Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Elsötétítés

Sokunk nevében, akiknek most van a vizsgaidőszak, mondhatom: nagyon nem örülnénk, ha emiatt most kikapcsolnátok a Wikipédiát. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.131.62.2 (vitalap | szerkesztései) 2012. január 18., 01:33 (CET)

Őszintén remélem, hogy hazánk ifjúsága nem a Wikipédiából készül az egyetemi vizsgákra, hanem a megfelelő szakmai forrásokból, szakkönyvekből és az előadási jegyzeteiből. Egyébként az angol Wikipédia közössége kapcsolja ki az angol Wikipédiát, úgyhogy mi legfeljebb regisztrálhatjuk a panaszodat. Vigasztaljon, hogy sokunknak olyan korban voltak a vizsgaidőszakjai, amikor a Wikipédia nem volt feltalálva. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 18., 07:38 (CET)

Amúgy ez az akció éppen ezért van, hogy észrevegyék az olvasók, hogy amennyiben ez (vagy egy hasonló jogszabály) átmegy a törvényhozáson, akkor ezentúl ezt fogod látni, mindig (nem csak 24 óráig). Samat üzenetrögzítő 2012. január 18., 10:49 (CET)

...és milyen jogszabályjavaslat/törvényjavaslat miatt is sötétítették el az angol Wikipédiát? Nem sűrűn nézem a hírportálokat. --Nyar94 vita 2012. január 18., 14:05 (CET)
Amúgy szerintem az olvasók ezt elsötétítés szerint is tudják, ennek az akciónak inkább olyan MÁV-sztrájk jellege volt („abba nem tudunk belerúgni, akibe akarunk, ezért abba rúgunk, akibe tudunk”), de Gardnerék tudják, mit fognak ők ezzel elérni… Alensha 2012. január 20., 00:17 (CET)

Az elsötétítés igazi célja sötét fejekben fényt gyújtani. OsvátA Palackposta 2012. január 18., 10:59 (CET)

Ez a SOPA/PIPA javaslat, itt el lehet olvasni, miről szól: [1]. Röviden és velősen: gyakorlatilag végtelen eszközöket adnának a szórakoztatóipari cégek kezébe a kalózkodás elleni harcban, pl. ha a Universal Music felfedezi, hogy a blogodon streamingben közzéteszed egy előadója dalát (akkor is ha nem letölthető), letiltathatják a domain nevedet. megtitlthatják olyan eszközök használatát, ami elősegítheti a kalózlopást, ilyen eszközök pl. a videofeltöltők... Tehát nem elég, hogy pl. a szolgáltató a szerzői jog tulajdonosának írásos emgekeresésére a tartalmat eltávolítja, az eszközöket is eltávolíttathatják. Ez gyakorlatilag a weboldalak tartalmainak korlátlan ellenőrzését jelenti... Nuku free internet. Teemeah fight club 2012. január 18., 14:20 (CET)

A nemzetközi videómegosztók már most is "terror" alatt vannak pl. a Youtubeon már alig vannak J-pop számok/animeopeningek, endingek, bezzeg a "What that fuck is that?" stílusú "számokból" fent van 26000 féle verzió. Felháborító! Meg szerintem nem ettől fog megszűnni a kalózkodás, ha Sauron módjára figyelnek mindent, hogy hova kerül fel egy jogvédett mű, hanem attól, ha nem 70000 ért kell robotolni 3 műszakban és lesz pénze az embereknek kaján meg rezsin kívül másra is (sajnos ez már nem csak Magyarországon van így). --→ Sasuke88  vita 2012. január 18., 22:24 (CET)
Mondjuk külföldön azért már rájöttek, hogy 5000 Ft-nyi összegért nem tudnak eladni egy CD-t, 2000-ért igen (nálunk még mindig 5000, olcsóbban csak a lebutított papírtokos kiadást adod, aminek az artworkjára ráírják nagybetűkkel, hogy „KELET-EURÓPAI KIADÁS”), meg arra is, hogy többen töltenek le legálisan netről mp3-at, ha nem kell minden egyes letöltés után két napig levelezni az oldallal, hogy miért nem nyitja meg a tőlük vett mp3-at semmi… :D Alensha 2012. január 20., 00:20 (CET)
Egyébként meg ezek a cégek hülyék, mert pl. a távolkeleti zenét honnan a bánatból ismerje meg az ember? Itt nem vetítik a tévében, nem adják a rádiók. A youtube tökéletes marketingoldal, csak hülyék rendesen használni ezek a cégek. Megköszönhetnék a fansubolók munkáját például, mert ezzel terjednek a dalok, és lesznek normális magyar nőszemélyekből ázsiai popalbumokat halomra vásároló rajongók. Ha nem lenne a youtube-on fenn az a sok copyrighted videó, a büdös életben soha nem hallok K-popról, meg C-popról és nem csücsülne a polcomon Jay Chou összes DVD-je, eredetiben. Akit elkap a láz, úgyis meg fogja venni a cuccokat eredetiben, mert egy rajongónak fontos, hogy ott legyen a polcán fizikailag a cucc. Az összes ilyen cég marketingesét hátsón billentve rúgnám ki. Teemeah fight club 2012. január 18., 22:40 (CET)
hát igen, a CD-im, DVD-im felét nem vettem volna meg, ha előtte nem tudok beleszagolni, hogy mi is ez. Alensha 2012. január 20., 00:24 (CET)
Nézd meg ezt valamint ezt 2012. január 19., 12:10 (CET) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Violator--1 (vitalap | szerkesztései) 2012. január 19., 12:10‎
Ez így van! És még ott van pl. a rengeteg anime/manga. Ha nem lennének világszerte milliószámra rajongói oldalak, ahol fordítják a mangákat, feliratozzák és letölthetővé teszik az animéket, tuti, hogy nem lenne ekkora sikerük, lehet hogy el sem hagyta volna érdemben Japán határait (pl. én se nagyon tudnék róluk). Meg állandóan ezzel jönnek, hogy jaj a kalózok mennyi kárt csinálnak, közben meg megfeledkeznek a mérleg másik oldaláról. Aztán még lehet beszélni a rajongók értékmentéséről pl. régi sehol nem vetített, sehol nem forgalmazott, azaz legálisan beszerezhetetlen animék közzétételéről, szinkronmentésről (pl. a Dragon Ball esetében egyenesen a stúdióból hozták ki a felvételeket (ez még legális), aztán rakták rá a videóanyagra (ez már nem legális :-)) stb. Egyszóval a kalózkodásra mindig szükség lesz mert marketing, értékmentő és információközlő Vigyor! Amúgy egy újabb csodálatos hír, letiltották a Megauploadot. --→ Sasuke88  vita 2012. január 20., 00:01 (CET)
Anyám, akkor megy utána a többi is nemsokára. Amúgy ők amerikai állampolgárok vagy ausztrál/új-zélandiak? Hogy tartóztathat le az USA nem amerikai állampolgárokat USA-törvények megszegéséért? A múltkor volt egy haosnló eset egy angol sráccal. Ilyen létezik? Hogy amerikai törvény megsértéséért elmennek másik országba letartóztatni valakit és amerikai bíróság elé citálják? Ezt hogy tehetik meg? Gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, SOPA nélkül is. Teemeah fight club 2012. január 20., 12:30 (CET)

A szuperhatalom (röviden námbervan) abban különbözik minden más országtól, hogy azt csinál, amit akar, nem kell se engedélyt, se bocsánatot kérnie senkitől semmiért. Akela vita 2012. január 20., 13:20 (CET)

Teemeah, az ilyesmi a két állam között kötött egyezményektől függ, és elég általános, hogy van ilyen egyezmény, bár vannak kivételek is. Ha sikerül meggyőzni az illető országot arról, hogy jó okkal kérik a kiadatást, még akkor sem a kiadatást kérő ország végezi el a letartóztatást, a belinkelt helyen is az áll: „at the request of US officials”. --Karmela posta 2012. január 20., 15:18 (CET)

Ha nagyon PIPA vagy a SOPA miatt, akkor itt lehet tiltakozni:[2]. Szalakóta vita 2012. január 21., 14:40 (CET)

Nem a SOPA vagy PIPA miatt, hanem az addig is érvényben lévő törvények értelmében tartóztatták le őket. Igazából a hedonista életvitelükbe buktak bele (lubickoltak a pénzben), emiatt nem is sajnálom őket, inkább amiatt vagyok pipa, hogy aki legális vagy részben legális tartalmat töltött fel most az is megszívta. Igazából vissza kéne kapcsolni a rendszert, hogy mindenki lementhesse amit feltöltött. A saját szellemi, anyagi tulajdonát mindenkinek joga van birtokolni. --→ Sasuke88  vita 2012. január 22., 13:26 (CET)

Akció! Tesztelők kerestetnek a tartalomjegyzékbothoz

Mint már bizonyára észrevettétek, tavasz óta félkészen fut (egy hónapja pedig napi rendszerességgel) a tartalomjegyzékbot. A bot célja a megbeszélések, viták visszakeresésének megkönnyítése; feladata egy adott lap összes archívumának sorba rendezése és az egyes szakaszok címéből, valamint az időbélyeggel ellátott szabványos aláírásokból egy tartalomjegyzék készítése. Eddig az itt látható 34 közösségi lap (kocsmafalak, üzenőfalak, műhelyvitalapok), valamint a saját vitalapom kapott tartalomjegyzéket. Ennek a kocsmafalnak a tetején is látható a link az archívumok mellett.

A következő fázisban szeretném a szolgáltatást elérhetővé tenni a személyes vitalapok archívumai számára is. Technikailag ez az archiválóbothoz fog hasonlítani, vagyis a vitalap bevezetőjében kell egy megfelelően felparaméterezett sablont elhelyezni.

Az akció során a kiválasztott szerencsés jelentkezőknek én magam készítem el ezt a sablont, aminek alapján a bot létrehozza és frissíti a tartalomjegyzéket. A későbbiekben ezt mindenki maga teheti meg a leírás alapján. A tesztidőszakban csak a tesztelésre kiválasztott szerkesztők számára érhető el a szolgáltatás. A tesztidőszak hossza és pontos kezdete nincs meghatározva. (Egyelőre karakterkódolási problémák miatt nem fog tudni rendszeresen futni a bot.)

Akinek az {{archívum}}(?) sablon van a vitalapján elhelyezve, annak elvileg magától fog megjelenni a kész tartalomjegyzék linkje.

A tartalomjegyzék tetején egy vagy több sablon is elhelyezhető (nem feltétlenül sablonnévtérből), valamint a végén egy vagy több kategória (itt nyilván csak a személyes kategóriák játszanak, ami kevés embernek van). Minta: Wikipédia:Kocsmafal (források)/Tartalomjegyzék, Szerkesztővita:Bináris/Tartalomjegyzék. Az első példában a tartalomjegyzék az alapértelmezett címet kapta (így néz ki, ha semmilyen címet nem adunk meg), a másodikban egyedi címe van, amit külön kell megadni. Egy alapértelmezés szerinti közös kategóriába mindegyik bele fog kerülni külön jelzés nélkül. Valószínűleg a többségnek se külön kategóriára, se lap teteji sablonra, se egyedi címre nincs szüksége. (Bár kapásból tudnék olyat is mondani, aki biztos nem bírja ki. :-)) A sablonnak egy vagy több paramétere is lehet, a kategórián belül pedig a | karakterrel a szokott módon adható meg a rendezés (kivéve a szóközt).

Aki szívesen részt venne a tesztelésben, és szeretne elsők között tartalomjegyzékhez jutni, az a Szerkesztő:Bináris/Tartalomjegyzékteszt lapon jelentkezhet a jelentkezés lezárásáig. A feltételek:

  • A jelentkezőnek legalább két vitalaparchívummal kell rendelkeznie, amelyeknek az elnevezésében valamilyen szabályszerűség felismerhető. Ha a szabály a vitalap élete során egyszer megváltozott, az nem baj, sőt tesztelési szempontból jó is. Ezenkívül elfogadható 1-2 olyan lap is, ami nem illeszkedik a szabályba; ezek kerülnek a tartalomjegyzék elejére. A szabályok tipikusan effélék lehetnek: évszám, hónap számmal, szabályos rövid vagy hosszú névvel, nap sorszáma, arab, római, bináris vagy hexadecimális sorszám, állandó szöveg ezek előtt-mögött, illetve egy helyen lehet változó szöveg is (nemcsak a végén, közben is). A lent vastaggal linkelt lapon számos példa található, hogy mi mindent tud kezelni a bot.
  • Az összes archívumnak ugyanazon lap allapjának kell lennie. Tehát nem lehet a fele a userlap, a másik fele meg a vitalap allapja stb.
  • A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy az elnevezési szabályt a továbbiakban is követni fogja (egyszeri változtatás lehetséges).
  • A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy mostanában rendszeresen jár erre (legalább 1-2 naponta), és visszajelzésekkel segíti a tesztelést, valamint közreműködik a tartalomjegyzék helyességének ellenőrzésében.
  • A tesztelésben résztvevők kiválasztása teljesen önkényesen történik a jelentkezők közül, elsősorban szoftvertesztelési megfontolások alapján, a többieknek megköszönöm a jelentkezést, és későbbi időpontban a normál üzemben vehetik igénybe a szolgáltatást. (Kb. 8-10 vagy ennél több vagy kevesebb főre gondoltam.)
  • A kiválasztás során előnyt élveznek azok, akik megtalálják a nevüket a Szerkesztő:Bináris/Tartalomjegyzékbot/Archívumképzési minták lap táblázatában. (Egyrészt mert ezek tesztelési szempontból érdekes esetek, másrészt mert nekik már kevesebb munkával tudom kialakítani a konfigurációt.)

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 13., 16:46 (CET)

Őszintén szólva ennél nagyobb érdeklődésre számítottam, még várom a jelentkezéseket! Lehet, hogy akkor mégis az eredeti terv szerint a nemzetköziesítést csinálom meg először. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 16., 12:16 (CET)

A teszt lefutott, az eredmények a Személyes tartalomjegyzékek kategóriában láthatók. A továbbiakban az archiválóbothoz hasonlóan egyénileg vehető igénybe a szolgáltatás a megfelelő sablon beillesztésével a vitalap bevezetőjébe. A leírás még nincs kész, de kibogarászható a Szerkesztő:Bináris/Tartalomjegyzékbot/User guide lapról, illetve a bot rendszeres futásához még egy problémát kell megoldani a toolserveren. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 23., 09:40 (CET)

2011-es román népszámlálás

A cikk szerint [3] kijöttek a hivatalos adatok a román népszámlálásról. A népességi adatokat bottal nem lehetne beírni valahogy a településekre? Szajci pošta 2012. január 27., 18:34 (CET)

Profi

Ha emlékezetem nem csal, először olvasok ilyesmit egy abszolút kezdőtől. Ezek szerint mégsem olyan rossz a helyzet! :) --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. január 27., 12:00 (CET)

Na, ez a nem semmi!  :) Bennófogadó 2012. január 27., 12:01 (CET)

Valóban hír értékű. --Karmela posta 2012. január 27., 12:05 (CET)

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal oldalán minden országinformáció első bejegyzése a mi cikkünk. Ez HATALMAS dolog, a cég főleg államközi kereskedelemmel foglalkozik. --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. január 30., 23:36 (CET)

Nem semmi! -- Joey üzenj nekem 2012. január 30., 23:45 (CET)

Új admin:Laci.d

A mai napon a közösség 35:5 arányban adminná választotta Laci.d szerkesztőtársunkat. Gratulálunk neki, s jó munkát kívánunk! FarkasgergelyÜzenet 2012. január 28., 16:19 (CET)

OFF: Az évtized tele

Lásd: Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Az évtized tele 2012. február 3., 12:04 (CET)

Wikipédia vepsze nyelven is

Február 2-án "kibújt" az inkubátorból, tehát hivatalosan is létrejött a Wikipédia vepsze nyelvű változata: http://vep.wikipedia.org A nyest.hu már január 26-án előre beharangozta. A bejelentés forrása (oroszul). --Vadaro vita 2012. február 7., 22:41 (CET)

Wikipédia:Wikidata

Elkészült a narratio prima a Wikidata projektről. Érdemes elolvasni, mert a Wikipédia nem olyan távoli jövőjéről szól, és mindannyiunk munkájára kihatással lesz. Ahogy ez a projekt halad előre, mindent, amit a kategóriákról és a listákról, az infoboxokról, a csonkokról és a nevezetességről gondoltunk, fokozatosan újra kell értékelni, és egy napon talán már csak csodálkozni fogunk, mit bírtuk annyit tépni egymás haját a születési-halálozási évszámok szerinti kategóriák szükségességén. Ha megvalósul, a wikieszme történetének egyik mérföldköve lesz, és a második fázistól új távlatokat nyithat a szabad tudás terjesztésében. Nekünk pedig már az első fázistól megkönnyíti a munkánkat.

Tgr azt írta valahol, hogy 2004 óta tervezgetik. Most viszont jelentős mozgolódás tapasztalható körülötte, és én azt gondolom, hogy amire a Wikimédia Németország 870 000 eurót(!) szán az idei gazdasági tervében, annak a megvalósítására igen komoly elkötelezettség van. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 11., 09:59 (CET)

wow, ez aztán szép fejlesztés lesz! Hajrá! Teemeah fight club 2012. február 11., 14:35 (CET)

Én is gondoltam már erre korábban, de sajnos megvalósítani nem tudtam. Tény, hogy az interwikikkel rengeteg gond van, némelyik lapom laptörténete szinte csak ebből áll. Egyszerűbb lesz majd az átnevezés is emiatt. Az infoboxokra is jó hatással lesz, pl a cégeknél az adatok változásait elég lesz egy helyen frissíteni, és az összes cikk frissül majd automatikusan. Vagy a települések népessége... – B.Zsolt vita 2012. február 11., 15:20 (CET)

Belegondolva, hány embert vesznek fel és mennyi pénzt költenek erre a projektre, nem csodálom, hogy nem sikerült egyedül megvalósítanod egy csésze tea mellett. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 11., 16:01 (CET)

Pedig az interwikik problémája nem tűnik bonyolult dolognak! Mintha minden lapletöltésnél be lenne substolva egy sablon... Vagy létezne egy globálisan használható sablon... :) De a Mediawiki szoftvert és a programozási nyelvét nem ismerem, így csak elméletben foglalkoztam a problémával. – B.Zsolt vita 2012. február 11., 16:10 (CET)

Spammer a stewardválasztáson

Gondolom, nem én kaptam egyedül spamet az azeri kollégától, hogy szavazzak a stewardválasztásán. Akik még így jártak, azokat talán érdekelheti, hogy néhányan azt mndták: "szavazok, csak nem úgy, ahogy vártad", és végül a választási bizottság kizárta őt a jelöltek közül. (De már ezt megelőzően is több ellenszavazata volt, mint támogatása.)

A többiekre viszont még szavazhattok a m:Stewards/Elections_2012/Votes#Summary táblázatában a nevükre kattintva (magyar idő szerint február 28-án hajnal 1 óráig). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 14., 15:18 (CET)

Mennyire megy ez a mi bőrünkre? A kicsi wikik, ahol az admint, bürót pótolják az igazán érintettek, de van egyáltalán olyan helyzet, amikor feladata van a stewardoknak nálunk? Ha jól sejtem, akkor csak olyankor, amikor interpolt játszanak, és egy wikiközi vandált vesznek üldözőbe. Stimmel az elképzelésem? --Karmela posta 2012. február 15., 16:03 (CET)

ők tudnak adminjogot elvenni, más dolguk itt nem nagyon van. Alensha 2012. február 15., 17:10 (CET)

Véleménykérés indult a Szinnyeiből átvett cikkekről

Véleménykérés indult a Szinnyeiből átvett cikkekről – CsGábor[±]  2012. február 15., 19:07 (CET)

késik a népszámlálás eredménye

http://vastagbor.blog.hu/2012/02/15/122_evvel_kesobb e szerint nem mostanában lesznek eredmények. Remélem azért még is rendeződik a dolog. Szajci pošta 2012. február 15., 14:18 (CET)

„Leleményes mi népünk, Pelikán”. Már a népszámlálás első napjaiban mondták a Kossuth-rádióban, hogy a jó magyarok össze-vissza cserélgetik ismerőseikkel a kódszámos űrlapokat, hogy megnehezítsék az áttekintést, ki hol, mióta, kivel lakik, hová nincs bejelentve, és hol van lakástulajdona. Akela vita 2012. február 15., 21:21 (CET)

nem mondod? ezt nem hallottam. Igazából a vallás és a nemzetiség kivételével semmi értelme a népszámlálásnak, mert már olyan profi adatbázisok vannak, hogy ott mindent megtudhatnak. Szajci pošta 2012. február 16., 06:34 (CET)

Első perctől kezdve lebeg a gyanú, hogy az ingatlanokat firtató rendkívül részletes kérdések valódi célja a központi vagyon- és/vagy ingatlanadó előkészítése. A fílinget erősíti, hogy kormány-nyilatkozatok ütemes rendszerességgel tagadják, hogy lenne ilyen kormányzati szándék. Az elmúlt 65 év praktikus tapasztalata az, hogy amit a legjobban tagadnak, az jön hamarosan. Akela vita 2012. február 16., 17:30 (CET)

Ne haragudjatok, de az egy félreértés, hogy a hírek KF-en külső, pláne politikai híreket kéne megtárgyalnunk. Itt a Wikipédiával kapcsolatos híreknek van a helye. Különben sem tartom szerencsésnek, ha a Wikipédia szerkesztői a wikifelületeken politizálnak. Szerkesszünk! --Pagonyfoxhole 2012. február 16., 17:35 (CET)

Szajci nyilván ara gondolt az eredeti felvetéssel, hogy várnunk kell a népszámlálás eredményeinek a felhasználására a Wikipédián. Ennyi, ami idetartozik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 17., 08:43 (CET)

Megkezdődött a 2012 évi helytartóválasztás

Szervusztok kedves Kocsmafal látogatói! Engem a 2012. évi helytartóválasztás miatt feltett sablon erre a helyre küld:http://meta.wikimedia.org/wiki/Stewards/Elections_2012, sajnos csak angolul van meg, hogyan zajlik a választás, semmit sem tudok az ottani táblában lévő userekről. Lehet, hogy ez nem huwiki helytartóválasztás, s én rálátok, de az angol nyelv hiánya miatt nem igazán igazodom el rajta. Ha tud valaki segíteni, akkor segítsen, mert idén február 27-én vége a választásnak. Üdvözlettel és köszönettel:Margit  (üzenet) 2012. február 19., 15:34 (CET)

Már csak ezen a héten lehet szavazni a 2011-es év legjobb szócikkeire! Szavazzatok! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 20., 12:10 (CET)

Tik-tak-tik-tak... már csak két napig szavazhat, aki még nem járt arra. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 25., 10:04 (CET)

A szavazás lezárult, egy-két nap és a szavazatok alatt láthatjátok a végeredményt. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 27., 09:09 (CET)

Az eredmények összesítése alapján kialakult a 2011-es verseny sorrendje, melyet itt tekinthettek meg: Wikipédia:Az év szócikke/2011#Eredményhirdetés. Gratulálunk minden résztvevőnek és közreműködőnek! OrsolyaVirág és RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 28., 10:38 (CET)

Egy történész nehézségei a közös szerkesztéssel

Timothy Messer-Kruse ohiói történészprofesszor a történetünk hőse.

Egy, az 1886-os haymarketi zavargásról szóló előadásán egy hallgató megkérdezte, hogy ha tényleg minden bizonyíték nélkül ítélték el és végezték ki a bomba dobásáért az anarchistákat, akkor mivel is foglalkoztak annak idején a per hat hete alatt. Ez szöget ütött a fejébe, és vagy tízéves kutatómunkának programjává vált. Kiderítette, hogy a per lefolyásának általa is tanított és a történelemkönyvekben népszerűsített verziójának a dokumentumok egy egész sora több helyen is ellentmond.

Az angol nyelvű Wikipédiában tehát kijavította a vonatkozó részt, és a járőr felszólítására forrásként a saját blogját adta meg, hiszen ott számos elsődleges forrásra található hivatkozás. Csakhogy egy blog, ami ráadásul csak előfizetőknek olvasható, nem elfogadható forrásként, elsődleges források szintén nem, a járőrök tehát hamar vissza is vonták a szerkesztését. Felhívták a figyelmét az irányelvre: egy vitatott történelmi témában csakis szakpublikáció fogadható el forrásként. Ő megjegyezte, hogy látja már, hogy egy hosszabb harcra kell itt berendezkednie.

Eltelt újabb két év. Időközben publikációi is, könyvei is megjelentek a témáról.[b. Gilded Age 2011] Immáron megvolt a hivatkozási alap, tehát lelkesen újra lecserélte a en:Haymarket affair cikk bevezetőjében a kérdéses kitételt a korrigált változatra. A járőrök ezt is elhárították a „Jó történelmi cikk” kitüntetést viselő cikk védelmében, hiszen egy egyéni véleményt, még ha publikált is, nem lehet olyan súllyal bemutatni, mit amihez nagyszámú helyről hozhatni forrást.

Pár napja, 12-én a Chronicle[a. Chronicle 2012] lapon számolt be frusztrációjáról. A hírt más lapok is átvették, én az aldaily.com[c. aldaily.com] mai számából értesültem róla.

A cikk belsejében azóta a kérdéses könyvre hivatkozva két helyen is korrekció történt, a cikk vitalapján pedig az enWiki szerkesztői igyekeznek mérleget vonni. Van, aki őt vádolja agresszív fellépéssel, amikor harcra való berendezkedésről beszélt. Van, aki több empátiát ajánl azokkal kapcsolatban, akik az akadémiai körökben megszokottól radikálisan eltérő helyzetbe kerülnek a Wikipédia szerkesztőközösségében, ahol az elért szaktekintélyük semmisé válik, nem hivatkozási alap, és ahol a publikációnak is mások a feltételei, mint a máshol megszokott.

--Karmela posta 2012. február 21., 23:58 (CET) Köszönöm, ha a helyesírást és a suta fogalmazást egyenesen a szövegben javítjátok!

  • a. Chronicle 2012: Timothy Messer-Kruse: The 'Undue Weight' of Truth on Wikipedia. The Chronicle of Higher Education, (2012. február 12.)
  • b. Gilded Age 2011: Timothy Messer-Kruse: The Trial of the Haymarket Anarchists: Terrorism and Justice in the Gilded Age. (hely nélkül): Palgrave Macmillan. 2011.  
  • c. aldaily.com: Arts & Letters Daily - ideas, criticism, debate „Armed with expertise from writing two books on the Haymarket riot, a scholar went toe-to-toe with Wikipedia. He lost, badly...”

Tanulságos. Meg kínos is, persze. --Pagonyfoxhole 2012. február 22., 00:16 (CET)

Köszönöm a korrektúrát! --Karmela posta 2012. február 22., 00:31 (CET)
De nada, szó szerint. --Pagonyfoxhole 2012. február 22., 00:47 (CET)

Érdekes kérdés, hogy mik az esélyei egy új tudományos eredménynek. --Karmela posta 2012. február 22., 00:37 (CET)

Engem nagyon lehangolt így hirtelenében. --Pagonyfoxhole 2012. február 22., 00:47 (CET)

Ha elég sok helyen írnak róla, akkor nevezetessé válik, és bár az eredeti cikket talán nem sikerül átírni, de megszülethet „A haymarketi zavargás szócikkének ügye a Wikipédián” szócikk, ahol részletesen le lehet írni a történetet és az álláspontokat, és az új nézőpont tágabb teret is kaphat, mint az eredeti cikkben. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 22., 08:58 (CET)

Ezt a problémát sajnos a Wikipédia a saját eszközeivel nem képes megszüntetni. Ezért szoktam a forrásolás jelenlegi gyakorlatával szemben élesen fellépni. Magam is tapasztalom, hogy egyes tudományágakban a dogmák uralkodnak. Olyan dogmák, amiket a tudománytörténet hőskorában állítottak fel és azóta senki sem vizsgálja az alapokat, mindenki csak hivatkozik rá, axiómaként kezeli. Nem sorolok példákat rá, mert akkor pontosan úgy járnék, mint az angol kolléga: a változásokat és a szabad gondolkodást nem szerető dogmatikusok rögtön nekem esnének, hogy nincs igazam, mert a szakirodalom százötven éve mást állít. Arra általában nem terjed ki a figyelem, hogy a legújabb publikációk teljesen nyilvánvaló módon még kevésbé ismertek, nem kerülnek be azonnal a tudományos vérkeringésbe és még keveset hivatkozzák. Főleg, ha radikális dolgokról van szó. Erre csak az lehetne a megoldás, ha a friss kutatások és eredmények prioritást kapnának. Ez azonban azzal járna, hogy leginkább az ufológusok szaporodnának el. Olyan ördögi kör ez, amiből a Wikipédia sosem léphet ki, a saját maga által a hitelesség érdekében hozott szabályok merev alkalmazása ebbe a csapdába csak egyre mélyebben bevisz. – LApankuš 2012. február 22., 13:20 (CET)

Én nem nevezném az ufológusok nemelszaporodását csapdának... --Tgrvita 2012. február 22., 23:59 (CET)
Nem azt írtam... Az a mellékhatás, nem a lényeg. – LApankuš 2012. február 24., 17:37 (CET)

A Chronicle cikke mindenesetre jól tanúsítja, hogy a professzor úr valóban nem ismerte, és semmibe is vette a Wikipédia szerkesztési elveit. Tudomásul kell venni, hogy a Wikipédia így működik, és kész: máshogy nem működhet. Kerge Kísértet 2012. február 22., 14:13 (CET)

Én úgy vélem, hogy a Wikipédiának nem lehet célja friss kutatási eredmények azonnali közlése. Ezeket bármikor megcáfolhatja másik tudós, kiderülhet, hogy hoax vagy hogy téves - igenis meg kell várni azt az időt, amíg leülepszik, és más tudósok is véleményezik, elfogadják vagy épp cáfolják a kutatási eredményt. Azt sem egy óra alatt fogadta el az emberiség, hogy a Föld nem egy lapos korong és nem a világmindenség középpontja, ma meg már tény, amit forrásolni sem kell mert mindenki tudja. Aztán lehet, hogy jön egy tudós 30 év múlva és bebizonyítja, hogy a Föld, mittudomén, kúp alakú. Képzeld el, ha az egyedüli kutatási eredménye alapján minden wikiben átírnák a Föld szócikket ennek megfelelően. Ha tíz másik tudós is elkezd bólogatni, hogy de az ürgének mégiscsak igaza lehet, akkor helye lesz a Wikipédia szócikkében is. Ez sarkított példa nyilván. Teemeah fight club 2012. február 22., 14:20 (CET)

Timi +1. Az az alapprobléma, hogy az enciklopédia szerep mellett a Wikipédia a friss hírforrás szerepét is be akarja már tölteni, ebből sok hasonló gond támad. Valóban el kell fogadni, hogy a Wikipédia így működik. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 22., 14:28 (CET)

 megjegyzés: vagyis a Wikipédia kényszerűen konzervatív, maradi, dogmatikus. Na ezért vagyunk (akik vagyunk) a mindenáron forrásolás ellen. OsvátA Palackposta 2012. február 22., 14:38 (CET)

A dolog nem ennyire reménytelen, hiszen egy cikkben nem csak 1-féle állítás lehetséges, hanem éppenséggel több, egymásnak ellentmondó állítás is, ha megfelelő források vannak hozzá. Ezeket külön szakaszban lehet ismertetni. Csak a megbízható forrást kell megkövetelni hozzá. Egy blog nem jó, de publikált könyv igen. misibacsi*üzenet 2012. február 22., 19:44 (CET)

Ja, mert manapság a blogokon nem jelennek meg szakmai eredmények, csakis a könyvekben. Számtalanszor előfordult már, hogy egy elsőre szakmainak gondolt könyvet raktam vissza a polcra ahonnét levettem és mentettem el olyan internetes (blogos) írást, ami a kutatásaimhoz elengedhetetlen. Az sem segítség hogy mennyire forrásolt egy szerző, hiszen attól hogy vlki hülyeségeket állít még hivatkoznak rá olyanok akik elhiszik. A wikipédia esetében pedig a megbízhatóság sok esetben nehézkes, hiszen informatikusok írnak lepkékről, csillagászok egyiptológiáról. Ettől még lehet megbízható, csupán az a kérdés h a cikkszerző miből dolgozik, de ezt nem kéne mindenképpen elvárni. Márminth a cikkszerző mindenképpen eltudja dönteni magától miből érdemes dolgozni (azt az olvasóra bízhatjuk), csak jelölje meg a forrását! Taz vita 2012. február 24., 17:00 (CET)

Árulja már el valaki, hogy milyen az a megfelelő forrás? Ez személyes érintettség révén rendkívüli módon érdekel! Egyébként a mániákus forrásozási kényszer(ítés) kiváló eszköz a szerkesztők számának és aktivitásának csökkentésére! --Texaner vita 2012. február 22., 21:48 (CET)

Egyébként a mániákus forrásozási kényszer(ítés) kiváló eszköz az egyetemen is a hallgatók számának és aktivitásának csökkentésére! Mivel ott kirúgnak és beperelnek, ha nem csinálod :). – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. február 24., 19:55 (CET)

A valóság és a Wikipédia

Csak végeredményében hasonló eset, mármint abban, hogy nem írhatunk be akármit: a napokban kaptunk egy tájékoztatást, hogy a magyar kikerics cikk nem egészen igaz, mármint az a része, hogy Termőterületét napjainkban nem érheti kár... megállapodása korlátozza a nagyharsányi bánya tevékenységét: a bányaterület nem veszélyeztetheti a kikerics termőhelyét. Az úr azt mondja, ő botanikus és ott volt és látta, hogy ez hülyeség, a hegy fogy, a kikerics fogy. És mi még sem írhatjuk le, mert ez az info máshol még nem jelent meg. És mivel nincs forrás rá, ki sem törölhetjük a mondatot. Ez is kínos. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 22., 14:33 (CET)

A jelenlegi állítás mögé oda kell tenni a "forr" sablont, mivel valaki megkérdőjelezi azt. Ha nincs rá megfelelő forrás (belátható időn belül), ki lehet venni a cikkből. Csupán a jelenlegi megfogalmazás szubjektív volta / ellenőrizhetetlensége miatt is lehetne törölni. Nem egy tudományos állításról van szó. misibacsi*üzenet 2012. február 22., 19:44 (CET)

Amit a T. botanikus állít, az csupán a közlése alapján valóban nem írható be. Csakhogy a szócikkben lévő napjainkban nem érheti kár szöveg az egyik forrásban így szerepel: a bánya "remélhetőleg nem veszélyezteti" a kikerics termőhelyét. A nemzeti parkkal kötött szerződést pedig én egyik forrásban sem találtam. A fönti témához ez úgy kapcsolódik, hogy sok múlik a cikkben leírt info megszövegezésétől. --Vadaro vita 2012. február 22., 20:14 (CET)

A baj az, hogy nemcsak T.botanikus közlése nem írható le, hanem az sem, amit saját szemeddel láttál, saját füleddel szemtől szembe hallottál, vagy a saját bőrödön megtapasztaltad. Ez ugyanis »saját kutatásnak« minősül, és ha még sehol sem jelent meg nyomtatásban, akkor a saját fizikai tapasztalataid a Wiki számára nem létező információknak számítanak. Akela vita 2012. február 25., 12:10 (CET)

Így van (kivéve a mindenki számára magától értetődő dolgokat, pl. "zöld a fű"). Szerintem ez nem baj, hanem ellenkezőleg: ez a jó. --Vadaro vita 2012. február 25., 18:11 (CET)

Ilyeneket, hogy : "remélhetőleg nem veszélyezteti" egy lexikoncikkben nem írunk le. Mi tényekkel foglalkozunk. Az ilyen megfogalmazást lehet törölni és lehet tényeket írni helyette.

Az, hogy "nem írható le az sem, amit saját szemeddel láttál, saját füleddel szemtől szembe hallottál, vagy a saját bőrödön megtapasztaltad" természetesen nem igaz. A józan ész felülbírál mindent, a gondolkozási képességünket (már akinek van) ne dobjuk sutba. Persze az, hogy "saját füleddel szemtől szembe hallottál" semmit sem jelent... (az így szerzett információ valószínűleg nem igaz). misibacsi*üzenet 2012. február 25., 23:09 (CET)

Utóbbi fogalmazásom valóban képzavar, azt értem alatta: ha régen szemtől szembe beszéltem azóta nevezetessé vált illetőkkel, és közepes méretű rendezvényen, (tehát nem négyszemközt), de mivel erről nincs se újságcikk, se hangfelvétel, ezért a wikiben sem maga az esemény, sem az illető által ott elmondottak nem írhatók le, mert bizonyíthatatlanok, ellenőrizhetetlenek, semmi módon nem különíthetők el más költött rablómeséktől. Akela vita 2012. február 29., 02:34 (CET)

Egyesületi támogatások

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok!

A Wikimédia Magyarország Egyesület idén is szeretné segíteni a szerkesztői közösség, beleértve az ez egyes szerkesztőket és olyan csoportosulásokat is, mint a műhelyek, Wikipédiát jobbá tevő ötleteinek projektjeinek megvalósítását.

Ennek érdekében, idén is elérhető az egyes szerkesztőket cikkírásban segítő költségtérítés, pl. könyvvásárlásra, könyvtári- vagy múzeumi belépőre. Továbbá, immár formálisan is elérhető a (főként) magyar szerkesztők számára az utazási támogatásunk mind hazai, mind külföldi eseményekhez.

Újdonság idén a közösségi támogatási keretünk, melynek terhére pályázhatnak csoportok (pl. műhelyek, vagy szerkesztői csoportosulások) és egyének ötleteik megvalósítására. A keret megalkotásának célja az volt, hogy lehetővé tegyük műhelytalálkozók, fotóséták, közösségi versenyek támogatását mind anyagilag, mind az egyesület eszközeinek (tárgyalóterem, kivetítő, ajándéktárgyak, stb.) rendelkezésre bocsátásával.

Biztatnék mindenkit, hogy éljen a felkínált lehetőségekkel! Ha idén senki sem jelentkezik egy pályázatra, jó eséllyel nem indítjuk el jövőre (és ha idén kifogy a keret, jó eséllyel jövőre többet fordítunk rá).

Ha kérdésetek van, állok rendelkezésre.

Üdv, --Dami vita 2012. február 29., 19:14 (CET)

Wiki könyv

Németül tudók figyelem! Ma láttam a könyvesboltam az Alles Über Wikipedia című könyvet (Német wiki blog). Ha valaki olvasta, írhatna róla pár sort. – B.Zsolt vita 2012. március 2., 22:31 (CET)

Egy a Wikipédiára koncentráló egyetemi kurzus

A közgázon éppen folyamatban levő „Információgazdaságtan, közösségi tudástermelési logikák” egyetemi kurzus során a hallgatók az információgazdasági, szerzői jogi fogalmaktól elindulva igyekeznek megérteni az információtermelésre létrejött társas hálózatok (peer production networks) néhány jellegzetességét.

A kurzus során az irodalmakból kinyert fogalmakat, összefüggéseket a magyar wikipédián teszik közzé, hogy a gyakorlatban is megtapasztalják, mit jelent egy ilyen hálózat részeként tevékenykedni.

A kurzus a segítségemet kérte, és így született meg a Wikipédia:Információgazdasági műhely.

Nevükben is kérem a tanácsaitokat és szíves együttműködéseteket!

--Karmela posta 2012. február 29., 12:04 (CET)

Közösségi tudástermelési logikák? Kik találják ki ezeket a címeket? Aztán meg csodálkoznak, ha nincs jelentkező a kurzusra... - Tündi vita 2012. február 29., 12:21 (CET)

Erre elvileg van, úgyhogy talán egy kicsit pozitívabban, Tünde! :-) -- Joey üzenj nekem 2012. február 29., 21:48 (CET)
Én nem a szakot véleményeztem, hanem a nevét. :-) Egy jó név csodákra képes - és az ellenkezőjére is. Talán marketinget is kellene tanítani? :-) Ja, bocs, a közgázon tanítanak, legalábbis mi tanultuk. :-) - Tündi vita 2012. március 1., 11:54 (CET)
Szép is lenne, ha a kurzusok neveit marketingesek találnák ki :D Én amikor kurzust veszek fel, többre értékelek egy pontosan megfogalmazott nevűt egy hangzatosnál. Aki meg már a kurzus nevét sem érti, az inkább ne vegye fel. --BáthoryPéter vita 2012. március 1., 16:12 (CET)
Te a fenti kurzuscímet pontosan megfogalmazottnak értékeled? Én inkább hangzatosnak. De nem vagyunk egyformák. :-) Miután az információgazdaságtan egy viszonylag új fogalom (én csak most hallottam róla először, pedig én is közgazdász végzettségű vagyok), ezért talán nem ártana, ha az odatartozó kurzusok neveit érthetően fogalmaznák meg, legalábbis első alkalommal, mert aztán kénytelenek lesznek a kiírók megállapítani, hogy minden diák hülye, mert egyik se érti. Aki meg nem érti, ne vegye fel. :-) - Tündi vita 2012. március 2., 12:14 (CET)
Nem akarom elvitatni a jogosságát az afelett érzett megdöbbenésednek, hogy vannak olyan dolgok, amikről te még nem hallottál, de azért meg kell, hogy jegyezzem, hogy az információgazdaságtan megalapozásáért 2001-ben kapott Akerlof, Spence és Stiglitz Nobel-díjat, maga a megalapozás pedig valamikor a 70-es években történt. A közösségi tudástermelésről is már 2001-ben cikkezett Benkler. --Tgrvita 2012. március 2., 22:18 (CET)
Én kérek elnézést, mert olyan vacak egyetemre jártam (Pannon), ahol nem tanították, de talán plusz pontot jelent, hogy tanulás helyett művelem a közösségi tudástermelést itt, a Wikipédián. Remélem, hogy a gyakorlat ér annyit, mint az elmélet. :-) - Tündi vita 2012. március 3., 18:53 (CET)
Kíváncsiságból: kiknek lett meghirdetve, milyen szakokon? – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. február 29., 22:02 (CET)
Ez egy Rajk László szakkollégiumban meghirdetett kurzus, ők kérték a tematikát. Bodobalazs vita 2012. március 2., 14:01 (CET)

Üdv nektek a Wikipédián, sok sikert a műhelynek! --Vadaro vita 2012. március 2., 19:04 (CET)

statisztika

Egy másik oldallal kapcsolatosan találtam a linket, de gondoltam ide is jöhet: netkutatások.hu. 19. helyen a huwiki. Nem egészen étrtem, hogy milyen időközt mértek, meg mi az az "elérés", de azért érdekes.--Gothika 2012. március 9., 18:14 (CET)

Érdekes módon ugyanez a szám mutatja, hogy hányadik a magyar Wikipédia a Wikipédiák között szócikkszám alapján. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 9., 18:18 (CET)

A huwiki oldalletöltéseinek száma kb. háromszorosa a táblázatban megadottnak, szóval ez valamilyen találgatáson alapuló és valószínleg erősen torz lista (mondjuk máson nem is alapulhatna, mert a Wikipédián nincs Google Analytics, aminek az adatain alapszik a rangsor). Plusz bármi, amiben a google.com nincs ott az első három hely valamelyikén, teljesen komolyanvehetetlen. (Az elérés egyébként azt mutatná, hogy az összes internetező hány százaléka járt legalább egyszer a mérés ideje alatt, ami tipikusan egy hónap, az adott oldalon.) --Tgrvita 2012. március 10., 12:51 (CET)

Dudva (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) véleménykérést írt ki a saját maga és Gyurika (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) által tett változtatásokról az Érkövy Adolf cikkben.

--Karmela posta 2012. március 13., 13:57 (CET)

.Linket javítottam. --Vadaro vita 2012. március 13., 19:14 (CET)

Csak tessék, tessék... - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 10., 21:30 (CET)

A héten még jelentkezzen, aki jönne! Aki késik, annak már csak morzsák jutnak a tortából! :-) - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. február 29., 21:18 (CET)

Nem lesz többé nyomtatott Encyclopædia Britannica

A Wikipédia újabb áldozata: nem lesz többé nyomtatott Encyclopedia Britannica. Az elsőt még az Uránusz felfedezése előtt adták ki... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 14., 14:23 (CET)

Szomorú hír. Ha áramszünet van, és elemet sem kapni a boltban, vége a tudásnak. Akela vita 2012. március 14., 14:30 (CET)

Azért az eddig kinyomtatott példányokat nem kell elégetni... Persze, nem akarok tor-rontó lenni, de nekem eddig sem volt meg és nem is hiányzott. --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. március 14., 14:36 (CET)
Aztán meg fákat sem vágnak ki miatta ... Csigabiitt a házam 2012. március 14., 14:38 (CET)

Már maga a off-line és profit orientált enciklopédia forma elavult és fenntarthatatlan. Aki megvette az aktuális Encyclopædia Britannica sorozatot, az nem vette meg újra 3-5 évente. Ez két dolgot jelent. Egyrészt a potenciális vevőkör viszonylag szűk marad, így bevétel is sovány. Másrészt az off-line enciklopédia használók évről évre információs szempontból hátrányba maradnak az új dolgokkal kapcsolatban. --Szente vita 2012. március 16., 03:27 (CET)

Az online információ pedig Orwell „1984-es” receptje szerint alakítható. Akela vita 2012. március 16., 11:39 (CET)

Igen, Kim Dzsongil és Castro is megmondhatója (volt), hogy az országuk nyomdai publikációja csak a igazat és a valót tartalmazza, bezzeg a romlott imperialista provokátor internet a hazugság és befolyásolás mételye. VigyorSzente vita 2012. március 16., 14:19 (CET)

Megjegyzéseim:

  • Azt azért kétlem, hogy a Britannica egy az egyben a Wikipédia áldozata lenne, és nem kellene a levlistákon ilyen szenzációhajhász módon bejelenteni.
  • Abban sem vagyok biztos, hogy az offline profitorientált lexikon mint műfaj meghalt volna. Az általános offline lexikonok kora feltételezhetően tényleg lejárt, de az olyan szaklexikonok, mint pl. "A gerincesek anatómiai enciklopédiája" stb., bizonyos vagyok benne, hogy megtalálják - legalább még pár évtizedig - a maguk olvasóközönségét (más kérdés, hogy kiadásuk így gazdaságos-e - ez nem a Wikipédia, hanem a könyvkiadók felelőssége: hajlandóak-e veszteséget termelő, de pótolhatatlan kiadványokat a piacra dobni, amit a mainstream termékek nyereségéből finanszíroznak, vagy csak a pénz és a céges merci számít).
  • Az offline információ ugyanúgy alakítható Orwell receptje szerint, mint az online (ld. "demokráciáért aggódás" a nyugati libsi papíralapú közvéleményiparban, a holland televízióban stb.), és minden időben alakították és alakítják is pofátlanul. Kerge Kísértet 2012. március 16., 11:50 (CET)

No lám csak, sikerült egy látszólag politikamentes ügy apropóján is egy jóízűt libsizni. Egészségedre! Jövő heti témánk a házityúk nemesítése, már lehet keresni a kapcsolatot. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 16., 12:06 (CET)

No lám csak, a nagyközönség nem kis meglepetésére, sikerült hoznod az itt az 5. pont alatt leírt formádat. A kapcsolat egyébként eléggé adott, de ha rákeresel a "tyúkketrec", "eu" és az "50 forint lesz a tojás" kifejezésekre, a google talán neked is megadja. Kellemes vásárlást! Kerge Kísértet 2012. március 16., 12:40 (CET)

Szilas adminjelölése

Lehet véleményt nyilvánítni: Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Szilas (admin)‎‎. Bennófogadó 2012. március 16., 12:30 (CET)

Ingyen HighBeam hozzáférés

Aki foglalkozik forrásellenőrzéssel vagy angol nyelvű források használatát igénylő cikkírással, az en:Wikipedia:HighBeam/Applications lapon jelentkezhet 1 év ajándék HighBeam hozzáférésért (összesen 6500 újság és tudományos lap archívumához biztosítanak hozzáférést). --Tgrvita 2012. március 24., 20:36 (CET)

A Wikitanács reformja

Maradt még néhány függőben lévő javaslat a Wikipédia:Wikitanács/Reformötletek 2010–2011 lapon, így mint a Wikitanács koordinátora oda invitálok ezúton minden kedves szerkesztőtársat. Még mintegy másfél hónapunk hátra van az idei választás kiírásáig, jó lenne addig lehetőleg minden függőt lezárni. A magam részéről a még függő javaslatoknál már mindenhol leírtam a véleményem, a többiek véleményére kíváncsi vagyok. Kérem, hogy minél nagyobb számban vegyetek részt a megbeszélésekben! – Joey üzenj nekem 2012. március 26., 03:40 (CEST)

Mostantól testreszabhatod az e-mail-küldő oldalt!

A német Wikipédiában két napja, nálunk pedig néhány perce működik az a lehetőség, hogy ha valaki e-mailt akar küldeni neked, akkor a személyes kéréseidet/preferenciáidat is tolmácsolhasd neki. (Imádom, ha e-mailt kapok, nem szeretem az e-mailt, csak reszelt sajttal és vacsora előtt szeretem, általában kéthetente nézem meg a postafiókomat, ne reménykedj a gyors válaszban stb.)

A módszer a következő:

  • Hozd létre a Speciális:Lapom/Levél nekem allapot (idekattintva mindenkinek a sajátja jelenik meg, tehát első olvasásra biztosan pirosnak látod). Figyelj a nagy kezdőbetűre, allapnál nem mindegy! Írd bele röviden, amit a neked szóló levelekről tudni kell. Vedd a figyelőlistádra (ezt akkor is érdemes megtenni, ha nem akarod létrehozni).
  • Az én allapom a Szerkesztő:Bináris/Levél nekem, a német wikipédisták által eddig létrehozott allapokat itt nézheted meg, ha kíváncsi vagy, mások hogyan használják. Más magyar szerkesztők allapjai itt jelennek majd meg, ahogy a kereső frissül (egyelőre nem látszik semmi).
  • Az allap létrehozása után a levélküldő oldal így fog kinézni (a saját allapodat behelyettesítve). Ha nem készítesz allapot, akkor továbbra is az alapváltozat lesz látható, mint például itt.
  • Az üzenet egyelőre csak azok számára lesz látható, akik magyar beállításokkal olvassák a Wikipédiát. A németek kiterjesztették az angolra és a franciára is; ezt mi is megtehetjük, csak előbb gyűjtsük össze a tapasztalatokat.
  • Az allap félvédelmét, illetve átnevezés elleni védelmét bárkinek szívesen beállítom (tulajdonképpen létrehozás elleni félvédelmet is lehet kérni, ha valaki nem akarja, hogy más hozzon létre ilyen lapot), és igyekszem hamarosan telepíteni majd egy vandálszűrőt, amely a friss változtatásokban kijelzi, ha valaki idegenül szerkeszti a lapot.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 23., 11:12 (CET)

Hű ez tökjó! Engedelmeddel máris lenyúltam a keretedet :P Teemeah big bang is ALIVE 2012. március 23., 13:34 (CET)
Kösz az infót! Érthetetlen módon sokan írnak emailt wikipédiás kérdésekben, remélem ezek után legalább 5%-kal csökkenni fog a számuk. misibacsi*üzenet 2012. március 24., 07:37 (CET)

A lap védelmének egyedileg nincs sok értelme (mert igazából mindenki számára jó lenne levédeni, főleg, hogy a többség nem fog felvenni figyelőlistájára egy nem létező lapot, a jelölt lapváltozatok kiterjesztés pedig nem érvényes rájuk). Ezért a vandálszűrő beüzemelését támogatom. Az ilyen lapokat a tulajdonosaik és az adminok szerkeszthessék. Samat üzenetrögzítő 2012. március 25., 03:18 (CEST)

Nem lehetne ugyanolyan védelem alá tenni, mint a monobook és társait? --Karmela posta 2012. március 27., 21:03 (CEST)

Nem igazán, mivel a scriptek védelmét a MediaWiki szoftver biztosítja, ez meg csak egy közönséges allap usernévtérben. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 27., 21:18 (CEST)

2011-es magyarországi népszámlálás előzetes adatai

itt Szajci pošta 2012. március 27., 12:38 (CEST)

A népszámlálás feldolgozása és közzététele többéves folyamat -- hát persze, valamivel idnokolni kell, hogy külön "népszámlálási főosztály" is van :) Teemeah big bang is ALIVE 2012. március 27., 14:03 (CEST)

Az Origo.hu cikke. Itt vannak az Excel-táblázatok: [4], de azt olvastam a hírekben, hogy "Egyelőre csak néhány fontosabb előzetes adat áll rendelkezésre. Az „előzetes adat” annyit tesz, hogy a kimutatások nem a kérdőívek feldolgozása, hanem az összeíráskor kapott információk alapján készültek." Nem tudom, hogy a mi gyakorlatunkban így mennyire használhatók az előzetes adatok.--Vadaro vita 2012. március 27., 16:12 (CEST)

És ha meglesznek a véglegesek, azzal tudunk kezdeni majd valamit? A horvát népszámlálás adatai már beépíthetők lennének a cikkekbe, mégis a füle botját se mozdította senki... Lásd: Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív 15#Horvát népszámlálás. 1700 szócikk érintett pedig. – Joey üzenj nekem 2012. március 27., 19:20 (CEST)

Kiemelt kép

Tettem javaslatot kiemelt képre ITT. Tambo vita 2012. március 29., 13:49 (CEST)

A kép jelölésével kapcsolatban több kérdése felmerült, ezeket jó lenne tisztázni. misibacsi*üzenet 2012. március 29., 19:43 (CEST)

Új admin

A közösség a mai napon adminnak választotta Szilas szerkesztőtársunkat 36:2 arányban. Gratulálunk és jó munkát kívánunk! FarkasgergelyÜzenet 2012. március 30., 13:13 (CEST)

Wikidata

"Jön a Wikidata". --Vadaro vita 2012. március 30., 17:10 (CEST)

Bővebbet, pontosabbat saját forrásból: Wikipédia:Wikidata. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 30., 17:32 (CEST)

A konferencián egyébként abszolút nem volt szó a Wikidatáról. (Gondolom majd a nyár eleji fejlesztői konferencián lesz bőségesen.) --Tgrvita 2012. március 30., 20:23 (CEST)

Tavaszi karbantartó verseny 2012

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok!

A 2010-es verseny sikerére való tekintettel 2012. március 12-től a Wikimédia Magyarország Egyesület ismét megrendezi a tavaszi nagytakarítást, melynek keretében közösen sok-sok cikket tudunk egy kicsit rendbehozni. A tudnivalókat a Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Karbantartóverseny 2012 oldalon olvashatjátok. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. március 3., 15:54 (CET)

A versenyből már csak pár nap van hátra, és az első 15 helyezett között még jó kis versengés jöhet a végső helyezésekért! Hajrá mindenkinek! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. március 28., 20:19 (CEST)

A második karbantartó verseny véget ért, a tavaszi nagytakarítás eredményeit itt tekinthetitek meg. Gratulálunk Istvánkának, aki ezzel elnyerte a 2012-es tavasz Nagytakarítója címet, és minden más résztvevőnek, aki kivette részét a versenyből. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. április 2., 00:20 (CEST)

SVG képek fordítása

Az SVG képek feliratainak fordítása fontos dolog, térképeket, alakzatokból felépülő ábrákat tudunk magyar szöveggel ellátni, egyelőre a cikkben leírt módszerrel. Jarry1250 a Google Summer of Code keretében egy olyan eszközön dolgozik, amelyik ezt könnyíti majd meg. Itt várja a hozzászólásokat, javaslatokat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. április 2., 15:53 (CEST)

Biológiával foglalkozó szerkesztők találkozója

Sziasztok!

2012. június 7-10. között talákozót tartanak a német Wikipédia biológiával foglalkozó szerkesztői Szlovéniában (Podgorjen), és sok szeretettel várnának magyar szerkesztőket is. Részletek a német wikin: http://de.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Redaktion_Biologie/Treffen.

A szállást és az utazást az osztrák és a német egyesület fedezi, Grazból kisbuszt indít az osztrák egyesület, így a magyar szerkesztők is ott csatlakozhatnának a csapathoz (vagy közvetlen Podgorjén).

Ha valakit érdekel, légyszi keressen meg engem. Köszi, --Dami vita 2012. április 6., 17:35 (CEST)

Csillagászati cikkek összedolgozása

Hali! Ötletem támadt!

Létre kéne hozni egy olyan lapot, hogy Csillagászati alapfogalmak, és eltörölni a legtöbb feleslegeset, pl. Fényév, Csillagászati egység, stb.

Csillagászatot érdeklőknek: Csillagászati Műhely

A szerkesztői allapomon nekilátok, és utánna kérem a segítségeteket a bővítésben. A forrásokat is össze kéne dolgozni. Ez ki lesz hirdetve a műhelyben is!

Üdv:Sutka99 Üzenet 2012. április 9., 20:56 (CEST)

Ne csinálj ilyet, ezek nem feleslegesek! Inkább bővítsd a jelenlegi cikkeket. Szajci pošta 2012. április 9., 20:58 (CEST)

Értem. De szakaszra irányuló redirecteket is lehetne beszúrni. Ha pedig tényleg nem jó ötlet, akkor "Eligazító lapként is működhetne", vagyis mint az egyértelműsítő lapok, tele linkel, így mindenki könnyedén tájékozódhat.

Sutka99 Üzenet 2012. április 9., 21:04 (CEST)

Ilyet nem csinálunk, hogy szakaszokra irányítunk át. Pont az a baj, hogy rengeteg olyan cikk van, ami csonk, bővítésre szorul. Én is ezért álltam neki a csillagászat szócikknek, aztán remélem egyszer kiemelt lesz. Szajci pošta 2012. április 9., 21:07 (CEST)

 megjegyzés Sutka99: az ötleted tartalmi oldalához nem tudok hozzászólni, de az ilyesmi nem a hírekkel foglalkozó kocsmafalra való, hanem vagy a Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok) lapra (ha sokakat érint), vagy esetleg a Wikipédia:Csillagászati műhely/Javaslatok lapra. Mindenképp azt tanácsolom, hogy az ötletedet beszéld meg a többi csillagászat iránt érdeklődő szerktárssal, nehogy feleslegesen dolgozzál.

Jó szerkesztést!

--Malatinszky vita 2012. április 9., 21:09 (CEST)

Hali! Köszi a tanácsot! De szerintem "Eligazító lapot" hozok létre, de ahhoz majd össze kéne gyűjteni néhány "rejtett" cuccost!

Üdvözlettel:Sutka99 Üzenet 2012. április 9., 21:20 (CEST)

Nagyon kérlek, ne szervezd át ezeket a cikkeket. Csinálj olyan allapot, amilyent szeretnél, azzal nincs baj. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. április 9., 22:02 (CEST)

Negyedéves egyesületi beszámoló

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok! A Wikimédia Magyarország Egyesület negyedéves beszámolóját (mely tartalmazza a korábban magyarul nem elérhető márciusi beszámolót is) megtaláljátok a blogban. Üdv, –Dami vita 2012. április 18., 19:20 (CEST)

Drágul a Wikipédia szerkesztése?

Előfordulhat, hogy hamarosan még több pénzünkbe kerül majd, hogy önkéntes munkát végezzünk:

Reméljük, hamvába hal! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. április 21., 09:35 (CEST)

Végül is mit nem adóztatnak még? Jöhet a füstadó, kapuadó, levegővételadó, plágiumadó, rendkívüli hadiadó. Az internetadó teljesen rendben van, hiszen az egyszer már megadóztatott jövedelméből fizetné mindenki, ahogyan minden mást is... – LApankuš 2012. április 21., 09:51 (CEST)

Ez az internetadó nem is olyan igazságtalan (igazságtalannak igazságtalan), mint a tranzakciós adójuk, ami tulajdonképpen a nettó jövedelem újbóli megadóztatása. Ráadásul többszörösen. :-( Hungarikusz FirkászIde írkássz! 2012. április 21., 13:33‎ (CEST)

ÁÁÁ ez csak sima burkolt ÁFA emelés. – Texaner vita 2012. április 21., 13:23 (CEST)

Amikor a politikus azt mondja, hogy a fogyasztást kell adóztatni a munka helyett, akkor mindenki lelkesen bólogat. Amikor hozzálátnak eme gondolat megvalósításának, akkor mindenki tiltakozik. Nektek soha nem jó semmi se'... Beroesz 2012. április 21., 15:08 (CEST)

Majd ha párhuzamosan eltörlik a jövedelemadót, akkor talán. Mellesleg ha nincs fogyasztás (mert elérhetetlen áron van), akkor nemcsak adó nem lesz, de gazdaság sem. Az internetadó különösen szemét dolog, mert ma már a gyerekedet nem tudod iskolába járatni, ha nincsen. Tehát kötelező, hogy legyen interneted, ha szülő vagy. – LApankuš 2012. április 21., 15:13 (CEST)

Nem vették lejjebb a mindenki által fizetett hozzájárulások szintjét az autópályadíj, tandíj, az egészségügyi díjak bevezetésekor sem, pedig azok mind a "fogyasztó fizet" jelszavával történtek; miért kellene akkor más adót csökkenteni? Olyan dolgot kérsz, ami teljesen idegen a gyakorlatól.Beroesz 2012. április 21., 15:36 (CEST)

Kéri a rosseb... Ez természetesen csak a következő lépés az emberek kizsigerelésében, nem az első, és nem is az egyetlen. De ebből az országból soha nem lesz semmi, ha a lakosságot teljesen megnyomorítják. (Legyen az narancssárga, vagy piros adó.) – LApankuš 2012. április 21., 15:44 (CEST)

Az autópályadíj, tandíj, egészségügyi díj az állami finanszírozást váltották (részben ki), vagyis itt a fogyasztást eredetileg közpénzből finanszírozták, és a díj bevezetése az egyéni, fogyasztásarányos teherviselés irányába hatott. Az internetadó, telekommunikációs adó, bankadó stb esetében nincs szó ilyesmiről, itt eredetileg is a fogyasztó viselte a teljes költséget, és most erre kerül még rá egy racionálisan nemigen indokolható adó. – Tgrvita 2012. április 21., 17:39 (CEST)

Nekem nem lenne semmi bajom a különféle adókkal, ha nem néznének állandóan hülyének. Ígérgették, hogy az új adórendszer majd milyen jó lesz nekünk, aha. Nagyon jó lett nekünk, úgyhogy mivel most már olyan kurvasokat keresünk, hogy van miből költekeznünk, hát jöhetnek a mindenféle különadók. Csipszadó, kólaadó (ne egyél hülyeséget, magyar!), csirkehúsadó (fúj, hát kapirgálnak!), internetadó (az a sok illegális filmletöltés, fizesééé!), lakásadó (örülj, hogy nem vagy hajléktalan, fizess!), orvoshozjárási adó (beteg vagy? dögölj meg, ki a férgesével!), könyvolvasási adó (kulturálódni akarsz, fizess!), levegővételi adó (ez alól úgyse tudsz kibújni, bruhahahaha). Más országokban is vannak mindenféle extra kivetett adók, na de kérem, a fizetésük is ennyi hozzá? Én a magyar átlaghoz képest nem keresek rosszul, de egy lakáshitellel a nyakamban bizony nálam is előfordul, hogy hónap végére már üres a kassza! És ez rohadt nagy szégyen erre az országra nézve, hogy egy átlag fölötti keresetből sem lehet úgy élni, hogy nyugodtan hátradőlhetnék, hanem számolgatni kell, hogy na ebben a hónapban melyik csekket nem fogom befizetni. És akkor hogy él meg az, aki minimálbért kap?! Az összes magyar politikus elmehet a tudja-hova, amiért ilyen állapotba sodorták ezt az országot. Teemeah big bang is ALIVE 2012. április 21., 18:57 (CEST)

Elnézést a visszaállításért, nem volt szándékos...Ogodej vitalap 2012. április 21., 19:19 (CEST)

Csak azért, hogy ez a szakasz teljes legyen: a mai hírekben közölt új adók között az internetadó nem szerepel. Úgy látszik, hogy - Bin-t idézve - "hamvába hal"-t. Béke poraira. --Vadaro vita 2012. április 23., 22:07 (CEST)

Nem szerepel, nem szerepel csupán annyi, hogy még nincs végleges döntés. Úgy hogy várjatok a temetésével! --Texaner vita 2012. április 23., 22:14 (CEST)

Segítség

Segítség lehet: Plágium-kereső Tambo vita 2012. április 23., 11:16 (CEST)

Egymillió szerkesztés

Valaki már 1 milliószor szerkesztett. - Tündi vita 2012. április 21., 11:14 (CEST)

Valami nem stimmel. Azt írja, hogy a George Orwell cikkre a legbüszkébb. Hát én végignéztem a cikk több ezer szerkesztését és Koavf néven egyetlen jelentős szerkesztése sincs benne, az is mind 2007 utáni... – LApankuš 2012. április 21., 11:49 (CEST)

Valóban. 115 szerkesztése van benne, abból is a 99% apró. Lehet, hogy mint őrző, büszke rá. Sok a visszaállítás a szerkesztései között. De az is lehet, hogy az eredeti interjúban csak megemlítette, mint kedvencét, aztán a cikkben már másképp jelent meg. :-)- RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. április 21., 13:48 (CEST)

Mondjuk ha az egymillió szerk úgy jön létre, hogy minden egyes apró betűjavítást külön ment el, akkor én annyira nem vagyok elájulva ettől. :-) Teemeah big bang is ALIVE 2012. április 21., 14:53 (CEST)

Egymilliószor leütni az Entert – már az se semmi. OsvátA Palackposta 2012. április 21., 14:57 (CEST)

én végignéztem a legutóbbi pár oldalt a szerkesztései közt, oldalakon keresztül az megy, hogy cikkértékelő sablonokat pakol fel. én ebből arra lennék büszke, ha egy se lenne nekem, nemhogy egymillió. azért persze szép teljesítmény. Alensha 2012. április 21., 16:11 (CEST)

Amint elérem a 100 ezret (botszerkesztésekkel együtt), én inkább új hobby-t keresek! :) És addig már nincs sok hátra... Már így is túl kocka vagyok! :) Egymillió? A fickó nagyon tájékozott és okos lehet, de vajon van élete a Wikin kívül? --B.Zsolt vita 2012. április 21., 22:01 (CEST)

Most nézem milyen wikis hírek vannak itt. Ezt például már volt olyan szerkesztő aki megjátszotta és ugye csúnya vége lett: "...Indiai, brazil és európai egyetemek oktatóit ösztönöznék arra, hogy hallgatóiknak házi feladatként írói és szerkesztői feladatokat adjanak az oldalon...." – Szente vita 2012. április 25., 00:26 (CEST)

Azzal önmagában nem volna baj, ha maga az oktató tudná, hogy mi az a Wikipédia. Akkor elmondhatná a diákjainak, hogy mit csináljanak. De ha csak annyi az instrukció, hogy „írjatok valamit a témában”, annak természetesen nem lesz jó vége. – LApankuš 2012. április 25., 00:30 (CEST)

Áprilisi egyesületi találkozó

Sziasztok!

Ha van kedvetek, mindenkit szívesen látunk egy kislétszámú wikitalira szombaton: http://www.meetup.com/wikipedia-bp/events/61764312/ .

Üdv, --Dami vita 2012. április 26., 20:54 (CEST)

Végül heten jöttek el, nekik köszönjük ezúttal is. A következő egyesületi és nyílt budapesti wikitalálkozó a május 19-én vagy 26-án (dátum és részletek még szervezés alatt) tartott közgyűlés után lesz. –Dami vita 2012. április 28., 20:30 (CEST)

Kapjak értesítést e-mailben, ha egy általam figyelt lap megváltozik

Sziasztok!

A figyelőlista azon újítása mellett, hogy félkövéren mutatja, hogy melyik oldalakon történtek változások azóta, mióta legutóbb ott jártunk, a beállítások alatt bekapcsolható az az opció, hogy a figyelt lapok változásairól e-mail értesítést kapjunk. A szakaszcímben szereplő beállítás mellé kell pipát tenni a beállítások oldal kezdőlapján alul. Üdv, –Dami vita 2012. április 28., 10:47 (CEST)

Én már annak is örülnék, ha a vitalapomra érkezett új üzenetekről e-mail értesítést kaphatnék. Hónapok óta nem működik. --Pagonyfoxhole 2012. április 28., 11:41 (CEST)

Mi értelme van ennek a félkövér szöveges újításnak? A figyelőlistámon eleve olyan lapok vannak, melyek változtak, mi értelme a kiemelésnek, ha mind kiemelt lesz? --B.Zsolt vita 2012. április 28., 15:58 (CEST)

Ha egy nap többször nézed a figyelőlistád, akkor rögtön látod, hogy mi az a változás, ami új. Ha több gépről wikipédiázól, rögtön látod, hogy melyik cikk az amit, még nem néztél meg a másik gépen. Ha bekapcsolod az e-mail értesítést a változásokról, látod, hogy melyik szócikkek újabb változásairól nem fogsz e-mailt kapni, amíg meg nem nézed az oldalakat, vagy meg nem nyomod a gombot, ami megtekintettnek jelöli őket. --Dami vita 2012. április 28., 20:25 (CEST)

A find out more rész lefordítva

A lapok tetején pár napja megjelent "Our updated Terms of Use will become effective on May 25, 2012. Find out more." mondat "Find out more." című részét, legalábbis, ami a hivatkozásra kattintva megjelenik, azt lefordítottam. Mi a teendő? Hova, milyen címmel szerkesszem be?Üdv.:Extacskó vita 2012. április 26., 20:02 (CEST)

Szia! Itt tudod fordítani: https://meta.wikimedia.org/wiki/Terms_of_use/Banner --Dami vita 2012. április 26., 20:51 (CEST)

Ettől sajnos nem léptünk előrébb. A szöveget kidolgoztam, de hogyan szerkesszem be? Milyen kóddal, trükkel tudom elérhetővé tenni, mert nem jövök rá. Még sosem szerkesztettem így. Valaki tud ebben segíteni olyan szájbarágóssan?Extacskó vita 2012. április 30., 10:03 (CEST)

Hát nem a legemberbarátabb a megoldás, de a lényege, hogy a nyelvek listája fölötti apróbetűs feliratra kell kattintani és utána bejön egy oldal, ami figyelmeztet, hogy angol szöveget nem lehet angolra fordítani (de mivel a fordító csak angol szövegeket kezel, elég evidens, hogy az odakattintók nem is akarnak angolra fordítani), és ott ki kell választani a listából a "Hungarian"-t vagy "magyar"-t attól függően, hogy milyen nyelvre van állítva nekünk a felület a beállításokban, és megnyomni a listázás gombot, és ott fel fognak tűnni a lefordítandó elemek, amikre kattintva előjön az az ablak, amiben már effektíve fordítani is lehet. (Ne ijedj meg, lassabb végigolvasni ezt a leírást, mint megcsinálni a gyakorlatban a szükséges 3 kattintást.) --Dami vita 2012. április 30., 11:02 (CEST)

Wikimédia Magyarország 1%-os kampány

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok!

A Wikimédia Magyarország tevékenységét 100%-ban támogatásokból finanszírozza, melynek egyik fő forrása a Wikipédia-oldalakon keresztül közvetlenül átutalt adományok és kisebb, de nem elhanyagolható mértékben 1%-os felajánlások, melyekre a lehetőséget a Wikipédia oldalain hívjuk fel a figyelmet, pl. ilyen bannerekkel.

A felajánlásokból valósítunk meg olyan programokat, mint Wikipédiás kiadványok előállítása, wikitalálkozók és táborok támogatása, és magyar szerkesztők utazási költségeinek támogatása.

A 2011-es évben 800 ezer forintot gyűjtöttünk 1%-os felajánlásokból és idén szeretnénk hasonló nagyságrendet elérni, amelynek érdekében idén is elindítunk egy rövid bannerkampányt a magyar Wikipédián, a Wikimédia Alapítvánnyal kötött megállapodásunk alapján. A kampány a legtöbb magyarországi civilszervezethez képest elég késői, a bevallási határidőig futna, a szerkesztőknek okozott kellemetlenséget igyekezzük minimalizálni.

Amennyiben az egyesületet kívánjátok támogatni adótok 1%-ával, az egyesület adószáma: 18264973-1-43.

Az egyesületi programokról és tervekről többet tudhattok meg, ha eljöttök az egyelőre még szervezés alatt álló május végi budapesti wikitalira.

Üdv, Dami vita 2012. május 5., 18:04 (CEST)

Művésznevek átírása

A művésznevek átírásáról szóló szavazás lezárult, végeredményét a Wikipédia:Elnevezési szokások#Művésznevek oldalra felvéstem. Teemeah big bang is ALIVE 2012. május 5., 18:16 (CEST)

A Wikipédia és a mobiltelefon

Mi meríti a mobil aksiját. Csak érdekességképpen. - Tündi vita 2012. május 12., 14:16 (CEST)

Megkezdődött a jelentkezési időszak a Wikitanács 2012–2013-as mandátumévére. 3 hétig lehet jelentkezni, a szavazás május 25-én indul majd. Aki érez magában kellő felelősséget a pozíció ellátásához, csak tessék, csak tessék! – Joey (WT-koordinátor) üzenj nekem 2012. május 4., 00:12 (CEST)

KIWI

Bináris szerkesztőtársunk félszáznál is több wikipédista szavazata alapján kiwit kapott, lehet neki gratulálni! --Pagonyfoxhole 2012. május 17., 01:32 (CEST)

Wikitali jövő hét szombaton

Sziasztok!

Aki esetleg nem nézi a lap teteji csíkokat, annak újdonság lehet, hogy jövő hét szombaton budapesti wikitali lesz, mindenkit szeretettel várunk; különösen azokat, akik esetleg még nem voltak korábban ilyen találkozón.

Üdv, --Dami vita 2012. május 18., 14:13 (CEST)

2012-es Wikimánia

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok!

Február 16-ig lehet jelentkezni a washingtoni Wikimania ösztöndíjaira. Újdonság, hogy ezt idén a magyar egyesület kiegészíti hat darab, magyaroknak fenntartott ösztöndíjjal.

Részletek: http://huwiki.blogspot.com/2012/01/osztondijak-washingtoni-wikimaniara.html

Üdv, --Dami vita 2012. január 17., 21:01 (CET)

További újdonság, hogy a konferencia Részvételi felhívása (Call for Participation) hivatalosan mától él, 5 témában várjuk a prezentációkat március 18-ig. (Érdemes tudni, hogy azok, akik előadnak nagyobb eséllyel kapnak ösztöndíjat.) Hajrá! ;)

Link: wm2012:Submissions.

Üdv, -- OrsolyaVirágHardCandy 2012. január 18., 21:22 (CET)

További újdonság, hogy a regisztrációra a mai naptól van lehetőség. Bővebben lásd: wm2012:RegistrationSamat üzenetrögzítő 2012. január 24., 00:40 (CET)

Még jövő hét csütörtökig lehet ösztöndíjra jelentkezni. (Aki most elszalasztja az esélyt, az nem kap később az egyesülettől sem támogatást, viszont hat szerencsés jelentkezőt támogatni szeretne az egyesület, hogy akinek meggyőző a pályázata az biztosan ki is jusson. Részletek: http://huwiki.blogspot.com/2012/01/osztondijak-washingtoni-wikimaniara.html --Dami vita 2012. február 11., 18:22 (CET)

Hello Everyone! Még 1 hetetek van hátra hogy prezentációkat nyújtsatok be, tessék igyekezni! ;) OrsolyaVirágHardCandy 2012. március 11., 13:34 (CET)

Sziasztok!

Az idei Wikimánia program teamje befejezte a rekord mennyiségű prezentációk kiértékelését és örömmel jelenthetem, hogy Bin, Dami és egy újvidéki kolléga, Gyuráki Mihály prezentációit a testület magas pontszámokkal fogadta el és teszi majd be a főprogramba! (Plusz még egy magyar vonatkozású téma, egy német kollégától: wm2012:Submissions/Open Access Media Importer.)

Bővebben lásd: wm2012:Schedule/Submission review.

A konferencia 4 napos végső programja a hónap végén lesz publikus!

Gratula a szerkesztőknek! –  OrsolyaVirágHardCandy 2012. április 8., 22:43 (CEST)

Köszi a jó híreket! Ahogy a levlistákon is írtam[5], a napokban le kell foglalnunk a szállásait azoknak, akik egyesületi ösztöndíjat kapnak (utóbbiak listáját sajnos túl későn kapjuk meg a hivatalos csatornákon keresztül); ezért kérlek, legkésőbb hétfő éjfélig írjatok az elnokseg@wikimedia.hu-ra, "Wikimánia ösztöndíjak" tárggyal, ha jelentkeztetek a WMF által kínált

ösztöndíjra és hogy mennyire biztos, hogy mentek (a skála "akkor is megyek, ha senki nem támogat"-tól, az "ha csak egyesületi ösztöndíjat kapok, akkor is megyek és tudom állni a költségeket"-en illetve "ha WMF-es és egyesületi részösztöndíjat is kapok, akkor a maradék költségeket tudom állni és megyek"-en át a "csak akkor megyek, ha minden költségemet állja mindenki" között terjed). Köszi, –Dami vita 2012. április 8., 23:11 (CEST)

Az ösztöndíjasokat jövő héten fogják értesíteni állítólag. Az biztos, hogy Ázsiával és Afrikával kezdik a sort a vízumok miatt, így nem tudom, hogy Európára mikor kerül sor. –  OrsolyaVirágHardCandy 2012. április 9., 10:45 (CEST)
Igen, mint írtam a levélben is, az egyesületnek még ezen a héten le kell foglalnia a szállást azoknak, akiket mi támogatunk (kicsit 22-es csapdája), ezért kértem, hogy aki szeretne egyesületi ösztöndíjat az külön is jelezze nekünk, lehetőleg még ma. Köszi, –Dami vita 2012. április 9., 18:50 (CEST)

Köszönöm a hírt, Orsi! Én még mindig azt látom a review oldalon, hogy több oszlop nincs kitöltve a szavazásnál, de akkor ezek már nem is számítanak? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. április 9., 19:04 (CEST)

vírust a wikipédián lehet felfedezni

http://hvg.hu/Tudomany/20120518_wikipedia_hirdetes_virus Erről már Timinek meséltem, de akkor nem tudtunk meg többet. Most már számomra is világos, hogy ez vírus volt. Szajci pošta 2012. május 23., 12:04 (CEST)

WT-választás, 2012

A választás elkezdődött, tessék szavazni! --Pagonyfoxhole 2012. május 25., 00:25 (CEST)

Megújult a Commons feltöltésvarázslója

Az új fejlesztésekről itt lehet olvasni: Commons:Upload Wizard news. Hátha van kedve magyarul is összefoglalni valakinek. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. május 26., 07:14 (CEST)

Ugyancsak a Commonsra való feltöltéssel kapcsolatos hír, hogy Platonides egy desktop feltöltőeszközön dolgozik, és most lehet hozzászólni, hogy mit tudjon a program, illetve részt venni a tesztelésben. Tehát aki használja a Commonst, és szeret beleszólni a dolgokba, annak hajrá! Itt lehet olvasni róla a Desktop upload tool threadben. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. május 26., 07:38 (CEST)

Hmm! Egy desktop prigi tényleg jó lenne! Kíváncsian várom! --B.Zsolt vita 2012. május 26., 14:44 (CEST)

észt népszámlálás

http://oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=3235 Szajci pošta 2012. június 4., 15:07 (CEST)

http://www.stat.ee/63779?parent_id=32784 Szajci pošta 2012. június 4., 15:29 (CEST)

Wikitábor ösztöndíjak

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok!

Kiírásra került az egyesületi ösztöndíjprogram a Wikitábori részvétel támogatására.

Az aktív közösségi tagok június 20-ig jelentkezhetnek, a jelentkezéseket július 1-ig bíráljuk el. Részletek a Tábor oldalán.

Üdv, Dami vita 2012. június 5., 14:16 (CEST)

Csonk-The Sims 2

Szerkesztettem egy Sablon:Csonk-The Sims 2 csonksablont. Különösebben nincs értelme, célja és indoka sem (tudom, kicsit hülyén hangzik ), de majd ha megírjuk a többi Sim lapot, akkor átírhatjuk Sablon:Csonk-Sim-re. Ez egy úgynevezett: elősablon. (Már elkezdtem a használatát, a The Sims 2 lapokon!) Ez voltam, én voltam: The Sixth Ypsylon Čo je problem? 2012. június 12., 19:15 (CEST)

A Wikitanács megalakulásáról

A mai nappal a Wikitanács megalakult. Koordinátorává – a tavalyi évhez hasonlóan – Joeyt választotta. Köszönjük a szerkesztői közösségnek, hogy megtiszteltek bennünket szavazataikkal. A WT nevében: Ogodej vitalap 2012. június 13., 09:47 (CEST)

Örömhír

Kedves szerkesztőtársak (Szerkesztő:Istvánka, User:Teemeah, Malatinszky, Csurla, Szerkesztő:Pagony Szerkesztő:Szajci, elnézést attól akit esetleg kihagytam) egy örömhírt kívánok megosztani veletek! A bunkó Texaner ezennel meghatározatlan ideig felfüggeszti a MAGYAR wikipédia szerkesztését. Kivéve a saját szerkesztő- és vitalapját. A jövőben nem kell bunkó beszólásait olvasnotok és a wiki szabályainak nem megfelelő szerkesztéseit eltűrnötök.

A klikkesedés, az erővonalak követhetetlen töredezettsége ellehetetleníti a közös munkát. Meghatározott csoport folyamatos piszkálódása közepette, nem tudok pozitívan állni ahhoz, hogy ennek ellenére szükség lenne rám. A közösségnek rám nincs szüksége, a munkámra talán, de azt meg elvégzi más. --Texaner vita 2012. június 14., 18:07 (CEST)

Folyamatos lap

Sablon-eredmény:  Elutasítva
Alternatíva: {{Friss esemény}}(?) megváltoztatása
A megbeszélést lásd: Szerkesztő:Y 6/Tervezőasztal#Sablon:Folyamatos lap


Készítek egy „Folyamatos lap” sablont, mivel az {{Frissítendő}}(?) sablon a sablonokra vonatkozik, és az {{Friss esemény}}(?) sablon eseményekre vonatkozik. Ezt a sablon tetszőlegesen lehet használni bármire.
A sablon még nincs közzétéve, a készülő változatot itt lehet megnézni. Az alatta lévő Megjegyzések szakaszba kérném a megjegyzéseket. Ez voltam, én voltam: The Sixth Ypsylon Čo je problem? 2012. június 15., 22:50 (CEST)

Van {{elavult tartalom}}(?) sablon, amely bármely témájú szócikkekre és Wikipédia névtérbeli lapokra is használható. – Joey üzenj nekem 2012. június 15., 23:25 (CEST)

Azt tudtam, hogy van, de az csak arra utal, hogy ez a lap régi, korszerűtlen. Például: ha a tüdőgyulladás lapon, az lenn írva, hogy: "nincs gyógymódja, nem tudjuk miért van, nem tudjuk mivel lehet kezelni". De mind tudjuk, hogy ez nem igaz. Amire én gondolok az egy folyamatosan frissülő témáról szól, amiről még csak most kutatnak, amit csak most fedeztek fel és 2 naponta új és új információkat tud meg róla a világ. Vagy egy most futó sorozat, minden héten egy új epizódból új és új infomációkat tudunk meg. Ez voltam, én voltam: The Sixth Ypsylon Čo je problem? 2012. június 16., 12:54 (CEST)

Nézd meg a Wikidata adatmodelljét!

A fejlesztők készítettek egy egyszerűsített, nem techguruknak szánt leírást a Wikidata adatmodelljéről, ahol az látszik, hogy fognak kinézni a bejegyzések. Megtekinthető a meta:Wikidata/Notes/Data model primer címen. Ha valakinek van ideje egy magyar nyelvű összefoglalót készíteni róla, biztos sokaknak tud örömöt szerezni vele. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. június 23., 08:29 (CEST)

Wikimánia visszaszámlálÓra

Áthozva a kezdőlap vitájáról.

Miért? Még mindig nem tudod elfogadni, hogy ez a kezdőlap felépítéséről, tartalmáról szóló megbeszélésekre szolgáló lap, és nem pedig valamiféle napló vagy hirdetőtábla? Mi köze ennek a kezdőlaphoz? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. június 18., 00:28 (CEST)

A világon semmi köze, ahogy az olimpiás visszaszámlálásnak se. Nem ide valóak. Max a közösségi portálra. Teemeah poke me 2012. június 23., 13:16 (CEST)

Konstruktív kezdeményezés. – *feridiák vita 2012. június 24., 00:07 (CEST)

Vegye valaki a bátorságot, és pakolja ki, ami nem idevaló. OsvátA Palackposta 2012. június 25., 09:52 (CEST)

Megtettem. Üdv Szajci pošta 2012. június 25., 10:02 (CEST)

Orosz WP

Az orosz nyelvű Wikipédiában szavazás folyt (folyik?) arról, hogy július 10-én egy napra kikapcsolják-e a ru-WP elérhetőségét vagy sem. Eddig kb. 300:70 arányban a kikapcsolás mellett szavaztak. Az ok: egy törvényjavaslat, amely – állítólag – lehetőséget teremtene az orosz nyelvű internet bizonyos fokú cenzúrázására. --Vadaro vita 2012. július 9., 21:42 (CEST)

Elképesztő. Előbb-utóbb bejönnek az összeesküvéselméletek és lesz nekünk orwelli „szép új világ” (a cím persze Huxley...) – LApankuš 2012. július 9., 21:45 (CEST)

Az orosz Wikipédia 2012. július 10-én (moszkvai idő szerint ott már 10-ike van). A gyászszalag alatti felirat magyar fordítása: Képzeljetek el egy szabad tudás nélküli világot (--Vadaro vita 2012. július 9., 23:14 (CEST))

Nem semmi. – Joey üzenj nekem 2012. július 9., 23:23 (CEST)

Великий китайский файервол -- hát ez se szerepelt a gimnáziumi oroszórán. --Malatinszky vita 2012. július 9., 23:25 (CEST)

Hogy mások is értsék: a nagy kínai tűzfal. Lehet, hogy nem PC, de kifejező. --Pagonyfoxhole 2012. július 10., 01:33 (CEST)

Aranypajzs projekt – hogy a cikket is olvassák. – Laci.d vita 2012. július 10., 03:00 (CEST)

Jubileumi mérföldkő a huwiki születésnapján

Mivel valószínűleg sokan nem vagytok fent a Wikipédia közösségi levelezőlistáján, így itt is jelzem, hogy épp tegnap (hajnalban) – vagyis a huwiki elindulásának 9. születésnapján – értük el a 220 000-es jubileumi mérföldkövet a szócikkszámban. Az utolsó 10 000 szócikk megszületéséhez most nagyon sok, 154 napra volt szükség.

Hogy mit hoz a jövő? Jó kérdés. Tájékozódási lehetőség: Wikipédia:MérföldkövekJoey üzenj nekem 2012. július 9., 21:55 (CEST)

Gratulációk! Előre a 222 222. szócikkért! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 10., 00:17 (CEST)

A négymilliomodik szócikk előtt az enwiki

Ha minden igaz, akkor még ezen a héten – épp a Wikimánia 2012 idején – fogja elérni a legnagyobb Wikipédia a négymilliomodik szócikkét. Már csak 5000 cikk hiányzik hozzá: meta:List of Wikipedias#1 000 000+ articlesJoey üzenj nekem 2012. július 9., 22:08 (CEST)

13-án, pénteken meg is lett: http://blog.wikimedia.org/2012/07/13/english-wikipedia-crosses-4-million-article-milestone/, Izbat al burj egyiptomi városról szól.

14-én pedig a kínai Wikipédia is – tizenegyedikként – átlépte a félmilliós szócikkszámot. – Joey üzenj nekem 2012. július 17., 04:10 (CEST)


Olimpiai tippverseny

Gyertek tippelni. --Burumbátor Zengj nekem ódát! 2012. július 14., 18:35 (CEST)

700. kiemelt cikk

A magyar wikin már 700 kiemelt cikk van. Gratulálok a közösségnek! Szajci pošta 2012. július 21., 10:35 (CEST)

Fizikaműhely-csinosítás

Sziasztok! Aki tagja a Fizikaműhelynek, vagy aki esetleg laikus látogató, nézze meg, jelentősen kicsinosítottam! Remélem, így több kedve lesz egyeseknek, és nem lesz inaktív a műhely!

Kellemes Szerkesztést! --Üdvözlettel:Sutka99 Üzenet 2012. július 22., 16:42 (CEST)