Wikipédia:Hivatkozás időpontokra, számokra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ez a lap az évszámok, a dátumok és a számot tartalmazó egyszerű kifejezések hivatkozásairól szól.

Az időegységeknek, mint amilyenek a hónapok, évek, évtizedek, évszázadok (közösen a Történelmi idővonal részei) saját szócikkeik vannak.

A kis egységek, mint amilyenek a hónapok és évek, tartalmazzák az adott egységben (pl. az adott hónapban) történt eseményeket: például a január 1. tartalmazza azon eseményeket, melyek bármely év ezen napjához köthetőek, mint a születésnapok, halálozási évfordulók vagy egy adott év fontos eseményei ezen a napon. (Mellesleg a január 1. cikk minta a napok cikkeire, a 2003 pedig az évek cikkeire. A még nem létező cikkeknél, mint amilyenek az évszázadok, ott az angol cikk formája a követendő.)

A nagyobb egységek tartalmazzák a kisebb egységek könnyű megtalálását elősegítő táblázatokat, tehát például az évezredek szócikkből könnyen elérhetőek az egyes évszázadok; néha tartalmazzák az adott nagy egységre nézve is általánosan igaz és fontos eseményeket (mint például a huszadik század a nagy háborúkat, vagy az egyes évezredek az időszámítások változásait).

Hivatkozások[szerkesztés]

De aránytalanul sok munkát igényelne minden egyes fontos, vagy kevésbé fontos esemény felvétele az egyes szócikkekbe; erre nincs is szükség, mert a WikiWiki koncepció egyik fontos eleme a „Mi hivatkozik erre” menüpont, ami felsorolja azokat a cikkeket, melyek az aktuálisan nézett szócikkre hivatkoznak.

Hogyan tudod ezt tehát egyszerűen kihasználni?[szerkesztés]

Ha egy cikk valamely eseménye köthető egy adott időponthoz (például egy adott évben építettek egy hidat, vagy egy híres személy egy adott napon született), akkor csinálsz egy linket a cikkedben az adott évre, vagy az adott hónap adott napjára, mint például „a magyar Wikipédia 2003. július 8-án látta meg a napvilágot” („a magyar Wikipédia [[2003]]. [[július 8.|július 8-án]] látta meg a napvilágot”): így ha rámész a 2003 cikkre és kiválasztod a „Mi hivatkozik erre” pontot, akkor meg fogod kapni - többek között - ezt a cikket is a listában. Ugyanígy a július 8-ára menve megtudhatod, hogy mik történtek ezen napon a „Mi hivatkozik erre” alatt.

Ne linkelj minden dátumot[szerkesztés]

Ebből következik az is, hogy nem illik minden évszámra linket csinálni, csak azokra, melyek azon évben „fontosak” (például a hidas példánál maradva a híd építésének évét érdemes linkelni, de azt, hogy 1867-ben és 1912-ben is lefestették, nem igazán), illetve nem érdemes valamit csak egy hónapra (nap nélkül) linkelni, hacsak az adott dolog nem minden év egész hónapjára vonatkozik.

Mindig az évek állnak csak számokból[szerkesztés]

Mint ahogy az az Elnevezési szokásokban is olvasható, a csak számokból álló linkek mindig évszámokat jelentenek, tehát napokat, darabszámokat, vagy egyéb számokat (amik nem évek) nem szabad csak számokból álló linkkel hivatkozni, hanem pl. [[666 (szám)]] formában.

Lásd még[szerkesztés]