Wikipédia:Wiki Loves Monuments/Közlemények

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közös fotópályázatot hirdet[szerkesztés]

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, amelynek hazai partnere idén az MNV Zrt. A pályázat célja az állami tulajdonban található műemlékek megörökítése, kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint a képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése. A nemzetközi pályázatot támogatja többek között az Europa Nostra, az International National Trusts Organisation (INTO), valamint az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) is.

A fotópályázatra pályaművet nyújthat be bármely természetes személy, aki a kiírók által létrehozott hazai műemlékvédelmi listából kiválasztott objektumról készít digitális formátumú fényképet. A pályázatban való részvételhez a fényképeket a Wikimédia Commons médiagyűjtő oldalra a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! vagy a Creative Commons Nevezd meg! szabad licenc alatt kell feltöltetni. A műemlékek sorát képezi az épületek mellett a Duna folyam, a hidak és a rakpartok egy része is, de az ország minden részében található olyan műemlék, ami részt vesz a pályázatban.

Pályázni csak saját készítésű képpel lehet. A fotó nem tartalmazhat képre írt karaktereket (pl. dátumot, szerzői megnevezést), keretet vagy vízjelet, és nem módosítható olyan mértékben, aminek hatására a kép jelentős módon eltér eredeti tárgyától. Egy pályázó több pályaművel is pályázhat. A pályázaton való részvétel díjmentes. A képek értékelésénél elsődleges szempont a kép tárgyának objektív bemutatása. Olyan fotókat várnak a kiírók, ahol a valósághoz hűen, minél kevesebb zavaró tényezővel és minél jobb minőségben ábrázolják a műemlékeket.

A hazai pályázat esetén a legjobbnak ítélt 20 kép szerzőjét díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország Egyesület és az MNV Zrt., a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó nemzeti társaságokkal együttműködve. A 10 legjobbnak ítélt kép továbbításra kerül a nemzetközi zsűri részére, ami az így beérkező legjobb műemlékfotók közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 500-50 euróig terjedő, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzeti pályázat díjkiosztója várhatóan decemberben első felében kerül megrendezésre.

A pályázati kiírás a következő címen érhető el: http://wikilovesmonuments.hu/contest.php

Kapcsolat, további információ: Mészöly Tamás, wlm@wikimedia.hu

Budapest, 2013. szeptember 6.

A közlemény a Wikimédia Magyarország weboldalán


Hétfő éjfélig van lehetőség pályázni az MNV Zrt. és a Wikimédia Magyarország műemlékes fotópályázatára[szerkesztés]

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, amelynek idei hazai partnere a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A pályázat célja az állami tulajdonban található műemlékek megörökítése, kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése. A hónap eleje óta a nemzetközi pályázatra 260 ezer kép érkezett be, amin belül több mint 80 pályázótól mintegy 1800 kép magyarországi műemléket ábrázol.

A hazai pályázat esetén a legjobbnak ítélt 20 kép szerzőjét díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország Egyesület és az MNV Zrt., a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó nemzeti társaságokkal együttműködve. A hazai díjakon túl a 10 legjobbnak ítélt kép továbbításra kerül a nemzetközi zsűri részére, ami az így beérkező legjobb műemlékfotók közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 500-50 euróig terjedő, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzeti pályázat díjkiosztója várhatóan decemberben első felében kerül megrendezésre. A hazai pályázat szakmai zsűrijének tagja dr. Halasi Tibor, az MNV Zrt. Igazgatóságának elnöke, Hack Róbert, a Lechner Lajos Tudásközpont fotóművésze, valamint a Wikimédia Magyarország részéről Mészöly Tamás, a pályázat főszervezője.

A pályázatra feltöltött képek elérhetőek lesznek a Wikimédia Commonsban is, mely a Wikipédia és társprojektjei közös médiagyűjteménye, sokuk a velük kapcsolatos Wikipédia-szócikkeket fogja illusztrálni.

A pályázatra szeptember 30. éjfélig lehet még jelentkezni. További részletek, jelentkezés: http://wikilovesmonuments.hu/

Budapest, 2013. szeptember 27.

A közlemény a Wikimédia Magyarország weboldalán


A világ legnagyobb fotópályázatának magyar győztesei[szerkesztés]

A Wiki Loves Monuments egy évente megrendezett nemzetközi fotópályázat, melynek célja az országos műemlékek megörökítése, nemzeti kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése. A verseny 2011-ben elnyerte a legnagyobb fotópályázatnak járó Guinness-rekordot, majd 2012-ben saját rekordját is megdöntötte. A fotópályázatot a Wikimédia szervezi, hazai partnere idén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A 2013-as pályázatra szeptember hónap folyamán 12 ezer fotós közel 370 ezer, műemlékről készített képet küldött be a világ 52 országából, ebből több mint 140 fotós közel 3500 képe magyarországi műemléket mutat be. A pályázatra feltöltött képek elérhetőek a Wikimédia Commonsban is, mely a Wikipédia és társprojektjei közös médiagyűjteménye; sokuk a velük kapcsolatos Wikipédia-szócikkeket fogja illusztrálni.

A hazai zsűri 10 döntős képet továbbküldött a nemzetközi fordulóba, ahol egy nemzetközi zsűri a pályázatban részt vevő országok döntős műemlékfotói közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 50–500 eurós, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzetközi zsűri döntése december első felében lesz ismert.

A nemzetközi fordulóba továbbjutott magyarországi műemlékfotók:

A nemzetközi díjakon túl a hazai pályázat esetén a pályázatra beküldött képei alapján a legjobbnak ítélt 20 szerzőt díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország Egyesület és az MNV Zrt., a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó nemzeti társaságokkal együttműködve. A beérkezett pályaműveket 3 tagú zsűri értékelte: dr. Halasi Tibor, az MNV Zrt. Igazgatóságának elnöke, Hack Róbert, a Lechner Lajos Tudásközpont fotóművésze, valamint Mészöly Tamás a Wikimédia Magyarország Egyesület képviseletében.

A nemzeti pályázat 20 díjazott szerzője:

  1. RHerczeg
  2. Németh Tibor
  3. CintuHUN
  4. Kontár Csaba Attila
  5. Thaler Tamás
  6. Follett
  7. Krischneider Péter
  8. Odorvari
  9. Taál István
  10. Belaballo
  11. Tóth-Piusz István
  12. OliverHuber
  13. EtelkaCsilla
  14. Kriccs
  15. Szvitek Péter
  16. Varius
  17. Alaposfoto
  18. Veres Dalma
  19. Gabor Dvornik
  20. Texaner

A pályázatra legtöbb műemlékről érvényes képet beküldő pályázók különdíjban részesülnek:

  1. Thaler Tamás
  2. Varius
  3. EtelkaCsilla
  4. Lóránd Péter
  5. Texaner

A pályázatra legtöbb, nem állami tulajdonú műemlékről képet beküldő pályázó szintén különdíjban részesül:

  1. Traumrune

Az érdeklődők megtekinthetik a döntős és díjazott képek galériáját, valamint az összes, pályázatra beküldött hazai képet is.

A nemzeti pályázat díjkiosztójára december 6-án kerül sor az MNV Zrt. székházában, melyre a díjazottakon kívül a versenyben részt vevő valamennyi fotós meghívást kap.

A fotópályázat weboldala: http://wikilovesmonuments.hu/

Budapest, 2013. november 6.

A közlemény a Wikimédia Magyarország weboldalán