Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-01-29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Milyen zölddel írjam majd a zöldet, világos zöldet, vagy sárgászöldet (angolul persze!)?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Majd szeretnék a kalmük nyelvről írni szócikket, azt szeretném megtudni, hogy:

Bošnjak Ilija 2015. január 29., 12:22

válasz
A mű első kiadásának címlapja
(Nem „varázsoltam át” a kérdésedet a szövegterületre, s nem adtam helyette rövidebb címet. Ez a hosszú-hosszú cím a többszáz évvel ezelőtti írók szokása volt. Lásd: pl. 1664-ben... csak kattints a képre! →
Kövesd pl. Jókait, aki már ilyen címeket adott: A két Trenk, Eppur si muove, A dunai hajós*) Az aranyember stb. A rövid cím jelzi azt, hogy mi a lényege a mondanivalónak.)
Kedves Ilija!
Nem értem a kérdést! Ha tudsz színes betűkkel írni, akkor te döntöd el, a szöveg szerkesztése közben, hogy milyen színárnyalatot választasz! Mondom: ha tudod a megfelelő utasításokat.
De nem ajánlom, hogy színezd a szöveget: nem kell tarka szövegtükör, nem vagyunk színes napilap! Használd az alapbeállítást - vagyis: ne állíts be semmit! Szócikk szövegében kiemelésre elegendő a dőlt és a vastagított írásmód (és nagyon ritkán az aláhúzott - ez a lehetőség nem is szerepel a szerkesztőablak fejlécében).
Szöveg színezését a Wikipédia szövegszerkesztője automatikusan végzi, akkor, ha felismeri, hogy az a szövegrész: Wikipédián belüli internetes cím (ehhez ennek a címnek a Wikipédián belüli „helyesírásúnak” kell lennie). Kék színű lesz, ha az a Wikipédián belül létező címre hivatkozik, piros, ha az azon belül nem létezik, és zöld, ha az a hivatkozás a Wikipédia valamelyik ún. egyértelműsítő lapjára mutat. (Azaz, a zöld szövegszín egyébként foglalt!) Ha a hivatkozás nem Wikipédia-szabályok szerinti cím, akkor link-voltának jelölésmódja a használt böngészőprogramtól (Internet Explorer, Firefox stb.) függ.
vitorlavita 2015. január 29., 13:49 (CET)[válasz]
*) Pszichológus a megmondhatója, miért a Verne-regény címét írtam be! - vitorlavita 2015. január 29., 18:10 (CET) [válasz]

Nem Vitorla! Én azt szeretném tudni, hogy ez az altaji nyelvcsaládba tartozó nyelv infoboxát milyen zölddel csináljam a háttérszínt, angolul hogy írjam?

Bošnjak Ilija 2015. január 29., 20:30

Szóval, nem tudom, hogy miért nem regisztrálod magadat a Wikipédia szerkesztőjeként! Akkor a megbeszéléseink sokkal egyszerűbbek lennének!
Ugyanis, a Tudakozó nem fórum, nem megbeszélésre, főleg nem a szócikkírás ügyes-bajos dolgainak megbeszélésére való. Erre az ún. vitalap és a kocsmafal való.
A kocsmafal tkp. üzenőfal: ide akkor írsz, ha nem tudod, kit szólíts meg, de választ vársz kérdésedre, bárkitől.
A vitalapból kétféle van. Az egyik a személyes változat, a másik a szócikkhez kötődő fajta. Az én személyes vitalapomra már írtál, tehát erről a fajtáról tudsz. Ide írnád a kérdésedet (ha tőlem vársz választ). Ha regisztrált szerkesztő lennél, akkor neked is lenne ilyen vitalapod, amire megírhatnám a válaszaimat.
Vagyis, a kettőnk vitalapján folyhatna le a párbeszéd, s nem a Tudakozót terhelnénk ezzel. Most például fogalmam sincs arról, hogy mi a problémád, hol van az a sablon, amelyiket színeznéd! Ezt miért a Tudakozóban beszéljük meg?! A Wikipédia tudakozni akaró kíváncsi olvasóira miért tartozik ez? Tessék „be”regisztrálnod magadat! Akár a saját neveden, akár valamilyen költött néven - mindegy, mivel saját jelszót is kell választanod, erre is szükség van a bejelentkezéshez.
Regisztrálj! Azután jelentkezz be! Azután írj a vitalapomra! Akkor folytatjuk a társalgást!
vitorlavita 2015. január 29., 22:33 (CET)[válasz]

Tudod, a mongol nyelv, a tuvai nyelv, a török nyelv, a tatár nyelv, a krími tatár nyelv stb. infoboxában is olyan zöld szín van, csakhogy azért kérdezem, hogy milyen zölddel írjam angolul a milyen zöldet, mert a altaji nyelvekről készült nyelv infoboxokban sajnos nincs kiírva, hogy hatterszin=green nem úgy mint a más nyelvcsaládokba tartozó nyelveknél, és a sablon:nyelv infoboxnál is hiába van feltüntetve, hogy milyen színekkel kell csinálni bizonyos nyelveknél a színt, nem írja mellette, érted már?

Bošnjak Ilija 2015. január 30., 14:07

Írtam: regisztráld magadat a Wikipédia tagjai közé, utána jelentkezz be, és írj a vitalapomra - akkor válaszolni fogok a te vitalapodon (mert a bejelentkezésed miatt tudni fogom a szerkesztői nevedet)! Ne itt írogassunk a zöld színről - e párbeszédünk senkit nem érdekel, csak minket! - vitorlavita 2015. január 30., 18:17 (CET)[válasz]

A szerkesztéshez kapcsolódó technikai problémákat itt szokták megbeszélni a szerkesztők: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki). A Tudakozó az enciklopédikus kérdésekre való. --Karmela posta 2015. január 30., 19:10 (CET)[válasz]

Megírtam a problémám, úgyhogy köszi a segítséget! Most már csak a választ kell várnom a kocsmafalon.

Bošnjak Ilija 2015. január 31., 14:09

Nemzetközi hajómenetrendek[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Elég sok oldal gyűjti a légitársaságok menetrendjét teljességre törekedve (tehát hogy csak a kiindulási és célvárost kelljen beírni, és minden járat megjelenjen ár vagy menetidő szerinti sorrendben). Arra lennék kíváncsi, létezik-e hasonló gyűjtemény nemzetközi személyszállító hajójáratokra (nyilván kikötőkből több lehet és közelebb lehetnek egymáshoz, mint a repterek, tehát esetleg nem várost, csak országot beírva). Elsősorban Európa és Amerika közötti menetrendre és árakra lenne szükségem. Nyilván én is tudok a neten keresni angol szavakat; azért itt teszem fel a kérdést, mert a Google nem fogja tudni, mennyire "jó" (teljes, aktuális, jól használható stb.) az adott oldal, másrészt a keresési eredmény attól is függhet, mit lát rólam a Google.
--Javorticell vita 2015. január 29., 22:01 (CET)[válasz]
Vélemény
Jó kérdés, de ha belegondolsz nem lexikális... Hogy éppen most melyik szolgáltatás a legjobb, azt majd évek múlva lehet kiértékelni, de addig egy független vélemény: And the winner is... Cruise Critic. --Rodrigó 2015. január 30., 00:18 (CET)[válasz]
Ez az oldal inkább sétahajóutakat, vakációs körutakat gyűjt, engem az A pontból B pontba tartó járatok érdekelnek (nem a fedélzet kell, hogy élmény legyen). Javorticell vita 2015. január 30., 08:27 (CET)[válasz]
Kiegészítem

Ennyire konkrét információk helyett általános leíró szövegek is segíthetnek nekem, pl. valami olyan, mint a világ vasúti útvonalaira a The Man in Seat 61. (Persze ezt is többé-kevésbé frissen kell, hogy tartsa a gazdája.) Az egyik általános információ, ami árak helyett/mellett hasznos lenne most, hogy a Panama-csatornán való áthaladás általában megdobja-e a személyjegyek árát, vagy a társaságok nem terhelik ennyire az adott járat utasaira annak díját. Javorticell vita 2015. január 30., 08:27 (CET)[válasz]

Válasz
http://www.seaplus.com/ sok hasznos tanáccsal, de már 3 éves, így egyes adatok elavultak lehetnek. Gyakorold a Google használatát, mert sokkal gyorsabb mint mi, és több ötlete van. --Rodrigó 2015. január 30., 12:16 (CET)[válasz]