Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 150 000. szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sajtóközlemény, 2009. december 27.

2009. december 25-én megszületett a magyar Wikipédia 150 000. szócikke, a Gendzsi regénye. Az önkéntesek által több mint 250 nyelven írt Wikipédia mindössze tizenhat nyelvi változatában található ennél több cikk.

A 150 000-es cikkszám fontos mérföldkő a magyar Wikipédia életében: az 1897-ben elkészült A Pallas nagy lexikona szintén 150 ezer cikket tartalmaz. Jóllehet ennél több címszó található az 1935-ös Révai nagy lexikonában (230 ezer) és a 2004-re befejezett Magyar nagylexikonban (mintegy 160 ezer), ugyanakkor a magyar Wikipédia cikkei átlagosan hosszabbak: például míg a Révai teljes szövege nagyjából százmillió karakterből áll, addig a magyar Wikipédia jelenleg több mint hétszer ennyit tartalmaz.

A szomszédos országok hivatalos nyelvén készülő testvérprojektek közül két változatban található a magyarénál több címszó. Az Európában mintegy 100 millió fő által beszélt német nyelven már egymillió lap készült, míg az ukrán változat 180 ezer cikket számlál. A román 135 ezer, a szlovák 111 ezer, a szerb 105 ezer, a szlovén 82 ezer, míg a horvát nyelvű változat 74 ezer szócikket tartalmaz. Az adott nyelvet beszélők számát tekintve a magyarral összemérhető nyelvek közül a cseh változat 144 ezer, míg a szerb enciklopédia 105 ezer szócikknél tart.

A Wikipédiáról

A Wikimédia Alapítvány által gondozott Wikipédia teljes egészében nonprofit, reklámoktól mentes, nagyrészt adományokból tartja fenn az oldalak működtetéséhez szükséges infrastruktúrát. Teljes költségvetése 2009-re 6 millió dollár (kb. 1,14 milliárd forint) volt. Az interneten szabadon elérhető többnyelvű enciklopédia szerkesztése mindenki számára nyitott, írásához, bővítéséhez csupán egy internetkapcsolat és egy tetszőleges böngésző szükséges.

Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, amelyeket naponta több millió olvasó használ. Bár a Wikipédia az öt leglátogatottabb weboldal egyike, kevesebb mint 30 alkalmazott áll mögötte: az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. A közreműködők reményei szerint egy nap a fellelhető legnagyobb és legmegbízhatóbb enciklopédia lesz.

A Wikipédia – az összes nyelvet együttvéve – 2008. március 27-én érte el a 10 millió cikket. A tízmilliomodik címszó a magyar Wikipédiában készült el: a Pataki Márta szerkesztő által létrehozott cikk Nicholas Hilliard angol festőről szól.

A magyar Wikipédia

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a nyolcadik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40%-a legalább havi rendszerességgel látogatja.

A Wikipédia munkamódszere

A Wikipédia szócikkei folyamatos fejlesztés alatt állnak, nincs véglegesen „kész” cikk: a résztvevők folyamatosan javítják, bővítik egymás munkáját, és ezen szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden verziót megőriz. Bár még sok a hiányos (rövid, bővítendő) cikk, már most is számtalan témában a Wikipédia nyújtja az interneten elérhető legjobb magyar nyelvű összefoglalót. Internetes sajtótermékek is egyre gyakrabban idézik forrásként.

Az enciklopédia készítői igyekeznek ügyelni rá, hogy ne kerüljenek téves információk az oldalakra, valamint hogy a már meglévő szócikkek minősége ne csorbuljon. Az esetleges rongálásokat rövid időn – gyakran perceken – belül helyreállítják; az olvasók csak ezeket az ellenőrzött lapváltozatokat láthatják.

Wikipédia: a szabad enciklopédia

A mozgalom jelmondata: „Wikipédia: a szabad enciklopédia”, amely azonban nem jelent anarchiát: a szócikkek magas színvonalának biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők. Ezek betartását folyamatosan ellenőrzi a szerkesztőközösség, ugyanakkor szigorú értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának.

A szócikkek szövegei a Creative Commons nonprofit szervezet Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 nevű szabad licence alatt érhetőek el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését – a felhasználási feltételek keretein belül. (A 2009. június 15. előtt közzétett szövegeket GNU szabad dokumentációs licenc alatt publikálták.)

Az enciklopédiát tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, amely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául.

A floridai székhelyű alapítvány 2003-ban alakult az addigra létrejött több projekt üzemeltetési feladatainak ellátására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában, valamint 2008 óta Magyarországon is.

A Wikimédia Alapítvány a Wikipédia mellett több más magyar nyelvű projektet is működtet:

Érdekességek a magyar Wikipédiáról

  • A sajtóban elterjedt híresztelésekkel ellentétben a szerkesztők száma az utóbbi időben változatlan.
  • Wikimédia Commons néven hatalmas kép- és médiatár is tartozik a Wikipédia enciklopédiához: 5,7 millió kategorizált, szabadon felhasználható médiaanyagot használhatnak a szerkesztők a cikkekhez. A médiatár fájljai azonban természetesen nem csak az enciklopédiához használhatóak, meghatározott feltételek szerint bárki más felhasználhatja őket!
  • A szócikkek átlagos hossza mintegy 3000 karakter.

Képek és ábrák

Lásd még

Korábbi sajtóközlemények

Kapcsolat