2. A Wikipédia nem igényel más erkölcsöt, mint ami a valós idejű életben uralkodik vagy nem érvényesül.

Minden egyes szerkesztő magával hozza onnan a saját erkölcsi elveit és gyakorlatát. Ez nem baj. A Wikipédia nem akar megváltoztatni senkit. Közhely, de igaz, hogy a tájékozott ember nem feltétlenül erkölcsös is.
A segítőkészséget a Wikipédia igényli és hasznosítja.
Nem erkölcsi természetűek a Wikipédia szabályai, hanem csupán keretet adnak az együtt- vagy szétműködéshez. A "szerkessz bátran" pl. önbizalmat kíván adni és nem sugallja, hogy "ha más nem javítja ki, én ugyan nem fogom" - ez utóbbit mégis időnként tapasztalni. Tehát ahol a szolidarítás hiányzik, a Wikipédia nem fogja kipótolni.
Jelentős különbségek vannak az egyes szerkesztők között abban, hogy vajon azt minősítik-e, hogy egy másik szerkesztő mit csinál, vagy leragadnak annál, hogy a szerkesztőtárs nemtetsző módon fejezte ki magát - ebből rögtön következtetni próbálnak a másik, többségében személyében ismeretlen szerkesztő jellemére.
A munkaerkölcs a Wikipédiában is munkaerkölcs. Van olyan munkaerkölcs, amely a lehető legjobb eredményre törekszik.

Viszont, miközben az enciklopédia követleményeit a társaság csak hézagosan egyeztette maga között, addig kialakultak olyan mechanizmusok , (pl. referálás nevű szépségverseny, műhelyek, amelyek megalakulásuk után a téma egyedüli ismerőinek képzelik magukat stb. enciklopédiaidegen elemek szolgai átvétele az elefánt angol Wikiből a bolha magyar Wikibe, mint pl. az intro), amelyek folyamatosan távolítják az adatbázist az egyenletes színvonalú enciklopédiától.

Mert jelenleg az adatbázis ugyan épül, de a kiegyensúlyozott enciklopédia érdekében sokkal többet kellene tenni.

Külső források[szerkesztés]