Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-03-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
mi a különbség az iratkezelés és a dokumentumkezelés között.
--80.98.241.173 (vita) 2010. március 19., 12:08 (CET)[válasz]

válasz, Dencey:

Link ajánlat: dokumentumkezeles.lap.hu

Dencey vita 2010. március 19., 12:33 (CET)[válasz]

visszakérdezés, vitorla:

Kedves kérdező!
Nagyon általános a kérdésed, ha nem szűkíted le a kérdésedet, bármiféle körülmény ismertetésével!
Válaszunk ugyanis lehetne az, hogy az égvilágon semmi! De az is igaz lehetne, ha azt mondanánk neked, hogy a kettő úgy különbözik egymástól, mint az ég és a föld...
Ugyanis, mint az ógörög filozófiák egyikében a négy alapvető elemre (föld, víz, levegő, tűz) is lehet őket összekapcsoló gyűjtőfogalmat találni (a bennük közöset megragadva), de antagonisztikus ellentéteket is kimutathatunk róluk, pl. halmazállapotukról beszélünk...
Na, így járhatsz az irat és a dokumentum fogalmával is... ha nem adsz meg részleteket, arról, hogy mi vezetett erre a kíváncsiságra! Ezek a szavak lehetnek egymás szinonimái, de az is lehet, hogy - máshol, és/vagy bizonyos körülmények között - lényeges különbséget fejeznek ki mindkettőjük használatával.
vitorlavita 2010. március 19., 12:46 (CET)[válasz]

válasz, Ksanyi:

Először is jó tisztában lenni azzal, mit tekintünk iratnak és mit dokumentumnak. Irat minden olyan, (általában sík)írásos formában adatot tartalmazó lap, melynek tartalmához valakinek jogos érdeke fűződik. Ilyen egy épületesetében az építési engedély, a tervrajz, a fennmaradási engedély, a tűzvédelmi szabályzat és többek között az ezen papírok kezelésének módszerét rögzítő iratkezelési szabályzat. A legtöbb ember élete folyamán állít elő iratot. Ez legtöbbször olyan dolgozatokkal kezdődik, melyek alapján érdemjegyet (vagy más minősítést) kap. Minden irat addig minősül iratnak, meddig a benne foglalt tény alapján jogi eljárás indítható. Ha joghatását elveszíti, mindenképpen dokumentumnak minősül.Azonban egyszerre lehet egy ugyanolyan tartalmú az egyik esetben irat, a másik esetben dokumentum. Ilyen például a házassági anyakönyvi kivonat irattárban, illetve levéltárban elhelyezett példánya.
Dokumentumnak minősül minden, írásos vagy egyéb (képi, hangi) jelekkel rögzített tény, adat információ.
A legegyszerűbb a két kezelést egy könyvtár példáján összehasonlítani. Vegyünk egy olyan, külön épülettel rendelkező könyvtárat, mely nem őriz köteles példányt. Ebben az esetben rengeteg irat keletkezik egészen az alapítást lehetővé tevő szerződéstől a legutóbb kiküldött, könyvtartozást behajtani igyekvő felszólításig. Ezeket az iratokat nem mindenki ismerheti meg. Például egy tervrajz alapján egy betörő megtalálhatja az épület gyenge pontjait. Ezeknek a kezeléséhez különféle munkaköröket állapíthat meg az intézmény vezetője.
A dokumentumkezelés a könyvtárban összegyűjtött könyvek, folyóiratok, hanganyagok kölcsönzési, leltározási, előjegyzési, selejtezési szabályait is magában foglalja. Ebben az esetben az a jellemző, hogy ezek tartalmához akárki hozzáférhet.

Ksanyi vita 2010. március 20., 09:35 (CET)[válasz]

Összművészet[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mit jelent az "összművészet"
--82.113.106.89 (vita) 2010. március 19., 18:08 (CET)[válasz]
További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Szeretném, ha megírnád, vagy bemásolnád, hogy milyen szövegkörnyezetben fordul elő ez a szó! - vitorlavita 2010. március 19., 19:00 (CET)[válasz]
Az összművészet a német Gesamtkunst, Gesamtkunstwerk fordítása, sokszor magyar szövegben is így szerepel. A magyar WP-n a Gesamtkunstwerk a Zenedráma szócikkre irányít, itt lehet pár dolgot olvasni az összművészetről Richard Wagner kapcsán. – Villanueva vita 2010. március 19., 19:17 (CET)[válasz]
Még ezt találtam: http://www.kislexikon.hu/osszmuveszet.htmlVillanueva vita 2010. március 19., 19:21 (CET)[válasz]


Zenedráma Wagner műveiben a korábban már Monteverdi és Gluck által is megfogalmazott drámai esztétikai elsőbbséget hangsúlyozta a zene fölött és így jutott el a Gesamtkunstwerk fogalmáig, mely tulajdonképpen zenedrámáit jelöli. A fogalmat először Művészet és forradalom című 1849-es esszéjében használta először. A Gesamtkunstwerk fogalma, amelynek bevezetése heves vitákat váltott ki, a maga tekintetében duplán értelmezhető. Lehet semmitmondó, abban az esetben ha csak annyit mond, hogy a zenés drámában a költői szöveg és a színpadi cselekmény nem jelmezes koncert puszta ürügye, hanem a zenével együtt és azzal kölcsönhatásban a dráma szerves része. De lehet fellengzős is, amennyiben annyit jelent, hogy az egymástól elszigetelt részművészetek addigi története csupán hanyatlásuk története és a költészet, zene és festészet kiteljesedését és voltaképpeni jelentését csak a zenedráma alkotóelemeként, az antik tragédia restaurációjaként felfogott szintézisben érheti el.Gesamtkunstwerk
Dencey vita 2010. március 19., 20:04 (CET)[válasz]
Csináltam átirányítást a Zenedráma cikkre, íme: ÖsszművészetVillanueva vita 2010. március 20., 06:20 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni Mezőgecse statisztikai adatait
--91.83.93.82 (vita) 2010. március 19., 18:42 (CET)[válasz]

válasz:

Kattints a címre - szócikkünk tartalmaz adatokat a községről!
Mezőgecsének van honlapja, és azon megtalálható az e-mail címe is: http://www.mezogecse.atw.hu/
vitorlavita 2010. március 19., 18:55 (CET)[válasz]