Wikipédia:Wikidata/1. fázis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikidata első fázisának célja a nyelvközi linkek kiváltása egy központi adatbázissal, ami megmondja, melyik szócikkek tartoznak össze.

Miért van szükség központi adatbázisra?[szerkesztés]

...a jövőben elég lenne a Wikidata "összekötő" lapjáról hivatkozni mindegyikre.
Jelenleg minden szócikkből be kell hivatkozni minden más nyelvű szócikket...

Jelenleg a nyelvközi linkeket rengeteg felesleges munka karbantartani: ha például a magyar Wikipédia víz, az angol Wikipédia water és a német Wikipédia Wasser cikke ugyanarról a dologról szól, akkor a magyar cikk végén fel kell tüntetni a német és az angol cikk nevét, az angol cikk végén a magyar és a német cikk nevét stb. Ha az adott dologról száz nyelven van cikk, akkor mindben együttvéve összesen mintegy ötezer nyelvközi linket kell elhelyezni; és mivel a Wikipédiának közel háromszáz nyelvváltozata van, és mindegyikben folyamatosan keletkeznek és szűnnek meg cikkek, minden nyelven minden egyes cikk interwiki listáját folyamatosan karban kell tartani. Ez egyrészt sok energiát visz el (még úgy is, hogy nagyrészt robotok végzik), másrészt teleszemeteli a laptörténetet. Ha a kapcsolatokat egy külön erre a célra létesített wikin tartanánk számon, akkor száz cikk esetén is csak száz interwiki linkre lenne szükség, és magukat a szócikkeket egyáltalán nem kellene módosítani.


Hogyan működik a központi wiki?[szerkesztés]

A központi wiki (a Wikidata) a Wikipédiától eltérően nem szabadon szerkesztető szövegeket fog tartalmazni, hanem specializált kezelőfelülete lesz, amin nyelv-cím párosításokat lehet megadni. Minden dologról (úgynevezett entitásról), amiről létezik Wikipédia-szócikk, a Wikidatában is létre lehet hozni egy lapot, és ezt a lapot hozzá lehet kötni a Wikipédia minden nyelvi változatának egy-egy szócikkéhez. Később (a második és harmadik fázisban) ezek a Wikidata-lapok számos további hasznos funkciót kapnak majd.

Mindez a gyakorlatban:[szerkesztés]

A nyelvközi linkek szerkesztőfelületének terve (részletesebben)

A Wikipédia-szócikkek mellett, a más nyelveken szakaszban lesz egy "szerkesztés" link, amire kattintva megjelenik egy űrlap. Ebben ki lehet választani egy nyelvet, és az adott nyelvű wikipédia egy szócikkét. Minden más automatikusan történik: a többi, a Wikidata laphoz kapcsolt szócikk megjelenik a Wikipédia más nyelveken szekciójában, és ha valaki később új nyelveket kapcsol hozzá, azok is automatikusan megjelennek. A szerkesztőknek tehát nem kell átlépniük a magyar Wikipédiáról a Wikidatára ahhoz, hogy az interwikilinkeket módosítsák. Ez lényeges lépés a felhaszáló-barátságban.

Hogy történik az átállás?[szerkesztés]

A hagyományos módon megadott interwikik továbbra is működőképesek maradnak, és nem ütköznek az új módszerrel (ha egy interwiki mindkét módon meg van adva, akkor is csak egyszer jelenik meg). Egy bot fogja az interwikit már tartalmazó cikkekből átvinni a kapcsolatokat a Wikidatába, illetve egy későbbi időpontban eltávolítani a wikipédia-szócikkek szövegéből a régi interwiki-jelöléseket.

A problémás esetekben egy varázsszóval ki lehet kapcsolni az automatikus interwiki-generálást, és továbbra is a hagyományos módon kezelni a linkeket. Elvileg erre nem lesz szükség, de a lehetőség adott.

Mi a közösség szerepe a tesztidőszak során?[szerkesztés]

Semmi fárasztó. :-) Mint a fentiekből kiderül, a tényleges munkát a botok fogják elvégezni. A mi dolgunk, hogy figyeljünk, és ha valami probléma adódik, valami nem megfelelően működik, akkor azt jelezzük. A hibákat a hibabejelentő-oldalon lehet jelezni akár angolul, akár magyarul. A magyarul érkező hibajelzéseket angolra fordítjuk (ebben bárki segíthet). A rendszer első ízben fog élesben futni, és a fejlesztők is ezt az oldalt fogják figyelemmel kísérni a tesztidőszak során. Mivel mi tesztelünk, célszerű és érdemes az első időszakban gyakran ellenőrizni az interwikiket: megnézni, hogy működnek-e és a megfelelő cikkhez vezetnek-e. Akinek kedve van, közvetlenül is kipróbálhatja a Wikidata felületén a módosítást, a magyar Wikipédia közössége azonban nem magának a Wikidatának a kezelőfelületét, hanem a linkek megfelelő beillesztését teszteli.