Wikipédia:Adminmítosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédia népi költészetének visszatérő eleme az adminmítosz, vagy más formában az adminisztrátorok létrejöttének és létének legendakincse. (Ennek gyűjteményes formában való megjelenése még várat magára, de esszék formájában számos vitalapon – főképp az eldurvult vitákban – megtalálható.)

E meghatározhatatlan eredetű mese szerint az adminisztrátorok alapvetően isteni hatalommal rendelkező lények, akiket a Sátán ruházott fel ezen hatalommal, és ők élet és halál bírái, minimum. E szerint az adminisztrátorok dönthetnek a szabályokról, ők tehetnek igazságot a pórnép közötti civakodások alkalmával, ők ellenőrzik a szócikkeket, ők üdvözlik az új szerkesztőket, ők javítják ki a hejesírási és fogalmazási hibákat, vagy – ne adj' Allah – ők szerkesztenek minden szócikket.

A Wikipédia-mitológusok komoly kutatásai szerint e legenda – mint minden mese – valóság-alapokon nyugszik. Az adminok általában megbecsült tagjai a közösségnek, és mint ilyenek, általában aktívak a fentebb említett esetekben. Azonban – mint minden mese – ez is a túlzás költői eszközeivel él: úgy tünteti fel, mintha ez az admin státusszal függene össze, nem pedig azok személyével, akik jellemzően a közösség aktív tagjai.

A legendában persze a képzett wikológusok nem hisznek (bár tanulnak belőle), hiszen ők tudják, hogy a mitikus alapelv az, hogy „ha adminisztrátornak érzed magad, akkor viselkedj úgy”, vagyis ha valaki a mitológiai admin szerepére vágyik, akkor semmi mást nem kell tennie, mint úgy viselkednie: legyen megbízható, vegyen részt a fenti tevékenységekben, és ha jól csinálja, a közösség megbecsült tagja lesz, akinek szavára hallgat a nép.

Másrészt ezen képzett wikológusok olvasták a Wikipédia:Adminisztrátorok lapot, és így pontosan tudják, hogy az adminisztrátoroknak nagyon kevés olyan lehetőségük van, ami másoknak nincs (és ezek egyike sem a legfelül felsorolt kategóriába tartozik). Persze az adminisztrátorok tudnak védett lapokat szerkeszteni (ebből igen keveset találunk), tudják a felület szövegeit módosítani (ez nem lenne szerencsés bárki számára), és tudnak végleg törölni (de szöveget törölni nyilván bárki tud). Minden ezen túli dolog az adott személyektől, és nem az adminisztrátorságuktól függ.

A Belső Rejtett Kör Titkos Wikipédia Papjai pedig még azt is tudják, hogy az adminisztrátorok legfontosabb feladata az, hogy a renitens, rosszindulatú vagy támadó kedvű szerkesztők céltáblái legyenek, de ezt senkinek nem árulják el, mert minél több az admin, annál többfelé oszlik az anyázás. :-)

Néhány szemelvény a legendakincsből[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]