Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/Archívum 2015

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Kép:Talgo vonat a Mediterrán korridoron.jpg (A kiemelt státuszt nem kapta meg. Lezárva: 2016. január 20.)

Kezdete: 2015. december 6., vége: 2015. december 20.

A szavazás eredménye: 0  támogatom | 3  ellenzem | arány: 0,0%

Talgo vonat a Mediterrán korridoron

Nyaralási fotó, nekem nagyon tetszett ez a tengerparti vonal ezzel a modern, nagysebességű Talgo vonattal (A kép címét elrontottam, át kellene nevezni Talogo-ról Talgo-ra)! --B.Zsolt vita 2015. október 10., 00:41 (CEST)

Ha volna jó képre szavazás, támogatnám. De mivel itt kiemelt képek szavazása folyik,  ellenzem, mert a kép jó, tényleg az van központban, amiről a címe szól, de ez kevés a kiemeléshez. Apród vita 2015. december 6., 15:29 (CET)


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Fájl:Desiro a Schneebergbahn vonalán.jpg (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. augusztus 1.)

Kezdete: 2015. július 17., vége: 2015. július 31.

A szavazás eredménye: 5  támogatom | 1  ellenzem | arány: 83,3%

Desiro a Schneebergbahn vonalán

Saját kép, egy fotós barátommal voltam közös fotózáson az ausztriai Puchberg am Schneeberg mellett. Ő is innen fotózott, de a saját gépével. Az ő képe ugyaninnen, ugyanezzel a témával a hét legjobb képe lett egy nemzetközi vonatos fotós oldalon. Lássuk vajon a magyar wiki szigorúbb-e, mint az RP szerkesztői? :) --B.Zsolt vita 2015. július 17., 21:56 (CEST)

* támogatom és nem azért, mert a hét legjobb képe lett másutt, hanem mert) megjegyzés Hangulatos, jól sikerült és azt ábrázolja, ami a kép címe. Apród vita 2015. július 17., 23:07 (CEST)


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Szabadság híd Budapest 2014 telén.JPG (A kiemelt státuszt nem kapta meg. Lezárva: 2015. január 14.)

Kezdete: 2014. december 15., vége: 2015. január 12.

A szavazás eredménye: 5  támogatom | 4  ellenzem | arány: 55,6%

A budapesti Szabadság híd 2014 decemberében

Ez az én saját képem, szeretném ha kiemelt kép lehetne. A támogatásokat és az őszinte véleményeket is köszönöm! KovácsD vita 2014. december 15., 10:14 (CET)

  •  támogatom (Képaláírás végére nem teszünk pontot, javítottam.) --Tacsipacsi vita 2014. december 15., 18:51 (CET)
  •  ellenzem Sok dolgot mutat (épületek, híd egyes részei, Duna), de semmit se egészben. Apród vita 2014. december 20., 00:36 (CET)
     megjegyzés Hozzáfűzni valóm az ellenzéshez. Ez indoknak kicsit nehezen elfogadható. A Dunát mondjuk nehéz lenne egészben a képre tenni, a lényeg a Szabadság híd szép mintái és jellegzetességei. A Háttérben azért a másik pillér egészében látszik. Az pedig hogy a Gellért szálló egy része bennevan, az én véleményem szerint nem baj. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője KovácsD (vitalap | szerkesztései) 2014. december 21., 10:28 (CET)
    ...a lényeg a Szabadság híd szép mintái és jellegzetességei. A híd jellegzetességeit a valóságban leginkább szemből lehet felfedezni, nem pedig ilyen szögben. A minták élvezetéhez pedig közelebbi kép szükséges. A Háttérben azért a másik pillér egészében látszik. Igen, messziről mutatva ezt. És ami egy bizonyos távolságon túl messzinek látszik - és egyébként minden épületnél, eszköznél a messzi fogalma más és más távolságot jelent -, az már éppolyan, mintha nem válna egésszé a befogadó számára. Apród vita 2014. december 24., 01:22 (CET)
  •  támogatom Elég nehézkes lefényképezni egy hidat szemből, ugyanis a hajóskapitány nem valószínű, hogy megállítja a hajóját az exponálásig, mozgó hajóról meg nem egyszerű ilyen minőségű képet létrehozni. Ez a szög amúgy is izgalmassá teszi a képet. Számomra a színe miatt nosztalgikusnak hat. Összegezve kiváló kép, megérdemli a kiemeltséget. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. december 26., 12:16 (CET)
  •  támogatom A kompozíció tetszik, a távoli részek homályosodása hatásos. --BáthoryPéter vita 2014. december 27., 23:06 (CET)
  •  ellenzem Nem jó a kompozíció. --VargaA vita 2014. december 27., 23:17 (CET)
    @VargaA: Ki tudnád fejteni pontosabban? Ebből nehezen lehet tanulni, ettől nem fog a készítő jobb képeket készíteni. --Tacsipacsi vita 2014. december 28., 11:09 (CET)
A fényképészetben talán a kompozíció a fényképészet egyik legfontosabb eszköze. Ezzel lehet megszerkeszteni a képet, azaz, hogy a valóságból mit akar kiemelni, vagy megmutatni a fotós. A témának kiterjedt szakirodalma van. Egy kiemelt képnél azárt elvárás, hogy a legelemibb kompozíciós hibákat ne kövessék el. Néhány kompozíciós elv, csak címszavakban: a kép területének felosztása (harmadolás, aranymetszés stb.), szimmetria/aszimmetria, vonalvezetés (egyenesek, görbék), a perspektíva, keretezés, textúra, kiemels/elmosás, aéalzatok stb. Kompozíciós szempontból ez a kép teljesen rossz. --VargaA vita 2015. január 9., 09:33 (CET)
  •  támogatom, nem tudom szakmai érvekkel alátámasztani, mivel nem értek hozzá, de nekem tetszik a kép. Szép, jólesik ránézni. --PallertiRabbit Hole 2014. december 28., 15:24 (CET)
  •  támogatom Kiváló kép, még jobb kompozíció. --Pagony foxhole 2014. december 31., 00:30 (CET)
  •  ellenzem Nem megfelelő kompozició és újat sem ad a már meglévő képekhez. Nem célom mások munkájának vagy lelkesedésének lerombolása, de ezen a képen és a többi más, a "Szabadság híd" oldalon szereplő kép ismeretében, az alábbi hiányosságokat látom: Levágja, méghozzá nem szépen az az előtérpillérét avagy "kapuzatát" a hídnak. Nem látszik a híd feljárata sem, a felvezető utakkal, kőépítményekkel, esetleg járművekkel. Ha a többitől eltérő képet csinálna a szerző, akkor vagy a hídat a környezetében együttesen bemutatva, vagy annak részleteit kihangsúlyozva készülhetne jó és izgalmas foto. Pl.: A híd hosszanti tengelyéből vgy onnan kb 30 fokkal eltávolodva igen érdekes kép készülhetne a címerrel, és a királyi koronával, nem beszélve madárfigurákról (nem tudom turul, vagy más madár. És ha már jelképek, akkor összhangba lehetne hozni a Dunát, a hídat, a Gellérthegyet rajta a Budapest jelképeként működő Szabadságszoborral, vagy a budai oldalról fényképezve az egyetem, netán a Vásárcsarnok képével. --Kikiroller foto vita 2015.01.01.16:36 (CET)
     megjegyzés A "nem megfelelő kompozíció" kifejezéssel nem tudok egyetérteni, de ezt nézzétek el nekem, hiszen én készítettem a képet. Van egy hasonló kép a minősített képek között csak az a budai oldalról, a Gellérthegy felől van készítve. Ez a kép eredetileg színes volt, de nekem ilyen árnyalatban jobban tetszett. Ha ebben nem sikerül, színesben még megpróbálom. Ahhoz lenne egy kicsi megjegyzésem, hogy én onnan fényképezem, ahonnan akarom, nekem innen tetszik. Ennél sokkal rosszabb képek is készültek a hídról, én csak próbálok elfogadhatóakat feltölteni. Azt amúgy nem értettem, mert most csinálok ilyet először, hogy a határidő amikor lejárt 66,7% volt, ami 2/3 és azt hittem akkor lezárul a szavazás, mert megvolt az 5 szavazat. Köszönöm a támogatásokat! -- KovácsD
    @KovácsD: Két hét után akkor zárul le az eljárás, ha legalább 5 támogató vagy legalább 5 ellenző van, egyikből sem volt annyi (csak 4 támogató volt), úgyhogy újabb két hét van, aminek a végén már csak legalább 5 szavazat kell (ennyi megvan), és persze a 2/3. (Ugye te vagy, csak elfelejtettél bejelentkezni?) --Tacsipacsi vita 2015. január 4., 18:15 (CET)
    @Tacsipacsi: tavaly jó néhány kiemelési eljárást zártam le, én viszont úgy értelmeztem a szabályzatot („a jelölés után 2 héttel legalább 5 szavazat található a támogató vagy az ellenző oldalon”), hogy a kiemeltstátuszhoz összesen kell meglennie az 5 állásfoglalásnak, nem csak az egyik vagy a másik oldalon. ✮ Einstein2 vitalap 2015. január 4., 18:32 (CET)
    @Einstein2: A következő pontból (támogató + ellenző) az hangsúlyozódik, hogy itt egy oldalról van szó. Talán kicsit egyértelműbb az erről szóló szavazás kiírásánál. --Tacsipacsi vita 2015. január 4., 20:40 (CET)
    @Tacsipacsi: A „támogató + ellenző” szövegből nekem épphogy az jön le, hogy a támogató és az ellenző oldalról összesen kell érkeznie min. 5 állásfoglalásnak. A szavazásból viszont tényleg úgy tűnik, hogy egy oldalról kell meglegyen az 5 szavazat. ✮ Einstein2 vitalap 2015. január 4., 21:20 (CET)
    @Einstein2: Mert az a 4 hétre vonatkozik, a kontrasztra utaltam. (Ugye szerinted sem kell most +2 hétre lefuttatni minden rosszul lezártat?) --Tacsipacsi vita 2015. január 4., 21:23 (CET)
     megjegyzés A 2014-ben lezárt képek között szerepel egy kép, amely megkapta a kiemelt státuszt, az állás 4 támogatás 1 ellenzés, ez 2/3-os támogatotság és legalább 5 szavazat (mindegy milyen) esetében lehetett csak. -- KovácsD
    Ez valószínűleg azért történhetett, mert @Einstein2 félreértette a szabályozást. Szerintem ez nem olyan nagy probléma, de ha bármelyik jelölésnél úgy érzed, hogy igazságtalan eredményhez vezetett, akkor folytathatjuk az eljárást további két hét erejéig. (Továbbra sem jelentkeztél be. Igen zavaró, hogy a figyelőlistámon azt látom, hogy egy anon szerkesztette a lapot, és nem azt, hogy a kép készítője és jelölője.) --Tacsipacsi vita 2015. január 4., 21:16 (CET)
     megjegyzés Bocsánat, elfelejtettem bejelentkezni. -- KovácsD
  •  ellenzem, semmi olyat nem tartalmaz a kép, amiért rendkívüli, eredeti lenne. Egyebekben a minősége meg nem annyira kiváló, hogy megüsse a kiemelt státuszt. Az az igazság, hogy az ilyen képeket a kalendáriumokba szokták tenni, tömeggyártás végett. --Tobi Üzi :) 2015. január 4., 16:29 (CET)

 megjegyzés Egyébként így utólag - mivel az egyik szerkesztő azt írta, Elég nehézkes lefényképezni egy hidat szemből, ugyanis a hajóskapitány nem valószínű, hogy megállítja a hajóját az exponálásig - elárulom, hogy én már fényképeztem hidat szemből hajóról, csak éppen a Margit- és nem a Szabadság-hidat és úgy gondolom, az jól sikerült, csak a korlát lógott be kis részben, de az vágással el tudnám tüntetni, ha feltölteném (nem töltöttem fel, mert egy eset kivételével képeket nem szoktam feltölteni a Wikipédiára). Innen tudtam, hogy budapesti hidat biztos, hogy lehet szemből is fényképezni. Apród vita 2015. január 6., 02:55 (CET)


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Biserica din Antas.jpg (A kiemelt státuszt megkapta: 2015. január 10.)

Kezdete: 2014. december 13., vége: 2015. január 10.

A szavazás eredménye: 5  támogatom | 1  ellenzem | arány: 83,3%

Antos (Kolozs megye). Görögkatolikus fatemplom

Saját véleményem alapján a képet kiemelt kategóriába jelölöm. A követelményeknek majdnem mindenben megfelel.

Kocsmafali megbeszélés: Wikipédia:Kocsmafal (képek)/Archív13#Hogy lehetne jó fotónak jelölni ezt?

Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 23:42 (CET)


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!