Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-07-08

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pap Henrik festménye Nógrád várának visszafoglalásáról[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Szeretnék látni egy képet Pap Henriktől. A kép címe: Nógrád várának visszafoglalása. A kép tartalma: A Törökök leteszik a fegyvert a Magyarok előtt. Nagyon szép a kép,de semmi többet nem tudok róla. Szeretnék erről a képről egy eredetit látni, de nem találtam a neten.
Megköszönném, ha tudnának valamilyen információt adni.
Erika
--Boroserika vita 2010. július 8., 00:20 (CEST)[válasz]
Birtokomban van: Pap Henrik(1879),Nógrád várának visszafoglalása c festményének Könyves Kálmán Mükiadó RT által készített (1910) reprója (100x54 cm). Kérésre szívesen küldök fotót róla , ill. eladó. 06/30/453-7511 2001:4C4E:2391:6500:1130:589E:6F88:15B8 (vita) 2024. március 20., 09:59 (CET)[válasz]

válasz:

A művész neve nem ismeretlen előttünk, van róla szócikkünk: Pap Henrik.
A szócikk tartalmazza fontosabb művei listáját, köztük egy ilyen címűt: Nógrád vára kulcsainak átadása 1600-ban (1897-ben festette). Nekünk e műről nincs reprodukciónk.
A Google Képek(Pap Henrik Nógrád)-találati lista az első két helyen hozza szócikkünk illusztrációit - sajnos, a további 200 kép - eddig néztem végig - már csak egy képét (A tavasz ébredése) mutatja, a többi nem vele kapcsolatos!
A Google(Pap Henrik) találati lista alapján kiválasztott web-oldalak ([1], [2]) azt mondják: (főbb) műveit a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. Képi illusztrációként - ha van - a felsorolt web-oldalakon is csak az általam eddig megemlített képeit találjuk.
Javaslatom: a Magyar Nemzeti Galéria meglátogatása, tőlük információt remélve... (Ügyfélszolgálatuk is van. Az MNG honlapja: http://www.mng.hu/.)
vitorlavita 2010. július 8., 04:06 (CEST)[válasz]

Köszönöm a választ!
Pap Henrik Nógrád várának visszafoglalása című képről érdeklődtem. Hol tudom meg nézni a Nógrád vára kulcsainak átadása 1600-ban című képet?
Megpróbálom lefotózni a Fotót, aminek a címe "Pap Henrik Nógrád várának visszafoglalása, és elküldöm Önöknek, hátha így több információt tudnának nekem adni.
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Boroserika (vitalap | szerkesztései) 2010. július 8., 23:32

Nem szükséges lefényképezni a Fotót! (Ez - ugye? - egy folyóirat neve? És ennek címlapján, vagy valamelyik cikkének illusztrációjaként látható a keresett festmény képe, igaz?)
Mert hogy jut el hozzánk a fénykép? És ha le is tölthetjük az általad feltöltött fényképet valamelyik internetes portálról, mit tehetünk vele? Nem tudjuk semmiféle keresőprogrammal kikeresni - a fényképed birtokában sem - az interneten tárolt képek milliárdjaiból: hurrá, ez az eredeti festményről készült reprodukció! Nem lehetséges!
Ha van ilyen képed (most a Fotó-ban közölt illusztráció), az nagyon jó! Bizonyítja, hogy nem tűnt el a közönség elől valamilyen magángyűjteményben, a festmény még ma is létezik, ha másképp nem is, legalább egy fénykép-reprodukció formájában! A fényképnek van szerzője. A folyóiratnak van szerkesztősége, akik talán ismerik a szerzőt. De nem is kell ez az út! Mert az is lehet, hogy ma már nem létezik a folyóirat... Maradjunk a korábban ajánlott legegyszerűbb megoldás mellett: fel kell venned a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Galéria ügyfélszolgálatával, akár levélben (elektronikusan is lehet), akár telefonon, akár személyesen.
Ők szakemberek. Biztos vagyok benne, hogy pontosan ismerik Pap Henrik műveinek sorsát: amit mi az interneten képesek lehetünk kibogarászni (ha van egyáltalán az interneten erről információ - mert lehetséges, hogy csak papíralapú források léteznek erről az információról!), azoknak valójában ők az igazi forrásai, mivel az az ő kutatói-értékmegörzői munkásságuk része: albumot adnak ki, esszét írnak róla, lexikonokba írnak művészettörténeti szócikket stb.!
Az MNG ügyfélszolgálatának elérhetősége megtalálható a honlapjukon: http://www.mng.hu (A honlapjuk tetején lévő menüsorból az INFORMÁCIÓ-ra, majd azután a SZOLGÁLTATÁSOK menüpontra kell kattintani...) Ha van az interneten „eredeti” (eredeti?! ezt írtad! jó minőségű, nagy felbontású, nagy színmélységű stb.) reprodukció, arról ők tudni fognak - ugyanis idézett forrásaink azt írják: műveit az MNG őrzi...
vitorlavita 2010. július 9., 06:27 (CEST)[válasz]
Tisztelt Vitorla.
Az Önnek adott válasz hatására a birtokomban lévő: Pap Henrik(1879),Nógrád várának visszafoglalása c festményének Könyves Kálmán Mükiadó RT által készített (1910) repróját (100x54 cm) csatolatban megküldtemaz MNG ügyfélszolgálatának.Vélhetőleg kapok infót. Az értékesítéséhez szívesen venném.
Tisztelettel: 30/453-7511 2001:4C4E:2384:3500:546C:EE0A:CB01:8A72 (vita) 2024. március 15., 19:30 (CET)[válasz]

2009-ben mennyi volt az inflációs ráta?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy 2009-ben mennyi volt az inflációs ráta?
--81.182.230.207 (vita) 2010. július 8., 14:43 (CEST)[válasz]

válasz:

A Központi Statisztikai Hivatalnak a „Gyorsjelentés - Fogyasztói árak, 2009. december és 2009. év” c. közleményének 1. oldalán szereplő táblázata szerint (első sor, utolsó oszlop) a magyar fogyasztói árindex 2009-ben (2008 = 100 %) 104,2 % volt. Vagyis az inflációs ráta 2009-ben: 4,2 %.
Csak érdekességképpen jegyzem meg - a Google segítségével történő internetes adatkeresés közben leltem erre az oldalra - hogy mi, wikipédisták, szabadidőnkben, ingyen és bérmentve adunk ilyen adatról - szintén szakszerű - tájékoztatást. :-)
vitorlavita 2010. július 8., 15:31 (CEST)[válasz]

marihuána[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a marihuanára rá lehet-e szokni.
--212.108.204.4 (vita) 2010. július 8., 17:21 (CEST)[válasz]

válasz:

Ha szó szerint veszem a kérdésedet, akkor az a válaszom, hogy igen!
Mert szokni bármire lehet: nyalóka, chips, kóla, rágógumi, cigaretta, marihuána ... stb.
A jó kérdés a következő lett volna: LE lehet-e szokni a marihuánáról?
Vagyis, pontosabban: a marihuána fogyasztása függőséget okoz-e?
Ennek mértéke viszont - köztudott - egyénileg különböző: függ a fogyasztó egészségétől, lelki alkatától stb. Ezért erre a választ egyénileg már csak orvos vagy pszichiáter adhatja meg!
vitorlavita 2010. július 8., 17:56 (CEST)[válasz]
A rászokás a gyakorlatban azt jelenti, hogy valaminek a fogyasztása, művelése stb. hiányzik az illetőnek, ha egy ideje nem kapta meg. Ismert dolog, hogy rá lehet szokni - de milyen könnyen! :-)) - a csokoládéra, mint ahogy úgyszólván minden örömöt, élvezetet okozó dologra. A késő estig végzett munkára, a tévésorozatokra, a kólára, a dohányzásra, de akár még az önkínzásra is, extrém esetben. Vagy egy rendszeresen végzett apró rítusra is, például hogy valaki a lakásba belépés előtt ötször kell, hogy a lábát megtörölje. Mindegyik valamiféle kellemes dolgot, élvezetet, megnyugvást okoz az illetőnek. Ezek egyénileg, szezonálisan, napszaktól, hangulattól, életkortól függően is változhatnak, és a pszichológia nagyon érdekes, akár mulatságos szokásokat is jegyzett már fel. Függőség akkor áll fenn, ha annak bizonyos dolognak az elhagyása már számottevő pszichés vagy fiziológiai problémát okoz. Tehát ha valaki egész nap nyugtalan azért, mert reggel véletlenül elfelejtett benyúlni a postaládájába, vagy ha nincs otthon fagylalt, amikor kívánja, vagy nem gyújthat rá egy ideig. A fiziológiás, hosszabb távon elvonási tünetek például a verejtékezés, hasmenés, alvászavar, kézremegés, a pszichés tünetek az ingerlékenységtől a hallucináción át a "megzakkanásig" elég sokfélék tudnak lenni. A függőség általában nehézségeket, károkat okoz az életvitelben, a személyes kapcsolatokban, a szociális magatartásban, vagy például súlyos anyagi nehézségekhez vezethet, mint egy vásárlási kényszer, vagy a kábítószerfogyasztás. A függőség jellemzője, hogy az élvezetét abbahagyni vagy alaposan megritkítani az illetőtől már jelentős erőfeszítést igényel.
A függőségben szenvedőnél pszichiáterek megfigyelései szerint jellegzetes tünet, hogy bár valamilyen okból indokoltnak látná a leszokást, például mert rossz hatással van az egészségére vagy túlzott költekezéshez vezet, de a leszokást halogatja. A kulcsmondat pedig az, hogy "bármikor leszokhatok róla, ha akarom". Ez az önámítás a lelki konfliktushelyzet elkerülésének tipikus példája, éppúgy, mint az, hogy "majd a jövő héten kezdek fogyókúrázni, de akkor keményen, isten bizony", vagy hogy "holnap már tényleg tanulni fogok a vizsgára, csak ma egy kicsit még pihenek előtte". A konfliktus vállalásához, a visszatántorító határon való áttöréshez súlyos életminőség-romlás esetén elsősorban pszichiáterek kisebb-nagyobb támogatása szükséges, a barátok, családtagok támogatásával együtt. A rászorultaknak általában a körzeti pszichiátriai vagy mentálhigiéniai szakrendeléseken való jelentkezéssel kell a gyógyulást kezdeni, és az orvos a belátása szerint irányítja el az ekkor már a szó általános, nem sértő értelmében betegnek nevezett megváltozni vágyót például csoportterápiás foglalkozásra. Ezt csak a jövőben ezt a szakaszt olvasók tájékoztatására mondtam el.
A marihuánáról a pszichiáterek, addiktológusok nem mutatták ki egyértelműen, hogy mennyire könnyen okozhat függőséget. A gyakorlat azt látszik mutatni, hogy a marihuána veszélyessége nem a függőség komoly lehetőségében van, hanem hogy a gyenge drogra való egyszerű rászokás is könnyen elvezet egy erősebb ingerek utáni vágyakozáshoz, és akkor erősebb drogok következnek. "Csak most az egyszer, csak kipróbálom." Ezek már súlyos függőséghez és súlyos, akár bűncselekmények elkövetésére is késztető anyagi leromláshoz tudnak vezetni. Nem törvényszerűen, de számottevő eséllyel. A könnyű kábítószerek rendszeresebb próbálgatását ezért érdemes elkerülni. - Orion 8 vita 2010. július 8., 23:41 (CEST)[válasz]

Sydne Rome[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Sidney Rome milyen sorozatban játszott?Köszönöm válaszukat.Laura Cloe
--Laura Cloe vita 2010. július 8., 18:32 (CEST)[válasz]

válasz:

Az angol Wikipédia szócikke azt mondja, hogy a neve helyesen: Sydne Rome - keresztnevét (el)írták néha Sidneynek vagy Sydneynek is... (Olasz származású amerikai színésznő, 1951-ben született, Ohio államban.)
Ezen a néven már a PORT.HU portál is ismeri: port.hu:Sydne Rome.
Feltételezem, hogy a rejtvény megfejtéséhez nagy segítséget nyújtottam... :-)
vitorlavita 2010. július 8., 18:52 (CEST)[válasz]
Eddigi teljes életművének listája pedig, beleértve a magyar tévékben nem játszottakat is, itt olvasható. A sorozatokat a cím mellett a TV series vagy TV episode szöveg jelzi. - Orion 8 vita 2010. július 8., 22:48 (CEST)[válasz]