Wikipédia:Szakértői cikkek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szakértők által készített szócikkek témakörében gyakori a kérdés:

Oktató/professzor/tudományos szakember vagyok, és szeretném a szakmámba vágó szócikkeket megírni vagy fejleszteni. Erre megkérném diákjaimat/hallgatóimat is. Azonban nem szeretem, hogy az anyagaimat átírják anélkül, hogy konzultálnának velem, ezért szeretném, ha változtatás előtt velem egyeztetnének / szeretném megbeszélni a részleteket a (fő)szerkesztővel.

A kérdés sokszor elhangzik, és a válasz is ugyanaz: a Wikipédia lényege a nyílt, közösségi tartalom, és ennek egyik alapja az, hogy a szócikkeknek nincs tulajdonosa, nincs (fő)szerkesztője, nincs ellenőre. A Wikipédiába küldött szócikkekre a szabad licenc feltételei vonatkoznak, ami a szerző(k) feltüntetésén túl (ami a Wikipédiában automatikus a laptörténeten keresztül) szinte semmilyen más feltételt nem szab, és kifejezetten nem követeli meg az eredeti szerző(k) értesítését vagy engedélyét. A licencen túl ez a közösségi működésnek is alapja, és maga a „wiki” technológia is ezen alapul. (A szócikkeken végzett munkával kapcsolatos megbeszélések, konzultációk és egyeztetések általában a szócikkhez tartozó vitalapon folynak, a szerkesztőket egyenrangúnak tekintve.)

Egy lehetőség, hogy az adott cikkek első változatát a Wikipédiában, de saját szerkesztői lapok alatt készítjük el (pl. http://wikipedia.hu/wiki/user:grin/szakértői_cikkek), mert ilyenkor senki nem fog abba beleszerkeszteni (kifejezetten udvariatlanságnak számít); és amikor „készen van” az adott szócikk, akkor ez átmozgatható a valódi lexikon részbe, ahol az ettől kezdve „normális” életet élhet, és bárki szerkesztheti vagy módosíthatja. Mivel bármelyik változatra lehet hivatkozni, így hivatkozható ez az „ellenőrzött”, „első” állapot is. (Ugyanígy lehetőség van arra, hogy valaki pl. évente ellenőrizze a cikket, és ha tetszik neki az azóta kialakult forma, akkor lecseréli a tavalyi változatra hivatkozást a frissre.)

Van más, Wikipédián kívüli Wikimédia-projekt is, ahol szabad felhasználású, nagyobb lélegzetű munkák készíthetőek, másfajta szerkesztési struktúrában. Az egyik ilyen projekt a Wikikönyvek, ami a Wikipédiával megegyező licencfeltételekkel és szerkesztési elvekkel rendelkezik, viszont a célja nem egy enciklopédia, hanem adott témákban készülő összefüggő művek (nevezhetjük ezeket „könyveknek” vagy tematikus szócikkgyűjteményeknek is) létrehozása. Bár ezek ugyanúgy szabad licenc alá esnek, mégis több lehetőség van „megkérni” a többi szerkesztőt, hogy az adott művet - legalább annak „elkészültéig” ne módosítsák egyeztetés nélkül. Azonban itt sem akadályozza meg semmi, hogy valaki belejavítson (ez, bár udvariatlanság, de nem tilos), illetve hogy tetszőleges részeket átmásoljon (kérdés nélkül) a Wikipédiába. És értelemszerűen egy művet nem praktikus hosszabb ideig „készítés miatti zárolás” alá tenni, mert egy idő után az emberek nekiállhatnak szerkeszteni.

Mindegyik esetben érdemes wikipédisták segítségét kérni, ha valamelyik megoldással kapcsolatos kérdések merülnének fel.