Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tudtad, hogy....? - irányelv készülőben

Kérem, hogy nézzétek át a készülő tervezetet és véleményezzétek. A cél: más wikikhez hasonlóan nálunk is legyen a kezdőlapon érdekességeket bemutató, cikkajánló "Tudtad, hogy...?" doboz. – Perfectmisside írj! 2010. november 21., 12:04 (CET)

Elkészült két lap, ami az érdekességek kezdőlapra kerülését, az egyes időszakokhoz tartozó sablonok elkészítését fogja segíteni: WP:ÉK és WP:KJÉL. A tervek szerint 2011. január 3-tól indul az új rovat. – CsGábormegbeszélés 2010. november 24., 22:45 (CET)

Wikiegyetem indítása

Sziasztok!

A veszprémi Pannon Egyetem tanárai és diákjai szeretnék elindítani a magyar wikiegyetemet. Ha szeretnél csatlakozni a csoporthoz a MetaWikin megtehetitek. Szeretném, ha a belinkelt oldalon támogatnátok a projekt elindítását. - Forgács Máté alias Matteo55 és a kritikák rólam 2010. november 22., 00:14 (CET)

Sztakipédia

A Sztakipédia egy kísérleti szerkesztő a Wikipédiához. Célja, hogy segítse a felhasználót jobb minőségű, gépi reprezentációval gazdagon ellátott tartalom létrehozásában. Az eszköz egy szokványos, TinyMCE alapú webes rich text editorból, és egy annotációk, dialógusok létrehozására képes, UIMA-kompatibilis háttérrendszerből áll, amelybe névelem-felismerőt, tokenizálót, osztályozót illesztettünk.

Lásd a projekt honlapját: http://pedia.sztaki.hu/

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Héder Mihály (vitalap | szerkesztései) 2010. november 24., 17:37

Még a prezentáció is túl elvont. Ki fogja ezt használni? (tesztelni?) Én szívesen tesztelek mindenfélét, mert az összes szoftverhiba nálam meg szokott jelenni, csak akkor magyarul is le kellene írni, hogy ezt most isszák vagy eszik.

Alapdolgok nem derülnek ki: kell-e a felhasználónak telepítenie valamit? Külön program vagy beépül a böngészőbe? A Wikimédia-szoftveren kell módosítani? ... stb. ? misibacsi*üzenet 2010. november 24., 19:15 (CET) misibacsi*üzenet 2010. november 24., 19:15 (CET)

Misibácsinak igaza van, Héder Mihály fenti bejegyzéséből nekem az se jön le, hogy ez a szerkesztő MIT TUD. Mi az ördög az az annotáció (a dialógust értem, de kivel akar a szerkesztőprogram beszélgetni? :-)) Mi az, hogy "gépi reprezentációval gazdagon ellátott tartalom"? Tokenizáló? Hogy az UIMA-kompatibilis háttérrendszerről ne is beszéljünk... Csak a lényeg maradt le, hogy HOGYAN segíti a szerkesztőt? Úgy, mint a MS Word? Megjegyzem, számomra a Wikiszerkesztés nem nehéz, csak a WikiED-et kellene alapértelmezetté tenni, mert a másik az szar. Egyedül a táblázatok használata nehézkes, de az nagyon. Na, azok kezeléséhez elkelne valami egyszerűbb dolog, legalább olyasmi, mint ahogy a Word kezeli a táblázatokat (bár attól se vagyok elájulva). Tud a sztakipédia ilyet?– Perfectmisside írj! 2010. november 24., 21:02 (CET)

Excel megfelel? Lehet excel táblázatot wiki kóddá konvertálni. Visszafelé módszerről még nem hallottam, de szerintem nem lehetetlen dolog! – B.Zsolt vita 2010. november 24., 21:20 (CET)
Visszafelé is lehetne, csak nem tudom, meg van-e írva. De a Python tud Excelbe írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. november 24., 21:43 (CET)

Hogyne felelne meg. Sőt, használom is. Sőt, át is konvertálom wikikóddá. A probléma ott kezdődik, ha UTÁNA kell módosítani a táblázaton, pl. beszúrni egy új oszlopot, vagy ha teljesen át akarod alakítani a táblázatot, amit esetleg eredetileg nem is te csináltál, ergo nincs meg excelben. Az ilyen esetekre tud megoldást a sztakipédia? – Perfectmisside írj! 2010. november 24., 21:26 (CET)

A projekt lapján van pár videó, nézegessétek azokat, sok minden kiderül. Perfectmiss: a program szerkesztőkkel beszélget. Például szerkesztesz egy szócikket, amiben belinkeled Kovács Pistát. Ekkor a program megkérdezi tőled, hogy az operaénekes Kovács Pistára gondoltál (mert ő úgy gondolja, hogy arra), vagy esetleg egy másikra. És amikor kiválasztod, hogy melyikre, akkor azt megjegyzi (annotál) és később fel tudja használni. Például az annotációk alapján kategóriajavaslatot ad, vagy infoboxot keres és kitölti. De sok másra is használható. Mivel tudja értelmezni a táblázatokat, akár még abban is segíthet. – BáthoryPéter vita 2010. november 24., 22:40 (CET)

Hmm, ez eléggé jól hangzik, főleg akkor ha valaki egy szűk témában szerkeszt. Kár hogy még csak demo sincs egyenlőre... Ha tudja azt, amit igér, jobb lesz, mint a WikiBhashaB.Zsolt vita 2010. november 24., 22:55 (CET)

T. Mindenki!

Nemrégiben átalakult a Wikipédia:Kért cikkek oldal. Fel lett számolva a kezdőbetűk szerinti csoportosítás, mivel az olyan módon való gyűjtésre az oldal már alkalmatlan volt, ugyanis kinőtte önmagát. Helyette a tematikus csoportosítás lett bevezetve, használjátok egészséggel. Ügyeljetek a tudnivalókban leírtakra, különösen a listák karbantartása szakaszra!

A szakaszcímben jelzett allapon elkezdtük gyűjteni azokat a magyar személyeket, akikről más nyelvű wikipédiákban már van szócikk, de a huwikiben még nincs. Segíts a gyűjtésben, vagy írd meg ezen magyar személyek életrajzi cikkét, hogy nálunk is meglegyen! – Joey üzenj nekem 2010. november 24., 21:20 (CET)

Szavazás indult egy remek, új bürokratára!

Itt támogathatod RepliCartert! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2010. november 25., 15:29 (CET)

Lemondás

A mai nappal lemondtam adminisztrátori jogaimról, a bitet az imént elvették. – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. november 28., 18:21 (CET)

Hát, most sírjak vagy nevessek? Sajnálom, hogy külső hatások odáig juttattak, hogy erre a lépésre folyamodj. Nevetek, mert gondolom, neked ezután könnyebb lesz, legalábbis egy ideig. Én köszönöm munkádat, ami rendkívül magas színvonalú volt. Voltak vitáink, de ez már csak természetes. Remélem, hogy szerkesztéseiddel továbbra is jelen leszel, és esetleg a jövőben nagyobb felelősséget is vállalsz magadra majd. – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. november 28., 18:25 (CET)

Köszönjük a több éves munkádat! Személy szerint (bár ez elég furcsán fog most hangozni) nagyon sajnálom ezt a lépést. :-( Cassandro Ħelyi vita 2010. november 28., 18:26 (CET)

Köszönet az eddig munkádért, és remélem, majd egyszer indokolni is fogod ezt a lépést. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. november 28., 18:35 (CET)

Nem gondolom, hogy bárkinek indoklással tartoznék. Magánügy. – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. november 28., 18:41 (CET)

Nagyon remélem, hogy leszel még admin. :-(Pagonyfoxhole 2010. november 28., 18:53 (CET)

Én is szeretném megköszönni eddigi admin-munkádat. Egyben nagyon sajnálom, hogy így döntöttél. – eLVe kedvesS(z)avak 2010. november 28., 18:55 (CET)

Közhivatalt feladó ember azért mond legalább egy indokot, mert szeretné elkerülni az otromba találgatásokat. Megfontolandó, amilyen idők járnak. Mindenesetre mindannyiunk nevében köszönöm eddigi működésedet és további jó munkát kívánok Beroesz 2010. november 28., 19:12 (CET)

Hahó, az adminbit nem közhivatal. Mindig azt hangoztatjuk, hogy az adminság nem hatalom és nem kiváltság, hogy nincsen adminmítosz. Hanem hogy az admin takarító, akinek a pucolgatás a feladata. Hát én most leraktam a domesztoszt meg a felmosóvödröt, ennyi történt. A céges takarítónőtől se kérdezi meg senki, miért mond fel. Aki találgatni akar, találgasson. :-) De nem hiszem, hogy a közösség pont azon fog majd agyalni hetekig, hogy vajh miért mondtam le. Itt vagyok, nem mentem sehova, csak nem nyomogatom többé a törlés és blokkolás gombot. Nem kell ezt tovább ragozni. Aki nagyon kíváncsi, majd megkérdezi privátban. Mások meg úgyis tudják. – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. november 28., 19:17 (CET)

Sajnálom a döntésed, és köszönet az eddigi munkádért. – Burrows vita 2010. november 28., 19:22 (CET)

Dióhéjban: {{meghökken}}, {{szomorkodik}} és {{basszuskulcs}}, de további jó wikizést. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2010. november 28., 20:24 (CET)

Csatlakoznék az előttem szólókhoz: köszönet a munkádért és további jó wikizést. – Silvio Üzenj! 2010. november 28., 20:56 (CET)

Malatinszkyt IP-ellenőrnek!

Itt lehet szavazni: Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Malatinszky (IP-ellenőr)‎. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. november 28., 18:35 (CET)

Wikitanács-pótválasztás

A Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Wikitanács-pótválasztás (2010) lapon megkezdődött a Wikitanács szabad helyeit feltöltő pótválasztás. A választás december 2-ig tart. A választás eredményessége érdekében, kérlek, menjetek szavazni! – Joey üzenj nekem 2010. november 18., 07:51 (CET)

Figyelem! Már csak 12 és fél óráig, azaz holnap (csütörtök) reggel 7:35-ig lehet szavazni! Aki még eddig nem tette meg, kérjük fáradjon az urnához, és szavazzon a fenti linken! A pótválasztást előkészítők nevében: – Joey üzenj nekem 2010. december 1., 19:06 (CET)

A választás eredményesen lezárult, az eredmény a fenti linken olvasható. A megválasztott jelölteknek ezúton gratulálunk, és sikeres munkát kívánunk! – Joey üzenj nekem 2010. december 2., 08:55 (CET)

2022 - Katar

Indítottam egy véleményes oldalt. Kérek egy önként jelentkezőt, hogy "noindexelje" ezt a lapot, magyarul tegye láthatatlanná a keresőknek. És érdekelnének vélemények, őszinték és visszafogottabbak a két nyertessel (és a vesztesekkel) kapcsolatban. Mégiscsak nem semmi, hogy egy akkora ország nyerte a rendezés jogát, ahol jószerével 10 stadion sem fér el egymás mellett - megelőzve Ausztráliát és az USA-t, nem? – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. december 2., 17:35 (CET)

15 éves a magyar online tartalomszolgáltatás

http://webisztan.blog.hu/2010/11/26/a_magyar_web_elmult

Állítólag téma voltunk, de minden cikkből kihagytak minket. :( – OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 2., 22:29 (CET)

Második világháború műhely

Üdvözlök minden szerkesztőt! A napokban fog elindulni a második világháborús szócikkekkel foglalkozó tömörülés, a Második világháború műhely, és minden érdeklődőt szeretnék meginvitálni a műhelybe. Bár az ötlet csak november 29-én indult útjára, máris tizenhárman csatlakoztak hozzá és jelenleg a belső irányelvek és a cikkértékelés kidolgozása folyik. Amint ez befejeződött, a műhely hivatalosan is világégető útjára indul a Wikipédia jobbá tételére. Itt szeretném külön megkérni a már belépett tagokat, hogy segítsenek ők is a szükséges dolgok elkészítésében és véleményezésében, hogy mihamarabb elindulhasson a ténylege munka. Wikiüdvözlettel: – Laci.d vita 2010. december 3., 02:15 (CET)

Hát ez nekem máris helyből kilóg a képernyőről. Légy szíves, ne tegyél egy csomó képet egymás mellé úgy, hogy a te monitorodon pont kiférjen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. december 3., 07:25 (CET)

Érdekes, pedig nekem a laptopon is bőven kifér és elvileg a képernyő méretéhez van igazítva a mérte (annak 99%a). – Laci.d vita 2010. december 3., 07:38 (CET)

De hiszen pont ezt mondom én is, ugyanarról beszélünk: a te képernyődön kifér. A képek egymás mellé helyezésének a galéria a bevett módja. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. december 3., 07:47 (CET)

Magyartalanítás Commons módra

Elegem lett a Commonson praktizáló mindenféle figurákból, akik magyar szerkesztők által készített képeket neveztetnek át a megfelelő nyelvűre, néha még a szerzőnevet is meghamisítják, vagy nemes egyszerűséggel törlik a magyar nyelvű leírást a képek mellől. Ezért úgy döntöttem, hogy lehetőleg minél több magyarul (is) dolgozó szerkesztő aláírásával levelet írok a Wikimedia Commons adminisztrátorainak, hogy az ilyen átnevezéseknek elejét vegyük. Őszintén szólva soha a betyár életbe nem láttam, hogy magyar szerkesztők ily' módon nyúlták volna le nem magyar anyanyelvű szerkesztők magyarországi képeit, pedig viszonylag sok van. A levelet a linkre kattintva olvashatjátok, beleírhattok, stb. Aztán majd lesz angol verzió is egyszer.

Szerkesztő:Beroesz/MIÉRT NE TÖLTS FEL KÉPET A COMMONSBA?
(Persze ez csak munkanév...) Beroesz 2010. december 3., 23:14 (CET)

Nem hiszem, hogy önértékelési hiányosságban és kisebbségi komplexusban szenvedő szomszédaink megérdemelnének ekkora figyelmet! – Texaner vita 2010. december 4., 08:11 (CET)

Bevallom, nem ilyen válaszra számítottam, amikor megláttam a nevedet a kedvencekben! Hiába, az előítéletek. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. december 4., 09:10 (CET)

Ahogy korábban is írtam, én praktikusan a Commons irányelveire alapoznám az érvelést, talán az adminoknak is könnyebb, ha egy rövid és célratörő levelet kell olvasniuk, mint ha egy hosszú és költői ugyanakkor igen röviden összefoglalhatót. – Dami vita 2010. december 5., 15:16 (CET)
Ha van ilyen irányelvük (feltöltők nevének meghagyása, képek átneveztetése), márpedig szerintem kell lennie, akkor vissza kell állitaniuk az eredeti állapotot és slussz. Még csak levelet sem kellene irni. Taz vita 2010. december 5., 15:59 (CET)
commons:Commons:File renaming Samat üzenetrögzítő 2010. december 5., 17:14 (CET)

Wikimédia Magyarország novemberben

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren!

A kétévessé vált Wikimédia Magyarország Egyesület a következő programokon dolgozott novemberben:

  • befejeződött a Könyvkészítő vetélkedő, és bemutattuk a nyertes könyveket a veszprémi wikipédistatalálkozón;
  • csatlakoztunk a WMF adománygyűjtő kampányához úgynevezett „Tier 1” szervezetként, ami azt jelenti, hogy az összes Magyarországról érkező adományt a Wikimédia Magyarország gyűjti be és 50%-át magyarországi programjaira fordítja (a másik felét átutaljuk a Wikimédia Alapítványnak a szerverek futtatására és egyéb globális tevékenységeinek finanszírozására);
  • előadássorozatot tartottunk wikipédistáknak a veszprémi Pannon Egyetemen, majd megtartottuk tisztújító közgyűlésünk (jegyzőkönyv);
  • elkészítettünk és kiadtunk egy Wikipédiát bemutató oktatókiadványt, illetve az előző kétéves munkánkat bemutató beszámolót;
  • az Országos Széchényi Könyvtár dísztermét választottuk január 15-én tartandó „Tíz éves a Wikipédia” konferenciánkhoz;
  • kiválasztottuk az egyesületi eszközszervert és elkezdtük a megrendelést (a leszállítás januárban várható).

Ha szeretnél te is részt venni programjaink megvalósításában, akkor örömmel látunk önkéntes segítőként (különösen a konferenciánk kapcsán) vagy tagként. Egyszeri kedvezményként a december 31-ig belépők 75% kedvezményt kapnak az idei tagdíjból.

Az egyesület híreit követheted honlapunkon, Facebookon, Twitteren illetve a Huwikis blogban.– Dami vita 2010. december 5., 15:56 (CET)

Báthory kollégát adminnak

Természetesen nem itt, hanem a Wikiforrásban. Lásd a linket. Kérem az ott is aktív kollégákat, szavazzanak, mert olyan műszaki, technikai változtatásokra van szükség, amiket nem tudok megcsinálni egyedül. Köszönettel, – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. december 6., 10:18 (CET)

OrsolyaVirág – Wikimánia Program Committee

Rám esett a megtisztelő választás, hogy egy igen komoly fejleményről értesítselek Benneteket. OrsolyaVirág immár két és fél hónapja a Wikimánia 2011-et előkészítő, háromtagú Program Committee tagja. A bizottságban két izraeli kollégával dolgozik együtt a Wikimánia végleges programjának összeállításán, a beküldött előadás-tervezetek elolvasásán és szelektálásán túl az időbeli elhelyezkedés megállapítása is a feladatai közé tartozik.

Ha azonban megnézitek ennek a falnak az első fejezetét, akkor pontosan érthetővé válik a feladat összetettsége. Aki csinált már ilyen méretű nemzetközi konferenciát, az pontosan át tudja érezni azt, amit szerintem még maga Orsi sem lát pontosan: azt, hogy ahogy az idő halad előre úgy fog a munka mennyisége is exponenciálisan növekedni, még akkor is, ha jelenleg pontos tervek vannak az előkészítés menetrendjére.

Jelenléte ebben a bizottságban nagy könnyebbséget jelent nekünk, magyar wikiseknek, mert könnyíti, simítja a kommunikációt az előkészítőkkel. Nem gondolom azonban, hogy bárki bármilyen konkrét segítséget, protekciót várhatna el tőle: ilyen próbálkozások azonnal visszatetszést keltenének a szélesebb szervező közösségen belül, és ezért Orsi el is kell, hogy utasítsa azokat.

Ezzel együtt abban is biztos vagyok, hogy egy magyar admin részvétele ebben a bizottságban a magyar Wikipédia közvetett sikere is, és ismerve teherbírását és meglátásainak igen nagyarányú helyességét, biztos, hogy emelkedni is fog az ázsiónk a nemzetközi wikiközösség előtt.

A magam részéről szívből gratulálok, Orsi, kívánok a munkádhoz erőt, kitartást, és azt, hogy magán a Wikimánián már csakis a sikereket, elismerő szavakat könyvelhesd el!

Burumbátor Speakers’ Corner 2010. december 8., 06:22 (CET)

Gratulálok, és jó munkát! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. december 8., 08:23 (CET)

Csatlakozom! – Joey üzenj nekem 2010. december 8., 09:08 (CET)

Köszönöm az elismerő szavakat és a magát a bejelentést is. A történethez hozzátartozik, hogy Burum volt az első, akinek a gdanski Wikimánia után beszámoltam arról, hogy szeretnék a team tagja lenni, és ő buzdított, hogy írjak minél előbb az izraeli kollégáknak. Hát lám összejött. :) Egyébként augusztus 15. óta vagyok a team tagja, tehát majdnem 4 hónapja! :P

A nagy hajrá január 1-től indul, ekkor kezdjük a regisztrációt és a Scholarshipek is innentől lesznek elérhetőek. Azt hiszem Burumnak igaza van abban, hogy a munka csak nőni és nőni fog, de igyekszem megállni a helyem, hiszen én nem csak magamat képviselem. Ha bárkinek, bármiben tudok segíteni, szóljon! A gratulációkat köszönöm! – OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 8., 11:43 (CET)

Én is gratulálok, jó munkát! :) Ha esetleg Isztambul megnyeri a jövő évi rendezési jogot, akkor lehet én is jelentkezem majd :D – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. december 8., 14:04 (CET)

És ha Tajpej? Vigyor VigyorLaci.d vita 2010. december 8., 14:08 (CET)

Helyes! Tajpej már volt, úgyhogy az biztos nem. Egyébként Barcelona és Stanford a másik két jelölt! :P – OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 8., 14:41 (CET)

Kár :( Budapesten volt/lesz? Remélem azért hamarabb lesz, mint négyes metró :D – Laci.d vita 2010. december 8., 15:02 (CET)

Nem, még nem volt, de a '13-as rendezésen elgondolkodhatunk. (Akkorra talán már lesz 4-es metró is!) Vigyor OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 8., 15:34 (CET)

Nagy gratula és hajrá! — P/c vita 2010. december 8., 20:06 (CET)

Köszi! – OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 9., 10:17 (CET)
Gratulálok! – Dami vita 2010. december 9., 13:10 (CET)

Új bürokratánk van, éljen! :)

Mától új bürokratánk van RepliCarter személyében, egyben ő az első hölgy ebben a tisztségben. 40 mellette, egyse ellene szavazattal, plusz nulla kifogással. Nemsemmi! :) Gratulálunk neki! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2010. december 9., 14:40 (CET)

Köszönöm mindenkinek a támogatást! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2010. december 9., 15:16 (CET)

Földrajz-műhely

Szeretnék elindítani egy földrajz-műhelyt. Ha van kedved csatlakozni, olvasd el a vázlatot, amit írtam róla. A vázlat természetesen bővíthető-szűkíthető. – Hujber Tünde vita 2010. december 11., 20:04 (CET)

Tünde, "földrajzműhely", OK? :) – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. december 11., 20:06 (CET)

Nekem kötőjellel jobban tetszett. :-)Hujber Tünde vita 2010. december 11., 20:26 (CET)

Ez nagyon jó ötlet! :) BennóFolybeszt a WP-be! 2010. december 11., 20:19 (CET)

Kitüntetések az infoboxokba! sablonnal

Már egy ideje létezik ez a sablon: {{kitüntetés}}(?). Nem az én területem, de szerintem hasznos. Most látom, hogy még alig van használva. Ajánlom figyelembe! - Kontos vita 2010. december 12., 22:17 (CET)

Személy szerint még a zászlók használatát sem tartom jó ötletnek az infoboxokban, de ezektől már tényleg úgy néz ki, mint egy képeskönyv :-S → Raziel szóbuborék 2010. december 15., 08:30 (CET)

szerintem is ezeknek inkább a szövegben lenne helyük egy táblázatban mondjuk, és nem kéne telepakolni az infoboxot apró képecskékkel. Van olyan katona, amelyiknek 20-30 kitüntetése is van, nagyon ronda tud lenni az infobox tőlük. May 3-4-et, a legfontosabbakat kellene az infoboxba tenni (mint ahogy a filmes díjaknál se írjuk be az összeset amit a színész valaha kapott, csak a nagyokat, mint az oscar meg a golden-globe.) – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2010. december 15., 11:16 (CET)

Igaz igaz - de ha nem is az infoboxokban, máshol még jó lehet a sablon. - Kontos vita 2010. december 15., 16:04 (CET)

A 2010-es adománygyűjtő kampány újabb hírei (Schapman)

On Monday, November 15, we will launch the 2010 annual fundraising drive for the Wikimedia Foundation. As you know, Wikimedia relies on the support of our friends and community members. Like past fundraisers, we will rely heavily on our team of translators to translate the banners, forms, information pages, and more into different languages. We still need your help and the help of others to truly make this year's fundraiser the best it can be. This year is special because we are approaching our10th anniversary and that makes me think:

What would the world be like, if the wiki hadn't launched? If we all hadn't helped it grow? If we hadn't financially supported it? The world would be a far different place.

Now is the time.

This is an aggressive but realistic campaign; the only way to have it work is through community support from across the globe. Will you reach out to the people near you (either physically or virtually) and ask them to get involved? We still need translators to help with meta pages, banners, and core messages in order to maximize the potential of this year's fundraiser. This is "the fundraiser you can edit", and it's true. Community volunteers, and other Wikimedians like you, have been deeply embedded in our planning and we truly think of this as a fundraiser that is co-created by various parts of the community.

Here are some key things to know:

  1. On November 15, we will launch the fundraiser.
  2. You will begin to see banners consistently on the sites beginning on Friday, November 12 as we do full scale functional testing.
  3. This is a "contribution" campaign, celebrating all kinds of contribution.
  4. There will not be success without the full and active engagement of the community.

To get started with translations go to:

Jelentős mérföldkő több nemzeti wikipédiában is

Az elmúlt napokban több nemzeti wikipédiában is jelentős mérföldkőhöz érkeztek:

Aki beszéli az adott nyelvet, gratulálhatna nekik a huwiki nevében! Köszi! – Joey üzenj nekem 2010. december 2., 12:20 (CET)

Igazad lett, tegnap érték el. – Joey üzenj nekem 2010. december 6., 23:35 (CET)
És mi mikor fogjuk elérni újra a 180-at? :( – OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 2., 13:33 (CET)
Nem értem, nálam 182-t jelez... Taz vita 2010. december 2., 17:00 (CET)
Mert még nem kezdődött el a DD által beírt cikkek purgálása a szócikk névtérből. Ez egy jó pár ezer cikkel visszadob minket. – Laci.d vita 2010. december 2., 17:02 (CET)
És ezeket végleg el kell tüntetni? Hiszen többségük hasznos lenne, csak módositani kéne és több tartalommal megtölteni... (persze könnyű ezt mondani, ezrével vannak az olyan cikkek melyek gyakorlatilag tartalmukban 5-6 éve semmit sem változtak) Taz vita 2010. december 3., 00:14 (CET)

Az elmúlt viharos hetek nyomán lehet, hogy szócikkszám csökkenéssel kellene számolni. OsvátA Palackposta 2010. december 2., 13:44 (CET)

Igen már látom... vagy 3-4 ezerrel kevesebb... Taz vita 2010. december 19., 06:29 (CET)

Kuba

Kuba saját Wikipédiát indítottPerfectmisside írj! 2010. december 16., 11:32 (CET)

Aki erre a Wikire dolgozik az egyben a proletariátus hatalmát is építi? Megfontolandó dolog, elvtársak! VigyorLaci.d vita 2010. december 16., 14:08 (CET)

Hát ez érdekes kérdés. Ha tudnék spanyolul, biztos kipróbálnám. L Andráspankuš→ 2010. december 16., 14:53 (CET)

Cikk a nyest.hu-n, valamint az enwikin is van már cikk róla. Esetleg nálunk is érdemes lenne megírni – Ithildraug hmm? 2010. december 16., 22:01 (CET)

Ez szóról szóra megegyezik az Index cikkével. – Laci.d vita 2010. december 16., 22:09 (CET)
jé, tényleg… Az indexeset csak most olvastam – Ithildraug hmm? 2010. december 17., 17:29 (CET)
Az Index meg az ITCafétól nyúlta. Zseniális VigyorLaci.d vita 2010. december 17., 17:43 (CET)

Megalakult a Földrajzműhely

Ma, 2010. 12. 20-án hivatalosan is megalakult a Földrajzműhely, 7 taggal. Minden új tagot szeretettel várunk! – Hujber Tünde vita 2010. december 20., 11:43 (CET)


A new archive of your wiki is available

Hello,

we are pleased to announce that a new archive of your wiki is available for Okawix. You may download it by clicking here (please note that you must have installed the software before trying to download an archive).

Okawix is a GNU-licence free offline reader that allow you to download an archived version of any wiki of the Wikimedia Foundation (with or without images) in order to make it browsable without an internet connection. It includes the search engine Wikiwix by Linterweb.

If you were to encounter any anomaly, please tell us using our bug tracker or our archive validator.

Okawix notice sender vita 2010. december 20., 19:21 (CET)

Hujber Tünde (vita | szerk.) javaslatára elkészültek – egy két éves műhelylap felhasználásával – a tematikus képgaléria létrehozására alkalmas sablonok. Aki szeretne létrehozni hasonlót, mint például ez a mesés válogatás (Tünde munkája), látogasson el a készülő Wikipédia:A nap képe témakör szerint lapra. Szívesen veszem a (technikai résszel kapcsolatos) véleményeket, javaslatokat. – CsGábormegbeszélés 2010. december 20., 21:32 (CET)

Köszönöm a dicséretet, de ez a képek készítőit (és persze Gábort) illeti. Bár ami azt illeti, vért izzadtam, mire január-februárra és március elejére létrehoztam a galériákat, mert úgy tűnik, az összes földrajzos kiemelt képen vagy hegy van, vagy tó, vagy egy amerikai nemzeti park :-). Kíváncsian várom a többi portál galériáit is! A "mienk" a Földrajz-portálon lesz látható január 1-től. – Hujber Tünde vita 2010. december 20., 22:37 (CET)

Sablonvita:Napképe témakör szerint/Földrajz/02-27 (hu) CsGábormegbeszélés 2010. december 21., 19:05 (CET)

Interjú

Ezt a cikket hol lehetne elolvasni?Perfectmisside írj! 2010. december 22., 12:04 (CET)

Szerintem a hvg.hu-n :-). Ha minden igaz a regisztráció és a böngészés ingyenes, bár ebben nem vagyok biztos, de azért egy próbát megér. – Laci.d vita 2010. december 22., 12:17 (CET)

Hát ez az. Nem akarok regisztrálni. Szerintem kérdezzük meg Grint, hogy mit mondott. :-)Perfectmisside írj! 2010. december 22., 17:03 (CET)

Íme (én voltam olyan kíváncsi, hogy felregisztráltam...) A dőlt betű Grin:

"Januárban lesz a Wikipédia online enciklopédia elindulásának tizedik évfordulója. Nem túlzás az enciklopédia elnevezés? Hiszen a hagyományos nyomtatottakkal ellentétben a Wikipédia a sajtóban, doktori disszertációkban kifejezetten nemkívánatos forrás.

Az, hogy a sajtóban meg disszertációkban nem engedik, hogy hivatkozzanak rá, teljesen rendben van. Bár ha az ember bemegy egy könyvesboltba, rengeteg lexikont talál, és ezek is változó minőségűek vagy elavultak lehetnek.

A Wikipédia – ahol a nyomtatott enciklopédiáktól eltérően a szócikkeknek nincs terjedelmi korlátjuk – sokak szerint torz világképet, értékrendet sugall. A Harry Potterről hosszabb szócikk szól, mint a Hamletről.

A Pallas-nagylexikonban is kifejezetten minősítették a politikusokat – az is egyfajta értékrendet tükrözött. A Wikipédiát főleg fiatalok szerkesztik, tehát nyilván az ő beállítottságukat tükrözi, és persze mindig lesznek hiányos és túlfejlett témák. Az irányelvek szerint egy téma akkor fontos annyira, hogy önálló szócikk szülessen róla, ha a tárgytól független források jelentős mértékben foglalkoztak vele.

Milyen a magyar Wikipédia? Hogy állja meg a helyét a nemzetközi összehasonlításban?

Háromszáz önkéntes szerkesztő dolgozik napi rendszerességgel, és 1500-an írtak az elmúlt két hónapban legalább öt cikket. A 270 wiki-nyelv közül benne vagyunk abban a 35-ben, amelyiknek legalább 100 ezer szócikke van. De még ez se teljesen mérvadó, mert van egy egészségtelen verseny az országok között – előfordult már, hogy egy nyelven robottal létrehoztak több ezer teljesen üres szócikket. Én a minőséget inkább a terjedelemmel mérem: nálunk minden második cikk hosszabb 2000 leütésnél, és ez nagyon jó arány.

A magyar szócikkeket Amerikában tárolják, itthon nincs szerver. Többek között azért, mert így a valamivel esetleg elégedetlen magyarok csak a Wikimedia Foundationt, az amerikai „anyacéget” perelhetnék. Nem visszás ez?

A legtöbb jogszabály valódi értelmezését világszerte próbaperekkel szokták eldönteni, de ehhez nálunk nincsenek meg az anyagi feltételek. Van olyan szerkesztőnk, aki azt mondja: mivel a szerzői jogban nem követsz el jogsértést addig, amíg ezt ki nem mondták, hagyjuk fenn a vitatható anyagokat, amíg nem reklamál valaki. De mi nem ezt az utat járjuk. Megpróbálunk nemcsak a magyar, de az amerikai, sőt még a magyarok lakta szomszédos országbeli jogszabályoknak is megfelelni. Két évbe telt, mire rájöttünk, hogyan használhatjuk a településcímereket, amiket helyi rendeletek, országos törvények vagy éppen szerzői jogok védenek. A Pannónia motorkerékpár emblémáját azért nem használjuk, mert nem találjuk a jogutódot, az eredeti jogtulajdonos halála óta pedig nem telt el a szükséges 70 év. A Magyar Nemzeti Bank részben a mi javaslatunkra az idén törölte a magyar pénzek digitális reprodukálását tiltó rendeletét – belátták, hogy nem így kell küzdeni a pénzhamisítás ellen.

Vannak-e viták a szomszédokkal a történelem többféle értelmezéséről?

Például Zrínyi Miklós – aki horvát nemzetiségű szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, és horvát bánként tanult meg magyarul – az angol Wikipedián sokáig Nikola Zrinski cím alatt szerepelt. Ezen Zrínyi vezetéknevű szerkesztőnk is bosszankodott. Egyébként a név a cikkben mindkét nyelven szerepelt, így a keresők így is, úgy is megtalálták. Mégis nagy csatát vívtunk a horvátokkal. Végül – azon az alapon, hogy életének mekkora részét fedte le a „zrinskiség”, illetve a „zrínyiség” – átnevezték a szócikket Zrínyire, de a vita még nem zárult le.

Mondhatni, hogy a történelem és a politika a sláger?

Minden népszerű, ami napi szinten is jelen van az életünkben. De jók vagyunk természettudományokban, matematikában, nyelvészetben is. A politika elég szezonális. Amikor az őszödi beszéd téma volt, a szócikket egy ideig le kellett védeni, annyian megrohanták pró és kontra érvekkel. Ez aztán beszűrődött máshova is: megnövekedett az 1956-tal, a Trianonnal kapcsolatos szócikkek látogatottsága, hosszú ideig érintetlen lapokon is megjelentek apró változtatások. Választásokkor elkezdik minősíteni a pártokat, a jelölteket. De más eseményeknek is hasonló a következménye: amikor meghalt Leslie Nielsen filmszínész, meredeken megugrott a módosítások száma.

Milyen a magyar vitakultúra? Élve a Wikipédia adta szabadsággal, a magyar ember egyszerűen átszerkeszti a neki nem tetsző részt, vagy megpróbál konszenzusra jutni a többi szerkesztővel az úgynevezett vitalapon?

A magyarok éppen olyanok, mint bármelyik más nemzet. Bár a szerkesztők például életkoruk szerint is nagyon különbözőek, általában intelligens, tanult emberek, akik inkább tudást akarnak szerezni és megosztani, semmint lenyomni a saját véleményüket mások torkán. Ez egy közösség, amelyben a megegyezésre alkalmatlanok nem tudnak hosszú távon megmaradni. Ezt jól mutatja, hogy például az 1956-os forradalom is az 500 úgynevezett kiemelt cikk közt szerepel. A kiemelt státus ugyanis azt jelenti, hogy a szerkesztők minden oldalról tárgyilagosan megvizsgálták a kérdést, és egy pontos, kerek egész jött létre.

A Wikipédiában rejlő potenciált külföldön már vállalati szinten is felfedezték. A cégek magukat fényezik vagy vetélytársaikat húzzák le. Nálunk is élnek ilyen módszerekkel?

Ritkán előfordul, hogy például szekták, cégek kitörlik a nekik kényelmetlen tényeket, írnak magukról egy aránytalanul nagy cikket, vagy feldúsítják a meglévőt. Ilyenkor töröljük az egészet, vagy húzunk belőle. Az önmagunkról írás eleve ciki dolognak számít. A magukra valamit is adók inkább nekünk jelzik, ha hibát észlelnek a róluk szóló cikkben, és nem saját kezűleg javítanak. Egyébként – akárcsak a vandalizmust – az önfényezést is visszafogja, értelmetlenné teszi, hogy nagy viták után, másfél éve világszerte bevezették az úgynevezett jelölt lapváltozatot. Ha valaki módosít egy cikket, az új verziót csak egy apró fülre kattintva lehet megtekinteni, amíg az úgynevezett járőrök jóvá nem hagyják. A folyamatos, érdemi munkával a szerkesztői címet egy idő után automatikusan elnyerő tagok által választott járőrök – Magyarországon körülbelül százan vannak – a módosítások 75 százalékát 24 órán belül ellenőrzik.

A kiegyensúlyozottságra való törekvésben egy rangra emeltetnek tudományos tények és nonszensz dolgok – kommentár nélkül. Miért kell a magyarság őstörténetének bemutatásánál megemlékezni arról az elméletről, amely a magyarokat egy elsüllyedt földrész lakóitól eredezteti?

Bár nem kapcsolódik hozzájuk semmilyen balhé, ami a média és így a nagyközönség ingerküszöbét elérné, szakavatott szerkesztőinktől tudható, hogy ennek a verziónak is nagy tábora és irodalma van. Az azért közvetve az értékítéletünket jelzi, hogy a cikk túlnyomó része a mainstreamet, a finnugor eredetet tárgyalja. De minden releváns véleménynek megpróbálunk helyet biztosítani. Sokak szerint az is nevetséges, hogy van szócikk a sámánokról. Feltételezik, hogy ha írunk róluk, akkor hiszünk bennük, azonosulunk velük. De Jézusról, Istenről és a Csodaszarvas-legendákról is van. Akkor ezekről se kéne?

A „cigánybűnözésnek” mint szócikknek a puszta léte nem befolyásolja mégis a jelenség létezéséről folyó vitát? Nem legitimálja magát a fogalmat?

A szócikkben le van írva, kik és miért állítják, hogy van, illetve hogy nincs. Mi, akik nem értünk hozzá, hogyan dönthetnénk el a vitát? Csak annyit tehetünk, hogy a lehető legteljesebb hátteret állítjuk össze a kérdésről. Eredetileg egy szélsőjobbos írta a saját nézete szerint, az általa hitelesnek tartott forrásokra hivatkozva, de ez így nem jelent meg. Egyértelmű volt, hogy mellétesszük, mit mondanak a többiek. Nemcsak a bűnelkövetésekről közlünk statisztikát, hanem többek között az iskolázottságról, az anyagi helyzetről is. Az sem lenne megoldás, ha bizonyos szakemberekre bíznánk az ilyen cikkek megírását: jogászok, történészek, szociológusok is lehetnek elfogultak.

Egyesek az újságírás jövőjét látják a Wikipédia koncepciójában. E szerint az oknyomozó írások úgy fognak összeállni, mint a szócikkek: minden érintett hozzáteszi a magáét.

A Wikipédián ez nem jöhet létre. Egy alapvetően sebezhető – jogi védelmére csak korlátozottan költeni képes – közösség nem engedheti meg ezt magának. Nézzük meg a WikiLeakset – aminek egyébként semmi köze a Wikipédiához –, valami hasonlót csinál nagyban: hivatalos dokumentumokat ad közre. Ha ugyanígy, egy adott ügy kapcsán mindenki felrakná az őt igazoló dokumentumokat, bizonyítékokat, az komoly érdekeket sértene."Ivanhoe sherwoodi erdő 2010. december 22., 17:13 (CET)

Köszi a cikket! Kicsit csalódtam benne. Nem Grin válaszaiban, hanem a kérdésekben. Mindig ugyanazok. Miért nincs erről cikk, miért van arról, miért hosszabb ez a cikk mint az... – Perfectmisside írj! 2010. december 22., 17:33 (CET)

Nagyon jó Perfectmiss, mint köztudott január 15-én az OSzK dísztermében rendezünk egy konferenciát 10 éves a wikipédia ahol a konferencia csúcspontja egy kerekasztal-beszélgetés lesz! Kértük már az ötleteket blikkfangosan megfogalmazott kérdésekre, hogy ne a fantáziátlan újságírók unalmas kérdéseit ismételjük meg. Nyilván van pár jó ötleted amit meg tudsz velünk osztani ha igen írd meg, nagyot lendítsz vele a konferencia sikerén! – Texaner vita 2010. december 22., 18:15 (CET)

TGM is figyel minket

Jelentem, hogy Tamás Gáspár Miklós is feliratkozott a WP olvasói közé. Az Élet és irodalom karácsonyi számában közölt cikkében (23. oldal) meg is emlékezik erről, imígyen: „Liberálisnak tartott közírók… [mint] Ayaan Hirsi Ali, (akit a magyar Wikipedia holland feministának és ateistának nevez, haha) nevű iszlámgyűlölő fasiszták dícséretét zengik…” – Vadaro vita 2010. december 27., 20:56 (CET)

10 eszköz

Ez ugyan nem hír, de elég érdekes. Most találtam, az eszközöket kipróbálni idén már nem lesz időm, de hátha valaki nagyon unatkozni fog szilveszterkor... :-) BUÉK! 10 lenyűgöző eszköz a Wikipédia jobb használatáhozPerfectmisside írj! 2010. december 27., 17:51 (CET)

Ez inkább olvasóknak szól, mint szerkesztőknek. Engem nem nyűgözött le. Az egyik link hatékonyabb keresést ígér, mint a wiki beépített keresője. Rákattintva a Bing jött be. A másik eszköz a hosszú és bonyolult cikkekből készít egyszerűbb tömörebb változatot. Ez a simple english wikire irányít át... A harmadik, amit próbáltam, egy adománygyűjtő oldalra vezetett. Na itt adtam fel... – B.Zsolt vita 2011. január 5., 00:39 (CET)

Én végignéztem, de egyetlen használhatót sem találtam. Volt pár hangzatos, de mindről kiderült, hogy semmit sem tud. – BáthoryPéter vita 2011. január 5., 10:38 (CET)

Új IP-ellenőr

Malatinszky a minap lezárult szavazás eredményeként tegnap megkapta a bitet, azaz mostantól IP-ellenőrként is működik. Jó munkát! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. december 31., 11:52 (CET)

180 000

Van mit ünnepelni: tegnap, az óév utolsó napján elértük a 180 000 szócikket: a mérföldkő Pagony (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) Hiei-hegy szócikke lett. Gratulálok!!! :-)Einstein2 ide írj 2011. január 1., 14:13 (CET)

Azért annyira ne örüljünk, újra-elértük. Egy rakat olyan cikket látok a figyelőlistámban ami már korábban is létezett, de akkor nem értem mért kellett törölni... Taz vita 2011. január 5., 11:39 (CET)

Ennek azért több hónapos előzményei vannak. Törölve lett, mert kellett, majd újraírták, mert azt is kellett. (Lásd itt) LApankuš→ 2011. január 5., 12:38 (CET)

Ezzel tisztában vagyok, de ha vlki most újratudja írni, akkor ez korábban mért nem volt lehetséges? törölve ezzel "kis-millió" szerkesztést, ami változtatott az alapon... vagy nagyot tévedek? Taz vita 2011. január 5., 12:48 (CET)
Újraírni 5000 cikket nem 10 perces meló, azt a 300-at is, amit újraírtunk ez alatt a pár hét alatt, több 10 ember munkája volt megcsinálni. 5000 cikk újraírása olyan időmennyiség lett volna, amit nem engedhetünk meg jogsértő cikkek esetében. Más jogsértő cikkeket 5 napon belül törlünk. Ezeket sem lehetett a végtelenségig húzni. A cikkeketmost is meg lehet írni, attól, hogy piros a linkjük, nyugodtan hozzáláthatsz te is :-)Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2011. január 5., 13:14 (CET)

Nagyot tévedsz. Az van írva, vagy újraírva, amit valaki ír, vagy újraír. Ha se te, se én: akkor nincs, ha valaki (újra)írja, akkor van. OsvátA Palackposta 2011. január 5., 13:13 (CET)

nem kötözködésképp, de az teljesen megoldhatatlan lett volna, hogy a jogsértő cikkeket visszaminősitjük csonkká meghagyva egy bevezetőszerűséget, pl. életrajz esetében név-életkor-foglalkozás (tudom ez szubcsonk kategória, de legalább nem törlünk olyat ami a "jogsértett" szövegben esetleg benne sem volt, (Külföldi wikiken egyébként látni ilyen nulla információtartalmú szubcsonkokat milliószámra)), és majd ha egyszer lesz idő vlki úgyis megírja? ezáltal elveszett egy rakás olyan ugyan kis-szerkesztés ami az évek hosszú során gyűlt össze... amelyik cikket nem szerkesztették számottevően az elmúlt 5 évben és erre számos példa van azt, ezután sem fogják nagy mértékben, hiába "mentünk meg- írunk újra" fontos cikkeket. Taz vita 2011. január 5., 18:08 (CET)

Bizonyára megoldható lett volna, amennyiben

  1. a gondolkodásra rendelkezésre álló cirka ötven nap során valaki felvetette volna és a közösség egyetért vele;
  2. valaki vállalja, hogy a figyelőlistájára veszi valamennyi szócikket és életfogytiglan szavatolja, hogy senki nem fogja visszaállítani egyik szócikket sem a teljes, de jogsértő változatra, mondjuk 2017-ben, amikor elég kevesen fognak emlékezni az ügyre, csak csodálkozva veszik észre, hogy szócikkek garmadáinak laptörténete őriz egy szaktudományos szinten megírt szövegváltozatot. Pasztilla 2011. január 5., 19:32 (CET)

Az akár egy-két mondatos, a jogsértő szövegen felül szereplő plusz információkat – beleértve a képeket, infoboxokat is – a vitalapra másoltuk, már ahol volt ilyen információ. Egyébként meg minden eszközzel próbáltunk menteni, átírni, nehogy más évek alatt felhalmozott munkája veszendőbe menjen. Sajnos ezt a problémát pl. az átírásoknál (pl. arab, görög, japán, kínai) nem tudtuk elkerülni. A nagyobb gond az, hogy sok, esetenként több oldalas cikk szóról szóra copy volt, nem csak részleteiben. Életrajzhoz lehet szubcsonkokat gyártani, tettük ezt is. Vannak azonban műalkotások, világörökségi helyszínek, amelyeknél a szubcsonk rosszabb mintha nem lenne. Meghirdetésre kerültek a fontosabb témák, sokan lecsaptak rájuk. Jelenleg is hozzá lehet férni. Ogodej vitalap 2011. január 5., 20:47 (CET)

Adománygyűjtés 2010

Rekordadományt kapott a WP! Továbbra is ingyenes maradhat...[1] Ogodej vitalap 2011. január 3., 10:43 (CET)

Ez igaz a magyar egyesületre is: ötmillió forintot sikerült gyűjtenünk, aminek fele marad itthon az alapítvánnyal kötött szerződés alapján. A kitűzött célok elérése miatt az adománygyűjtési kampány hamarosan lezárul. Samat üzenetrögzítő 2011. január 3., 11:25 (CET)

Bocs, hogy ezt mondom, de ebben az esetben hitelesebb lenne a hír, ha "belső" körből származna az információ, és nem egy külső honlapról. misibacsi*üzenet 2011. január 3., 17:28 (CET)

[2] – ugyanezt fordította le az Index is, bár kivételesen nem szóról-szóra. – Dami vita 2011. január 3., 17:41 (CET)
Én pedig azért ezt a hírportált linkeltem be, és nem ezt vagy ezt – noha a cikk hivatkozik rájuk – mert magyarul van. Ogodej vitalap 2011. január 3., 18:37 (CET)
Forrásoknál nem kívánalom, hogy magyarul legyenek. misibacsi*üzenet 2011. január 6., 10:53 (CET)

Közben a mai napon Magyarországon is befejező státuszába érkezett az adománygyűjtés, Jimmy Wales köszönőlevelével búcsúzunk. – Dami vita 2011. január 5., 23:56 (CET)

8000 anatómiai cikk

Szerkesztő:Regeczy egy közel 8000 szócikket tartalmazó anyagot készül feltölteni a Wikipédiába, vagy a Wikiforrásba, vagy mindkettőbe, ami felöleli a teljes emberi test anatómiáját. Mint az a Vita:Arteria ulnaris lapon olvasható, a szócikkek szövege 16 év alatt oktatóként elmondott, anatómiai gyakorlatokra felkészülve megírt anyag, teljes pontosságú szaknyelv, többször átrágva, szakmailag ellenőrizve.

Óriási anyagról van szó, Regéczy Zoltán várhatóan 20-21 hónap alatt tudja a feltöltést a Wikipédiára elvégezni. Jó lenne, ha kellő odafigyelést kapna, hogy mindig legyen aki segíti, ha valami problémája felmerül. A megbeszélés a projektről jelenleg ezen a lapon összpontosul: Vita:Arteria ulnaris és ez a felhívás kér technikai segítséget a nagyszerű kezdeményezéshez: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki).

Karmelaüzenőlap 2011. január 6., 10:37 (CET)
Ez óriási hír! :-)Istvánka posta 2011. január 6., 10:38 (CET)
Azért javasoljátok neki, hogy helyezze el a jelzést minden lap alján, jobb a békesség alapon! – Texaner vita 2011. január 6., 10:48 (CET)
Ez eleve ott van minden lapon. Karmelaüzenőlap 2011. január 6., 11:09 (CET)

Tekintve, hogy 2008-12-17 óta mindössze 62 szerkesztése van, jó lenne 2-3 kiválasztott szócikket mentorokkal közösen kidolgozni, ahol minden technikai részletet tisztázni lehet: belső hivatkozások, források jelölése, megjegyzések formája, sablonok alkalmazása... stb.

Ez nem minősül saját kutatásnak? Milyen forrást fog megadni? misibacsi*üzenet 2011. január 6., 10:58 (CET)

Az arteria ulnaris cikkben látható, hogy milyen forrásokat ad meg. Korrektnek tűnik. LApankuš→ 2011. január 6., 11:01 (CET)

Ez jó hír, én szívesen segítek bármilyen szerkesztési kérdésben (szakmaiban nem :-)) Viszont nem kéne-e pontosabb forrásmegjelölés oldalszámokkal? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 6., 11:19 (CET)

Ez attól függ, hogy a feltöltendő anyagban már eleve benne van-e ez az információ. Ha igen, akkor már kezdettől fogva bele lehetne venni a feltöltött anyagba. Ha azonban ehhez még keresgélni kéne, akkor jobb ezt a feltöltések befejezését követő utómunkálatokra hagyni. Karmelaüzenőlap 2011. január 6., 13:14 (CET)

Érdekességek a Wikipédiáról

Ha már TGM is helyet kapott itt, gondoltam én is bemásolom mire akadtam a neten: http://hircsarda.hu/4-kultura/15839-nmhh-birsag-a-wikipedianak/. A poént nem akarom lelőni, aki még nem olvasta, az szerintem pótolja. VigyorLaci.d vita 2011. január 8., 16:48 (CET)

Csak fesd az ördögöt a falra... :-)Hujber Tünde vita 2011. január 8., 21:15 (CET)

A BBC a Wikipédiáról

Pénteken kezdi adni és többször ismétli a BBC World Service a 10 éves Wikipédiáról szóló műsort. Több itt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. január 10., 11:06 (CET)

Rádióadásról van szó, az adások időpontjai Magyarország számára: péntekenként 11:00, 16:00, 21:00 helyi idő (január 14-el kezdve). Elvileg online is hallgatható. misibacsi*üzenet 2011. január 10., 14:04 (CET)

Ó, igen, nekem ez természetes volt, kösz a kiegészítést. Gyakorlatilag is megy online, én mindig úgy hallgatom, azért írtam be. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. január 10., 18:48 (CET)

Levél Jimmy Walestől

A mai napon a Wikipédia társalapítója, Jimbo Wales küldött egy e-mailt, amelyben a közösség erőfeszítéseit értékelte a másolmányügy kapcsán. Pár perce engedte meg, hogy a levele közzététessék, így hát itt van, mindannyiunk bíztatására. Pasztilla 2011. január 10., 17:25 (CET)

Szócikkíró- és karbantartó verseny

Már csak pár nap és indul a négy hetes szócikkíró- és karbantartó verseny, mely során hét kategóriában várjuk a Magyarországgal kapcsolatos cikkek megírását, javítását, forrásolását és fordítását. Tegyük jobbá az enciklopédiánkat. Jó munkát kívánok mindenkinek! - Forgács Máté alias Matteo55 és a kritikák rólam 2011. január 12., 12:46 (CET)

Nyugat Rádió

Sziasztok!

Adtam egy rövid interjút a Nyugat Rádiónaka Wikipédiáról, mely elvileg holnap négy után kerül adásba. A neten a http://nyugatradio.hu címen hallgatható.

Üdv, – Dami vita 2011. január 12., 13:38 (CET)

Hasonlóan, holnap 8:20-kor elvileg interjút adok az évforduló kapcsán a Lánchíd Rádiónak. – Dami vita 2011. január 14., 21:48 (CET)

Metropol

Sziasztok!

A holnapi Metropol újságban meg fog jelenni egy összeállítás a Wikipédiáról, az évfordulóról és talán egy interjú velem (a válaszokhoz többen hozzájárultak ötleteikkel az egyesületből); ha valaki korán jár a városban, kérjen pár példányt.

Üdv, Bence

Ez az az újság, amit még ingyen sem szoktam olvasni, de akkor most kivételt teszek. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. január 13., 20:53 (CET)

Íme: Elisabeth Braw/MWN: Wikipédia: India és Afrika az irány. Metropol. (Hozzáférés: 2010. január 14.) Ogodej vitalap 2011. január 14., 09:02 (CET)

Kiemelném az interjú lényegét: „Szívesen látnánk köztük több nőt…” :-P → Raziel szóbuborék 2011. január 14., 09:10 (CET)
SZedlacsekné2., 3., ....? VigyorIvanhoe sherwoodi erdő 2011. január 14., 10:54 (CET)

Búr Műhely

Elindítottam, bár még csak allapon a Búr műhelyt és érdeklődőket keresek, akik segítenének a műhely működőképessé tételében. Előre is köszönöm a segítséget! - Történelem p Töri szoba 2011. január 14., 20:06 (CET)

Wikimánia 2011 – részvételi felhívás

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! A wikimánia évente megrendezett, a Wikimédia-projekteknek (Wikikönyvek, Wikihírek, Wikiszótár, Wikifajok, Wikimédia Commons és a MediaWiki-szoftver) szentelt világméretű konferencia és közösségi találkozó. Lehetőséget biztosít arra, hogy a szerkesztők, a csak olvasók és a Wikimédia-projektek fejlesztői megismerkedjenek egymással, ötleteljenek, beszámoljanak az őket illető kutatásokról és tervekről, és a projektek jövőjének érdekében összefogjanak.

A konferencia a nagyközönség számára is nyitott. Oktatók, kutatók, programozók és a szabad hozzáférésű kultúra aktivistái, akiket érdekelnek a Wikimédia-projektek, informálódhatnak és meg is oszthatják a Wikimédia-projektekkel kapcsolatos ötleteiket a jelenlévő szerkesztőkkel.

A hetedik wikimánia 2011. augusztus 4. és 7. között lesz a Haifa Auditorium Complexben, Haifában, Izraelben. További információért látogassatok el a 2011-es wikimánia hivatalos honlapjára.

Pályázatok benyújtásának határideje

A konferencia hivatalos programja különféle szekciókban és különféle formában (műhelybeszélgetések, tematikus panelek, kötetlen találkozók stb.) feldolgozandó pályázható témákból áll össze. A pályázatokat november 1-től 2011. április 30-ig lehet benyújtani. A hivatalos regisztráció január 1-től fog élni.

Aki komolyan vehető pályázattal szeretne részt venni, annak célszerű jó előre kigondolnia, vázlatosan kidolgoznia a tervet.

Pályázható témák

Az idei wikimániára az alábbi öt témában nyújthattok be pályázatot:

  1. Wikikultúra és közösség;
  2. Wikipédia és oktatás – tudás és kollaboráció;
  3. Wikiinfrastruktúra és wikitechnológia;
  4. Wikipédia, szabad tudás és szerzői jogok;
  5. Wikitechnológiák – kommunikáció és üzlet.

A részletes magyar nyelvű felhívást itt találjátok, a pályázatok benyújtásához szükséges linkkel a lap alján. BennóFolybeszt a WP-be! 2010. október 7., 10:49 (CEST)

Csak hogy egészen egyértelmű legyen, nem a támogatási pályázatról (scholarship), hanem az előadástervről (submission) van szó, vagyis azok pályázhatnak most, akik valamilyen formában előadni szeretnének. – Tgrvita 2010. október 7., 22:23 (CEST)

Viszont ha valakit kiválasztanak előadónak az nagyobb eséllyel indul a támogatási pályázaton...Dami vita 2010. október 22., 23:43 (CEST)

FIGYELEM! Az idei Wikimánia ösztöndíj programjára -az eddigi szokásoktól eltérően- január 1. és 31. között lehet pályázni. Idén először fogják az ösztöndíjak odaítélését pontos, világos kritériumok alapján odaítélni. Azok, akik prezentációval készülnek, valószínűleg nagyobb eséllyel fognak ösztöndíjat kapni. A részleteket itt találjátok: wm2011:Scholarships. – OrsolyaVirágHardCandy 2010. december 6., 10:51 (CET)

A wikikonferencia képei

Néhány kép előzetesen a konfról, de majd Báthoryék hoznak további négyszázötvenet: http://www.flickr.com/photos/pasztilla/sets/72157625831405848/detail/ Pasztilla 2011. január 15., 23:30 (CET)

Kár, hogy kopirájtlicenc alatt tetted fel, így nem használhatják az olyan lexikonok, mint pl. a Wikipédia :) Én 300 képet készítettem, ezeket válogatás után fel fogom tenni a Commonsra. Ehhez egy kis időt kérek, mert a konferencia után most már tényleg a vizsgáimra kéne koncentrálni. – BáthoryPéter vita 2011. január 16., 11:07 (CET)

Az nem gond, egy csomó flickr-os képemet feltöltöttem jogeleresztve a Commonsba is. Átteszem én ezeket is a Commonsba szívesen, ha valaki ajánl egy eszközt, amivel lehet tömegesen is feltölteni, mert egyesével nem vagyok rá hajlandó. Pasztilla 2011. január 16., 11:23 (CET)
Nem is azért mondtam ;) Tömeges képfeltöltésre tudom ajánlani a Commonistot. A Commonsban van egy Wikipedia 10 events kategória, az alá kéne egy Hungary vagy Budapest végű, abban pedig egy conference és egy afterparty végű. Ezekbe pedig ömlesztve a képeink (Samat és mások is fotóztak). Mit szóltok? – BáthoryPéter vita 2011. január 16., 13:29 (CET)
flickrripper.py a pywikiben? Sose használtam. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. január 16., 14:18 (CET)
Megpróbálom, mert a Commonisttal átkozottul szenvedek, egyelőre még feltelepítenem sem sikerült, hibaüzenet hibaüzenet hátán. Mindenesetre létrehoztam a kategóriát, ahogy BP írta. Pasztilla 2011. január 16., 14:30 (CET)
A user-config.py-ben milyen nyelvkódot kell beállítanom a commonsban való szerkesztéshez? Pasztilla 2011. január 16., 14:42 (CET)
commons, és -family:commons a parancssorban, de nekem "you can't edit" hibát ad, lehet, hogy előbb botflaget kell kérni? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. január 16., 15:45 (CET)
Á, nekem ez nem megy sehogyan. Öt képet kézzel még korábban feltöltöttem, de olyan tetvedék lassú, hogy soha többet semmit kézzel. Ha valakinek van hatékony módszere, szívesen átemailezem a képeket. Pasztilla 2011. január 16., 21:53 (CET)
Küldd el, majd megnézem, jutok-e vele valamire. – Tgrvita 2011. január 18., 00:46 (CET)

Öltönnyakkendő?? Hogyhogy nem wikis pólóban feszítettetek? (arra is lehet öltönyt venni annak, aki nagyon akar) Nem vagyunk mi nyugdíjasklub :) – Vince blabla :-) 2011. január 16., 11:20 (CET)

Ehhehe, hát tényleg nem semmi látvány volt ott a rakat admin talpig öltönyben :-) Viszont a konf végén én hazaugrottam átöltözni az afterparty előtt, mert ki nem bírtam volna az estét úgy, már így is túlhaladta az a 6 óra az öltönytelviselniképes-ingerküszöbömet :) – Joey üzenj nekem 2011. január 16., 16:48 (CET)
Hát azt én se értem, viszont legalább láttam a Glanthort öltönyben, asse tudtam, hogy van neki :D Alensha 2011. január 16., 16:38 (CET)

A képekből az első adagot feltöltöttem a commons:Category:Wikipedia 10 Hungary – Conference kategóriába. – BáthoryPéter vita 2011. január 17., 16:28 (CET)

Ebből néhány már szerepel is szócikkekben. :-) Cassandro Ħelyi vita 2011. január 17., 17:21 (CET)

Ajánlom mindenkinek (aki még nem látta) 10 éves a Wiki képgalériaTexaner vita 2011. január 18., 09:03 (CET)

Az a kép, ahol Frank és én vagyunk közösen az Építész pincében meg van valakinek? Talán mintha Orsi készítette volna? Köszi, – Dami vita 2011. január 18., 22:42 (CET)

Elkészült az összes konferenciás fotóm. Megtaláljátok a Category:Wikipedia 10 Hungary – Conference kategóriában. – BáthoryPéter vita 2011. január 24., 16:53 (CET)

WOW! Láttam őket és nagyon jók! Én is betöltöttem +6 afterparty-s képet, holnap még fellövök 10-et a konfhoz.
Asszem most már Samat is jöhetne. :) – OrsolyaVirágHardCandy 2011. január 24., 16:55 (CET)
Nagyon jók a képeid, gratulálok!– Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. január 24., 17:16 (CET)

Jelentem feltöltöttem én is mindent! Ha ezután még vki hozzáad a kategóriához képeket, akkor grint és Frankot pakolja bele a saját kategóriájába is, tehát a Frank Schulenburg és a Peter Gervai kategóriákba. Tegnap és ma ezzel a két kategóriával szórakoztam 2-3 órát. Köszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2011. január 25., 12:23 (CET)

Jimmy Wales wikiszületésnapi üzenete a magyaroknak

...megtekinthető a magyar Wikipédia blogján. – Tgrvita 2011. január 16., 21:49 (CET)

Ez az, amit a konferencián sikerült (majdnem) elfelejtenem... Cassandro Ħelyi vita 2011. január 17., 00:04 (CET)

Csodálkoztam is, amikor a megnyitó után beharangoztad Schulenburgot, nekem rögtön beugrott, hogy az előzetes anyag szerint mintha itt kellene következnie a videóüzenetnek :) – Joey üzenj nekem 2011. január 17., 00:15 (CET)
Óriási szenzáció! Vissza nem térő alkalom! :-)
Szavazni lehet a 2010-es esztendő legjobb szócikkére!
A szavazatokat ide kattintva lehet leadni.

Én pedig szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak magunknak, mert nem semmi, hogy ilyen minőségű és ilyen mennyiségű szócikkek várnak a szavazásra! Minden wikipédista, minden ellenkező híreszteléssel szemben, nagyon büszke lehet erre a magyar wikipédiára! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 17., 13:57 (CET)

Csak egy aprócska példa: az itwikin a 764 678 szócikkből csak 489 kiemelt, és azok többsége nem is éri el a magyar wiki kiemeltjeinek a színvonalát! Nekünk 563 kiemeltünk van jelenleg. – Istvánka posta 2011. január 17., 14:03 (CET)

Azért van itt ennyi kiemelt, mert a megvonási eljárás gyakorlatilag működésképtelen. → Raziel szóbuborék 2011. január 17., 18:17 (CET)

Az ötletet nagyon jónak tartom, de szerintem a szavazási határidő kevés. Én soha nem szavaznék olyan cikkre, amit nem olvastam el, de nem is hagynék ki éppen ezért egyet sem. Legalább egyszer mindet végig kellene futni, hogy dönteni tudjak. Persze két hét elég a végigolvasáshoz, ha csak ezzel foglalkozik az ember, de azért van más teendő is itt. (persze szavaztam azért, de jó lenne ha biztosabb lennék a dologban) Ogodej vitalap 2011. január 17., 20:43 (CET)

Ogodej +1, most, hogy esszük a pudingot, ugyanígy gondolom én is, szóvá is tettem a kiírás vagy szavazás vagy mi vitalapján. Pasztilla 2011. január 17., 20:55 (CET)

+1 Bizony (hál'istennek) rengeteg a jó cikk, aki nem olvassa rendszeresen a kiemelésre jelölteket (nem is tudom van-e ilyen ember),– Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. január 17., 21:01 (CET)

Időtartam megbeszélés: Wikipédia-vita:Az év szócikke#Időtartam. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 17., 21:05 (CET)

Hát nekem kérdésem lenne, amire a vitalapon nem kaptam választ. SZép dolog, hogy volt szavazás a hosszabbításról, 9:4 arányban a február végét támogatták a szavazók. Ennek ellenére a verseny február 13-ig lett meghosszabbítva. Adna erre valaki magyarázatot? – Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. január 28., 18:05 (CET)

Javítottam. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 28., 20:29 (CET)

Köszönöm.– Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. január 28., 21:14 (CET)

700 000. szócikk a spanyol wikipédiában

5 napja – a különböző nyelvi változatok közül hetedikként – a Wikipédia spanyol nyelvű változata is elérte a rendkívül impozáns 700 000. szócikkszámot. Aki beszéli a nyelvet, a kocsmafalukon gratulálhatna nekik a huwiki nevében!

Érdekesség még, hogy a szócikkszámban 10. legnagyobb nyelvi változat, az orosz tegnap érte el a 650 000. szócikket, a „nagy” wikipédiák közül ez fejlődik egyébként a legnagyobb mértékben az utóbbi időkben.

További érdekesség, hogy a Fülöp-szigeteken államnyelv, a tagalog wikipédiája épp tegnapelőtt, a Wikipédia születésének 10. évfordulóján érte el az 50 000. szócikkét. Nyilván ehhez is jó lenne gratulálni, de abban nem nagyon bízom, hogy ezt a nyelvet beszélő szerkesztőnk is van... – Joey üzenj nekem 2011. január 17., 14:42 (CET)

KIWI DenesFerinek

Rengeteg szócikkéért, azok állandó csiszolásáért és nem utolsó sorban a teljesen konfliktusmentes wikiéletéért (mert valahol az is számít :), egy régóta érő KiWi esett le DenesFeri szerktársunknak. Asszem, mindannyian példát vehetünk róla! Na, eriggyen mindenki ide gratulálni! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 18., 13:02 (CET)

A kezdőlapon hivatkozott érdekességek hatása a cikkek látogatottságára

A kezdőlapon január 3-án bemutatkozó rovatban ajánlott néhány cikk napi nézettségi adatait mutatja az alábbi ábra:


Az egyes cikkek látogatottsága nagyon eltérő mértékben változott meg a három és fél napos (hétfőtől csütörtök délig tartó) időszakban. Általánosságban elmondható, hogy elsősorban azoknak a cikkeknek a nézőszáma ugrott meg jelentősen, amelyek egy átlagos napon az olvasók elől rejtve maradnak (Alex: 6→173; busz: 5→329; tonzúra: 2→101). Ezzel ellentétben az egyébként látogatott lapok – vagy közismert címszavak – esetében nem jelentős a változás (Vénusz: 196→212; Jászai: 44→67). Érdekesség, hogy két cikk esetében a csütörtöki napra (amikor csak délig van kint a cikkajánló a kezdőlapon) a várakozásokkal ellentétben nem csökkent vissza a nézettség (kukacjel: 450→421; Vénusz: 252→204) – CsGábormegbeszélés 2011. január 21., 22:35 (CET)

Nagyon örülök neki, hogy az olvasóknak felkeltette az érdeklődését a rovat. Az, hogy inkább az eleve ismeretlenebb cikkekre kattintanak rá, szerintem nem meglepő. Például az a tény, hogy a Vénuszon krátert neveztek el Jászai Mariról, érdekes dolog, de mivel az emberek tudják, hogy mi a Vénusz, és ki volt Jászai Mari, ezért nem készteti őket kattintásra, csak tudomásul veszik a tényt. Ellenben Alex, a papagáj vagy a tonzúra ismeretlenebb fogalmak, így több érdeklődőt vonzanak. Nekem ez a grafikon azt mutatja, hogy az olvasók szívesen veszik az érdekességeket, és szívesen utána is néznek részletesebben annak, hogy mi áll az érdekesség mögött, egyszóval első látásra úgy tűnik, a rovat eléri a célját. Most már csak egy egészséges egyensúlyt kell tartani az ismertebb dolgokról szóló érdekességek, és az eleve ismeretlenebb dolgok között. A túl ismert dolgokra nem kattintanak, a túl ismeretlenek, túl specifikusak pedig riasztóan hathatnak, és akár a szerkesztési kedvet is elvehetik, mert az olvasók azt gondolhatják, a Wikipédiát csupa szakértő írja, akik között az ő kis tudásával nem tudna labdába rúgni. – Perfectmisside írj! 2011. január 22., 14:51 (CET)

De miért tettétek a jobb felső részről rosszabb (nem látható) helyre? A Nap képe messze nem olyan érdekes, más wikiken se az szerepel fő helyen. – Zimmy 2011. január 22., 19:58 (CET)

Szerintem kevered az Aktualitásokkal. Itt most az Érdekességekről van szó, ezek a Nap képe alatt vannak, ami (mármint a kép), szerintem jó helyen van jobboldalon felül. Nekem kiegyensúlyozottabbnak tűnik így az oldal felépítése és látványa. Az Érdekességek dobozba én direkt nem rakok képet, mert van kép a Kiemelt cikkben is, az Aktualitásokban és az Évfordulókban is. Ennyi éppen elég. – Perfectmisside írj! 2011. január 23., 09:14 (CET)

Valóban keverem, bocs. Akkor ezek szerint az angol és német oldalak kiegyensúlyozatlanok, mert ott bizony az aktuális hírek vannak a tetején. – Zimmy 2011. január 23., 15:23 (CET)

Az a baj, hogy az Aktuális doboznak NEM a napihírekről kellene szólnia. Egyszer volt egy Hírek-doboz, amit közfelkiáltással megszüntettünk, mert soha nem volt frissítve. E helyett felmerült az igény egy Aktualitások-dobozra, ami viszont ahhoz adott volna segítséget, hogy az olvasókat/közvéleményt egy adott időszakban valószínűleg hosszabb ideig foglalkoztató cikkekhez (vagyis amire gyakran rákeresnek) adjon gyorslinkeket (pl. önkori-választások, vörösiszap). Ezt a koncepciót egyes szerkesztők totálisan félreértették, és elkezdték napihírekkel tömni a dobozt: napi sporteredményekkel, napi politikai hírekkel, szoboravatásokkal. Plusz irányelv sem született az ügyben, hogy kik és milyen válogatási szempontok alapján frissíthetik azt a dobozt. Gyakorlatilag mindenki azt ír bele "aktualitásként", ami az ő érdeklődési köre szerint az. A kiegyensúlyozottságot meg a kinézetre értettem.– Perfectmisside írj! 2011. január 23., 16:31 (CET)

Perfectmiss +6x10²³. Mélységesen egyetértek. Az aktuális-doboz állapota siralmas. Sürgősen tenni kell valamit az ügyben. Gondolok itt az irányelvek kidolgozására - és betartására (hamár az ésszerűség nem működik). - Kontos vita 2011. január 23., 21:52 (CET)

 megjegyzés Itt jegyzem meg, ha már szóbakerült a rovatok elhelyezkedése, hogy eleve újra kellene gondolni ezt az egész dolgot. Az egyik talán legfontosabb rovat, az Ünnepek szép lassacskán minden változtatásnál elkezdtek lefelé csúszni... Pedig a jobbfelső kiemelt helyen voltak, és lenne is a helyük. – Joey üzenj nekem 2011. január 23., 23:26 (CET)

Erre én is gondoltam, készítettem is egy ideiglenes verziót: Szerkesztő:Kontos/Kezdőlap. Ebben ugyan az események nem a jobb felső sarokban vannak, de arányosabb (az aktuális rovat túlburjánzásának megszüntetése után persze) és logikusabb a témák csoportosítása. Javaslom, hogy valaki cserélje a jelenlegit, ha nincs ellenvetés - aztán beszéljük meg alaposabban a dolgot, de az sokáig elhúzódhat, és a jelenlegi állapot orvoslása nem tűr halasztást (szerintem a mostaninál mindenképpen jobb). A megbeszélésre ajánlom a Wikipédia-vita:Kezdőlapműhely lapot. - Kontos vita 2011. január 26., 21:35 (CET)

Riport a Kossuth rádióban

Múlt héten készült. Meghallgatható a Magyar Rádió hangtárában. Samat üzenetrögzítő 2011. január 25., 00:12 (CET)

KiWi Laszlovszky Andrásnak

Szerkesztőtársunkat asszem senkinek nem kell különösebben bemutatni, csakis csupa szépet és jót írhatnék róla, amire viszont nem vagyok hajlandó. :) De ha már így esett, hogy ez a KiWi leesett, itt lehet neki gratulálni! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 25., 14:40 (CET)

A Wikipédia legérdekesebb híre...

...az, hogy a mai nappal megalapítottam A Wikipédia Legérdekesebb Szerkesztője díjat. :-) A díjat évente egyszer adom át, és annak a szorgalmas szerkesztőnek jár, aki az adott (előző) évben a legtöbb érdekességet gyűjti össze a Wikipédia:Érdekességek oldalra. A kezdeményezés, hogy a Magyar Wikipédiában is legyen Tudtad...? doboz a Kezdőlapon, 2009-ben vetődött fel komolyabban, és ugyanazon év májusa óta gyűjtögetjük az érdekességeket, amiket 2011. január 1. óta teszünk ki a Kezdőlapra. A díjat tehát már 2 ízben lehetett volna odaítélni, ha előbb eszembe jutott volna a megalapítása. :-) De ami késik, nem múlik, így ezennel örömmel kihirdetem, hogy a 2009-es év győztese Szalakóta, míg 2010-ben Cassandro bizonyult A Wikipédia Legérdekesebb Szerkesztőjének. A díj többször is elnyerhető, az érte járó Legcsúnyább Barnstar pedig megtekinthető Szalakóta és Cassandro vitalapján. Ugyanott lehet gratulálni is nekik, valamint irigykedni rájuk! :-). A díjért folytatott küzdelem állásáról minden hónap elején be fogok számolnia a Wikipédia:Érdekességek lap vitalapján. Aki ezt nem győzi kivárni, számolja meg maga, ki mennyi érdekességet gyűjtött már! :-)Perfectmisside írj! 2011. január 26., 20:59 (CET)

A wikikonferencia sajtója

A január 15-ei wikikonferencia sajtójából:

  • A Klubrádió 20 órás regionális hireiben emlitette a konferenciát. Lényegében a fenti cikk első bekezdését mondta el: Az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében összegyűlt több száz érdeklődőnek a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke nyitóbeszédében elmondta: a Wikipédia legfontosabb különbsége az emberi aggyal szemben, hogy az internetes tudástárnak nincsenek érzelmeiTexaner vita 2011. január 15., 21:49 (CET)
  • HVGVadaro vita 2011. január 15., 21:52 (CET)

"aktivisták" vagyunk? LOLZ. Ez úgy hangzik, mintha természetvédők vagy valami szabadságharcosok lennénk. :-)Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2011. január 16., 10:44 (CET)
Bizonyos értelemben mindkettő vagyunk, hiszen küzdünk az információ szabadságáért és ha minden jól megy, előbb-utóbb egyre kevesebb papírra lesz majd szükség VigyorLaci.d vita 2011. január 16., 10:52 (CET)

„... egy idős úr például azt kifogásolta, hogy a Wikipedián „sok a piros” (...) , majd nyomban fel is vetette, hogy „próbáljuk megszervezni a pirosok eltüntetését”. A feladat elvégzésére a jó erőben lévő nyugdíjasokat javasolta.” Ogodej vitalap 2011. január 16., 11:25 (CET)

„... Wikipedia-szócikkeket írnak globális közönségnek, ami a videófelvételek tanúsága szerint igen élvezetes feladat.”

Mi volt a videón? – Hkoala 2011. január 16., 11:29 (CET)
Lövésem sincs, mire gondol. Néha az az érzésem, hogy nem ugyanazon a konferencián voltunk :) – BáthoryPéter vita 2011. január 16., 11:47 (CET)
Szerintem arról van szó, hogy Schulemburg kiemelte, mennyire szívesen vesznek részt egyetemisták wikiprojektekben, mert például nem pusztán a tanárnak írják, amit írnak, hanem egy globális közönségnek, a szinte rögtöni reflexió lehetőségével. Ennek illusztrálására szolgált egy rövid videó, amelyben három fiatal amerikai egyetemista ült félig fekvő helyzetben, és az egyikük elmondta, mennyire élvezte a Wikipédia-szerkesztést. Pasztilla 2011. január 16., 12:08 (CET)
Igazad lehet. Furcsán fog az újságírók agya :) – BáthoryPéter vita 2011. január 16., 12:16 (CET)

Ha már másnap (aznap?) legendák születnek, az azért jó. Akár vannak videófelvételek, akár nem. OsvátA Palackposta 2011. január 16., 11:55 (CET)

Ezúttal szeretnék gratulálni a szervezőknek! Szép munka volt, csak így tovább! :-)Istvánka posta 2011. január 16., 12:08 (CET)

Csatlakozom, és sajnálom, hogy nem tudtam elmenni. Némi irígység is van bennem, na nem a pólók miatt (egy kicsit azért is :-)), hanem a résztvevők miatt. Na majd a 20. évfordulóra... Ogodej vitalap 2011. január 16., 12:51 (CET)

Nehéz eldönteni, hogy egyáltalán ott volt-e cikk szerzője, minden estre ha ott volt úgy tünik nem feltételen sikerült megértenie ez előadásokat! Kár... – Texaner vita 2011. január 16., 13:06 (CET)

Emlékeim szerint a sajtósok közül, akiket amúgy külön asztalnál regisztráltunk, az Index és az Origo képviselője volt az első kettő megjelent... – Joey üzenj nekem 2011. január 16., 16:00 (CET)
Az emlékezet elég szubjektív, meg amúgy is, ki olvas már el manapság egy olyan hírt, amiben nincs legalább egy gyilkosság vagy halálos kimenetelű baleset? Örüljünk, hogy csak ennyit költöttek hozzá VigyorLaci.d vita 2011. január 16., 16:18 (CET)

A kedvencem akkor is az Index megjegyzése a papíripari részvénytársaság éves közgyűléséről. Vigyor Cassandro Ħelyi vita 2011. január 16., 17:36 (CET)

Nekem nagyon tetszett az indexes cikk. Messze színvonalasabb, mint sok másik. Samat üzenetrögzítő 2011. január 16., 19:47 (CET)

Szerintem az Index-cikk az infrastruktúra öncélú leszólása miatt pont nem színvonalas. Még ha a többi részről egész jól tudósított. Cassandro Ħelyi vita 2011. január 16., 20:47 (CET)

Ennyi simán belefér a szerzői véleménybe, semmi valótlant nem írt. Itt legalább volt szerző, stílust stb. Samat üzenetrögzítő 2011. január 16., 21:05 (CET)

Ez van, Ő igy látja legelső és legalapvetöbb nemzeti közintézményünket, Magyarország 208 éves nemzeti könyvtárát. – A hír szent, a vélemény szabadTexaner vita 2011. január 16., 21:12 (CET)

Szerintem is teljesen jó az index cikke, és az indexhez mérten kifejezetten kevéssé savas. (Ha nem szólna be semmiért, el is kezdenék gyanakodni, hogy valaki feltörte a honlapjukat :) – Tgrvita 2011. január 16., 21:45 (CET)

Ez nekem is eszembe jutott. :-) Cassandro Ħelyi vita 2011. január 16., 21:52 (CET)

Az origo önálló cikke. Szerintem egész jó, bár egy-két pontatlansággal összefutottam. Cassandro Ħelyi vita 2011. január 17., 11:57 (CET)

Szerintem korrekt, Mészöly úr is jól beszélt, rendben van ez. Pasztilla 2011. január 17., 12:33 (CET)

A „tüntessük el a sok pirosat” felhívás, remélem, nem azt jelenti, hogy húzzuk ki a szócikk nélküli linkeket a szövegből. Akela vita 2011. január 17., 23:42 (CET)

Nem. :-) Egy hozzászóló idősebb úr a piros linkek eltüntetése kapcsán felvetette az aktív életből az útkeresésbe csöppenő nyudíjasokban rejlő szócikkírási potenciált és a nyugdíjasok nagyobb arányú bevonását. Pasztilla 2011. január 17., 23:52 (CET)

Lehet, hogy meg leszek kövezve, de azért megkérdezem, van-e most már a Tíz éves a Wikipédia budapesti konferencia akár annyira nevezetes és forrásolható, hogy akár szócikk, vagy amennyiben ez az ötlet belterjesnek ítéltetik, egy közösen összegyúrt WP-névtérbeli beszámoló születhetne-e belőle? Pasztilla 2011. január 17., 23:52 (CET)

Szerintem szócikknévtérhez még kicsik vagyunk, de egy WP-névtérbeli lapnak nagyon örülnék. Samat üzenetrögzítő 2011. január 17., 23:55 (CET)
Akkor várjuk meg Cassandrót. Pasztilla 2011. január 18., 00:16 (CET)

Szubjektív beszámoló, még piszmogni fogok rajta. Vitalapon jelezzétek, ha szerintetek valami fontosat kihagytam. Cassandro Ħelyi vita 2011. január 18., 10:48 (CET)

Svédország és a fizika

Azért nem pontosan úgy volt, hogy a Svédország és fizika szócikkek első változatai három, illetve négy mondatban kimerültek volna. Svédországéban ugyan megtalálhatóak az idézet mondatok, de a „The physics is a very broad subject” tartalmat bonmot-nak vagy Wiki-legendának lehet tekinteni. Pasztilla 2011. január 18., 00:16 (CET)

Én a "Helló, Világ!"-nak néztem utána, de nem találtam. Az enwiki kezdőlapjának első változata elvileg ez: [3], az abszolút első szerkesztés pedig elvileg ez: [4]. De valszeg rosszul gondolom. - Kontos vita 2011. január 18., 00:24 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) A MediaWiki bevezetése előtti időkből származó, a régi szoftver alatt készült változatokat nem feltétlenül őrzik a laptörténetek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. január 18., 00:27 (CET)

Ezt akartam én is írni: a korai időszakban a szoftvernek több változata volt, amiket időről időre cseréltek, és ezek alapján valószínű, hogy a legkorábbi szerkesztések elvesztek. Pl. a fizikás cikkben az első bejegyzés valóban megfelel a Pasztilla által linkeltnek, de a szerkesztő azzal a megjegyzést tette, hogy egy hivatkozást szúrt csak be, miközben az ő nevéhez kötődik több oldalnyi szöveg. Samat üzenetrögzítő 2011. január 18., 00:33 (CET)

[5] [6]Tgrvita 2011. január 18., 00:45 (CET)

Valami ilyesmit gyanítottam. Kösz a linkeket! - Kontos vita 2011. január 18., 10:04 (CET)

Megtenné valaki, hogy dátum szerint, de legalább ömlesztve felviszi az összegyűlt linkeket a közös évfordulós sajtófigyelő oldalra: http://ten.wikipedia.org/wiki/Media_coverage? Köszi szépen! – Dami vita 2011. január 18., 19:52 (CET)

(Köszi, Texaner!) –Dami vita 2011. január 18., 22:40 (CET)