Wikipédia:Véleménykérés/Villámhárító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


A nevezett szócikkre horror sablont tettem, de meggondoltam magam, és átírtam a cikket. Szerkesztő:Gcsaba2 visszajavította. Mivel nem szeretnék a 3× visszaállítás hibájába esni, kérném a véleményeteket. A teljességhez bemásolom a vitalapokról a levelezést:

Villámhárító[szerkesztés]

Ne vond vissza a szerkesztésemet mielőtt megbeszélnéd velem! A mondat így megy: „A tüzek főként akkor történnek, amikor az áram az építmény erősen szigetelő részein keresztül próbál eljutni a földig.”

Vagyis az áram nem próbál a szigetelő részeken átjutni, de ha nincs más választása, akkor muszáj neki. Amikor ez történik, akkor történnek a tüzek.

Ezért ne javítsd ki arra, hogy a villám akkor történik, amikor az épület magasan álló részeit üti meg, mert ez tiszta marhaság. A tűz a földszinten is történhet, ha ott erősen szigetelő anyag van. A magasságnak nincsen semmi köze ehez. – Csaba Igeen? 2010. november 5., 08:24 (CET)[válasz]

Először is szia! Ha figyelnél, látnád, Te vontad vissza a szerkesztésem egy részét. Először horror sablont tettem rá, de inkább átírtam az egészet. Amiket írtál, az vagy gépi fordítás, vagy csak töröd a magyar nyelvet. "A mondat így megy: „A tüzek főként akkor történnek, amikor az áram az építmény erősen szigetelő részein keresztül próbál eljutni a földig.”" A mondat nem megy sehova. Az áramnak van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy megtalálja a legkisebb ellenállású helyet, és ott folyik a legnagyobb áram. Magyarul az átfolyó áramok fordítottan arányosak az ellenállásokkal. "Ezért ne javítsd ki arra, hogy a villám akkor történik, amikor az épület magasan álló részeit üti meg, mert ez tiszta marhaság." A villám nem csak épületeket veszélyeztet (akkor nem csapna bele fákba, szénakazalba, emberbe, vízbe stb.) A villámcsapás akkor történik, amikor a feszültségkülönbség a magas potenciálú pont (pl. felhő) és a föld potenciálon lévő pont (vagy attól kis mértékben eltérő) között eléri az átíveléshez szükséges feszültséget. Bár Te marhaságnak tartod, hogy a magasabb építmények nagyobb veszélynek vannak kitéve, és még nem olvastam, és nem hallottam olyat, hogy a villám az építmény alapjába csapott volna bele. Fenntartom, hogy jogosan vontam vissza a szerkesztésedet, de ha nem értesz velem egyet akkor vitára bocsájthatjuk a kocsmafalon. Tambo vita 2010. november 5., 08:45 (CET)[válasz]
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Tambo (vitalap | szerkesztései) 2010. november 5., 09:05

Úgy látszik mi két különböző nyelvet beszélünk, mert én nem állítottam azt, hogy a villám az építmény alapjába csap bele, te meg folyton ezt ismételgeted. Tehát:

  1. a villám az épület tetejébe csap
  2. az áram megy lefelé
  3. az épület alapjához közel egy 30 méternél magasabb rész van, ami szigetelő anyagból készült
  4. az áramnak nincs más lehetősége, mint hogy a szigetelőn keresztül menjen
  5. mi történik? Tűz!

Tehát megismétlem: „A tüzek főként akkor történnek, amikor az áram az építmény erősen szigetelő részein keresztül próbál eljutni a földig.” És nem: „A tüzek főként akkor történnek, amikor az áram az építmény magasan álló részein keresztül próbál eljutni a földig.”

Az, hogy az épület egyes részei magasan állóak, nem jelenti feltétlenül, hogy a villám tüzet fog okozni. Az, hogy az épületnek magasan szigetelő részei vannak, és az áramnak nincs lehetősége kikerülni őket, viszont jelenti. – Csaba Igeen? 2010. november 5., 14:28 (CET)[válasz]


Ha jól olvasom a cikket némi jóindulattal tudnám Ablak-Zsiráf színvonalúnak nevezni.

Nem hiszem, hogy az lenne a legnagyobb kérdés, hogy a tűz hol keletkezik. Mivel, nem csak a szigetelő részek átütése okozhat tüzet. Pár ötlet:

  1. Vezető rész erősen felmelegszik, mert a tervezett áram többszöröse folyik át rajta
  2. A villámcsatorna közelében indukálódó áram okoz tüzet
  3. A villám, mint elektromos ív hője okoz tüzet

A "hová kössem" sorozat egyes részei jó leírást ad a villámhárítóról, abból ki lehet indulni

Duhos vita 2010. november 8., 20:58 (CET)[válasz]

Biztos vagyok benne, hogy a te cikkeid mind hiper-magas szintűek, ezért kérlek, javítsd át ezt a cikket is ha annyira gyerekesnek gondolod. Végül is a Wikipediát mindenki szerkeszheti...

Csaba Igeen? 2010. november 10., 16:06 (CET)[válasz]

Tambo, most már jobb? – Csaba Igeen? 2010. november 12., 08:32 (CET)[válasz]


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!