Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-09-23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

mélyk tantárgytol félt alegjobban fekete istván
--79.121.73.72 (vita) 2009. szeptember 23., 09:43 (CEST)[válasz]

December elsején kérdezték ezt már tőlünk, és bár a kérdés szebben nézett ki, mert a kérdezőnek jobban sikerült eltalálnia a billentyűket, máig sem jelentkezett senki a válasszal. Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 23., 13:45 (CEST)[válasz]

Egy-egy fiúval való kivételes bánásmód. . . egy-egy rosszul sikerült feleletem felett való viccelődése valamelyik tanárnak, amikor pedig igazán készültem, gombóccá gyűrte a feleletet a torkomban, és egyszerűen megnémultam. A végeredmény: szekunda vagy valami nyomorult félszekunda. Magam sem értettem magamat. Különösen a számtan lett végleges ellenségem, mert olyan kérdéseket sem tudtam megoldani, amelyeket pedig, ha magam voltam, fejből felírtam a táblára. Mindezeken felül pedig állandó zavaros és rémes álmokkal küzdve, néha csodálatosan szép, néha pedig borzongatóan fájdalmas orgonazúgást hallva, olyan melódiák zengtek a fülemben, amelyek borzalmasságukban is feledhetetlenül szépek voltak, és - nagyon ritkán és nagyon röviden - néha nappal is újra jelentkeztek. Mivel azonban általában rendesen viselkedtem, szüleim talán megnyugodtak, hogy majd csak lesz valahogy, és csak akkor döbbentek meg, amikor a félévi bizonyítványban latinból, földrajzból és számtanból megbuktam. Bizonyítvány-kiosztás után tócsát sírtam a zsebkendőmbe, és hazamenve a bizonyítványt beletettem a misekönyv vastagságú Családi levelező című könyvbe, amelynek állandó helye volt a szekrény tetején, a sarkon, és nemcsak szerelmes levelekkel, de különféle szükséges okmányok kiállításával, jogi tanácsokkal, sőt végrendeletekkel is foglalkozott.
– Fekete István: Ballagó Idő, Móra, 1976

A válasz szerintem itt van. VadszederkeMágika 2009. szeptember 23., 13:50 (CEST)[válasz]

Meddig él egy fa?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

meddig élnek a fák
hány évig él a fűzfa a nyár fa és az égerfa.
--88.87.251.155 (vita) 2009. szeptember 23., 18:33 (CEST)[válasz]

fa

Az égerfa 100 évet is megél Dencey vita 2009. szeptember 28., 12:30 (CEST)[válasz]

Megemlékezés[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Október 6-án a megemlékezés időpontja hány órakor lesz?
--84.3.97.143 (vita) 2009. szeptember 23., 20:11 (CEST)[válasz]

KÉrdés: Kik rendezik, és hol? Mert ebből nem derül ki. Szalakóta vita 2009. szeptember 23., 21:07 (CEST)[válasz]

Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 23., 21:28 (CEST)[válasz]

Az Aspergillus niger penészgomba, leggyakrabban ezzel a fajtával lehet találkozni a nedves falak és szegélyek sötét foltjaikban. A gombák spórákkal szaporodnak, ezek a - dohszagot is okozó - spórák folyamatosan jelen vannak a levegőben. A penészallergiát okozó penészgombák létfenntartásukhoz és növekedésükhöz szó szerint megeszik a festéket, tapétát, gyapjút vagy más cellulózokat valamint a port, s bármilyen apró tápanyagot a falakon.Dencey vita 2009. szeptember 28., 11:49 (CEST)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Pontosan mi a doh? Pontosan mi történik azzal aminek dohos szaga lesz? Háztartási tippek oldalain mindenféle ellenszert javasolnak, de van-e tudományosan igazolt megoldás? Mi a dohos szag képződésének oka? Gomba? Melyik? Mivel irtható?

A konkrét feladat egy dohos szagú kókuszmatrac megmentése lenne, erre a matracszakemberek azt mondták: menthetetlen. A tapasztalat azt mutatja, nehezen irtható. De vajon miért?

Bocsánat, ha hosszú voltam, a lényeg, hogy tudományosan megalapozott magyarázatot szeretnék a jelenségre, nem annyira házi praktikát a megszüntetésére.

Előre is köszönöm a fáradozást!

--195.70.52.195 (vita) 2009. szeptember 23., 21:38 (CEST)[válasz]
A megfüllés a nagyon felhalmozott nyers magnak az utóérésből fejlődő melegség rovására való megromlása. A megfülledt mag része tovább nem csirázik. A megfüllést dohosodás, penészesedés és rothadás szokta követni, s élősködő és szaprofita gombák okozzák.
a doh, dohott egy fekete, sűrű folyó büdös matéria.
  • Czuczor-Fogarasi: A magyar nyelv szótára:

Bűznek, rohadásnak, megpállásnak neme, midőn valamely test leginkább a szabad levegő járásától ezárva sajátságos romlásnak indul, és nehéz, penészes szagot kap. Különösen a nem szellőzött gabonát, és lisztet rongálja a doh.

a hordók dohosodása az egyfajta penészedés.
  • A német muffig szónak felel meg a dohos íz, dohos szag: [1] Penészes, rothadó fára, hordóra vagy dugóra vagy rossz, szúrós pincelevegőre emlékeztető szag- és ízhiba. Főként penészes fahordókra vagy penészgombák (penicillium expansum) megszállta pinceeszközökre vezethetô vissza.

A doh makacsságának oka valószínűleg a penész természetében rejlik: teljesen átszövi az anyagot és át is alakítja, lebontja azt.

Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 23., 23:53 (CEST)[válasz]

Standa pityere[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

mit jelent a kifejezés: standa pityere (talán: azon nyomban?)
--84.3.43.51 (vita) 2009. szeptember 24., 00:02 (CEST)[válasz]

Szerintem inkább olyasmit, hogy "habozás nélkül", "egyenesen", de az "azon nyomban", "hirtelenjében", "a dolgok közepébe vágva" is jónak tűnik. Lehet, hogy más jelentésben is használják; egy ilyen értelmét vesztett kifejezést lényegében bármilyen célra lehet alkalmazni egy informális társalgásban. Az eredetét nem ismerem, de valószínűleg egy játékos, akár többszörös szóferdítés eredménye, amely kezdetben még vicces lehetett, azok számára, akik az eredeti kifejezést is ismerték még, de ma már inkább közhelyszerű lehet a használata. - Orion 8 vita 2009. szeptember 24., 01:35 (CEST)[válasz]

Igazad lesz, Orion 8, de azért hadd álljon itt még néhány kis kiegészítés:

  • stante pede latin kifejezés a németben, az angolban és a hollandban abban az értelemben használatos, hogy álltó helyében, rögtön, kapásból, azonnal, tétovázás nélkül. Lásd: en:List of Latin phrases: S és de:Liste lateinischer Phrasen/S. Alighanem ennek az eltorzításáról van szó.
  • Egy aranyos magyarázat található ebben a standa pityeréhez:
  • Nick Elsdorf. Közel-Nyugati Levél. 2000 - Irodalmi és társadalmi havi lap (2003). Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 24. 
Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 24., 17:54 (CEST)[válasz]

Hát huá kell még ide sögítég? Igen, a stante pede ('fél lábon állva' = 'annyi idő alatt, ameddig fél lábon meg tudsz állni', azaz: 'nagyon-nagyon gyorsan') tréfás torzításai számosan vannak: standa pé, standa pityere, stanca pé és ezek összes derivátumai és keverékei. :) Bennófogadó 2009. szeptember 24., 18:29 (CEST)[válasz]