Wikipédia:A törölt szerkesztések értéke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szerkesztésszámlálók és statisztikák általában nem veszik figyelembe a törölt szerkesztéseket, legfeljebb külön rovatban írják ki, de nem névterek szerinti bontásban. Ebből az emberek egy részében az a képzet alakulhat ki, hogy ezek nem is számítanak hasznos szerkesztésnek, holott inkább technikai oka van az elkülönítésnek.

Természetesen a törölt szerkesztések között vannak tesztelések, vandálkodások, jogsértő szövegek bemásolása, szubcsonkok vagy annál is rövidebb bejegyzések, eltévedt tartalmak és más olyan tevékenységek, amelyek a Wikipédia szempontjából nem hasznosak. Helyes, ha ezeket nem számítjuk be sem a szavazási jogosultság megállapításánál, sem az elismeréseknél. Minél többet dolgozik valaki, annál kisebb az esélye, hogy efféle szerkesztéseket végezzen.

A nagy szerkesztésszámú emberek tipikus törölt szerkesztései:

  • azonnali törlésre jelölés,
  • szubcsonksablon elhelyezése,
  • szubcsonk mentésére tett kísérlet,
  • jogsértőre jelölés (nem kevés munka, keresgélni kell hozzá!!!),
  • később (például törlési megbeszélésen) törölt szócikkekben végzett jóhiszemű, építő szándékú szerkesztések,
  • allapon megírt cikkváltozatok megjelenés előtti szerkesztései (ha nem átnevezéssel, hanem új lapként hozta létre a cikket).

Ezek hasznos munkák, ezért indokolt a szerkesztések számánál figyelembe venni őket. Helyesen jár el tehát az a szerkesztő, aki a statisztikában megjelenő „összes szerkesztés” és a törölt szerkesztések összegét tünteti fel (így lehet a valódi mutatót kiszámolni). A Szolgálati Emlékérem fokozatainak megállapításakor például az első 1-2 fokozattól eltekintve jellemzően biztosak lehetünk benne, hogy a törölt szerkesztések túlnyomó része nem a szerkesztőnek felróható okból jutott erre a sorsra, hanem a fenti okok valamelyike miatt.

Vannak különleges esetek: ilyen a VIL copy ügy, amikor néhány szerkesztő elég sokat dolgozott a törlendő cikkek körének felmérésével, ezen cikkek felsablonozásával, illetve – amikor még nem volt nyilvánvaló, hogy törölni fogjuk ezeket – javításával. Az ilyen szerkesztések is a közösség érdekében történtek, ezért a szerkesztések számába való beszámításuk természetes.