Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 50 000. szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2007. február 7.

A mai napon született meg a Wikipédia magyar változatának 50 000. szócikke. A Wikipédia az interneten elérhető többnyelvű enciklopédia; szerkesztése mindenki számára nyitott, írásához, bővítéséhez csupán egy internetkapcsolat szükséges.

A Wikipédia angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; több mint 200 különböző nyelvű verzióját világszerte több millió olvasó használja naponta. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk a GNU szabad dokumentációs licenc alatt érhető el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. Az enciklopédiát tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a wikipedia.hu címen, és szócikkek mellett több ezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2006-ban átlagosan mintegy 2000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából 300 állandó és – mivel az enciklopédia szerkesztése nincs regisztrációhoz kötve – mintegy 4-5 ezer alkalmi szerkesztővel rendelkezik. A közreműködők reményei szerint egy szép napon a fellelhető legnagyobb és legmegbízhatóbb enciklopédia lesz. A magyar Wikipédia forgalma 2005 decembere óta több mint hétszeresére nőtt, 2007 januárjában a lapletöltések száma már meghaladta a napi 160 000-et.

A Wikipédia legtöbb szócikke folyamatosan fejlesztés alatt áll, nincs „kész” cikk, a résztvevők folyamatosan szerkesztik egymás munkáját, és ezen szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden verziót megőriz. Bár még sok a hiányos (rövid, befejezetlen) cikk, már most is több olyan terület van, ahol a Wikipédia nyújtja az interneten elérhető legjobb magyar nyelvű összefoglalót. Szintén egyre gyakoribb, hogy különböző, többnyire internetes sajtótermékek a magyar Wikipédia szócikkeit idézik forrásként.

A Wikipédia jelmondata: „Wikipédia: A szabad enciklopédia”, amely azonban nem jelent egyben szabadosságot is: a szócikkekkel kapcsolatban részletes ajánlást és irányelveket fogalmaztak meg a közreműködők; betartásukat folyamatosan ellenőrzik. Szigorú értelemben vett főszerkesztője nincs a Wikipédiának, a készítői azonban igyekeznek ügyelni rá, hogy ne kerüljenek téves információk az oldalakra, valamint hogy a már meglévő szócikkek minősége ne csorbuljon. Az enciklopédia lapjain elkövetett rongálást, vandalizmust rövid időn, gyakran perceken belül helyreállítják.

Ha valamilyen témában nézeteltérés támad a szerkesztők között, akkor lehetőség van rá, hogy az úgynevezett vitaoldalakon ütköztethessék véleményüket és jussanak közös nevezőre, ahelyett hogy egymás szerkesztéseinek ismételt felülírásába, úgynevezett „szerkesztési háborúba” keverednének.

A Wikimédia Alapítvány által gondozott honlap teljes egészében nonprofit, reklámoktól mentes, kizárólag a netes társadalom adományaiból és kisebb részben különböző pályázatokon nyert támogatásokból tartja fenn az oldalak működtetéséhez szükséges infrastruktúrát.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikimédia Alapítvány nemzetközi nonprofit szervezet, amely a szabadon és ingyenesen elérhető többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom díjmentes elérhetővé tételét tűzte ki céljául.

A floridai székhelyű alapítvány 2003-ban alakult az addigra létrejött több projekt üzemeltetési feladatainak ellátására. Helyi szervezetei jelen vannak az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában.

Az alapítvány működési költségeinek több mint 80%-át önkéntes adományokból fedezi. Teljes költségvetése 2006-ban 1,5 millió dollár (kb. 294 millió forint) volt.

A Wikimédia Alapítvány a Wikipédia mellett több más projektet működtet, amelyeknek magyar változata is elindult:

Képek és ábrák

További információk

Kapcsolat