Wikipédia:Figyelőlista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A figyelőlista egy egyénileg összáállított és más számára nem megtekinthető lista azokról a lapokról, amiknek a változásai téged érdekelnek.

A figyelőlista kezelése[szerkesztés]

Egy Wikipédia-lapot többféleképpen is felvehetsz a figyelőlistádra vagy éppen eltávolíthatsz onnan.

Fontos tudnivaló, hogy névtértől függetlenül minden egyes lap a vitalapjával együtt kerül a figyelőlistádra vagy onnan le. A főlap és a vitalap egymástól független kezelése a figyelőlista tekintetében nem lehetséges.

Figyelés elindítása vagy leállítása olvasási nézetben[szerkesztés]

  • A lap teteji menüsorban, a Laptörténet fültől jobbra található a figyelőlistád kezelését segítő csillagikon.
  • Ha a csillag üres, csak a kontúrja színezett, azt jelenti, hogy a lap még nincs a figyelőlistádon.
  • A csillagra klikkelve a lap a figyelőlistádra kerül, erről a képernyődön rövid időre egy visszaigazolás is megjelenik: „A(z) {szócikk címe} lap és vitalapja állandó jelleggel hozzáadva a figyelőlistádhoz.”
  • Ha nem állandó jelleggel akarod figyelni az adott lapot, a visszaigazolás pár másodpercre megjelenő ablakában – kellő gyorsasággal – egy legördülő menü segítségével lehetőséged van beállítani a lap figyelőlistára kerülésének időtartamát: Végtelen / 1 hét / 1 hónap / 3 hónap / 6 hónap a rendelkezésre álló opciók.
  • Amint a figyelőlistádra került a lap, az addig üres csillag telivé, illetve határozott időtartamú figyelés esetén félig telivé válik (személyes beállítástól függő színnel).
  • Ha egy ilyen, teli csillagra ráklikkelsz, azzal eltávolítod a lapot és vitalapját a figyelőlistádról, amiről a fentiekhez hasonlóan egy pár másodperces visszaigazolást kapsz. Újra rákattintva ismét felveheted a listádra, akár más időtartammal (az időtartam megváltoztatása más módon nem lehetséges egyelőre, csak szerkesztési nézetben).

Figyelés elindítása vagy leállítása szerkesztési nézetben[szerkesztés]

  • Szerkesztési (forráskód) nézetben a szerkesztőablak alsó részén, a szerkesztési összefoglaló alatti opciók egyike A lap figyelése.
  • Amennyiben az opció elején lévő jelölőnégyzet üres, azt jelenti, hogy a lap még nincs a figyelőlistádon.
  • Ha kipipálod a jelölőnégyzetet, a szerkesztésed elmentése pillanatában a lap és vitalapja a figyelőlistádra fog kerülni.
  • A szerkesztés mentése előtt egy legördülő menü segítségével itt is lehetőséged nyílik megválasztani, hogy a lap figyelését állandó jelleggel, vagy csak rövidebb időtartamra tervezed (alapesetben Végtelen időtartammal kerül a listádra).
  • Amennyiben A lap figyelése jelölőnégyzete már a szerkesztés megkezdésekor ki van pipálva, a lap már a figyelőlistádon van. A legördülő menüben alapestben az az időtartam jelenik meg, amennyi még hátra van a korábban beállított figyelési időből. Ha ezen nem változtatsz, akkor a mentést követően ennyi idő múlva a figyelés megszűnik, de a legördülő menü megnyitásával módodban áll ezt megváltoztatni (pl. ha korábban egyhetes időtartamra vetted fel a lapot a figyelőlistádra, ezt újraindíthatod, vagy most egy hónaposra vagy akár végtelenre állíthatod)
  • Ha csak amiatt nyitottad meg a lapot szerkesztésre, hogy a figyelés időtartamát megváltoztasd, ezt megteheted anélkül, hogy bármit változtatnál a lapon („üres szerkesztés” mentése), (más módon az időtartam egyelőre nem változtatható meg, csak úgy ha a lapot leveszed a listádról, és újra felveszed más időtartammal).
  • A pipa kivételével a mentést követően a lap többé nem lesz a figyelőlistádon.

Figyelés elindítása vagy leállítása a lista szerkesztésével[szerkesztés]

A figyelőlista megtekintése nézetben a ceruzával jelölt gombra kattintva („A figyelőlistád szerkesztése”), vagy a Speciális:Figyelőlista szerkesztése lap megnyitásával szerkesztheted listanézetben a figyelt szócikkeket. Ez egyelőre csak az eltávolítást teszi lehetővé, sem szócikkek hozzáadására, sem a figyelési időtartam beállítására nincs mód. Jelölőnégyzetek segítségével tudod megadni az eltávolítani kívánt szócikkeket, majd a „A kijelöltek eltávolítása” gombra kattintva egy összesítő listán láthatod az eredményt.

Ebben a figyelőlista-szerkesztőben a cím alatti kisbetűs „A nyers figyelőlista szerkesztése” hivatkozásra kattintva, vagy a Speciális:Figyelőlista szerkesztése/raw lap megnyitásával lehetőséged van teljesen szabadon, de minden formázás, segítőeszköz nélkül nyers szövegként szerkeszteni a listádat. Itt bármit beírhatsz, kitörölhetsz, így akár új szócikkek figyelését is elindíthatod (sok lapot is kényelmesen tudsz hozzáadni/eltávolítani). A figyelőlistád exportálását/visszatöltését is megoldhatod itt, ha a szövegdoboz tartalmát egyszerűen kimásolod/visszailleszted (copy/paste). Hátránya, hogy nem látod, hogy a beírt szöveg valóban egy szócikk címe-e. A figyelési időtartamot itt sem lehet megadni/módosítani, a listádra újonnan felvett szócikkek figyelése "végtelen" időtartammal indulnak. A mentés gombbal véglegesítheted a változtatásaidat, ami után kapsz egy összesítést a felvett/eltávolított szócikkekről. Itt piros színnel láthatod a nemlétező szócikkeket (pl. ha valamit hozzá szerettél volna adni, de elgépelted a szöveget).

Figyelőlista testre szabása[szerkesztés]

Lehetőséged van, hogy figyelőlistádat különböző beállításokkal testre szabjad. Megadhatod pl. hogy hány napra visszamenőleg mutassa a lista a figyelt szócikkeket, elrejtse-e a robotok vagy „anonok” szerkesztéseit stb.

Érdemes lehet beállítani, hogy minden általad szerkesztett lap automatikusan rákerüljön a figyelőlistádra. Ehhez a következő lépéseket kell tenned:

  1. Kattints a lap tetején található beállítások opcióra.
  2. A betöltődő lapon kattints a Figyelőlista fülre, majd a Figyelt lapok szakaszban pipáld ki Az általam szerkesztett lapok és fájlok felvétele a figyelőlistámra opció jelölőnégyzetét.
  3. Kattints a Mentés gombra.

Természetesen ugyan így, bármelyik felsorolt opció kipipálásával lehetőséged van más beállítás megadására is (pl. az általad létrehozott, ellenőrzött, vagy átnevezett lapok automatikus figyelésére).

A figyelőlista megtekintése[szerkesztés]

A figyelőlistádon levő lapok aktuális változásait így tudod megnézni:

Rákattintasz a lapon fölül arra, hogy „figyelőlista” (a „beállítások” és a „közreműködések” között találod). Érdemes gyakran rákattintani (vagy akár a keresőbe is beírhatod: Speciális:Figyelőlistám).

Azoknál a szócikkeknél, amelyeket határozott időre vettél fel a listádra, a címük után egy kis szürke óra ikonja látható. Az egeret rámozgatva (nem kell kattintani) láthatod, hogy mennyi idő maradt még hátra a figyelési időből.

Lásd még[szerkesztés]