Wikipédia:A nap képe témakör szerint/Földrajz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A galéria leírása[szerkesztés]

A galéria célja, hogy a Földrajzportál olvasói minden nap új, jó minőségű képpel találkozhassanak. A képek - lehetőség szerint - változatos földrajzi témákat mutatnak be, belső linkekkel további olvasásra, vagy cikkek írására serkentve az olvasókat.

A galéria ugyanakkor technikai segítséget nyújt a Földrajz-portál szerkesztőinek, mivel az év minden napján előre meghatározott képet mutat be, ezzel megkíméli a szerkesztőket a portál képének napi karbantartásától.

A galéria célja[szerkesztés]

Jökulsárlón, egy gleccser által is táplált tó Izlandon

A földrajz témaköréhez tartozó A nap képe rovat egy bővítés alatt álló – elkészülte után 366 képet tartalmazó – képgyűjtemény. Célunk, hogy az év minden napjához egy-egy, a földrajz témakörével kapcsolatos képet rendeljünk. A galéria bővítésében a Wikipédia valamennyi szerkesztőjét szívesen látjuk.

A nap képe megjelenik a Földrajzportálon, valamint több szerkesztői lapon. A képet bátran beillesztheted akár a saját szerkesztőlapodra is, ehhez segítséget ezen a lapon találhatsz.

Amennyiben a képgalériába képet szeretnél bejegyezni, kérjük feltétlenül vedd figyelembe az alábbiakat:

  • A listába jó minőségű, szép, érdekes képek kerülnek. Nem feltétel, hogy a kép kiemelt legyen, ugyanakkor arra törekszünk, hogy minél több magas színvonalú képet válogassunk össze.
  • Törekszünk arra, hogy a képek változatosan kövessék egymást, az adott témakör valamennyi részterülete képviseltesse magát.
  • A listában minden kép csak egyszer szerepel.
  • Valamennyi képhez képaláírás tartozik, amely röviden, tömören ismerteti, hogy mi látható a képen. A képaláírások ideális esetben számos belső linket tartalmaznak.

Jelenleg a rovat feltöltésén dolgozunk, később – amennyiben az év valamennyi napjához egy nap képe fog tartozni – lehetővé válik a meglévő állomány felülvizsgálata, ekkor már az újabb képeket egy-egy gyengébb színvonalúnak ítélt régebbi helyére vesszük fel. (Ellentétben a kezdőlapon szereplő hasonló nevű rovattal, ahol minden napra új képet választanak, és a kezdőlapra került illusztrációk nem ismétlődnek.) Így – terveink szerint – idővel egy igényes válogatás fog létrejönni.

Ha egy adott képet szeretnél ajánlani, de egyelőre nem tudod eldönteni, hogy melyik naphoz tartozzon, akkor egyszerűen jegyezd fel a kiválasztott képet a Wikipédia-vita:A nap képe témakör szerint/Földrajz vitalapra.

Amennyiben egy naphoz még nincs megadva állandó kép, akkor sem marad kép nélkül a rovat. Ebben az esetben azon a napon egy erre a célra létrehozott tartalékkép jelenik meg. Ez a kép a Sablon:Napképe témakör szerint/Földrajz/Tartalék lapon, a hozzá tartozó képaláírás a Sablon:Napképe témakör szerint/Földrajz/Tartalék (hu) lapon adható meg.