Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-07-07

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A macskák színének elnevezései[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért mondják a sárgásbarnás színű macskákra is,hogy vörös meg a pirosas bordós árnyalatra is?
Szinte teljesen más szín és még is egy a neve. Miért van ez?
--85.66.159.132 (vita) 2010. július 7., 11:43 (CEST)[válasz]

válasz:

A különböző színek és árnyalatok megkülönböztetése elnevezéssel akkor fordul elő, ha ennek jelentősége van. Ha nincs jelentősége, akkor miért különböztetnék meg?
Nyilván fontos volt történelmünkben, hogy pl. a lovak színezetére rengeteg szavunk van: selyemfehér, ezüstfehér, valódi fekete, nyárifekete, világospej (fehérpej), aranypej, pirospej (tűzespej, dejkó), meggypej (cseresznyepej), szattyánpej, mogyorópej, gesztenyepej, sötétpej, fakópej, fecskehasú, szattyánhasú, zöldlábú (vöröslábú, rókalábú), világossárga, sötétsárga, aranysárga, agyagsárga (szennyessárga), májsárga, bronzsárga, izzadtsárga, fátyolsárga, szögsárga (szénsárga), őzelt sárga, koromsárga, sárgafakó, pejderes, feketederes, sárgaderes, vörösderes (vasderes), rozsdásderes, pejvércse, sárgavércse, feketevércse, kékvércse, almásderes stb. (még vagy 40-50 szín-megnevezés - forrás: történelmi lószínnevek - Részletek Kun Péter: Szelek Szárnyán c. művéből)... Ezeket az elnevezéseket régen biztosan sokan tudták... Bezzeg ma!
Hát, lószín dolgában így állunk... A macskák színe nem volt ennyire fontos...
A modern macskatenyésztők biztosan különbséget tesznek az általad említett színek között! Csak ezek még mindig nem általánosan ismertek!
vitorlavita 2010. július 7., 13:13 (CEST)[válasz]

karakán[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--94.21.62.49 (vita) 2010. július 7., 15:34 (CEST)[válasz]



Egyébként olvasd el egy régi válaszunkat: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2008-02-22#Honnan_jön_a_karakán_szó
vitorlavita 2010. július 7., 19:26 (CEST)[válasz]