Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív83

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2014. július 7., 09:07 (CEST)

térkép kategóriában

A német wikipédia egyik vasútvonalas kategóriája fent egy linket tartalmaz az openstreetmap weboldalra. A magyar wikin nem lenne érdemes bevezetni? --B.Zsolt vita 2014. július 11., 00:00 (CEST)

Szerintem jó ötlet, támogatom! Ha jól sejtem, ez úgy működik, hogy az adott kategóriában levő objektumok földrajzi koordinátáik alapján kerülnek fel az OSM (OpenStreetMap)-re, s ezt látja az, aki ráklikkel a kategórialap tetején levő linkre. A fenti esetben vasútállomásokat lehet látni az OSM-en, mégpedig azokat, amelyek az adott kategóriában szerepelnek. --Sphenodon vita 2014. július 11., 22:53 (CEST)

Commons-link az infoboxok alján

Üdv! Volt valahol megbeszélés arról, hogy minden olyan cikk infoboxának alján automatikusan (és eltüntethetetlenül) szerepelhet a hozzá tartozó Commons-galéria/kategória linkje, aminek a WD-lapján szerepel ez az információ (pl. Burdzs Kalifa, Martin Schulz)? A szócikkek többségének alján már szerepel valamilyen Commonsra hivatkozó sablon ({{commonskat}}(?), {{commons-natúr}}(?) stb.), emiatt egyrészt számos cikkben felesleges és (számomra) zavaró duplikátum, másrészt nem túl esztétikus megoldás és szükségtelenül hosszabbítja az infoboxsablont. Jó lenne, ha egy hozzáértő megoldaná, hogy csak olyan cikkekben jelenjen meg, ahol még nem található valamilyen Commons-sablon. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 11., 14:20 (CEST)

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ha olvasói szemmel nézem az tűnik jónak - és a külföldi wikiknél is nekem az tetszik - ha nincs eldugva a lap aljára a "képgyűjteményre (commonszra) mutató link/sablon", ezért én inkább a fordított tendenciát javallanám, vagyis ahol van infobox és commonscat is, egyesüljenek az előbbiben, ha nem túl bonyolult megoldani.... de ez persze csupán az én meglátásom. Fauvirt vita 2014. július 11., 15:02 (CEST)

Két megbeszélés is volt, melyhez senki sem szólt hozzá. Vannak duplázódó comons sablonok, de:

  • Sok olyan cikkbe pedig bekerül, ahol korábban nem volt;
  • Sok hosszú cikknél nem zavaró a duplázás;
  • Van valami olyan szabály is, hogy az infobox feladata összefoglalni a fontosabb információkat még egyszer. Vagyis az infobox megléte már önmagában is egy duplázás;
  • Az elmúlt másfél évben legalább öt helyre írtam az ügyben, hogy gyűjtsük ki a commons sablonokat nem tartalmazó kategóriákat, melyeknek van commons kategóriája. Értékelhető válasz azokra se jött. --B.Zsolt vita 2014. július 11., 15:16 (CEST)

A növényekkel kapcsolatban megszoktam, sőt, kimondottam szeretem, hogy a Commons-link az infobox alján szerepel, náluk mindenképpen szívesen látnám az infoboxon belül. :) Ebből kifolyólag másutt is jobban tetszik, ha az infoboxban van benne, de nem zavar, ha kívül is szerepel; hosszabb szócikkeknél kimondottan előnyös, ha a szócikk vége felé is van egy link, a rövidebbeknél azonban számomra is zavaró a duplázás. --Sphenodon vita 2014. július 11., 23:08 (CEST)

Lehetséges egy olyan szócikk kigyűjtés, amely kilistázza az infoboxokat tartalmazó lapokat, melyekben van commons sablon is, de x bytnál rövidebbek. De még jobb lenne szerintem egy csinosabb commons sablon, ami nem olyan borzasztó nagy, így nem lenne annyira szembetűnő ez a duplázódás. Én nem vagyok híve a törlésnek, mert idővel visszakerülnek, ezzel meg mindenkinek csak a plusz munka jut. Keressünk valami jobb megoldást. --B.Zsolt vita 2014. július 11., 23:21 (CEST)

Nekem az a bajom a wikidatás commons-linkkel, hogy nem tudom ellenőrizni pl. adatbázis-szkennerrel, hogy melyik cikkekhez, milyen arányban kapcsolódik ilyen, hány cikkhez elérhető éppen. A sablonos megoldás kicsit jobban ellenőrizhető számomra. A kategóriákon már végigküldtem a commonscat.py egy módosított változatával a botot és a cikkeknél a 2012–2013-as spanyol labdarúgó-bajnokság (első osztály) cikkig jutottam, ha jól láttam. Ezzel pedig csak az a gond, hogy a sablont a cikk legvégére, a kategóriák után teszi le, ami a navigációs sablonok alatt pláne a jelenlegi nagy méretben nem néz ki túl jól. Ezért utána kellett menni kézzel és egyesével ellenőrizni, javítani. A másik kicsit zavaró dolog, hogy pl. a hibás commonskat-natúr linket is sima commonskat sablonra cseréli. Ennyire pedig nem értek a pythonhoz, hogy ezeket javítsam benne. -- ato vita 2014. július 12., 13:24 (CEST)

Végig tudnál a botoddal szaladni a kategória névtéren is? Ott is jó nagy a lemaradás, a feladat viszont szerintem egyszerűbb. --B.Zsolt vita 2014. július 12., 17:22 (CEST)

Ahogy írtam is, azon már végigment április 20-áig. -- ato vita 2014. július 12., 18:25 (CEST)

Meglepődve tapasztaltam egy vadiúj cikknél, hogy az infoboxban automatikusan megjelent a Commons-link, mert a Wikidatába betettem a vonatkozó kategóriát. Nagyon tetszett a megoldás, úgyhogy az alsó Commonskat-ot ki is töröltem. Egyébként az esetleges duplázás szerintem nem probléma, hiszen az infoboxban található legtöbb információ szerepel a cikkben is. Jó lenne az ilyen újdonságokat nem csak a műszaki és/vagy sablon kocsmafalon kommunikálni, hanem a nagyobb plénum előtt is, mert ez csak akkor működhet jól, ha a szerkesztők többsége ennek tudatában teszi be vagy veszi ki a Commonskat-ot ill. a WD-ba a P373 tulajdonságot. --Rlevente üzenet 2014. július 12., 20:46 (CEST)

2014. július 14., 09:48 (CEST)

Közreműködésekben lefordítatlan sor

A Közreműködésekre kattintva van egy lefordítatlan sor: Only show edits that are page creations. Kerestem translatewikin, de nem találom. Hol kéne lefordítani? Xiaolong Üzenő 2014. július 14., 10:31 (CEST)

Ha az URL-hez hozzáteszel egy uselang=qqx paramétert (pl. így), akkor látod, milyen néven kell keresni Translatewikin. --Tgrvita 2014. július 14., 10:57 (CEST)

Időközben megoldottam. Csigabiitt a házam 2014. július 14., 11:17 (CEST)

Köszi! Xiaolong Üzenő 2014. július 14., 11:44 (CEST)

Interwiki probléma

Az Olivia Holt szócikket nem lehet berakni az interwikik közé. Valaki tudja miért? ‑‑XXLVenom999 vita 2014. július 18., 21:42 (CEST)

A magyar szócikknek volt egy önálló eleme a Wikidatán, azaz nem azzal a Wikidata-elemmel volt összekapcsolva, amelyikhez a többi nyelvű szócikk kapcsolódott. Most már rendben levőnek tűnik. --Sphenodon vita 2014. július 18., 21:50 (CEST)
Köszönöm szépen a gyors intézkedést! --XXLVenom999 vita 2014. július 18., 21:51 (CEST)

Ciprus pozíciós térkép -vagy Wikidata?

Sziasztok!

A Kantarai vár cikkben megadtam a vár koordinátáit, de akármit írogatok a „pozíciós térkép”-hez, csak nem akar megjelenni a vár helye a Ciprus térképpel.

Egyrészt az a kérdésem, hogy mit szúrok el, hogyan tudom megjeleníteni, másrészt meg hogy ezt Wikidata a barátunk nem tudja-e megcsinálni helyettem.

Üdv: Piraeus vita 2014. július 19., 13:50 (CEST)

A Ciprus szöveget beírva megjelenik a térkép. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 19., 14:07 (CEST)

Köszi! Ez volt talán az egyetlen, amit nem próbáltam ki. :-) Piraeus vita 2014. július 19., 14:18 (CEST)

Olyan lehetőség is van, hogy a Wikidatában írunk be az országhoz egy országnevet és akkor a térképet is az alapján jeleníti meg. --B.Zsolt vita 2014. július 19., 14:50 (CEST)

Esetleg meg lehetne oldani, hogy ha a WD-lapon nincs megadva ország, akkor az ország paraméter alapján jelenítse meg a pozíciós térképet. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 19., 16:15 (CEST)
Én annak örülnék a legjobban, ha valaki kitaposná egy magyar Wikidata bot beüzemelésének az útját. Akkor sok ilyen hiba is megszűnne. :) --B.Zsolt vita 2014. július 19., 16:25 (CEST)

Két kérdés

Tisztelt Szerkesztőtársak!

Kérem szíves válaszotokat az alábbi két témában:

  • Az utóbbi időben a feltöltött képeim metaadatai nem jelennek meg a wikipédiában. Érdeklődöm, hogy mi lehet a probléma? Eddig több mint ezer képet töltöttem fel, de a műszaki adatok átvételével nem volt gond.
Érdeklődöm, hogy három al-lapomra a szócikkeket -történettel együtt- vissza lehetne-e tölteni, a következő módon?
Szerkesztő:Kispados/A Színművészeti Akadémia oklevelet szerzett hallgatói (1865–1944)
Szerkesztő:Kispados/A Színművészeti Akadémia oklevelet szerzett hallgatói (1945–2000)
Szerkesztő:Kispados/A Színművészeti Akadémia oklevelet szerzett hallgatói (2001-)

A választ előzetesen is köszönöm! Üdvözlettel: --Kispados vita 2014. július 20., 10:41 (CEST)

Konkrétumok nélkül az első kérdéssel nemigen lehet mit kezdeni. --Tgrvita 2014. július 20., 10:48 (CEST)

Az elsőre példa: Fájl:Tót Endre különleges emléktáblája.JPG. A képet letöltöttem, és valóban nem tartozik hozzá EXIF-tábla. Valószínűnek tartom, hogy a feltöltés előtt a képet újramentetted (pl. megvágást és/vagy átméretezést követően), és ennek során törlődtek a metaadatok (több szoftver törli, többnél külön be kell állítani, hogy maradjon vagy törlődjön a mentésnél). Samat üzenetrögzítő 2014. július 20., 11:06 (CEST)

Törölt szócikkek tartalma nem tárolható a Wikipédiában még szerkesztői allapon sem. -- Joey üzenj nekem 2014. július 20., 14:32 (CEST)

Ez attól függ, miért kellett törölni. Pl. jogsértő tartalomra biztosan igaz, amit mondasz. De a fenti lapokat azért törölte a közösség, mert formailag inkább sablonok gyűjteménye volt, mint Wikipédia-cikkek. Az ilyen gyűjtemények igen hasznosak egy-egy témával foglalkozó szerkesztő vagy szerkesztői csoport számára. Nem látom, miért ne lehetne ezek tartalma műhely- vagy szerkesztői allap. Hm? Samat üzenetrögzítő 2014. július 20., 17:14 (CEST)
A cikkek lényegében csak navboxokat tartalmaztak, ezek elérhetők most is itt: Wikipédia:Színházművészeti műhely/Sablonjaink.
Egyébként pl nemnevezetesség miatt törölt cikkek tartalmának duplikátumai sem tárolhatók szerkesztői allapon. A Wikipédia nem tárhely. -- Joey üzenj nekem 2014. július 20., 18:08 (CEST)
Köszönöm a válaszokat és javaslatokat! Az első problémám megoldódott, kísérletképpen feltöltöttem az "Ady Endre szobra Budapest Liszt Ferenc tér.JPG" képet; megmaradtak a metaadatok. A második kérdésre adott válasz nem dobott fel, persze erről nem a műszaki szerkesztőtársak tehetnek. Ha egyszer értelmét látom, és a várható retorziók sem riasztanak el, felteszem a kérdést a wikipédia szélesebb nyilvánosságának. Hogyan lehetséges három, öt éve elindított, a wikipédia közösség által legatimizált szócikksorozatot gyorsított eljárással -az érintett szerkesztők megkérdezése nélkül- törölni. Még egyszer köszönet, további szép napot! --Kispados vita 2014. július 20., 15:48 (CEST)

Természetesen, ha szeretnéd, az e-mail címedre szívesen elküldöm a törölt lapok tartalmát, hogy a munkád ne vesszen kárba, később felhasználhasd. Samat üzenetrögzítő 2014. július 20., 17:10 (CEST)

Teljesen bevett dolog az adott szerkesztő érdeklődési körébe eső cikkeket egy allapon listázni, pl. Szerkesztő:Pasztilla/Akadémikusok; ránézésre a fenti cikkek ebbe a kategóriába tartoznak. --Tgrvita 2014. július 20., 19:33 (CEST)

Teljesen hibás az analógiád. Szerintem kalibráld újra. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 20., 19:43 (CEST)
Nem hiszem, hogy az ilyen típusú válasz segítené a kérdés megoldását, vagy akár a szerkesztők közötti kommunikációt, baráti, de legalább jó és segítő kapcsolat kialakítását. Ha kifejtenéd, hogy szerinted miért más az egyik és a másik eset, miért hibás az analógia, az hasznosabb lenne. Samat üzenetrögzítő 2014. július 20., 20:11 (CEST)
  1. Pasztilla allapja nem szócikk, míg ezek azok voltak.
  2. Pasztilla allapján szócikkek linkjei találhatóak, ezeken sablonok.
  3. Pasztilla allapján olyan szócikkek linkjei vannak felsorolva (és nem sablonba ágyazva), amelyeket ő hozott létre, vagy tervez létrehozni.
  4. Pasztilla gyűjteménye nem található meg máshol, ezek a sablonok, amelyek a törölt lapokon megtalálhatóak megfelelő helyen.
  5. Pasztilla allapját jelentős mértékben csak Pasztilla szerkesztette. Ezeket a lapokat nem csak egy szerkesztő szerkesztette jelentős mértékben, így nincs is joga a lapokat (laptörténettel együtt) kisajátítania. Ha bárki dolgozni akar a sablonokkal kapcsolatban az nyugodtan megteheti arról a lapról, ahova át lehet helyezve. Ehhez nem kell még egy névtérben még egy allapon szerepelniük.
  6. Pasztilla allapja nem lett törlési megbeszélés során törölve. Ezek igen.

Mi értelme lenne allapokra helyezni ezeket a törölt lapokat, azon kívül, hogy Kispados erőszakos akaratossága érvényt szerezne?

Végül, de nem utolsó sorban: nem óhajtok senki olyannal sem baráti sem kellemes kommunikációt kialakítani, aki minden egyes neki nemtetsző szerkesztést, módosítást, eljárást a személye elleni támadásnak minősít, és aki majdnem minden egyes hozzászólásában személyes támadásokkal, személyeskedésekkel szórja tele a létező fórumokat. Továbbá nem vagyok hajlandó részt venni és táptalajt adni a folyamatos obstrukciós vitáinak, amelyekből egy dolog látszik csak ki igazán: az, hogy teljesen wikifogalmatlan, a sértődöttségét mindenhol demonstrálni akaró személy. Zárásképpen pedig visszakanyarodva a bekezdés elejére: a neki nemtetsző válaszokat nem fogadja el, így teljesen felesleges mindenféle polémiába keveredni vele bármilyen rapid kérdésről is legyen szó. Ezek fényében nem is óhajtok a továbbiakban hozzászólni a témához. Annyival egészíteném még ki, hogy Joeynak igaza van abban, hogy a Wikipédia nem személyes tárhely. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 20., 20:29 (CEST)

Úgy nézem ezekben a cikkekben egy csomó piros link volt. El tudom képzelni, hogy segítni Kispados munkájának koordinációját, hogy mely cikkek nincsenek még megírva egy témakörben. Én azon a véleményen vagyok, hogy nem kifejezetten káros, ráadásul Kispados munkáját is segítheti, ezért engedtessék meg allapra rakni ezeket a dolgokat. Peligro (vita) 2014. július 20., 21:01 (CEST)
Peligro, csak a te kedvedért megismétlem (amit már a törlési megbeszélésen is elmondtam, és amit ott Fauvirt is megerősített, és amit itt fentebb Joey is megtett): ugyanazok a sablonok itt megtalálhatóak: Wikipédia:Színházművészeti műhely/Sablonjaink. Onnan bárki tudja használni bármilyen koordinációs vagy egyéb munkára (Én magam is onnan mozogva javítom a műhely érdeklődési körébe tartozó sablonokat. Közel egy hónapja már). Amúgy sem értem, hogy milyen munkában segítené Kispadost ha saját allapra is kerülnek ezek az oldalak, hiszen már végleg kivonult a Wikipédiából. Legalább négyszer. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 20., 21:45 (CEST)
Miközben visszautasítom Hungarikusz Firkász vádjait, maximálisan egyetértek OsvatA szerkesztőtárssal az itteni vita azonnali befejezésére. Köszönettel veszem Samat szerkesztőtárs felajánlását a kért, törölt szócikkek és azok történetének megküldéséről. Vállalom, rosszul esik, hogy az érintett szerkesztők nem lettek megkérdezve, ez nem wikikonform. Tőlem például OsvátA szerkesztőtárs a napokban -egy bűn rossz képemmel kapcsolatban- megkérdezte, hogy javíthat-e annak állapotán. Ezt követően nem csak javította a képet, hanem jól hasznosítható tanácsokkal látott el. Számomra ez a wiki. Mivel még mindig ilyen mentalitású szerkesztők vannak többségben, ezért vagyok napjainkban is, igaz erősen csökkentett kapacitással, ebben a közösségben. --Kispados vita 2014. július 20., 22:03 (CEST)
Utasítsd vissza nyugodtan, de attól még léteznek (WT-választás, annak a vitalapja, több kocsmafal, stb.) "szerencsére minden visszakereshető a laptörténetekből". De kár több szót pazarolni, és további lehetőségeket adni neked az obstrukciós veszekedéseidre. Csak egy jó tanácsot adnék neked a végére: ha azt szeretnéd, hogy tájékoztassanak a téged érintő dolgokról, akkor ne írj ki olyasmiket a vitalapodra, hogy senki se írjon, mert úgysem olvasod és más módon se keressenek mert nem érdekel, amit írnak. Feltételezem, ezek is vádaskodások, és nem is szerepel ilyesmi a vitalapodon. Nem igénylek tőled választ, bár úgysem fogod megállni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 20., 22:16 (CEST)

Francia település infobox

Az Arles szócikkben nem jelenik meg a népesség száma. Előre is köszönöm a javítást. --Tulipanos vita 2014. július 20., 18:37 (CEST)

A szócikk a Wikidatából veszi a népességi adatokat. Csigabiitt a házam 2014. július 20., 18:42 (CEST)

Népesség nem jól jelenik meg

Üdv! A Hrabove (Donecki terület) cikkel kapcsolatban kérnék segítséget. A szócikket ma hoztam létre, és a szokásos módon létrehoztam mellé a {{Népesség/Hrabove (Donecki terület)}} sablont is. A szócikkben megjelenő infoboxban azonban a Wikidatából érkezik az adat (ami egyébként megegyezik a sablonban lévővel). Ez nem is lenne gond, de a sablonban részletes forrásmeglelöléssel van megadva a népesség, a WD-ból jövő adattal viszont a formázatlan „2014-07-20, http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/z7502/A005?rdat1=17.07.2014&rf7571=8205” szöveg jelenik meg jegyzetként, emiatt egyértelműen a sablonból kéne megjeleníteni a település népességét. Megkérek egy hozzáértőt, hogy valamilyen módon javítsa a problémát. Köszönettel, ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 20., 22:08 (CEST)

Ki kell tölteni a Wikidatában is ugyanúgy, mint a sablonban, és akkor ugyanúgy formázottan fog megjelenni. --JulesWinnfield-hu vita 2014. július 20., 22:32 (CEST)
Köszönöm, nagyjából sikerült kiegészíteni a hiányzó forrásleírási elemekkel, most már csak azt lenne jó megoldani, hogy linkelve legyen a kiadó (Ukrán Legfelsőbb Tanács). ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 20., 22:48 (CEST)
Piros linket nem lehet a Wikidatából, de ha létrejön a szócikk, automatikusan link lesz. --JulesWinnfield-hu vita 2014. július 20., 22:56 (CEST)
2014. július 21., 09:41 (CEST)
Mit jelent nekünk, hogy fent a 2. pontban „CirrusSearch was removed as the primary search method” + a végén az 1. linkben (wikitech) mw:Search#Wikis és ott a táblázatban az 1. sor „About 30 (mostly) wikipedias” (közte a huwiki a link szerint) = „June 30” áthúzva? Talán hogy már nincs itt az új kereső, de lesz megint nemsokára? Jó lenne többet tudni róla, mert másképp viselkedik az új és a régi, vö. Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív82#a wikikereső nem működik jól!!! Oliv0 vita 2014. július 21., 10:27 (CEST)
Hogy ide már be lett vezetve. (Ha esetleg érdekel, itt a pontos lista.) --Tgrvita 2014. július 22., 07:22 (CEST)
Tényleg ott 'wmgUseCirrus' (13460. sor): 'default' => true és nincs 'huwiki', ezek szerint az áthúzás a dátumon a fenti mw: oldalon nem jelentett semmit. Oliv0 vita 2014. július 22., 07:37 (CEST)

Nyitható-becsukható sablonok alapállapota

Hogyan lehet beállítani azt, hogy egy sablon alapállapota a nyitott vagy a csukott legyen. Konkrétan azt szeretném, ha a Sablon:Fizika csokottan jelenne meg a cikkekben ([[ld. mágneses indukció), mert már elég nagy, néha nagyobb, mint a cikk. Most nézem, a Részecskefizika cikkben nekem csukva jön elő, de a Fizika cikkben nyitva. Függ ez a cikkmérettől, vagy valami mástól, a sablon környezetétől? Hidaspal vita 2014. július 21., 14:06 (CEST)

Sablon:Navbox#Beállítási paraméterek --JulesWinnfield-hu vita 2014. július 21., 14:13 (CEST)

Köszönöm, nekem tehát ez kellett: állapot=collapsed. Hidaspal vita 2014. július 22., 17:19 (CEST)

Cite sablonok és a visualeditor

Hogy áll jelenleg a cite sablonok felvértezése, hogy használhatóak legyenek a Visualeditorral, különösen, hogy az utóbbi felismerje a sablonok különböző mezőit? --Dami vita 2014. július 22., 17:15 (CEST)

Egy újabb infobox, ami nem a Wikidatából veszi az adatokat.

Sablon:Szent infobox

Ez már nem az első ilyen, amibe belefutok. B.Zsolt néhány szakasszal feljebb utalt rá, hogy egy magyar Wikidata bot kellene.

Mit tehetek a konkrét esetben és mit tehetek ezért a botért? Pontosan mit csinálna ez a bot? Piraeus vita 2014. július 22., 23:04 (CEST)

Egyesével kell az infoboxokat átalakítani, sajnos csak kb 10 % van még kész, a legfontosabbakkal kezdve. Azért haladok lassan, mert minden átalakítás után elmerülök a fő névtérben, és pakolom rá a cikkekre az üres infoboxokat, melyek mentés után már meg is telnek élettel. Legutóbb a szobor infobox és az épület infobox szaporodott meg (utóbbiból még van min 700 db cikk, mely igényelne infoboxot, csak nincs aki rátegye...). --B.Zsolt vita 2014. július 22., 23:23 (CEST)

Segíthetek? Piraeus vita 2014. július 23., 04:54 (CEST)

A Wikipédia-vita:Sablonműhely#Színész infobox témánál párezer cikken átmentünk. Ott Tacsipacsi meg is jegyezte, hogy a szentekhez nem ért, de ha valaki megmondja, melyik paraméteréhez melyik WD tulajdonság tartozzon, akkor szívesen megcsinálja azt is. WD bot pedig JWbot személyében létezik, de ez sablonos feladat. -- ato vita 2014. július 23., 12:21 (CEST)

Hasznos programot keresek

Sziasztok! Létezik olyan program, ami egy adott listából megnyit egy cikket, beszúr egy sort, ad egy előnézetet, majd elmenthetem vagy átugorhatom? --B.Zsolt vita 2014. július 23., 21:03 (CEST)

Remélhetőleg nem. A wikidatából téves adatot áthozó vagy kitöltetlen infoboxok beszúrását kár felgyorsítani. --Hkoala 2014. július 23., 21:47 (CEST)

Az AWB képes arra, hogy egy adott listából megnyisson egy cikket, beszúrjon egy fix szöveget a cikk legelejére vagy legvégére, illetve reguláris kifejezések segítségével valamilyen szövegcserét végezzen a cikkben bárhol, az automatizált változtatásokról előnézetet adjon úgy, hogy mindezt aztán (esetleges további változtatások után) elmentheted vagy átugorhatod. Az ilyen munka értelemszerűen tömeges szerkesztésnek számít, és különös figyelmet kíván, mert a hibák sok munkát okozhatnak. Kooperálni kel másokkal, először is meg kell bizonyosodni arról, hogy a szándékolt változtatások a konszenzus értelmében történnének-e. Ha ez megvan, akkor a nagyszámú változtatást megelőzően előbb kisebb mintán kell próbaváltoztatásokat végezni, és megbizonyosodni arról, hogy az elképzelt szisztéma nem jár-e valamilyen nem kívánatos mellékhatással. A kivitelezéskor figyelni kell arra is, hogy a járőrmunka számára nélkülözhetetlen FV használható maradjon. --Karmela posta 2014. július 24., 00:54 (CEST)

Pont ezek a problémák elkerülése végett nem jó az AWB és kellene a mentés előtt egy előnézet. --B.Zsolt vita 2014. július 24., 01:29 (CEST)

Elavult ellenőrzött lapok vannak a figyelőlistádon

Magyarul: ellenőrizetlen lapok vannak a figyelőlistádon. A lista:

  • Imazamox (történet) (+10)‎ (ellenőriz) (36 napja) [ellenőrzött] (2 aktív szerkesztő figyeli)
  • Mérgező növények listája (történet) (+18)‎ (ellenőriz) (44 órája) [ellenőrzött] (7 aktív szerkesztő figyeli)

Az [ellenőrzött] szót én emeltem ki. Azt jelenti: nem ellenőrzött.

Nem lehetne javítani a szövegen? Ez így nagyon megtévesztő. Gyimhu vita 2014. július 25., 09:42 (CEST)

Én nem vagyok járőr, úgyhogy nem látom, de ha az URL végére illeszted a ?uselang=qqx (ha már van benne kérdőjel, akkor &uselang=qqx) szöveget, akkor az [ellenőrzött] szöveg helyén egy zárójeles, érthetetlen betűsor fog megjelenni :-) (na jó, lehet, hogy az ellenőrzött helyén, és a szögletes zárójel még látszik), na az kell nekem (ez a MediaWiki-üzenet neve), úgy már utána tudok nézni a Translatewiki.net oldalon. Példák az URL-re: nincs más kérdőjel, van másik kérdőjel (már ha erre a figyelőlistára gondolsz, mert nekem egész máshogy néz ki, de az elején említett uselang mindenképpen, minden oldalon működik). --Tacsipacsi vita 2014. július 26., 01:08 (CEST)
  • Mérgező növények listája ((hist)) (parentheses: +18)‎ ((pendingchanges-diff)) (pendingchanges-hours: 60) [(revreview-lev-basic)] (pendingchanges-watched: 7)
(Az Imazamox-ot azóta Szaszicska ellenőrizte.) Gyimhu vita 2014. július 26., 01:40 (CEST)
Értem, szóval a Speciális:Elavult ellenőrzött lapokról van szó, a fordítást itt lehet javítani (regisztráció és fordítói jogok kérelmezése szükséges, de ez nem vészes, én pl. 14 perc alatt kaptam jogokat a regisztrációtól számítva), de szerintem nem kell, az eredeti angol is „checked”, tehát (én úgy értelmezem, hogy) ez azt jelenti, hogy az ellenőrzött állapothoz képest „fejlődött vissza”. Ezzel mindenesetre megvárnám a holnapot (reggelt), hogy más is hozzá tudjon szólni, mert nem egyértelműen hibás a fordítás. --Tacsipacsi vita 2014. július 26., 01:57 (CEST)
Így van, az [ellenőrzött] azt jelenti, hogy valamikor ellenőrizve volt a lap (van ellenőrzött változata, de elavult). --Tgrvita 2014. július 26., 07:38 (CEST)

Engem is megzavart már időnként ez a fordítás, talán valami olyasmi kifejezőbb lenne, hogy volt már ellenőrzött. Más ötletek? --Karmela posta 2014. július 26., 08:05 (CEST)

Ki kellene venni az "[ellenőrzött]" szöveget, semmi értelme. Engem nem időnként, hanem mindig zavar. Az, hogy valamikor ellenőrizve lett egy szócikk, nem egyedi dolog, a cikkek 99,9%-a ilyen. Esetleg a megfordításnak volna értelme, tehát azt kiíratni, hogy "ellenőrzetlen", amelyik cikknél ez fennáll. misibacsi*üzenet 2014. július 26., 09:12 (CEST)

Kérdés, hogy befolyásolni tudjuk-e, hogy milyen részei legyenek ennek a lapnak, mindenesetre ha egyszer úgyis az a lap címe, hogy elavult ellenőrzött változatok, akkor ugyanezt soronként is feltüntetni felesleges információ. Valószínű azonban, hogy az állapotinformáció más lapokon is használatos, és ezért mindenképpen találnunk kéne rá egy világos szöveget. Masszívan félrevezető [ellenőrzött]-ként írni azt, aminek valamikor volt már ellenőrzött változata, de pillanatnyilag vagy még mindig az, vagy sem. Precízen inkább: [van ellenőrzött változata]. --Karmela posta 2014. július 26., 11:48 (CEST)

Egyébként ha a szint mezőben kiemeltet választunk, akkor a sor végén már [kiemelt] jelenik meg (revreview-lev-quality), tehát pl. a tea (ital) szócikkben nincsenek ellenőrizetlen változtatások, csak az utolsó „kiemelt” szintű változat 2003 decemberéből való. --Tacsipacsi vita 2014. július 26., 12:03 (CEST)
Tehát azt a szintet semmi értelme kiválasztani, igaz? --Karmela posta 2014. július 26., 12:46 (CEST)

wikidata és egyértelműsítés

Épp most mentettem le allapra egy életrajzi szócikket és a következővel szembesültem: A hu.wikin több Gedeon József is van. Most, hogy készítem az egyik szócikkét, a Wikidata beolvasta a saját adatát az infoboxba (Lásd: Szerkesztő:Fauvirt/Gedeon József (színigazgató)), méghozzá egy olyan Gedeon Józsefét, aki az egyérten rajta sincs... ha egyáltalán létezik. Ilyenkor mi a teendő? Fauvirt vita 2014. július 25., 13:47 (CEST)

Az allapi (színigazgató) még nincs összekötve a wikidatával. De a születéshez vagy a 1756. március 23. dátumot és az {{életkor-élő}} sablont tegyed vagy csak az {{életkor-élő-dátummal}} sablont. -- ato vita 2014. július 25., 14:11 (CEST)
Juuuj... ezt nagyon benéztem! Huh... köszönöm és bocsánat!!! Fauvirt vita 2014. július 25., 14:24 (CEST)

koordináták az infoboxban

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a Santa Croce (Firenze) cikkben az infoboxban miért írja azt, hogy érvénytelen szélesség? És hogy az infobox fölötti koordináta honnan jön? Köszi. - Tündi vita 2014. július 26., 14:08 (CEST)

Az a problémája, hogy szélességi ívperc és -másodperc több, mint 60, már pedig akkor hozzá kell adni fokhoz/perchez a 60-at. Ezt meg is teszi, csak kiabál, hogy mégse jó így, tehát a megjelenő adat valójában az infoboxban hibásan megadott koordinátákból van. --Tacsipacsi vita 2014. július 26., 14:14 (CEST)

Javítottam. Most jó? Wikizoli vita 2014. július 26., 14:24 (CEST)

Az olasz wikin a szélesség 43.768498 és valahogy az lett belőle, hogy szélességi fok = 43, szélességi ívperc = 76, szélességi ívmásodperc = 85. Oliv0 vita 2014. július 26., 14:28 (CEST)
Persze hogy az lett, mert azt írtam át. :-) Köszi a segítséget, most már értem a hiba okát. - Tündi vita 2014. július 26., 14:33 (CEST)

Akkor nem jót írtam, hisz ez kevesebb mint 44 fok. Wikizoli vita 2014. július 26., 14:34 (CEST)

Ékezet cirill szövegben

Kedves kollégák. Hozzá tudna-e valaki szólni, hogy tényleg látom-e, amit látni vélek.

Orosz szövegben ékezetet használtak a hangsúly jelölésére, és azt tapasztaltam, hogy nem ugyanúgy viselkedik, mint latin betűs környezetben. Konkrétan. Forrásszöveg szerkesztése nézetben latin betűkkel jó helyen, cirill betűkkel egy betűvel hátrébb jelenik meg a diakritikus jel. (A példában az U+0301 COMBINING ACUTE ACCENT. De más repülő ékezetekkel is hasonló, egyet-kettőt még megnéztem.) (Nem mind viselkedik így.)

Ezt tapasztalom (a szimpla felső vesszővel szimulálom az ékezetet): ZI'L → ZÍL, illetve cirill betűkkel ЗИ'Л → ЗИ́Л. (Forrás nézetben látszik a jelenség!)

Szövegszerkesztőben, Word-ben stb. jó. Az előnézet és az elmentett szöveg a Wikipédiában is jól jelenik meg. Angol Windows 7 alatt, Chrome böngészővel nézem. – Garamond vita 2014. július 25., 01:35 (CEST)

A forrásnézetben használt betűtípus hibája lehet, hogy mennyi helyet hagy az ékezet vagy a cirill betű körül. Ez a betűtípus valószínűleg beállítható valahol a böngészőben. Oliv0 vita 2014. július 25., 07:01 (CEST)

en:Verdana#Combining characters bug

A szerkesztőablak persze nem Verdanát használ, de gondolom valami hasonló jelenségről lehet szó. Ha kitartó vagy, reprodukálhatod ugyanazzal a betűtípussal más programban, és siker esetén jelentheted a hibát az OS gyártódnak, kudarc esetén a böngészőgyártódnak. (Itt egy minta.)

Ubuntu 14.04 / Chrome 36 alatt egyébként látható a hiba. --Tgrvita 2014. július 25., 07:56 (CEST)


Köszönöm az észrevételeket. Jó irányú volt a tanács. Öt perc alatt reprodukálni tudtam a hibát. A szerkesztőablak (itt nálam) New Courier betűt használ, a Notepad viszont Lucida Console betűt, utóbbit én állítottam át. Helyette New Couriert választva rögtön látom, hogy ugyanaz a jelenség, mint a szerkesztő ablakban a Wikin. Word stb. alatt szintén így van. (Szerettem volna ellenpróbát, de nem látom, hogy át lehetne állítani a szerkesztési nézet betűtípusát.)

Sajnos a dolog súlyosabb, mint először gondoltam. Azt kell mondanom, hogy inkább csak véletlenül volt jó, amit a ZÍL, ЗИ́Л nézelődéskor jónak találtam. Sokkal több a hibás eset! Ha csak vízszintesen lenne eltérés, akkor valóban a betűszélességek hibája vagy a betűpárok kernelési paraméterei körül keresgélnék a fontokban, de nem csak ott van.

Csináltam ugyanis egy kis mintaszöveget, az első tizenhat „kombinálós” ékezetet használva (innen néztem, a 0300–030F tartományt), és több fonttal is tesztelve. (Belevettem egy serifes és egy serif nélküli fontot is az egyenszélességűek közé.) Úgy látom, nem csak ott van baj, hogy vízszintesen nem megfelelő helyen helyezi el a diakritikus jelet a rendszer, hanem a magassági pozíció is vagy így, vagy úgy alakul. Kontrollálható itt. (A Wikin kívül helyeztem el, hogy biztosan független legyen a mi itteni környezetünktől. Ez nem az utolsó teszt-változat, nem látható rajta minden feljegyzett hiba.)

A teszt jellege ilyen:

A diakritikus jel
kódja
A jel maga
[ és ] között
Latin
betűk
Cirill
betűk
U+0300 [̀] NǸN ИЍИ
U+0301 [́] NŃN ИИ́И
U+0302 [̂] NN̂N ИИ̂И
U+0303 [̃] NÑN ИИ̃И
U+0304 [̄] NN̄N ИӢИ
U+0305 [̅] NN̅N ИИ̅И
U+0306 [̆] NN̆N ИЙИ
U+0307 [̇] NṄN ИИ̇И
U+0308 [̈] NN̈N ИӤИ
U+0309 [̉] NN̉N ИИ̉И
U+030A [̊] NN̊N ИИ̊И
U+030B [̋] NN̋N ИИ̋И
U+030C [̌] NŇN ИИ̌И
U+030D [̍] NN̍N ИИ̍И
U+030E [̎] NN̎N ИИ̎И
U+030F [̏] NN̏N ИИ̏И

A következő empirikus észleleteim vannak (a teljesség igénye nélkül).

a) A már jelzett probléma, tehát, hogy eltolódik a várt helyétől hátra a jel. Példa: Arial cirill К és U+0300, Arial cirill kis к és U+0302, Courier New cirill И és U+0305. (A felsorolás sorrendjében csekély elmozdulástól egész karakterszélességig növekvő mértékben.)

b) A jel vízszintes pozíciója jó, de magassági pozíciója helytelen, 'n' magasságú betűre magasan, 'A' magasságú betűre alacsonyan próbálja elhelyezni a jelet. Példa: Arial cirill kis к és U+0300, Arial cirill kis и és U+0303. (Azt nem észleltem, hogy kisbetűre való ékezet helyett a nagybetűre valót használná, vagy fordítva. Igényes font-tervezés esetén ugye a verzál betűk ékezete kicsit testesebb. Ha csak a később leírt jelenség nem ezzel függ össze, az ez a tilde nem olyan észleletről beszélek. Egyébként nézzük meg, tessék, ez egy Ångström-jel és egy karika egy E betűn, a két diakritikus jel elvben pontosan megegyezik egymással:

ÅE̊, a kettő között az a különbség, hogy az első kombináció létezik, skandináv nyelvterületen, a második fiktív.)

c) Mindkét fenti probléma egyszerre. Példa Arial cirill К és U+0302, Times New Roman cirill И és U+030A.

d) Más diakritikus jelre cserélődik a Times New Roman cirill И-jén elhelyezett 'breve' (U+0306). Helyette a cirill Й ékezete jelenik meg. A tilde (U+0303) is másképpen néz ki Arial latin N (vagy A) és Arial cirill И (vagy К) betűn. A Courier New U+030C (hácsek) ékezete eltérő a latin N és a cirill И fölött, előbbi fontidegen ékezetnek látszik. (Nem egyenletes a vonal szélessége.)

e) A Lucida Console némelyik ékezetének környezetében az alapbetű jelenik meg rosszul. (Azt hiszem, „tofu”-téglalapok vannak a betűn az ékezet helyett.) Latin N és cirill И U+0300 ékezettel; cirill И és U+0304; latin N és U+0307; latin A és U+0307; cirill Ж és U+0308 stb.

Egy-két betűn azt is megnéztem, hogy több diakritikust egymásra halmoz-e a rendszerem, ahogy azt a Unicode elvárja. Hát, nagyjából. De hasonló inkonzekvenciákkal.

Az ajánlott bugzilla-dologhoz nem értek. Ez valami hibabejelentő portál? Vagy fórum?

Mindezeket Win 7 és Chrome (36.0), valamint Win 7 és Firefox (31), Win7 és Opera (21.0) alatt tapasztaltam.

OSX 10.6.8 + Safari 5.1.10 környezetben az xp.htm minta nem volt hibás. Vagy nem kerestem eléggé a problémát, vagy valahogyan nekik jobban sikerült lekezelniük. Ha valaki meg tudja nézni más oprendszerrel, böngészővel, megköszönöm. (Windows XP alatt én is meg fogom nézni, akkor majd kiegészítem, hogy mit látok.) – Garamond vita 2014. július 27., 19:20 (CEST)

"Könnyen másolható szakaszlinkek" segédeszköz

A "beállítások"-nál bekapcsolható ez a segédeszköz. A szakaszcímnél a "#" jelre kattintva elvileg könnyen másolható linket állít elő, de pillanatnyilag semmi nem történik. Tudja valaki javítani? Köszönet előre is. misibacsi*üzenet 2014. július 26., 10:09 (CEST)

Nekem működik. Böngésző, skin, hibaüzenet stb? --Tgrvita 2014. július 26., 10:58 (CEST)

Szerkesztési nézetben nem működik, csak ha olvasásra van megnyitva. Akkor sem működik, ha a lapon már egy másik szakasznál rákattintottál a # jelre és ott még nem zártad be az „OK”-ra kattintva. Ha mindez nem találó, akkor persze lásd Tgr kérdéseit. --Karmela posta 2014. július 26., 12:52 (CEST)

Legalább 3 malomban őrlünk, de azért megpróbálom: Firefox, vector skin (alapértelmezett), hibaüzenet nincs (hol lenne?). Nem szerkesztési nézetben próbáltam, hanem olvasáskor (pl. Kocsmafal). Már első kattintásnál sem működik. Ha működne, azt írtam volna, kedves Karmela, hogy: "elsőre működik, másodikra nem".

Ezt "?debug=1" hozzáírtam a címsorhoz, és működik a "#" jel! De csak azon az oldalon. misibacsi*üzenet 2014. július 26., 22:51 (CEST)

Akkor szintaktikai hiba van valamelyik Javascript fájlban, amit használsz. Meg kéne keresned a hibaüzenetet, anélkül elég reménytelen beazonosítani. --Tgrvita 2014. július 27., 00:05 (CEST)

@Misibacsi: A hibaüzenet megkeresésének módját itt találod: Wikipédia:JavaScript-hibaüzenetek. --Karmela posta 2014. július 27., 00:36 (CEST)

Nézegettem ezt az oldalt, itt találtam meg a "?debug=1"-ot. A Firefox leírást kicsit frissítettem, mert elavult volt a szöveg, például "Kattints a piros X-es gombra (Hibák/Errors); ha túl sok hibaüzenet van", ilyen gomb egyáltalán nincs, "kattints a piros stoptáblára": nincs stoptábla, stb.
A "#" jelre kattintva a hibakonzol tartalma:
TypeError: copyText.replaceAll is not a function index.php:26
"Use of "$j" is deprecated. Use $ or jQuery instead." load.php:164
console.trace(): load.php:164
mw.log</log.warn() load.php:164
mw.log</log.deprecate</<.get() load.php:164
copySectionLink/</<() index.php:9
jQuery.event.dispatch() load.php:65
jQuery.event.add/elemData.handle() load.php:60

"Use of "$j" is deprecated. Use $ or jQuery instead." load.php:164
console.trace(): load.php:164
mw.log</log.warn() load.php:164
mw.log</log.deprecate</<.get() load.php:164
copySectionLink/</<() index.php:12
jQuery.event.dispatch() load.php:65
jQuery.event.add/elemData.handle() load.php:60

"Use of "$j" is deprecated. Use $ or jQuery instead." load.php:164
console.trace(): load.php:164
mw.log</log.warn() load.php:164
mw.log</log.deprecate</<.get() load.php:164
copySectionLink/</<() index.php:16
jQuery.event.dispatch() load.php:65
jQuery.event.add/elemData.handle() load.php:60

"Use of "$j" is deprecated. Use $ or jQuery instead." load.php:164
console.trace(): load.php:164
mw.log</log.warn() load.php:164
mw.log</log.deprecate</<.get() load.php:164
copySectionLink/</<() index.php:24
jQuery.event.dispatch() load.php:65
jQuery.event.add/elemData.handle() load.php:60

misibacsi*üzenet 2014. július 27., 07:25 (CEST)

Ez nagyrészt csak szemét (lásd #Deprecated). Az első hiba valódi, de az index.php nem túl használható - biztos debug módban nézted? Mindenféle .js fájloknak kéne a hiba forrásának lenniük, nem az index.php/load.php-nek. --Tgrvita 2014. július 27., 07:39 (CEST)

Tettem egy kísérletet, nézd meg, hogy Ctrl-F5 után még mindig rossz-e. --Tgrvita 2014. július 27., 08:16 (CEST)

Perpill jónak tűnik, úgy működik, ahogy kell! Kösz a javítást, remélem jó lesz egy darabig.
Az egyetlen, JS-re utaló hibasor: wikibits.js:97 misibacsi*üzenet 2014. július 27., 12:52 (CEST)

Figyelőlistához adás figyelmeztető ablaka

Sziasztok!

A Figyelőlistához való adáskor a képernyő jobb felső sarkában egy figyelmeztető ablak ugrik fel. Hogyan lehet az ablak megjelenési idejét lerövidíteni? Hasznos területet takar el a cikkből (a bevezető egy részét és az infobox tetejét), amit addig nem lehet rendesen olvasni, és az ablak idegesítően sokáig nem tűnik el. A megjelenés kikapcsolása is jó megoldás lenne, mivel a Figyelőlistához adást egy kis kék csillag jelzi, tehát a szöveges figyelmeztetés számomra felesleges várakozást jelent. misibacsi*üzenet 2014. július 27., 16:28 (CEST)

Valahogy így:

$( function () {
    var oldMwNotify = mw.notify;
    mw.notify = function ( message, options ) {
        if ( options.tag !== 'watch-self' ) {
            oldMwNotify( message, options );
        }
    };
);

de én nem ajánlanám, az egyedi, nem karbantartott user scriptek előbb-utóbb problémákat okoznak. --Tgrvita 2014. július 28., 02:31 (CEST)

2014. július 28., 10:08 (CEST)

javaslat kiemelt státusz megvonására - nem működik!

Jelölni akartam a Nándorfehérvári diadalt kiemeltcikk-státusz megvonásra. Odáig eljutottam az útmutató alapján, hogy a cikktörténet sablonba írjam be, hogy ksm, majd kattintsak az "írd le a véleményed" linkre. Rákattintottam, de sajnos az útmutató által ígért vázlat helyett, amiben át kellett volna írnom a megfelelő részeket, egy töküres lap nyílt meg. Ide - jobb ötlet híján - copypasttel bemásoltam az útmutatóban kért "„Én a jelölő, tanúsítom, hogy a jelölt cikk nem felel meg a kiemelt szócikkekkel szemben elvárt követelményeknek. Az eljárásról értesítettem a cikk íróját, eredeti jelölőjét Xxxx-et (ha még aktív szerkesztő) és az Xxx műhelyt.” " szöveget, és elmentettem, majd szintén kézzel beírtam a Wikipédia:Javaslat_kiemeltszócikk-státusz_megvonására oldalra az így létrehozott allap nevét. De ez így tuti nem jó, mert pl. a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre oldal alján egyáltalán nem listázódik. Hol rontottam el a dolgot? (Az indoklásom és az érintettek értesítése még hátra van, azt ne keressétek, egyelőre a dolog allaplétrehozós-beillesztős részénél tartok.) - Tündi vita 2014. július 28., 16:04 (CEST)

@Hujber Tünde: Kipróbáltam, a hiba nem nálad, hanem a cikktörténet sablon kódjában van, viszont a farc (vita, szerk) segítségével működik a dolog, ez hiányzott a vitalapról, tehát rátettem és visszaállítottam a cikktörténet sablont a korábbi paraméterezéssel. Töröltem a csonkán maradt javaslatlapot. Most már a leírás szerint haladhatsz tovább, de a cikktörténet sablon kódját is ki kéne javítania egy arra vállalkozónak (aki nem én vagyok, viszont szívesen bemásolom a javított és tesztelt kódot a védett sablonba). --Karmela posta 2014. július 28., 20:12 (CEST)

Köszönöm, megcsináltam, bár az útmutatóban azért van még hiba. Az utolsó lépés nem az, hogy lépj vissza az útmutató oldalára (ahogy most kéri), hanem az, hogy menj a Javaslatok kiemelt szócikkekre oldalra, és ott listázd. Én legalábbis ezt tettem. - Tündi vita 2014. július 28., 22:23 (CEST)

Mi történt a luával?

Valamennyi kémiai sablon elromlott, anélkül, hogy valaki a modulokhoz, sablonokhoz vagy az infoboxokat tartalmazó lapokhoz hozzányúlt volna.

Lehet tudni, mi történt? Gyimhu vita 2014. július 27., 19:13 (CEST)

Helyesbítek: a Chembox_new és a Chembox_új romlott el, a másik három nem. A kérdés ettől még kérdés. Gyimhu vita 2014. július 27., 19:28 (CEST)

Megint helyesbítek: Szerkesztő:Tacsipacsi beleírt a Chembox modulba, de nem volt annyi esze, hogy ki is próbálja, amit csinált. Visszaállítottam az eredeti állapotot: most jónak látszik. Innentől az admin listára tartozik. Gyimhu vita 2014. július 27., 19:40 (CEST)

Ugyanez magyarra lefordítva: Szerkesztő:Tacsipacsi beleírt a Chembox modulba, de lehet, hogy nem próbálta ki (esetleg: kár, hogy nem próbálta ki), amit csinált. Csigabiitt a házam 2014. július 27., 19:53 (CEST)

Nehogy már a stílusom legyen a probléma. Ha valaki belenyúl egy programba, kutya kötelessége letesztelni, amit csinált. Azóta elnézést kért, úgyhogy nem akarok továbblépni, de az mégiscsak túlzás, hogy őt kellene védeni. Gyimhu vita 2014. július 27., 23:34 (CEST)

Csigabi nem Tacsipacsit védi, hanem a Wikipédiát. Ha valaki hibázik, meg kell neki mondani udvariasan, de nem kell a szellemi képességeit kétségbe vonni. Ha nem tartjuk magunkat ehhez a nívóhoz, akkor az Index-fórumok szintjére süllyed a Wikipédia. Ezt nyilván te sem szeretnéd. --Malatinszky vita 2014. július 27., 23:47 (CEST)

Ha valaki belenyúl egy programba, és nem teszteli, amit csinált, az gondatlanságból elkövetett károkozás. Márpedig ő nem tesztelte. Honnan tudom? Onnan, hogy a
{{chembox}}

hívás már programhibára futott. Nem lehetett úgy meghívni, hogy ne fusson hibára.

Érdekes, hogy a Wikipédiát ellenem kell védeni, nem Tacsipacsi ellen. Gyimhu vita

Inkább szomorú. A modulok megbízhatóbb működéséhez ajánlom a ScribuntoUnit vagy a UnitTesztek használatát. --Tgrvita 2014. július 28., 02:02 (CEST)

De ha egyszer valaki nem akarja tesztelni, amit csinált, hiába van rá eszköz. Ez esetben elég lett volna megnézni egyetlen lapot, amibe a modul be van ágyazva. Gyimhu vita 2014. július 28., 23:32 (CEST)

Vagy nem, hibája válogatja. Erre valók a unit tesztek: írsz egy tesztgyűjteményt, ami teljes viselkedését leellenőrzi a modulnak, és ha valami nincs rendben, kiabál a modul lapján. (Lásd pl. Modul:Coordinate. Ha lenne benne hiba, a tetején a "tesztek" rész nagy lenne, meg piros.) --Tgrvita 2014. július 29., 10:54 (CEST)

Ékezetes karakterek automata ABC-besorolásának javítása

Sziasztok! A "Fontos elintézetlen bugreportok között első helyen szerepel 164-es sorszámmal az ékezetes karakterek automata ABC-besorolásának javítása. Úgy értesültem, hogy nyolc év után, de már majdnem egy éve ez a hiba a magyar ABC tekintetében ki lett javítva. Ennek megfelelően magyar neveknél már nem is szükséges a DEFAULTSORT. Kérem, cáfoljatok meg, ha nem így van - vagy vegyétek le a kijavítandó hibák közül. Köszönettel --Dodi123 vita 2014. július 28., 20:48 (CEST)

A kategóriákban ki lett javítva. Van még, ahol előfordul? --Tgrvita 2014. július 29., 10:47 (CEST)

Itt ezen a Kocsmafalon felül, a jobboldali bekeretezett részen a legfelső szavazásra bocsátott bugreportként szerepel. El tudom képzelni azt is, hogy ez a bekeretezett lista nincs aktualizálva, és más hibajelzés is ki lett már javítva. --Dodi123 vita 2014. július 29., 12:48 (CEST)

Kicsit OFF írom ide: Commons-ban nincs ilyen, és azt hiszem nem is lesz, a sokféle nemzeti karakter miatt. A magyar személynevek ottani defsortjai változatosak: pl. ő betűre ö, ő, o, o~, oe mind megtalálható. Múltkor takarítottam egy sort, de belefáradtam. Plusz: az ilyen Commons-lapok és kategóriák fele keresztnév-családnév, a másik fele családnév-keresztnév sorrendű. (Ha a családnév is keresztnév, pl. Iván György stb. - és nem közismert - ott a defsortért vissza kell jönni a magyar wikire (ha van). Külön zűr a háromnevű magyarok névsorrendje a Commonson. Érdemes végignyalni az ottani magyar névlistákat. Van valami irányelvünk? Akela vita 2014. július 29., 13:06 (CEST)
Valószínűleg nem aktuális, hiszen a laptörténet szerint 2011. januárban, azaz több mint 3 és fél éve (!) változtattak rajta utoljára. Vagy valaki folyamatosan frissíti továbbra is, vagy dobjuk ki. --Tacsipacsi vita 2014. július 29., 13:59 (CEST)

Automatikus oszloptördelés

Elnézést átmentem bènába. Tudom, hogy van ilyen, de nem találom a leírást. Nem szeretnék a

oszlop-start / oszlop-2 / oszlop-2 / oszlop-vége

megoldással kínlódni.

Előzetesen is köszönöm a segítséget!--Kispados vita 2014. július 31., 06:38 (CEST)

Én az {{oszloplista}}(?) sablont szoktam használni, az első paraméter az oszlopok száma, a második a tartalom. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 31., 08:51 (CEST)

Nem világos, mit szeretnél. Tudod, hogy van ilyen, meg is találtad a sablont, de használni nem szeretnéd? --Tgr[[User vita:Tgr|vita]] 2014. július 31., 09:48 (CEST)

Köszönöm a reagálásokat! Megpróbálok pontosítani. Szenti Tamás szerkesztőtársunk, -nagy munkával- elkészítette az Emléktáblák Budapesten című szócikket. Ebben a kerületi emléktáblákat egy közös budapesti szócikkbe katalogizálta. Rám várna a feladat, hogy az ABC sorrendbe szedett fejezeteket 2 oszlopba tördeljem. Az általam ismert sablont azért nem szeretném használni, mert ez a szócikk állandóan bővül és ekkor az oszlopokat újra kellene szerkeszteni. Egyszer láttam egy megoldást az automatikus tördelésre. Sajnos ezt nem jegyeztem meg, így alkalmazni sem tudom. Remélem így már érthetőbb a kérdésem! Üdv.! --Kispados vita 2014. július 31., 11:10 (CEST)

Einstein2 válasza tökéletesen megoldja a problémádat. Pl. Nyisd meg szerkesztésben, és meglátod, hogyan kell csinálni:

  • András
  • Béla
  • Farkas
  • Katalin
  • Olga
  • Sándor
  • Wilhelm

Wikizoli vita 2014. július 31., 11:35 (CEST)

Köszönöm a segítséget! (Leesett a tantusz) Szép napot Mindenkinek!--Kispados vita 2014. július 31., 11:58 (CEST)

Képméret Zenész infoboxban

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaJulesWinnfield megmutatta, hogy működik az, csak ne kétszer legyen beírva. Köszönöm! :-) --Rlevente üzenet 2014. július 31., 19:34 (CEST)

Szerintetek miért nem működik a képméret paraméter a {{Zenész infobox}}(?) sablonban?--Rlevente üzenet 2014. július 31., 14:40 (CEST)

Updates related to VisualEditor

Please help translate this message in your language. Thanks :)

Hi, everybody. This is a reminder that we invite you to discuss VisualEditor's recent development and plans ahead during the next office hours with James Forrester (Product Manager):

If you are not able to attend but have a question for James, you can leave your question at mediawiki.org or on my talk page by the day before, and I will try to get a response. We plan to continue these monthly sessions as long as there is community interest, and to announce them through the VisualEditor global newsletter as well (please subscribe your talk page there to get the latest news about the software).

Most of the VisualEditor team will be at Wikimania in London in August! You'll be able to meet the developers during the Hackaton or at the following sessions:

WMF community liaisons will share a booth with community advocates at the Community Village and look forward to talking to you there. Thanks for your attention! --User:Elitre (WMF) 2014. július 31., 18:02 (CEST)

Cikkértékelő sablon

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaOda is betettem :-) -- ato vita 2014. augusztus 1., 21:07 (CEST)

Szeretném, ha valaki betenné a cikkértékelő sablonba a Kisbolygóműhelyt. Köszi. Vadszederke' 2014. július 30., 23:53 (CEST)

Benne van az. Lásd: {{WPKISBOLYGÓ}} -- ato vita 2014. július 31., 08:39 (CEST)

Persze, én csináltam:) De én a Szerkesztést könnyítő segédeszközök - cikkértékékelő sablonra gondoltam, mert néha egyesével is kell őket értékelni. Vadszederke' 2014. július 31., 21:13 (CEST)

Köszönöm szépen! Vadszederke' 2014. augusztus 1., 21:11 (CEST)

2014. augusztus 4., 09:37 (CEST)

Eltávolítás

Szervusztok!

A figyelőlistámról nem tudom levenni A Vámpír könyvek szereplőinek listája cikket, és ez nagyon zavaró. A szócikk jelenlegi címe A Darren Shan és Larten Crepsley Saga szereplőinek listája, ami már ellenőrzött lap. Előre is köszönöm. --Ronastudor a sznob 2014. augusztus 5., 09:49 (CEST)

Próbáld ezen a lapon https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Vámpír_könyvek_szereplőinek_listája?redirect=no --BáthoryPéter vita 2014. augusztus 6., 09:06 (CEST)

Nagyon köszönöm, sikerült! --Ronastudor a sznob 2014. augusztus 6., 09:31 (CEST)

Utána tudna nézni valaki, hogy mi történt a szócikk infoboxában? --Szenti Tamás vita 2014. augusztus 6., 20:11 (CEST)

Mi a probléma? Az, hogy mindenki teljes nevén szerepel (nincs mit tenni, az uralkodócsaládokban mindenkinek három keresztnév és még öt cím járt)? Az, hogy „maguktól” jelennek meg az adatok (ez esetben az a válasz, hogy a szócikkhez kapcsolódó Wikidata-bejegyzésből veszi az adatokat)? --Tacsipacsi vita 2014. augusztus 6., 23:40 (CEST)

Megjavult. Én is láttam a hibát: parancsfájl hibát jelzett több helyen. Most már jó. A sablonnal lehetett valami baj, mert a wikidatán aug. 1-jétől senki sem módosított. Wikizoli vita 2014. augusztus 7., 00:03 (CEST)

Igen, már nálam is jó. Köszönöm az utánajárást.--Szenti Tamás vita 2014. augusztus 7., 08:40 (CEST)

Hibás link a wikimedia commons magyar változatában

--Dodi123 vita 2014. augusztus 7., 20:37 (CEST)

Sziasztok! Nem tudom, hogy ez itt a jó hely, vagy inkább a wikimedia kocsmafalon kellene inkább megosztanom az észrevételemet, amivel most találkoztam.

Két képemet a wikimedia commonsban törlésre jelölték, amiről értesítést kaptam a wikimediás vitalapomon. Ez a vitalapom angol nyelvre volt állítva, és a sablonban az "its entry" linkre kattintva meg is tudtam adni a megfelelő választ a licenccel kapcsolatban. Időközben átállítottam magyar nyelvre a lapot, és az abban megjelenő sablonban "a törlési megbeszélés lapján" linkre kattintva próbáltam megnézni, hogy reagáltak-e már a válaszomra. Ez a link azonban nem vezet sehová... (pontosabban egy törölt lapra mutat).

Szerencsére ha a kifogásolt fájl nevére kattintok, és az abban megjelenő (angol nyelvű) sablonon a "the nomination page" linket választom, akkor eljutok a megfelelő allapra. Ha itt átváltom magyarra a nyelvet, a magyar sablonban a "törlési allapot" szöveg alatt itt már jó link szerepel a sablonban. Ugyanezt a linket kellene megadni a személyi vitalapon megjelenő sablonban is! --Dodi123 vita 2014. augusztus 7., 19:59 (CEST)

Javítottam a sablont. ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 7., 20:11 (CEST)

Köszönöm, mostmár jó!--Dodi123 vita 2014. augusztus 7., 20:37 (CEST)

VisualEditor global newsletter—July and August 2014

The VisualEditor team is currently working mostly to fix bugs, improve performance, reduce technical debt, and other infrastructure needs. You can find on Mediawiki.org weekly updates detailing recent work.

Screenshot of VisualEditor's link tool
Dialog boxes in VisualEditor have been re-designed to use action words instead of icons. This has increased the number of items that need to be translated. The user guide is also being updated.

The biggest visible change since the last newsletter was to the dialog boxes. The design for each dialog box and window was simplified. The most commonly needed buttons are now at the top. Based on user feedback, the buttons are now labeled with simple words (like "Cancel" or "Done") instead of potentially confusing icons (like "<" or "X"). Many of the buttons to edit links, images, and other items now also show the linked page, image name, or other useful information when you click on them.

  • Hidden HTML comments (notes visible to editors, but not to readers) can now be read, edited, inserted, and removed. A small icon (a white exclamation mark on a dot) marks the location of each comments. You can click on the icon to see the comment.
  • You can now drag and drop text and templates as well as images. A new placement line makes it much easier to see where you are dropping the item. Images can no longer be dropped into the middle of paragraphs.
  • All references and footnotes (<ref> tags) are now made through the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" menu, including the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" (manual formatting) footnotes and the ability to re-use an existing citation, both of which were previously accessible only through the "Beszúrás" menu. The "⧼visualeditor-dialogbutton-referencelist-tooltip⧽" is still added via the "Beszúrás" menu.
  • When you add an image or other media file, you are now prompted to add an image caption immediately. You can also replace an image whilst keeping the original caption and other settings.
  • All tablet users visiting the mobile web version of Wikipedias will be able to opt-in to a version of VisualEditor from 14 August. You can test the new tool by choosing the beta version of the mobile view in the Settings menu.
  • The link tool has a new "Open" button that will open a linked page in another tab so you can make sure a link is the right one.
  • The "Cancel" button in the toolbar has been removed based on user testing. To cancel any edit, you can leave the page by clicking the Read tab, the back button in your browser, or closing the browser window without saving your changes.

Looking ahead

The team posts details about planned work on the VisualEditor roadmap. The VisualEditor team plans to add auto-fill features for citations soon. Your ideas about making referencing quick and easy are still wanted. Support for upright image sizes is being developed. The designers are also working on support for adding rows and columns to tables. Work to support Internet Explorer is ongoing.

Feedback opportunities

The Editing team will be making two presentations this weekend at Wikimania in London. The first is with product manager James Forrester and developer Trevor Parscal on Saturday at 16:30. The second is with developers Roan Kattouw and Trevor Parscal on Sunday at 12:30. There is a VisualEditor Translation Sprint going on during Wikimania; whether you're in London or not, any contributions are welcome!

Please share your questions, suggestions, or problems by posting a note at the VisualEditor feedback page or by joining the office hours discussion on Thursday, 14 August 2014 at 09:00 UTC (daytime for Europe, Middle East and Asia) or on Thursday, 18 September 2014 at 16:00 UTC (daytime for the Americas; evening for Europe).

If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF), 2014. augusztus 9., 16:40 (CEST)

Szélesvásznú kép egy kezdőlapi területen?

Szervusztok!

Nem túlságosan fontos, de…

Az egyik kezdőlapi Tudod-e? érdekességhez olyan alakú képet találtam (egy nagyon szép éjszakai Lánchíd-fotót), hogy elgondolkoztam. Kivételesen talán jó lenne, ha nem a szokásos jobb felső, „canton” csücsökbe menne a kép, ahogy szokásos, hanem – hogy úgy mondjam – „szélesvásznú” képként, vízszintesen teljesen kitöltené az érdekességek megjelenítési területét.

Erről van szó: Sablon:Kezdőlap érdekességei/2014-33-2.

Van-e az ilyesmire jelenleg egyáltalán értelmes lehetőség? (Aggodalmakat magam is könnyen fel tudok sorakoztatni, a szerkesztői eszközök szükséges korlátozásától a mobil készülékeken történő megjelenítés követelményéig. A sablondoku maga is jelzi, hogy RSS-re is gondoltak a szempontok mérlegelésekor.) – Garamond vita 2014. augusztus 9., 21:39 (CEST)

Wikidata hibák

Sziasztok! Nem tudtam eldönteni, hogy ez a téma hova kerüljön, így végül a műszaki kocsmafal mellett döntöttem. Ha valaki tud neki jobb helyet, mozgassa át nyugodtan.

Folytattam az infoboxok kipakolását az infobox nélküli cikkekre és Einstein hívta fel a figyelmemet néhány műszaki és/vagy tartalmi hibára:

  • sok cikkben több születési és halálozási dátum jelent meg, mivel a Wikidatában is több dátum van. A legtöbb hibás dátum forrása az orosz Wikipédia. Most ők vagy okosabbak nálunk vagy a botjuk működik hibásan. esetleg egy korábbi naptár reform változás okozza az eltéréseket? Ha az adatok forrása az Integrált katalógustár, akkor az orosz adatokat törölni kell? Vagy írjam be a szócikk infoboxába a folyószövegben is szereplő értéket? Példa a hibára: Célestin Freinet;
  • Ha a születési és a halálozási dátumot csak közelítőleg ismerjük, pl: 3. század, akkor az életkort számoló sablon nullát ad ki életkornak. Ez történt Szent Kristóffal is, ahol az infoboxba kézzel írtam be az adatokat, hogy a hiba megszűnjön. Mennyire helyes ez a megoldás? Vagy inkább az alapoknál, a sablonban kellene megoldani?
  • Néha a Wikidatán két születési idő is van, egy évszám és egy évszám és hónap nap. Ilyenkor a csak évszám adatot szabad törölni?
  • A Burkhardt Christoph von Münnich szócikkben mintha gépelési hiba történt volna. Egy 1-es az eltérés a születésnél, de az egyik értékre két Wiki is forrás, a másik meg a már fent említett Integrált Katalógustárra hivatkozik. Hol lehet utánajárni a helyes értéknek?
  • És már megint az orosz Wikipédia: ha minden forrás és wiki ellentmond az orosznak, kijavíthatom a Wikidatán? És akkor az oroszon is írjam át, biztos ami biztos? Példa erre: Szent Emmerám.
  • +1 A Badí az-Zamán al-Hamadáni szócikk wikidata lapján a születési városnál egy EEA1 érték volt olvasható. Megnézve az EEA1 lapot kiderült, hogy a lapnakl nincs magyar címkéje. Az EEA1 értéknek sehol nyoma sem volt. Megadva a magyar címkét a magyar wikin már az adat jól jelenik meg, de visszatérve a Wikidata lapra, még mindig az EEA1 érték fogad. Bár ez lehet csak valami cache probléma, de ha nem, akkor mégis mi?

--B.Zsolt vita 2014. augusztus 7., 23:51 (CEST)

Szent Emmerám esetében a Catholic Encyclopedia szerint nagyon bizonytalan a halála éve és körülményei.
Azonkívül a Wikidatán a Wikipédia nem igazi forrás, csak ideiglenes, amit nyugodtan lehet törölni, pl. Burkhardt Christoph von Münnich esetében a német wiki szerint a Gemeinsame Normdatei forrás értéke a helyes Gergely-naptári dátum, és a másik egy tévesen Gergelynek állított julián dátum.
Célestin Freinet esete pedig bonyolultabb, mert a francia wiki egyik külső hivatkozásában a születési anyakönyvre is van link és alul jobb oldalon a „né à … le …”-nél a quinze octobre megerősíti a cikkben levő okt. 15. dátumot, tehát téved a Gemeinsame Normdatei. Oliv0 vita 2014. augusztus 8., 08:11 (CEST)
Szent Kristófot javítottam. Cache két helyen is van, itt a huwikin és a Wikidatán is. Mind a kettő mutathat régi értéket, szerintem, itt most mind a kettő egyszerre nem aktuális értéket mutatott. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 8., 16:09 (CEST)
A dátumokról a Wikidatán is folyik eszmecsere: d:Wikidata:Project chat#Dates of birth and death. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 10., 15:04 (CEST)