Wikipédia:Offtopik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Az offtopik (offtopic) az onlájn csevegőszobák szakszókincséből való fogalom: a témához nem tartozó beszélgetést jelenti. A Wikipédia céljai szerint offtopiknak minősülhetnek minden lapon az illető lap céljának meg nem felelő, vagy az érintett szakasz/felvetés témájához hozzá nem járuló hozzászólások, különösen vitalapokon.

A vitalapok elsőrendű célja annak megbeszélése, mivel tehető jobbá az adott szócikk. Ha olyan hozzászólással találkozol, ami nem ezt a célt szolgálja, akkor az abban a kontextusban offtopik. Fontos arra emlékeznünk, hogy a Wikipédia egy szüntelenül fejlődő enciklopédia és az annak létrehozására szerveződött projekt, és minden, ami nem szolgálja közvetve vagy közvetlenül a fejlődését, gazdagodását, az valamilyen mértékben akadályozza, vagy egyszerűen csak felesleges energiapazarlás.

Mi nem offtopik?[szerkesztés]

Tipikusan a szócikk vitalapjára való, nem offtopik (azaz ontopik :-)) témák:

  • Helyes cím, kategoriák, szövegezés, tagolás megvitatása.
  • Annak megvitatása, hogyan érdemes a tartalmat a különböző szócikkekben elhelyezni.
  • Figyelem felhívása stiláris, formai, strukturális, kohéziós, nyelvtani stb. problémákra a cikk szövegével kapcsolatban.
  • Tartalmi kifogások: túl sok, túl kevés, fontos dolog hiányzik, lényegtelen dolog szerepel, aránytalanul hosszan/röviden van tárgyalva, félreérthető a megfogalmazása, valótlan tény szerepel benne, stb.
  • Annak megbeszélése, mik a megbízható és megbízhatatlan források, melyik információt milyen súllyal és terjedelemben kell / érdemes / szabad tárgyalni.

Az offtopik hozzászólások leggyakoribb típusai[szerkesztés]

Szerkesztő magánvéleménye a cikk tárgyáról vagy valami, ami arról eszébe jut[szerkesztés]

  • Szerintem George Bush egy barom!
  • Szerintem a németek nyerhettek volna a kurszki csatában, csak az volt a baj, hogy...
  • Olvastam Stephen King legújabb könyvét és nem olyan jó, mint a régiek, mert...
  • Próbáltam ugyanilyen hangszórót szerezni, de nem lehet kapni sehol. Nem tudtok egy jó üzletet?
  • Tegnap a fürdőkádban rájöttem: Kierkegaard ott tévedett, hogy...
  • A mai fiatalokkal az a baj, hogy már nem érdekli őket a hagyományos népzene, pedig...

Az ilyen hozzászólások elsősorban személyes blogba, magánemailekbe vagy külső fórumokba valóak. Ha egy hozzászólás semmi mást nem tartalmaz, csak ilyesmit, azaz nincs köze az illető szócikk közvetlen jobbá tételéhez, esetleg akadályozza a valóban fontos megbeszélést, akár el is távolítható egy illendő szerkesztési összefoglaló kíséretében (de nem nyom nélkül!), esetleg külön szakaszba/az illető vitalapjára mozgatható, lásd alább.

Szerkesztő magánvéleménye másik szerkesztőről[szerkesztés]

  • Nagyon unom, hogy Szerkesztő:Gipsz Jakab...
    • nem figyel oda a helyesírásra
    • folyton rövid/hosszú/korrektúrázandó cikkeket ír
    • kifogásolható hangnemet, stílust használ
    • stb.

Az ilyen hozzászólások akár fontosak is lehetnek, de nem az egyes szócikkekhez, hanem az adott szerkesztő személyes vitalapjára, az illetékes műhely vitalapjára, az egész közösséget érintő esetben a Kocsmafal megfelelő szekciójába, súlyos irányelvsértés esetén az Adminisztrátorok üzenőfalára való.

A Wikipédiát általánosságban érintő, nem kifejezetten egy szócikkhez kapcsolódó problémák[szerkesztés]

  • Az a baj a Wikipédiával, hogy...
    • cenzúra / diktatúra / demokrácia / plutokrácia / kakokrácia / monarchia / konzumkultúra van!
    • nem elég udvariasak a szerkesztőkkel / bárkit hagynak szabadon garázdálkodni
    • X irányelv butaság, mert...
    • mindent ki akarnak törölni / mindenféle butaságról lehet cikket írni
    • kudarcra van ítélve az egész projekt, mert...
    • stb.

Ha tényleg érdemi kritikád, javaslatod van, ami a Wikipédiát érinti, de nem egy konkrét szócikk szövegének módosításáról szól, akkor használd a Wikipédia:Kocsmafal lapot.

Metavita: vita a vitáról[szerkesztés]

  • Azt állítod, hogy én azt mondtam, hogy [X], pedig én nem azt mondtam, viszont te azt mondtad, hogy [Y]
  • Kiforgattad a szavaimat, mikor azt mondtad, hogy én azt mondom, hogy te azt mondtad, hogy [Y], ezenkívül korábban te magad mondtad, hogy [Z], ami ellentmond annak, amit most mondasz.

Valóban zavaró tud lenni, mikor úgy tűnik, hogy a vitapartnered ellentmond önmagának, bár ez sokszor csak kommunikációs probléma és lehet, hogy csak nem jól fejezte ki magát, vagy te nem értetted jól. De még ennél is zavaróbb, mikor a konkrét tartalom helyett magáról a vitáról folyik a vita. Ettől ritkán lesz jobb a szócikk, úgyhogy ha mindenképpen meg akarod ezt beszélni, tedd a másik felhasználó személyes vitalapján.

Miért káros az offtopik?[szerkesztés]

Az offtopik elsősorban azért káros, mert lerontja a jel/zaj arányt a vitalapokon. Minél több a zaj (offtopik) annál kevesebb szerkesztő fogja venni a fáradtságot, hogy végigolvassa a vitát és a már megválaszolt kérdések, megtárgyalt vitapontok újra és újra elő fognak jönni, ami frusztráló minden résztvevő számára.

Ha csevegés és fórumozás megy a vitalapokon, a szerkesztők leszoknak arról, hogy figyelőlistájukon folyamatosan kövessék a vitákat, a valóban érdemi kérdések és észrevételek megválaszolatlanul és megvitatlanul fognak elveszni a süllyesztőben.

Ha nem elég tömör és lényegretörő a vitalap és/vagy rosszul használható a tartalomjegyzék, akkor ez elriaszthatja az új hozzászólókat, akik nem fogják keresztülrágni magukat a kilométeres lapon – vagy ami majdnem ilyen rossz, olvasás nélkül szólnak hozzá. Pedig gyakran pont az ő véleményük az, amely segíthet lezárni egy hosszú ideig tartó, belterjes vitát.

Mi a teendő, ha offtopik hozzászólásokkal találkozol?[szerkesztés]

A fentiek természetesen egy ideális állapotról szólnak, a gyakorlatban a Wikipédia vitalapjain igen sok az offtopik tartalom, és ezeket sem feltétlenül távolítjuk el, egyrészt mert nem vagyunk rendőrállam, másrészt meg mert nem éri meg a fáradságot és/vagy a sok sértődést, harmadrészt mert gyakran szétválaszthatatlan keverékben szerepelnek on- és offtopik elemek egy hozzászólásban. Ha viszont arról van szó, hogy egy fontos műhelymunkát, egy megbeszélés/vita követését stb. akadályoz az offtopik, számos eszközzel élhetünk:

  1. Az első és legfontosabb szabály, hogy ha offtopik-kal találkozol, akkor ne töröld ki nyom nélkül. Ezt a hozzászólók tiszteletlenségnek fogják venni és sértődésekhez fog vezetni. Ha eltávolítasz valami a vitalapokról, akkor csináld úgy, hogy akit mégis érdekel az eltávolított tartalom, a lehető legkisebb erőfeszítéssel megtalálja, pl. egy linkre kattintva. Azután:
    • Tedd fel például a {{vitafejléc}}(?) sablont a vitalap tetejére. Hasznos emlékeztető, főleg a vitalapra tévedő újoncok számára.
    • Figyelmeztesd az offtopik hozzászólások szerzőit, hogy mire valóak a vitalapok: Wikipédia:Vitalapok használata#Mire használhatóak a vitalapok. Fontos részszabály: lehetőleg ne ragaszkodj az offtopik offtopikként való megcímkézéséhez, mert felesleges metavitákhoz (például hogy mi offtopik és mi nem) és sértődésekhez vezet. Az offtopik fogalmának meghatározása a felismerését és a kezelését segíti, nem pedig azért van, hogy másokat bombázni lehessen vele!
    • Sokkal célszerűbb például az offtopik hozzászólásokra így válaszolni: Inkább térjünk vissza most a szakasz címében felvetett problémához, arról volna szó ugyebár, hogy… – ritka eset, hogy az értelmesebb vitapartnerek erre rosszul reagáljanak, ellenben a Fejezzétek be az offtopik fecsegést, és térjünk a lényegre nagyobb eséllyel vált ki negatív reakciót.
  2. Ha az offtopik hozzászólások egy alcím alatt koncentrálódtak, használd az {{offtopik eleje}}(?) és {{offtopik vége}} sablonokat, ami egy kinyitható dobozba rejti a hozzászólásokat.
  3. Amennyiben már rég nem volt érdemi hozzászólás, csak offtopik, akkor archiválhatod is a vitalapot. Ez figyelmeztetőleg hat és az újonc szerkesztők remélhetőleg nehezebben látják meg és veszik át a rossz viselkedési mintákat.
  4. Hogyha hosszabb egybefüggő offtopik szakaszok vannak a vitalapon, vagy nem csillapodik az offtopik párbeszéd, mozgasd át az egészet valamelyik a vitában résztvevő hozzászóló személyes vitalapjára és helyezz el egy odamutató linket az eredeti helyen.

Lásd még[szerkesztés]