Wikipédia:WikiBlame

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ez az oldal a WikiBlame használatát írja le. A WikiBlame készítőjétől ezen a lapon tudsz kérdezni.

A WikiBlame arra szolgál, hogy egy szócikk egy töredékének szerzőjét (vagy éppen a törlőjét) könnyen beazonosíthassuk. A WikiBlame végignézi a laptörténetet, és jelzi, hol jelent meg vagy hol tűnt el egy megadott szöveg. Segíthet a problémás vagy jogsértő szöveg szerzőjének beazonosításában, „fű alatti” törlések lenyomozásában vagy egy érdekes információmorzsa írójának megtalálásában.

Használata[szerkesztés]

A WikiBlame bejárja a lap korábbi változatait, és megnézi, hogy a megadott szöveg megtalálható-e bennük. A szöveget tartalmazó változatok OOO, a többiek XXX jelet kapnak. A keresés felgyorsítása érdekében néhány változatot ki is lehet hagyni, az ilyeneket ??? jelzi.

Ha nem szerepel wikikód ([, ], {, } *, #, '', ''', ==, ====, <, >, |) a keresőkifejezésben, akkor a szócikk szövegében keres, ha szerepel, akkor a forrásában (abban a szövegben, ami a szerkesztőablakban látható). Így ha például a spanyol nyelvű interwiki beíróját akarjuk megtalálni, az es:szócikknév nem fog működni, az [[es:szócikknév már igen.

Beállítások[szerkesztés]

Legfeljebb ennyi változatot[szerkesztés]

Az átnézendő változatok száma.

Kezdődátum[szerkesztés]

A WikiBlame csak azon változatok között fog keresni, amik a megadott napon (23:55-ig) vagy korábban készültek.

Keresési mód[szerkesztés]

A lineáris mód minden változatot átnéz. Az interpolált mód bináris keresést használ: sokkal gyorsabb, de nem minden beszúrást talál meg. Nagyon hosszú laptörténet esetén javasolt használni; ha nem a keresett szöveg eredeti beillesztését, hanem egy későbbi visszaállítást talál meg, próbáld meg újra a találatnál korábbi kezdődátum megadásával.

Nyelv[szerkesztés]

Vannak olyan Wikimédia wikik, amiknek a címében nem szerepel a nyelv neve (ilyen például a http://wikisource.org/). Ilyenkor a nyelv mezőt egyszerűen üresen kell hagyni.