Wikipédia:Protokollfüggetlen URL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


2011 ősze óta a Wikipédia automatikusan támogatja a HTTPS protokollt: minden olyan, a Wikipédiára mutató URL (webcím), ami http:-vel kezdődik, működik https:-sel kezdve is. Ez lehetővé teszi a protokollfüggetlen URL-ek használatát, ami biztonságosabbá teszi a Wikipédiát a felhasználók számára.

Mi az a protokollfüggetlen URL, és miért fontos?[szerkesztés]

Az internet böngészése döntően a HTTP és a HTTPS protokollokon keresztül történik; ezek írják elő, hogyan kell a böngészőnek és a weboldalnak egymással kommunikálnia. A különbség a kettő között az, hogy a HTTPS biztonságos protokoll, amelyen az adatok titkosítva közlekednek, ezért harmadik fél a forgalomba belehallgatva csak annyit tud megállapítani, hogy a Wikipédiát böngészi valaki, de részleteket (hogy melyik oldalt nézi, olvassa vagy szerkeszti, mi a jelszava) nem tud meg. A HTTPS véd többek között a felhasználói fiók ellopása ellen, amit például nyilvános wifi kapcsolaton folytatott titkosítatlan böngészés esetén könnyű megtenni.

Egy Wikipédia-szócikk HTTPS-en keresztül való megjelenítése önmagában biztonságos ugyan, de ha az oldal egyes elemei (képek, szkriptek) HTTP-n töltődnek le, vagy ha a felhasználó egy linkre kattintva átkerül HTTP-re, ez a biztonság elveszik. A protokollfüggetlen URL olyan link, amiben a protokoll (http: vagy https:) nincs rögzítve, a böngésző mindig az éppen használt protokollon keresztül nyitja meg. Ilyen URL használatakor nem fenyeget annak a veszélye, hogy a felhasználó szándéka ellenére átkerül a másik protokollra.

Hogyan lehet a Wikipédiában protokollfüggetlen URL-eket használni?[szerkesztés]

A protokollfüggetlen URL olyan URL, amiből hiányzik a http: vagy https: rész; például a http://hu.wikipedia.org/ protokollfüggetlen változata //hu.wikipedia.org/. Minden olyan URL-t, ami a wikipedia.org-ra vagy més Wikimédia domainre (commons.wikimedia.org, wikibooks.org, mediawiki.org stb.) mutat, át kell alakítani ilyenformán; ez elsősorban a difflinkeket, permalinkeket és a sablonokat érinti.[1] A javítás többnyire csak a kezdő http: rész eltávolításából áll, egy nevezetes kivétellel: az automatikus (szögletes zárójelek nélküli) linkelés jelenleg nem működik protokollfüggetlen URL-ekkel, ezért ha egymagában álló URL-t alakítasz át, ki kell tenned a zárójeleket. A kettős szögletes zárójellel megadott belső hivatkozások automatikusan protokollfüggetlenek, azokkal semmi teendő nincsen.

A régi, secure.wikimedia.org-os biztonságos linkek átirányítanak majd az új, egyszerűbb URL-re; ha ilyet látsz, nyugodtan lecserélheted az új alakra.

Külső (nem a Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett) oldalak gyakran nem támogatják a HTTPS-t, ezért külső linkekben nem használunk protokollfüggetlen URL-eket.

Mit kell tennem ahhoz, hogy biztonságosan nézhessem a Wikipédiát?[szerkesztés]

Ha a fentiek megvalósulnak, akkor semmit (azon túl, hogy amikor először megnyitod, a http-t https-re cseréled), de ha biztosra akarsz menni, Firefox alatt használhatod a HTTPS Everywhere kiegészítőt, ami automatikusan elvégzi neked ezeket a cseréket, és garantálja, hogy soha nem kapcsolódsz tévedésből HTTP-n a Wikipédiához.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ezen felül a stíluslapokat és szkripteket, de ha ilyeneket szerkesztesz, akkor remélhetőleg úgyis tudod, mit csinálsz.