Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre 
Featured picture icon.png
Ezen az oldalon határozzuk meg, hogy mely képek kapjanak kiemelt státuszt. A kiemeltség kritériumai: kiemelt kép. A kiemelt képek megfelelően illusztrálják a szócikkeket, figyelemfelkeltőek, és az illusztrált szócikk elolvasására csábítanak. Ha úgy gondolod, hogy egy kép megfelel a követelményeknek, jelöld ezen az oldalon. Vigyázat! Kiemeltnek jelölni csak olyan képet lehet, ami a Wikimédia Commonson van, és megfelel a többi feltételnek. Ha nincs a kép a Commonson, akkor a jelölés előtt át kell tölteni, és úgy jelölni.
Ki vehet részt az eljárásban?
 • Legalább 1 hónapja aktív és minimum 50, szócikknévtérbeli, nem apró szerkesztéssel rendelkező wikipédista.
 • A jelölő nem szavazhat. Amennyiben mégis szavaz, szavazatát nem szabad figyelembe venni.
 • Ha már nem érvényes a szavazatod (például a jelzett hiba javításra került), akkor húzd ki azt így: <s>...</s>.
 • Javasolt hogy végig kísérd figyelemmel a jelölést. Új képváltozatok esetén módosítsd a szavazatodat, ha szükséges.
Az eljárás menete
 1. Nézd meg a kiemelt képek kritériumait és bizonyosodj meg arról, hogy a javasolt kép megfelel ezeknek.
 2. Helyezd el a {{kkj}} sablont a javasolt kép lapján.
 3. Ott kattints az írd le véleményed hivatkozásra.
 4. A szavazócikk megnyíló ablakába írd ezt:
  === Kép:Példakép.jpg ===
  [[Fájl:Példakép.jpg|bélyegkép|jobbra|250x300px|<képleírás>]]
  Ezért meg ezért jelöltem. ~~~~
 5. Írd le, miért jelölöd a cikket (ha saját jelölés, azt is).
 6. Mentsd le az új szavazócikket (allap).
 7. Az oldal tetején levő linkkel lépj vissza erre az oldalra, és helyezd el ezeket a sablonokat a jelölt képek szakaszban a lista tetejére:
  {{Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/a kép pontos neve}} {{clear}} {{-}}

(Ha azt tapasztalod, hogy a kiemeltre jelölő allap már létezik ezen a néven, az azt jelenti, hogy egyszer már sikertelenül jelölték a képet – amiről rendes esetben tájékoztat a {{kkfail}} sablon. Nincs más teendő ilyenkor, csak a fenti {{kkj}} sablon helyett a {{kkj2}} sablont kell alkalmazni – esetleges harmadszori jelölésnél pedig a {{kkj3}} sablont. A továbbiak megegyeznek.)

 • Jelölni bárki jelölhet, akár anon is.
 • A jelölőnek nem kell azonosnak lennie sem a kép készítőjével, sem a kép feltöltőjével.
 • A jelölő bármikor visszavonhatja jelölését.
Szavazás és megjegyzések

Tanulmányozd figyelmesen a képet és a kritériumokat, mielőtt eldöntenéd, hogy támogatod vagy ellenzed a kép kiemelt státuszát. A következő sablonok segítségével szavazhatsz:

 • {{támogatom}}: Ha véleményed szerint a kép megfelel a kiemelt képek kritériumainak, használd a Symbol support vote.svg támogatom sablont, és írd oda az érveidet.
 • {{ellenzem}}: Ha nem értesz egyet egy jelöléssel, jelezd ezt így, használd az Symbol oppose vote.svg ellenzem sablont, és írd le érveidet. Az ellenző szavazatokat kötelező megindokolni. Így biztosítható, hogy a jelölő tisztában legyen a szavazat okával, hogy lehetősége legyen a továbbiakban annak figyelembevételével még jobb képeket készíteni.

Egyéb esetekben a következő sablonok valamelyikét használd:

 • {{tartózkodom}}: ha a kép megvizsgálása után nem tudod eldönteni, hogy a kép kiemeltségét inkább a támogatnád vagy elleneznéd, használd a Symbol neutral vote.svg tartózkodom sablont. A tartózkodás nem minősül szavazatnak.
 • {{megjegyzés}}(?), {{kérdés}}(?): Írhatsz megjegyzést is anélkül, hogy szavaznál. Használd a Symbol opinion vote.svg megjegyzés sablont, kérdés esetén pedig a Symbol question.svg kérdés sablont, és írd le a mondandódat, kérdésedet.
A szavazás értékelése
 • Amennyiben a jelölés után 2 héttel legalább 5 szavazat található a támogató vagy az ellenző oldalon, a szavazást le kell zárni a szavazati arányok vizsgálata után (⅔-os támogatottság megléte esetén megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben sikertelen a jelölés).
 • Amennyiben az előző feltétel nem teljesül, a szavazás 1 naptári hónapig tart. Ennek végén meg kell vizsgálni a szavazatokat: legalább ⅔-os támogatottság és legalább 5 szavazat (támogató + ellenző) megléte esetén a kép megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben a jelölés sikertelen.
 • Egy kép különböző változatai közül csak egy lehet kiemelt: az amelyik a legnagyobb arányú támogatást kapta.
 • Az eredményességhez szükséges minimális szavazatszám és a szükséges támogatottság eldöntéséhez csak a támogató és ellenző szavazatokat szabad figyelembe venni, a tartózkodásokat és megjegyzéseket nem.
A szavazás eredménye alapján a lezáró szerkesztő elhelyezi a kép lapján a {{kk}} vagy a {{kkfail}} sablont, és a szavazást a frissen lezárt jelölések szakaszba mozgatja. A következő néhány hétben a jelölések itt találhatóak, majd az archívumba kerülnek.


Jelölt képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cskt-maganyos cedrus (1907).jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdete: 2014. augusztus 15., vége: 2014. augusztus 29.

A szavazás állása: 1 Symbol support vote.svg támogatom | 3 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 25,0%

Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus (1907)

Csontváry Kosztka Tivadar magyar festőművész. Magyarországon csekély elismerésben, inkább értetlenségben vagy gúnyban volt része – noha európai kritikusok az általa kiállított képek értékes voltát már életében fel- és elismerték. A libanoni hegyekben festette két nagy művét, a Magányos cédrus-t és a Zarándoklás a cédrusfához című festményét (1907). --Hafspajen vita 2014. augusztus 15., 23:38 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom. misibacsi*üzenet 2014. augusztus 16., 07:13 (CEST)

Symbol oppose vote.svg ellenzem Kit36a vita 2014. augusztus 18., 00:41 (CEST) Misibacsi, teljesen el vagyok hülve Tőled ! Hogyan tudsz bedőlni ezeknek a reprodukció- gyűjtögetőknek ! Ilyen alapon az összes múzeum összes képéből csinálhatnátok magyar kiemelt wikiképet ! Ha megnézed a kiemelt képek galériáját, az első kiemelt jelölést az én fotóm kapta (Istenanya), de nem azért, mert az Istenanya szép, vagy mert a műemléktemplom falát díszíti, hanem azért, mert mint fotó-alkottás jó, a kép tartalma, technikája, prezentációja a helyén van. De ezt én (mármint fotográfus és wikista) csináltam (pontosabban és szerénytelenül fogalmazva: alkottam. Hasonló elbírálást kapott a kiemelt épületek kategóriában az Angyalvár fotóm, de nem azért, mert az angyalvár szép, hanem mert ilyen a fotó (mint alkotás).

Ismételten "ellenzem" a Csontváry-repró minősítését is. Mindaddig, amíg nem a képről készített (fotó..)alkotásról lenne szó. Beleolvasva az előző képvita szövegébe, kétségbeejtő, hogy a minősíteni merészelők (szakmabeliek?) zöme minő járatlanok az alkotás, a szerzői jog világában. Egyébként most utólag megnéztem az Anna-királyné reprodukciót is (mint kiemelt klikkelt alkotást. Az a minősítés is a Magyar Wikitábor szégyene. Hm... Azt hiszem újra visszavonulok nyugdíjas odumba !! Adios Wikitábor !!!vita 2014. augusztus 18., 00:41 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Ha elolvastad volna a fejlécet: Javaslatok kiemelt képekre, láthatod, hogy nem az van oda írva: ...fényképekre, hanem ...képekre. A fenti kép fotós reprodukciójáról van szó, természetesen, amivel szemben a szokásos technikai kifogások azért felmerülhetnek (felbontás, hamis színek, stb). Szerencsére kompozíciós kifogás nem, mert azt a festő alkotta meg így Vigyor. Úgyhogy nem értem ezt a műfelháborodást (aminek amúgy sincs itt a helye, főleg nem önmagad reklámozásának). misibacsi*üzenet 2014. augusztus 18., 18:00 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Mert elolvastam a fejlécet. Ezért született az előző "műfelháborodás", amit fenntartok.

Ime: Cskt-maganyos cedrus (1907).jpg

 • >>> de ha: Váradi Zsolt 2005.08.23.00.36-kor készített- ismeretlen fájlhivatkozású - fotóját értékeled, akkor ez teljesen más tészta. De akkor miért nem ezt írjátok !!!

Ez egy Tőled szokatlan mellélövés ! Különben tudod, hogy magamat nem a Wikiben népszerűsítem, hanem itt:

 • Építészeti-, régészeti és más szakmai fotók galériája: [1]].(mintegy ezer fotó, közülük félezer a GOOGLE.EARTH-ban.)

További nagyrabecsüléssel:Kit36a vita 2014. augusztus 19., 21:20 (CEST)

 • Symbol oppose vote.svg ellenzem az ilyesmit, mint már szóbahoztam, és egyetértve a fentebb szólóval: a világ minden klasszikus festménye jelölhető lenne. Mi köze ennek a Wikipédiához, azon kívül, hogy beidézi magába? (Zárójelecskében, csak wikitörténeti okból: az első kiemelt jelölést az én fotóm kapta, ez: File:Central market hall, Budapest.jpg. Némiképp véletlenszerűen...) OsvátA Palackposta 2014. augusztus 20., 21:06 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem, ehhez nincs is mit hozzátenni. --VargaA vita 2014. augusztus 20., 21:40 (CEST)

Szinyei Merse, Pál - Picnic in May - Google Art Project.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdete: 2014. augusztus 12., vége: 2014. augusztus 26.

A szavazás állása: 0 Symbol support vote.svg támogatom | 4 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 0,0%


Szinyei Merse Pál Majális (1873) című festménye, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria.

Egy fontos magyar festőművész, Szinyei Merse Pál jelentős képe. Szinyei mondta a képről 1896-ban: "… nem akart mást ábrázolni, mint amit világosan kifejez: egy szép tavaszi napot, melyet a városból kirándult víg társaság élvez."[1] A kép Szinyeit és barátait ábrázolja, köztük sógornőjét, Probstner Máriát. A festő háttal nekünk fekszik a fűben. A szereplőket Szinyei modellekről festette, a tájat emlékezetből. A kép a bécsi világkiállításon szerepelt is. Hafspajen vita 2014. augusztus 12., 03:04 (CEST)

 1. Szinyei 1989, 268. levél
 • Symbol support vote.svg támogatom Fauvirt vita 2014. augusztus 12., 03:32 (CEST)
Symbol neutral vote.svg tartózkodom azért helyezkedtem tartózkodó álláspontra, mert Kit36a színekre vonatkozó kritikája után úgy döntöttem, hogy utánajárok, mivel az emlékezetem simán elfogadta volna ezt a képet... de most már megnéztem a Képzőművészeti kiadó Végvári Lajos: Szinnyei c.-ű könyvben és az után tényleg azt kell mondanom, hogy a google projektben átment valamiféle kékes szűrőn ez a kép... persze az sem az eredeti... Így nem merek véleményt mondani, elbizonytalanodtam. (Mondjuk mivel szabad licenc alatt van, valaki hozzáértő helyre is pakolhatná a színeket...) Fauvirt vita 2014. augusztus 15., 22:19 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Bár nem tudom, a cimkét hogyan kell ide biggyeszteni, de kiemeltként ellenzem, mert: 1. Nem fotó, hanem másolat (Lásd az EXIF-nél), 2. Mert életlen 3. mert tompa, a színei nem Szinnyeyek. Ilyen mű hogyan kerülhet ide ? Kit36a vita 2014. augusztus 14., 16:37 (CEST)
 • Nen tudom miért gondolod hogy életlen? Nézd meg most. Vagy nézd meg itt -> https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Szinyei_Merse,_P%C3%A1l_-_Picnic_in_May_-_Google_Art_Project.jpg, próbálj meg rákattintani a 1,280 × 1,009 pixel változatra például (ha nem látod a 16,975 × 13,387 pixeles változatot). A kiemelt képnek elég nagynak kell lennie, hogy jó minőségben lehessen sokszorosítani, illetve a nagyfelbontású monitorokon is élvezhető maradjon, ezt a követelmény. Általában legalább 1000 pixel széles vagy magas kép az elfogadható, 2000x1000 vagy nagyobb az ajánlott. Egy kép 16,975 × 13,387 pixel, és 81.93 MB, az szerintem elégge nagy és éles. És a Google Art Project scan az általában megbízható, ez a standard scan szinte minden kiemelt képnek ami festmény például az angol Wikipédian, itt meg lehet nézni-> https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Featured_pictures/Artwork/Paintings. De sajnos egy magyar mű sincs ott, ezek között a kiemelt képnek között. --Hafspajen vita 2014. augusztus 15., 01:27 (CEST)
Itt olvashatod hogy mi az a Google Art Project itt <-magyarul, és bővebben itt angolul, ->(esetleg valami Bing vagy Google forditásval?) Google Art Project' is an online platform through which the public can access high-resolution images of artworks housed in the initiative’s partner museums. The project was launched on 1 February 2011 by Google, in cooperation with 17 international museums, including the Tate Gallery, London; the Metropolitan Museum of Art, New York City; and the Uffizi, Florence.[1]
The platform enables users to virtually tour partner museums’ galleries, explore physical and contextual information about artworks, and compile their own virtual collection. The "walk-through" feature of the project uses Google's Street View technology.[2] The images of many of the artworks were reproduced with very high quality, and each partner museum selected one artwork to be captured as a gigapixel image (with over 1 billion pixels).Hafspajen vita 2014. augusztus 15., 01:46 (CEST)

Kit36a: ezen már túl vagyunk (nem kép, reprodukció): Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/Archívum 2014#Mary (1505–1558), Queen of Hungary.jpg (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: 2014. február 5.). Jó lenne, ha figyelmesebben lennétek a jelölési kritériumokra (bár tudom, a megfogalmazás elég rossz, de a többedik kísérletemre (a legutóbbi) sem reagált senki a kocsmafalon, hogy megváltoztassuk, és több panasz érkezett már itt, a kiemeléseken és a kocsmafalakon is... szóval ha így szeretnétek, legalább ezt tartsátok be). Ettől persze még lehet ellenezni. Fauvirt vita 2014. augusztus 15., 14:08 (CEST)

 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Nem sok köze van a magyar Wikipédiának egy reprodukcióhoz, még akkor sem, ha szerepel benne. OsvátA Palackposta 2014. augusztus 15., 13:57 (CEST)
Jaja, - @OsvátA:, de nem kellene mégis elkezdeni valamit nagy magyar művészek kiemelt képeit, vagy valami? Csontvári, Szinnyei, Rippl-Rónai, Vasarelli, stb, stb? Hafspajen vita 2014. augusztus 15., 21:06 (CEST)
Nem hinném. Lehet, hogy más másképp gondolja. Én úgy gondolom, hogy jó wikipényképészek jó fényképeit értékeljük. OsvátA Palackposta 2014. augusztus 15., 21:47 (CEST)
Igen, igen - de kiemelt kép az lehet művészet, szobrok, stb, pont úgy mint a Commons- on, például... Miért csak a fényképeket kellene kiemelni? Mert láttam amikor szavaztál az angol vikipédián - a kiemelt képekre - és láthattad hogy ott kiemelnek festményeket is. Miért ne lehetne it is? A probléma az hogyha a magyarok nem kezdik kiemelni a saját művészeik képeit - akkor ki fogja azt tenni? Az angolok? Nem hiszem. De igy elindul egy folyamat ahol a magyarok megmutatnák hogy igenis - nekünk is vannak jó müvészeink - és mi is értékeljük őket. És tényleg van sok nagyszerű magyar művész aki szinte teljesen ismeretlen nemzetközileg. Namármost a kiemelt képek - ez egy lehetőség volna ezt szélesebb körben is megismertetni. Hafspajen vita 2014. augusztus 15., 22:43 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem lásd fent, és egyébként sem teszik. --BotlikIrodám 2014. augusztus 15., 22:49 (CEST)
Ahogy gondoljátok, - de - ez nem az egyedüli kép - amit egy jó magyar festő festett. Szerintem meg kellene gondolni hogy a kiemelt képeknél a magyar művészek képeit is lehessen jelölni. Hafspajen vita 2014. augusztus 15., 23:17 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem. Véleményem megegyezik OsvátA-val. --VargaA vita 2014. augusztus 16., 12:59 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Kétségbeejtő az az indokolás, amivel a festmények reprodukcióit kiemelt alkotásként szándékoznak - úgy látszik sikeresen - eladni !!! Ilyen módon az összes képaukciós reklámanyagot is felbiggyerszthetnék ! A kiemelt kép minősítés nem arról szól, amit másolnak, fotóznak, stb, hanem arról, ahogy ezt a fotót megtették (pontoabban megalkották). Kifejezetten dilettáns és hibás minősítést kapott már korábban az Anna magyar királyné képe is és lám-lám, máris, mint követendő és elfogadott aktusra hivatkoznak ezek a Klikkel-művészek !!! Ismételten bebizonyosodott, hogy a magyar wikipédia-tábor legnagyobb betegsége az esetenkénti adott inkompetens-demokatikus, szavazattöbbséges minősítés. vita 2014. augusztus 18., 01:05 (CEST)

Vay-kastély és parkja5.JPG[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdete: 2014. július 28., vége: 2014. augusztus 28.

A szavazás állása: 0 Symbol support vote.svg támogatom | 4 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 0,0%

A kocsmafali javaslat alapján folytatom a wlm döntős képeinek kiemeltté jelölését. Ez a kép is a 2013-as Wiki Loves Monuments Magyarország Nemzeti döntőse volt. Fauvirt vita 2014. július 28., 13:39 (CEST)

 • Symbol oppose vote.svg ellenzem értelmetlenül aszimmetrikus beállítás, háttérben belógó állványzat, ráadásul ferde is a kép (jobbra dől). --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 10., 12:53 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Rossz kompozíció, átlagos kép. --VargaA vita 2014. augusztus 10., 15:22 (CEST)

Symbol oppose vote.svg ellenzem Harmadiki kísérletem a beírásra, valahogy valaki kilövi !!! Mert semmi kiemelkedő jellegét nem látom. Kit36a vita 2014. augusztus 18., 15:59 (CEST)

Saját véleményem Fauvirtnek: Felhívom a figyelmedet arra, hogy egy korábbi zsüri minősítése egyáltalán nem jelenthet automatikusakceptálást ebben a minősítési rendszerben. Mert pl az említettben szereplők minősítési elve eltérhet az itteniektől (remélem). Ez a zsüri úgy fog dönteni, amilyen önmaga és saját minősítési szempontjai (ezek lehetnek jók és lehetnek rosszak is). A wikipedia-közösség érdeke lenne, hogy azokat engedje minősíteni, akik értenek hozzá. Szerintem ezzel jelenleg baj van.Kit36a vita 2014. augusztus 18., 15:59 (CEST)

Éjjeli pompa.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdete: 2014. július 28., vége: 2014. augusztus 28.

A szavazás állása: 2 Symbol support vote.svg támogatom | 2 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 50,0%

Vajdahunyad vára

A kocsmafali javaslat alapján folytatom a wlm döntős képeinek kiemeltté jelölését. Ez a kép is a 2013-as Wiki Loves Monuments Magyarország Nemzeti döntőse volt. Fauvirt vita 2014. július 28., 13:39 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Mindenféle szakmaiság nélkül: tök szép és titokzatos és érdekes. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2014. augusztus 8., 21:02 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem: csilivili. OsvátA Palackposta 2014. augusztus 9., 16:58 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem szerencsétlen kompozíció, a csillivilisége ellenére is tök semmitmondó. Nekem nagyon nem. --BáthoryPéter vita 2014. augusztus 9., 21:02 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Teljes egyetértésben BáthoryPéterrel. --VargaA vita 2014. augusztus 10., 15:23 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatomKit36a vita 2014. augusztus 18., 16:21 (CEST)

Frissen lezárt jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Waters, Florence. „The best online culture archives”, 2011. február 1. (Hozzáférés ideje: 2011. február 2.) 
 2. Kennicott, Philip. „National Treasures: Google Art Project unlocks riches of world's galleries”, 2011. február 1. (Hozzáférés ideje: 2011. február 2.)