Wikipédia:Ne törődj a nem hivatalos irányelvekkel!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédia szabadon szerkeszthető és felhasználható lexikon ill. enciklopédia a GFDL feltételei szerint. Ez nem azt jelenti, hogy a közölt tartalommal kapcsolatban nincsenek betartandó szabályok. Mivel a tartalom fizikailag az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban található, a Wikipédia az Egyesült Államok alkotmányának Első cikkelye és az ENSZ Emberi jogok nyilatkozata által biztosított szólásszabadság alapján üzemel.

A Magyar Wikipédia szerkesztői egy autonóm, önrendelkező közösséget alkotnak, melyre csakis a fenti kötelezettségek és jogforrások kötelező érvényűek, további szabályokat csak a szerkesztők egyéni belátása és beleegyezése alapján lehet alkalmazni.

Irányelvek kontra önrendelkezés[szerkesztés]

Az irányelvek gondjai[szerkesztés]

A Wikipédia közössége gyakran hoz ezeken a szabályokon is túli szabályokat a szerkesztés gyorsítása, könnyebbé tétele vagy az enciklopédia megbízhatósága érdekében, akár teljes egyetértéssel. Ám gyakran döntési helyzetek adódnak, amikor két, vagy több szerkesztő véleménye különbözik, vagy ütközik. Ezek megelőzésére, illetve rendezésére Wikipédia:Irányelvek születtek, és születnek, melyek tartalma megkérdőjelezhető az alábbiak miatt:

  1. Egyrészt a közösség vagy egyes tagjai saját bevallása szerint sem mindig minden tekintetben kötelező érvényűek, éppen erre utal az „irányelv” elnevezés; abban azonban nincs mindig konszenzus, hogy mikor és kire kötelezőek;
  2. Az irányelv néha kevés számú ember munkája, emiatt nem elég körültekintő. Az irányelvet csak kis számú szerkesztő (elsősorban a legrégebbi és/vagy legaktívabb szerkesztők) a többség passzivitása mellett hozta meg.
  3. Az irányelvet (annak tartalmát/helyességét, értelmezését illetve alkalmazhatóságát is ide értve) illetően nem teljes a konszenzus, van(nak) tiltakozó szerkesztő(k) is.
  4. Az útmutatás az angol elv közvetlen fordítása, mely a magyar Wikire nem illik.
  5. Az irányelv jó és sokak által elfogadhatónak tartott, de a megfogalmazása/fordítása pontatlan, többértelmű.
  6. Az irányelvet netán valaki egyoldalúan átszerkesztette, és még nem lett korrigálva.
  7. Az irányelveket, különféle okokra hivatkozva, nem tartják be.

Az önrendelkezés szabadsága[szerkesztés]

Ezek a szabályok ütközhetnek egymással vagy esetleg kisebbségben maradt vélemény szerint alapvető kötelezettségekkel. Gyakran nehéz megtalálni a szabad szerkeszthetőség alapelve és a való élet más követelményei vagy kényszerei közti egyensúlyt. Ezért végső soron azt mondhatjuk, az egyetlen igazán kötelező szabály a GFDL – és törvénysértések elkerülése (l. itt), minden más pedig puszta irányelv, aminek elfogadására a szerkesztők végső soron nem kötelezhetőek.

Sose feledkezz meg arról, hogy a Wikipédia végső soron mindenkié. Nem az Akadémiáé, nem az üzemeltetőké, nem a régi szerkesztőké, és nem is kizárólag a tiéd. Az irányelvek készítése közös megbeszélés alapján folyik, de a közös megbeszélés sem szentesítheti például mások sértegetését, a törvények súlyos és szándékos megsértését, és az irányelvek véglegesítését. Sose feledkezz meg arról, hogy az irányelvek ugyan a munka hatékonyabbá tételét szolgálják, de ez a hatékonyság és maguk az irányelvek is eszközök, mégpedig szándékuk szerint segítő és sohasem gátló eszközök; nem szent célok.

Ha úgy érzed, a Wikipédia irányelvei elfogadhatatlanok, ellenkeznek a szabad szerkeszthetőség szellemével, bármely mértékben sértik bizonyos embercsoportok alapvető jogait (és ezt észérvekkel is alá tudod támasztani), akkor ne légy rest figyelmen kívül hagyhatod őket, és folytathatod a munkádat úgy, ahogy eredetileg eltervezted.

Egyéb elvek[szerkesztés]

A Wikipédiában nem hivatalosak továbbá más társulások elvei, szabályai, ám a szerkesztők számára célszerű figyelembe venni a Wikipédia céljainak megvalósulása érdekében. Ezek a következők:

  • A Netikett, avagy a Hálózati Etikett (Netiquette, RFC 1855)
  • Magyar nyelv (és egyéb nyelvek) helyesírási szabályai
  • A szerkesztő állampolgársága(i) szerinti büntetőtörvények, illetve a magyar Wikipédiában a mindenkor hatályos magyar törvények;
  • „Közerkölcs”, „Semlegesség”, „Lojalitás”
  • A lexikon és enciklopédia műfaj tartalmi és formai irányelvei

Megjegyezzük, hogy bár ezek a szó szoros értelmében nem hivatalos Wikipédia alapelvek, viszont legtöbbjük a „való életben” igenis hivatalos alapelv, és betartásuk szükségességében a közösség nagyfokú konszenzust mutat. Tehát tekinthetőek hivatalos irányelveknek, így ezek betartására fokozottan kérünk.

Lásd még[szerkesztés]