Wikipédia:Térképészeti műhely/Imagemap sablonok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az imagemap-térképek külön szöveges linkek nélkül, egy adott kép bizonyos tartományáról linkelnek más lapokra. (Gyakran hasznos azonban, ha maga a kép is tartalmazza a hivatkozandó szócikk címét.)

Imagemap térképsablonok listája.

Készítése[szerkesztés]

Definiálnunk kell a képhez tartozó hivatkozási térképet, amelyet azután a böngésző program fog a képhez kapcsolni.

Lássuk mindezt egy egyszerű példán!

Az alábbi képet szeretnénk egy oldalra beilleszteni úgy, hogy a Föld képére kattintva a Föld, a Hold képére kattintva a Hold, a fekete területre kattintva a világűr szócikkre jussunk. Ehhez először ki kell jelölnünk a Földnek megfelelő kör területét, és hozzá kell rendelnünk a Föld szócikket. Hasonló feladatunk van a Hold esetében. A kimaradt fekete területhez végül alapértelmezésként kapcsoljuk a világűr szócikket. Vagyis:

Kép Hivatkozási térkép Kész ImageMap
Eredeti kép plusz TérképTérkép egyenlő
A Föld a HoldFöldHold
A Föld a Hold

A kört a középpontjaához tartozó két koordináta, valamint a sugár nagysága határozza meg. Ehhez a circle utasítás után kell írni az adatokat. Tehát a

 circle 230 230 220 [[Föld]]

sor a (230, 230) középponttú, 220 sugarú kört definiálja, amelyhez a Föld szócikk van rendelve. A Holdnál is hasonlóan járunk el. Minden tartományt új sorban adjunk meg! Végül a default értéke a Világűr lesz.

Az alábbi kész térképen láthatjuk az eredményt.

 <imagemap>
 Kép:Moon Earth Comparison.png|200px| A Föld a Hold 
 desc none
 circle 230 230 220 [[Föld]]
 circle 540 220 60 [[Hold]]
 default [[Világűr]]
</Imagemap>

Nemcsak kört, hanem téglalapot és más poligont (pl. háromszöget) is kijelölhetünk. Ehhez a rect és a poly utasítások tartoznak. A téglalapnál rect után a téglalap balfölső sarkának két koordinátája és a jobbalsó sarkának a két koodinátája, vagyis összesen 4 szám megadása kell. A poly utasítás a poligon élei mentén sorba rendezett csúcspontjainak koordinátáit várja paraméterként, vagyis ahány csúcspont, annyiszor két számot.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]